![]() |
#2191 |
Magda
|
Dot.: Jestem w związku z obcokrajowcem
moj tz tez jest zdziwiony ta duza cena za mecz, wg niego za taka cene powinniscie miec miejsce trenera :P
Co do aktu urodzenia, to tez glupia sprawa :S Graeme mowi, ze w Anglii wlasnie zdarza sie, ze ludzie kradna dokumenty zeby zdobyc dane ludzi (imie, nazwisko, date urodzenia i adres itp, dzieki czemu moga robic przekrety z kartami), kredytowymi. Mam jednak nadzieje, ze sprawa sie zalatwi bez zbednych stresow. Moze na poczcie beda cos wiedzieli, gdzie przesylka zginela? |
![]() ![]() |
![]() |
#2192 |
Konto usunięte
|
to z tej cholernej strony te bilety http://www.topticketshop.com/, teraz zobaczylam, ze mozana rowniez dzwonic na polski numer, bo w Anglii jest ciagle busy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2193 |
Zadomowienie
|
hej dziewczynki!
Święta tuż tuż,ale się cieszę,szkoda ze Wigilia bez TŻ'a :/ ale pewnie i tak będzie cudownie-jak co roku-uwieeeeeelbiam święta ![]() Prezent juz kupiony,wczoraj do koszulki i perfumu dokupiłam dwie pary bokserek w mikołaje ![]() Jeszcze musze coś kupić bratu i jego narzeczonej bo Wigilie spedzamy na ich nowym mieszkaniu : ) Skusze się chyba na odkurzacz z Zelmer'a taki kobiecy w złote kwiatki-śliczny jest,az sie bedzie chcialo odkurzać : ) Mamie dałam kase na kwadratowe talerze,własnie poszla po nie z tatą ![]() ![]() ![]() Co do Warszawy to też będę musiała się wybrać własnie po TŻ na lotnisko ehhhhh ni znoszę tego miasta,ostatnio jak wracałam z lotniska to straciłam jedno połączenie przez kasjeke która sprzedała mi bilet na pocig który własnie ruszał ( a miał byc opóźniony 10 min) potem zamieszanie z kolejnym połączeniem do Krakowa na peronie,ludzie czekają aż przyjedzie a tu nagle na tablicy pisze: SKARŻYSKO KAMIENNA Bożeeeeeee no tragedia.Jkoś dotarłam do domu po namowie konduktora zeby zatrzymał pociąg w krakowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2194 |
Magda
|
dziewczyny powiedzcie mi, bo moze sie orientujecie (napewno lepiej niz ja), czy zeby dojechac na emilii plater w warszawie najlepiej jest mi kupic pociag jadacy do warszawy centrum? Wiem, ze ambasada jest niedaleko zlotych tarasow, a to chyba centrum..
Pojedziemy 27 grudnia, bo to jedyny czas kiedy mamy wolne 2 dni z tz. Dla mnie to smiech na sali, ze nie mozemy tego zalatwic w konsulacie brytyjskim w Krakowie :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2195 |
Raczkowanie
|
A mój związek z obcokrajowcem właśnie sie kończy... Zanim na dobre się zaczął.
![]() Widzę że u Was dziewcyzny dobrze ![]() ![]()
#2196 |
Rozeznanie
|
Madlenka, a możesz nam przybliżyć problem?
![]() A ja rzadko piszę, bo i mało się dzieje. Odliczam dni do wyjazdu... |
![]() ![]() |
![]() |
#2197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja juz nie moge wytrzymac, tak mi sie nic nie chce. Szkola jest do niczego ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2199 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny!
Tez mi sie nic nie chce, blee praca tez do niczego. Ale tylko 2 dni zostaly i jedziemy do Polski na 11 dni ![]() ![]() ![]()
#2200 |
Zakorzenienie
|
![]() Imagine, Plater jest tuz obok centralnego ![]() Lea, po co im ten pesel i NIP?! ![]() ![]() ![]() ![]() Aaaa.. a wiesz moze, co to jest Sure Start? Mahora, to bedzie fajnie ![]() ![]()
#2201 |
Raczkowanie
|
Mneme
Problem jest bardzo złożony. On ma zupełnie inne oczekiwania wobec związku. Chciałby spotykać sie codziennie, chciałby żebym zostwała często u niego na noc... Dla mnie po miesiecznej znajomości to za szybko, nie odnajduje sie jakoś w tym związku, może dlatgeo że weszłam w niego od razu po zakończeniu poprzedniego, bardzo długiego. I chyba to był błąd, bo on za bardzo sie w to angażuje a ja nie. Zalezy mi na nim, ale nie lubie ograniczania mojej wolności, cenie sobie wyjścia z kumpelami i wieczory spędzone samej w domu kiedy mam gorszy dzień. A on tego nie rozumie, chciałby zebym spędzła z nim każdą chwilę. Chyba to dla mnie wszytsko za szybko sie dzieje. Do tego jeszcze on jest tutaj do września, jest pewne że potem wróci do Francji. A ja na pewno nie pojade z nim bo francuskiego nigdy sie nie uczyłam a bez języka to jaką ja pracę znajdę? Boję sie że on traktuje to jako znajomość przejściową, tylko na ten okres kiedy jest tu w Polsce. A ja nie chce się z to bardzo zaangażować a potem dostać kopa bez szans na kontynuację kiedy okaże sie że jest wrzesień, on wyjeżdża na zawsze a ja zostaje kolejny raz potraktowana jak idiotka. To jest cholernie trudne. Nie widziałam się z nim od soboty, bo nie mam siły ![]()
#2202 |
Zakorzenienie
|
Mahora, no worries
![]() Bedzie dobrze, jak nie mowa, to gestami sie porozumieja, a Ty za tlumacza porobisz, zapewne nieodplatnie ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2203 | |
Zakorzenienie
|
wiadomosc od minisi z naszego mamusiowego watku
![]() Cytat:
![]() |
#2204 |
Zakorzenienie
|
Na Plotkowym była wątek o tym i oczywiście już zagłosowałam
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2205 |
Magda
|
dzieki dziewczyny za pomoc, teraz tylko pozostanie mi kwestia czy spac z bezdomnymi na dworcu centralnym czy szukac hotelu :P No bo abmasada nas chce oskubac, za forme po ktora jedziemy licza sobie 700 zl, plus oczywiscie pociag (ok 100 zl w jedna strone dla jednej osoby). Moja miesieczna wyplata to 790 zl
![]() Mahora ja z moim tz mieszkam w Polsce od wrzesnia i ja wciaz robie za tlumacza. Da sie zyc! A ile smiesznych sytuacji zwiazanych z jezykiem polskim w wykonaniu tz-ta sie zdaza ![]() Madlenka z jednej strony piszesz, ze tz chce kazda wolna chwile spedzac z Toba a zaraz, ze boisz sie, ze traktuje Cie jak przelotna milostke. Mnie tez na poczatku przytloczyl tz jak ciagle chcial ze mna pisac na msn i nie mialam ani godziny dla siebie. Ale jest to znacznie lepsza opcja, niz gdyby tz nie chcial wogole spedzac z Toba czasu. Ja bym napewno chlopaka nie przekreslala dlatego, ze jest bardzo zakochany ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2206 |
Konto usunięte
|
NIP i pesel po to, zeby sprawdzic czy w Polsce juz nie pobierasz jakichs zasilkow na dziecko, jak nie masz NIP to nie masz i koniec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przysla Ci kolejny formularz, a potem kolejny ... ![]() Sure Start Maternity Grand to 500£ ktore dostajesz po urodzeniu dziecka jesli pobierasz jakies benefity np working, council, housing, child tax credit , podanie skladasz w ciagu 3 miesiecy od urodzenia dziecka , mi pewnie przejdzie kolo nosa, bo za odpowiedziami czekamy juz 2 miesiace ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2207 |
Zadomowienie
|
Kurcze, ja wiem, ze bedzie dobrze, bo MUSI byc
![]() ![]() ![]() To i tak pestka przy waszej walce z biurokracja Szperrr, Lea i Imagine ![]()
#2208 |
Zakorzenienie
|
Imagine, czy oni poszaleli? 700zl? Za co?
dobra, ja spadam, poucze sie, poczytam cos
|
![]() ![]() |
![]() |
#2209 |
Zakorzenienie
|
szperr ja tez pracowalam bez home office.. nie za fajnie..
#2210 |
Zakorzenienie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6017551]NIP i pesel po to, zeby sprawdzic czy w Polsce juz nie pobierasz jakichs zasilkow na dziecko, jak nie masz NIP to nie masz i koniec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przysla Ci kolejny formularz, a potem kolejny ... ![]() Sure Start Maternity Grand to 500£ ktore dostajesz po urodzeniu dziecka jesli pobierasz jakies benefity np working, council, housing, child tax credit , podanie skladasz w ciagu 3 miesiecy od urodzenia dziecka , mi pewnie przejdzie kolo nosa, bo za odpowiedziami czekamy juz 2 miesiace ![]() No dobra, ale NI number mam, podatki placilam, wiec o co chodzi?? Nikt mnie nigdy nie zapytal nawet o ten HOffice ![]() A benefitow nie dostawalam nigdy, wiec Sure Start mi sie nie nalezy. Chyba, ze dostane Child Tax Credit, tak? A jesli wyslwemy jeszcze raz formularz wypelninony na TZta?? Aaa.. i jeszcze pytanie - ma jakies znaczenie ile czasu mieszkam w UK? Bo jestem tu juz ponad 4 lata, ale wiekszosc tego czasu studiowalam, a nie pracowalam (stad pewnie moja niewiedza na temat numerow).
#2211 |
Zakorzenienie
|
szperr nieznajomosc prawa nie zwalnia z obowiazku go przestrzegania.. niestety.. lepiej to oplacic i miec z glowy.. bo niech ci sie irland ravenue przyczepi to bedzie kiepsko..
z home office sa zwolnieni ci co legalnie pracowali w anglii przed przystapieniem polski do ue
#2212 |
Zakorzenienie
|
Pracowalam przez 2 mies w 2003
![]() ...chyba musze sie wybrac do cba, po dokladne informacje ![]()
#2213 |
Konto usunięte
|
szperrr: wlasciwie to nie wiem jak to jest, ja moja pierwsza (i ostatnia) prace znalazlam przez agencje i tam mnie poinformowano, ze musze miec HO i NIN, potem przeszlam na kontrakt i wtedy od pracodawcy dostalam formularze do HO, wypelnilam i oni je wyslali, bo o zmianie pracodawcy musisz informowac...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2214 |
Zakorzenienie
|
szperr jesli pracowalas przez 3 miesiace i masz na ten okres jakis dowod ze pracowalas (payslip albo umowe o prace za tamten okres) wtedy nie musisz miec HO i wszystko jest ok nawet jesli nie mialas jeszcze wtedy NI.oczywiscie pod warunkiem ze byla to praca legalna
![]()
#2215 |
Raczkowanie
|
Hej witam Was po przerwie
![]() Przepraszam za kompletny brak sygnalow zycia, ale na serio do dzis nie weszlam ani razu na wizaz, nie mialam kiedy..... ![]() Wpierw przyjazd nazeczonego ![]() ![]() ![]() Aktualnie jestesmy w trakcie zalatwiania formalnosci, sporo tego, mamy za soba juz wizyty policji, czekamy na rozmowe w Urzedzie ![]() Przygotowujemy sie do Swiat oraz slubu koscielnego i wesela ![]() pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2216 |
Zakorzenienie
|
Wow, Mohini
![]() ![]() W koncu jakas pozytywnie zabiegana, nie zrzedzaca dusza twierdzaca, ze wszystko sympatycznie ![]() Oczywiscie serdecznie gratuluje ![]() ![]() Lea, Kropka, obdzwonilam dzis te linie informacyjne dotyczace child benefit i tax credit - poniewaz Polska jest w UE, nie jest potrzebny HO ![]() Z drugiej strony, to od czego zaczac ubieganie sie o ten numer? ![]()
#2217 |
Konto usunięte
|
widocznie ta Polska z ktorej ja pochodze nie nalezy do unii...
![]() nie moge nigdzie znalesc tego formularza, ale moze ja slepa jestem, hmm http://www.workpermit.com/uk/worker_...cheme/faqq.htm i jeszcze tu http://www.ind.homeoffice.gov.uk/app...licationforms/ Edytowane przez 6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 Czas edycji: 2007-12-13 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2218 |
Raczkowanie
|
Mahora - moje kochanie bedzie do mnie dzwonic w wigilie i musze go nauczyc co sie mowi w polsce jak ktos odbiera telefon i co on ma powiedziec
a ja musze sie po francusku nauczyc gadac zeby do Niego zadzwonic wyjezdzam do Polski 19 grudnia a on przyjedzie 29 moj tata po ang spoko (on w kazdym jezyku sie dogada) ale moja mamula oj ni nie.... az sie boje reakcji rodzinki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2219 |
Zakorzenienie
|
[1=6d4d53ed507eeb0815dd3e8 83934f7df1af843d7;6023635]widocznie ta Polska z ktorej ja pochodze nie nalezy do unii...
![]() nie moge nigdzie znalesc tego formularza, ale moze ja slepa jestem, hmm http://www.workpermit.com/uk/worker_...cheme/faqq.htm i jeszcze tu http://www.ind.homeoffice.gov.uk/app...licationforms/[/quote] Pan z H.Office powiedzial mi odczywiscie co innego ![]() Zamowilam application pack, ma byc w ciagu 5 dni.. mam wyslac formularz, paszport, zdjecia i £90, zgadza sie? A dlugo sie jeszcze pozniej czeka? Wg nich "it depends" ![]() Ps. Ci z pierwszego linka niezle sciagaja kase ![]() (...)for only £295 fully inclusive of the Government fees of £50 (...)
#2220 |
Zakorzenienie
|
kiedys pamietam bylo £70 potem podniesli do £90
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.