|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
![]() Inny przykład: znajomej rodziców mojej bratowej coś się stało z kręgosłupem. Nie wiem dokładnie, co, ale to nieważne. Ważne, że na zwykłą wizytę u lekarza musiała czekać miesiącami, więc w końcu poszła prywatnie. Wizyta, wiadomo, szybko, bo prywatnie. I lekarz, do którego przyszła, powiedział, że gdyby poczekała jeszcze z dwa tygodnie, prawdopodobnie by nie chodziła. Do lekarza na NFZ nie miałaby wizyty w tym terminie. I co? Jakiś urzędas ma decydować, kto będzie zdrowy, a kto nie; kto będzie chodził, a kto zostanie kaleką?
|
|
|
#3662 |
|
Konto usunięte
|
U nas też tak było. TZ mial w połowie marca operację kręgosłupa, na którą skierował go lekarz z prywatnej opieki med (z pracy), z wynikiem rezonansu, który robiliśmy prywatnie. Termin (pilny!) rezonansu mieliśmy na 27 maja.. Właściwie nadal mamy i dobrze się składa, bo przynajmniej zrobi kontrolę.
|
|
|
|
#3663 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, tylko zdajecie sobie sprawę dziewczyny, że większości obywateli nie wolno dać takiego wyboru - albo obowiązkowy NFZ, albo oszczędzanie we własnym zakresie? Ludzie w większości są nieodpowiedzialni, ważne sprawy odkładają na wieczne nigdy, nie dbają o siebie i nie potrafią myśleć do przodu. Gdyby znieść ZUS i NFZ to wiecie, co by się działo? Ludzie budziliby się z ręką w nocniku, bo a to za mało odłożyli, a to zapomnieli ubezpieczyć się prywatnie, zdychaliby przed drzwiami do szpitali, a media miałyby pożywkę "Jak to?? Obywatele umierają i nikt im nie pomaga?? Jak to?? To człowiek całe życie harował, a teraz nie ma za co żyć na starość?? I państwo na to pozwala???"
Obowiązkowe składki na ZUS i NFZ nie są idealnym rozwiązaniem, bo ZUS i NFZ są dalekie od ideału. Najlepsza opcja moim zdaniem to byłby wybór - ZUS albo prywatna firma ubezpieczeniowa - ale składki tak czy siak powinny być obowiązkowe, a nie że w tym miesiącu odłożę sobie 50zł, a w następnym to już 100zł. Poza tym z NFZem to nie jest tak, że wyciągamy z niego tyle, ile wkładamy. Mam w rodzinie przypadek onkologiczny - miesięczna terapia kosztuje 200 tys. zł, opłaca ją w całości NFZ. Ciekawa jestem, ile ta osoba musiałaby oszczędzać, żeby sobie taki jeden miesiąc opłacić (a leczenie trwa wiele miesięcy). Drugi przykład: jestem prywatnie ubezpieczone w Lux Medzie (pakiet nie z tych najtańszych), bo długi czas robiłam na UoD, więc na NFZ nie płaciłam. Okazało się, że muszę mieć zabieg (nieratujący życie). I co? W pakiecie nie został przewidziany, a po zniżce musiałabym zapłacić 5000zł. Super, płacę na ten Lux Med kilka lat, a jak przychodzi co do czego, to nie mam czegoś w pakiecie. Przeszłam więc na NFZ i w ciągu miesiąca było po zabiegu - te 5000zł zwrócę NFZowi dopiero za kilka lat (składka na NFZ kosztuje mnie ok 250 zł). A w Lux Medzie każą sobie płacić i składkę, i koszt zabiegu. Prywatne ubezpieczenia medyczne są pełne wad, a człowiek nie zdaje sobie sprawy, ile pewne rzeczy kosztują, dopóki nie przyjdzie mu za nie zapłacić z własnej kieszeni. Bo jak się dowiaduje, jakie są koszty, to nagle przestaje tak bardzo uwierać, że trzeba na coś poczekać kilka lat. |
|
|
|
#3664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A nawet jeśli, to co? Zdychaliby, trudno. Ich sprawa.
|
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdychaliby, trudno? ciekawe, czy mówiłabyś to samo, gdyby ktoś Ci bliski zachorował na raka zupełnie nie ze swojej winy i musiałby z własnej kieszeni bulić co miesiąc 200 tys. zł. zdechłby, trudno, nie? |
|
|
|
|
#3667 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Dlatego tak, ludzie wybierają władzę, ale jednocześnie są o wiele zbyt nieodpowiedzialni, żeby móc podjąć decyzję, czy sie ubezpieczać. Madżik |
|
|
|
|
#3668 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodziło mi o to, że motyla uważa, że ludzie są zbyt nieodpowiedzialni, by samemu wybrać sposób ubezpieczenia, a jakoś nie buntuje się przeciwko temu, że ci sami nieogarnięci ludzie wybierają władzę. Cytat:
I jeśli ktoś sam by się nie ubezpieczył, no to trudno, widocznie tak chciał. Pewnie, że gdyby chodziło o bliską osobę, to byłoby mi przykro itp, ale co ja mogę zrobić? Zmusić ją do czegoś? Poza tym, tak jak pisałam wyżej - teraz ludzie umierają albo tracą zdrowie, zanim łaskawie dostaną się do specjalisty, bo przecież przez kilkadziesiąt lat płacili składki i jak mają w ogóle czelność domagać się wizyty. ![]() A tak nawiązując do Twojego poprzedniego posta - teraz ludzie też zdychają pod szpitalami. A nawet w kolejkach na izbach przyjęć.
|
|
|
#3669 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Zaproponujmy na początek prawa wyborcze wyłącznie dla osób z maturą. Niezbyt wysoki wymóg, nie? Wyobrażasz sobie, jaki wrzask by sie podniósł? |
|
|
|
|
#3670 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3671 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#3673 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak naprawdę najlepszą alternatywą NFZu, gdy nie chorujesz poważnie ani przewlekle, jest nieopłacanie składek w ogóle i chodzenie od czasu do czasu do lekarzy prywatnie. no i oszczędzanie rzecz jasna na jakieś zabiegi. ja postrzegam NFZ tak samo jak ubezpieczenie mieszkania - płacę co miesiąc, ileś tam lat, nic się nie dzieje. aż tu nagle po 10 latach sąsiad z góry mnie zalewa i całe mieszkanie jest do remontu (metafora np. raka) - dzięki ubezpieczeniu nie muszę płacić grubej kasy za remont. i żeby nie było - nie bronię NFZu, bo to system pełen wad. ale to jest system na miarę naszego dzisiejszego społeczeństwa. które jest leniwe, zidiociałe, niedojrzałe i wielce niedoskonałe. jak bym musiała dziś wybierać - NFZ obowiązkowy, NFZ lub prywatni ubezpieczyciele - któraś opcja obowiązkowa, bądź NFZ/prywatni ubezpieczyciele/oszczędzanie samemu - to bez wahania wybiorę NFZ obowiązkowy. a czemu ludzie płacą całe życie, a potem nie mogą dostać się do specjalisty? ano pewnie dlatego, że z czegoś trzeba opłacać drogie kuracje, np onkologiczne. coś za coś. --- jeszcze dodam, że jestem święcie przekonana, że gdyby ludzie byli zdani tylko na siebie i z własnej kieszeni musieli opłacać prywatnych lekarzy, prywatne badania i prywatne zabiegi, to szybko zatęskniliby za NFZem. nawet gdyby potrafili oszczędzać. wystarczy spojrzeć na cennik jakiegokolwiek szpitala. ile kosztują sranse-rezonanse, gastroskopie, protezy, zabiegi, anestezjolog. jak ktoś zacznie przewlekle chorować, to gwarantuję, że prędzej on zbankrutuje niż lekarze dojdą, co mu jest. a w ogóle, to czy ludzie narzekający na kolejki w NFZ policzyli kiedykolwiek, ile z ich pensji idzie faktycznie na NFZ? bo o ile kalkulator, który znalazłam, nie myli się, to przy kwocie na rękę w wysokości 2500zł na NFZ idzie 271zł. rocznie 3254zł. wow, no naprawdę, porażająca kwota. gdybym opłacała swoje leczenie tylko z moich własnych pieniędzy, to tyle bym pewnie musiała płacić rocznie za ginekologa + badania i USG razem z endokrynologiem + badania i USG. a gdzie inne badania? gdzie inne zabiegi? Edytowane przez motyla Czas edycji: 2016-05-10 o 15:07 |
||
|
|
|
#3674 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Niestety, ZUS musi pozostać. Chodzi tylko o to, by kasy z naszych składek nie marnowano bezsensownie i nie rozdawano bezsensownie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3675 |
|
Konto usunięte
|
Problem jet taki że NFZ jest NIEDOFINANSOWANY. Ale działa lepiej niż w wielu innych państwach Europy. Znam trochę Brytyjczyków pracujących w Polsce i każdy jest zaskoczony tym jak może to wyglądać, i to są dla nas oczywiste rzeczy które w GB nie są standardem. To nie składki a rozwiązania systemowe muszą się zmienić, już sobie daruję mówienie o tym ile polskiego PKB jest przeznaczany na służbę zdrowia i że mało.
Żeby mogli się ubezpieczyć muszą mieć pieniądze na ubezpieczenie. W Polsce ubezpieczenia prywatne są względnie tanie bo nie obejmują nic poza leczeniem grypy i na te usługi jest sztucznie wytwarzany popyt.. W momencie prywatyzacji, kiedy musisz pokryć realne koszty realnego leczenia, a pensja wcale nie wzrasta. Leczenie jest drogie i dlatego prywatni specjaliści kierują na operacje w NFZowskich szpitalach. |
|
|
|
#3676 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3677 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ale to trochę inna sprawa. W razie nagłego wypadku przecież wzywa się karetkę PUBLICZNEJ służby zdrowia. Pilną operację ratującą życie wykonuje się w państwowym szpitalu. I nie płacisz za to (chyba, że wezwanie jest nieuzasadnione). Niestety, trzeba płacić składki.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3680 |
|
Konto usunięte
|
http://www.se.pl/wiadomosci/polska/p...ki_832942.html
Niby temat miał już być zamknięty, ale trudno przeklejam z innego wątku. Przy okazji wiadomo że konkubent matki nie jest już prawnym opiekunem dzieci.---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- "Dlaczego matka nie wysłała wniosku o 500 złotych na Dżesikę? Po złości. Bo obie są skłócone." - wydawało mi się że jeśli dziecko ma dzieci to nie można na nie dostać 500+
|
|
|
|
#3681 |
|
Konto usunięte
|
Myślę że jak d nie jest opiekunem prawnym swoich dzieci to można na nia złożyć wniosek
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#3682 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
EDIT: Chociaż chyba nie, bo przeczy temu to zdanie: Cytat:
Cytat:
O książkach: booklikes lubimyczytac Wyzwanie zwane życiem ---> "Milion cudownych listów" Edytowane przez magi18 Czas edycji: 2016-05-11 o 13:02 |
|||
|
|
|
#3683 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja powiem brzydko ale ja nadal nie rozumiem, dlaczego podatnicy mają obowiązek łożenia na taką patologię.
|
|
|
|
#3684 |
|
Konto usunięte
|
Widziałam w komciach na onecie, że takie rodziny są błogosławieństwem w obliczu grożącego nam najazdu imigrantów
|
|
|
|
#3685 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3686 |
|
Konto usunięte
|
Czyli pewnie Dzesika chciała 500 stowek, które jej matka by dostała na nią - dla siebie, tak?
|
|
|
|
#3687 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest chyba luka w ustawie, bo jest napisane, że rodzice tracą kasę na nieletnią z chwilą urodzenia przez nią dziecka, a nie ma nic na temat nieletnich, które już w przed wypłatą pieniędzy zostały matkami
|
|
|
|
|
#3688 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Raz ze na dzieci Dzesiki przyznane jest świadczenie, dwa ze Dzesika ma prawnego opiekuna którym nie jest jej matka. |
|
|
|
|
#3689 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3690 | |
|
Zakorzenienie
|
weszłam sobie z ciekawości w ustawę dot. 500+, a tam takie coś:
Cytat:
i nic z tego nie czaję, chyba brakuje mi jakiegoś PiS-state-of-mind, ale czy na dziecko pełnoletnie tak czy siak nie przysługuje to świadczenie 500+?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

przeklejam z innego wątku. Przy okazji wiadomo że konkubent matki nie jest już prawnym opiekunem dzieci.