Sierpnióweczki 2016! Część IV. - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-11, 17:39   #4231
Talantea
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Zapytaj się o szkołę rodzenia

Nie wiem czy wiesz, ale też w UK jest coś takiego jak becikowe 500f na pierwsze dziecko. Poczytaj sobie o tym też
Nie kwalifikuje się na to becikowe.
TZ za duzo zarabia i nie pobieramy tez zadnych benefitów.

Jak to u ciebie wygląda? Kwalifikujesz się?

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 17:40   #4232
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Nie kwalifikuje się na to becikowe.
TZ za duzo zarabia i nie pobieramy tez zadnych benefitów.

Jak to u ciebie wygląda? Kwalifikujesz się?
Z tych samych powodów nie....plus jest już Oliwia.
Stary 2016-05-11, 17:41   #4233
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość

Ja już po pierwszych zajęciach nt. wyprawki. Super połozna (jak właśnie obczaiłam w internetach zajęła 3 miejsce w jakims ogólnopolskim konkursie na położną roku w 2015), fajna grupa (ok. 10 dziewczyn), zajęcia trwaly 2 godziny. Z ciekawszych rzeczy, o których mówiła:
- nie warto przesadzać z ilością kosmetyków pielęgnacyjnych, jesli mozliwe warto kupić z jednej serii maść/krem, płyn do kąpieli itp. Ona polecała akurat serię Alantan+(ale nie mają płynu do kąpieli) lub Linomag. Powiedziała, żeby nie kupować Sudokremu - ze względu na tlenek cynku nie powinno się go stosować szczególnie u dziewczynek, bo może nawet prowadzić do sklejania warg sromowych
- do pielęgnacji kikuta pępowinowego: zwykłe, szare, mydło (które ciężko dostać nawiasem mówiąc). Polecała je również do podmywania się w okresie połogu i do pielęgnacji rany po CC. Jesli zaś chodzi o octenisept to tylko, jesli dzieje się z kikutem coś złego choc powiedziała, że ona ma na wyposażeniu swojej torby i jak sie okaze niezbędny, to posmaruje, a my wtedy możemy dokupić. A jak juz koniecznie chcemy mieć coś w razie "w", to lepiej zakupić 100ml spirytusu, bo ma bardziej wszechstronne zastosowanie (np. do dezynfekcji nożyczek czy coś)
- jest przeciwniczką kapieli w szpitalu, o czym kiedyś Tija chyba tez pisała, że nie chce, żeby jej maluszka wykąpali. Zaleca, aby dziecko wykąpać nie wczesniej, niż w 5 dobie życia (oczywiście w sytuacji gdy wszystko jest ok itd.)
- polecała bardzo otulacze ze względu na odruch Moro i fakt, że właściwie otulone dziecko czuje się po prostu bezpieczniejsze
- polecała bardzo chustowanie od samego początku (przy czym dla sugerowała chusty elastyczne jako najłatwiejsze "w obsłudze" dla niedoświadczonych matek, nosidełka najwcześniej w 7 miesiącu
Pokazywała tez rózne rodzaje body, pajacyków, kaftaników, czapeczek itp. omawiając ich uzytkowanie pod względem praktycznym (rodzaje zapięć, szwów itd). Ogólnie jestem b. zadowolona, że się zapisałam. Do tego prowadzi zamkniętą grupę na Fb dla swoich kursantek, gdzie na bieżąco umieszcza materiały pomocnicze dot. tematyki zajęć (np. liste wyprawkową itd.), udziela rad, odpowiada na pytania itd. Chętnie wybiorę się na następne zajęcia za tydzień
Zaintrygowałaś mnie z tą kąpielą
Nie mogę skojarzyć, ale młodą chyba kąpali w szpitalu.

Tija, czemu nie chcesz żeby Ci malucha kąpali ??
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 17:45   #4234
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiewioreczka Pokaż wiadomość
Po mega długiej przerwie odzywam się wreszcie
w weekend majowy udało mi się zostać szczęśliwą mężatką! dzidziuś był grzeczny i udało nam się przetrwać do 4 rano chociaż było ciężko i nie obyło się bez małych kryzysów. Na szczęście goście byli wyrozumiali i zrozumieli jak po 1 zmieniłam sukienkę z nieoddychającej i mega niewygodnej sukni ślubnej w zwiewną bawełnianą białą lekka kiecuszkę

teraz już nie znajdę, która dzidzia będzie miała na imię Pola - ale bardzo podoba mi się to imię, super wybór
gratulacje!!!! i wszystkiego najlepszego dla Was!!!!

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Wie ktoś ile kosztuje prywatnie takie badanie?
Bo nie mam skierowania a żeby mieć za free muszę jechać 20km i jeśli miałabym tam zwrócić to już chyba wolę na miejscu zapłacić i do tego podejść w prywatnym labie bez kolejek
Ja zapłaciłam dziś 13,60 czy jakoś tak.

Cytat:
Napisane przez ttuska Pokaż wiadomość
dziewczyny przepraszam, że się wtrącę w rozmowę, ale mam pytanie odnoście usg połówkowego - pewnie każda z Was już jest po.. ja miałam dzisiaj robione i pani doktor zasugerowała amnipunkcję ze względu na różnicę długości kości nosowych - jedna ma 3,1 mm i 4,7 mm. Wg niej ta ktrótsza kość jest za krótka co może wskazywać na zespół Downa. Reszta pomiarów ok. Przy teście Pappa w 12 tyg było wszystko ok - ryzyko 1:12566. Sama nie wiem co mam o tym myśleć, na internecie sporo osób pisze, że niektórzy sprawdzają tylko obecność kości, a nie robią pomiarów.. oczywiście panika i łzy..
Powtórzę za dziewczynami: postaraj się nie martwić na zapas, to i tak w niczym nie pomoże. Ja też skonsultowałabym z lekarzem prowadzącym

Cytat:
Witam was dziewczyny !!
Miałam dziś dzień pełen przygód i nadal trwa :/
Mianowicie:
Rano pojechałam do SR, temat : kąpanie niemowlaczka i takie tam. Wybrał się ze mną mój mąż, byłam pełna podziwu jak radzi sobie z kąpaniem, ubieraniem, zakładaniem pampersów i innymi rzeczami. Serio byłam dumna, a do tego tylko on wiedział jak ratować niemowlaczka w razie zakrztuszenia, ja poległam na tym teście ...
W ogóle chłopaki świetnie sobie radziły na sali. Byliśmy w 3 pary więc każdy mógł sporo sobie poćwiczyć. I na tym koniec fajnych wieści ...
Wracając mój mąż zapytał czy zrobiłam przegląd w aucie, ja oczywiście zapomniałam. Wzięłam więc swój samochód na przegląd i na przeglądzie strzelił mi jakiś przewód od hamulca ... Pan powiedział, że przeglądu mi nie podbije i muszę wezwać lawetę bo nie mam wcale hamulców !! Dzięki Bogu, że nie pękło to w czasie jazdy .... Zadzwoniłam więc po męża żeby przyjechał mnie zmienic w tym zepsutym aucie bo trzeba czekać 45min na assistance, mąż podjechał moim służbowym autem i się okazało, że nie mam biegów 2,4,6 - coś się zepsuło i da się wrzucić tylko 1,3,5 Więc drugie auto zawiozłam do mechanika... Tak więc czeka mnie naprawa obu ...
Przykro mi z powodu auta (a właściwie dwóch) . Dobrze, że z zajęć SR jesteś zadowolona.

Cytat:
Ja już po pierwszych zajęciach nt. wyprawki. Super połozna (jak właśnie obczaiłam w internetach zajęła 3 miejsce w jakims ogólnopolskim konkursie na położną roku w 2015), fajna grupa (ok. 10 dziewczyn), zajęcia trwaly 2 godziny. Z ciekawszych rzeczy, o których mówiła:
- nie warto przesadzać z ilością kosmetyków pielęgnacyjnych, jesli mozliwe warto kupić z jednej serii maść/krem, płyn do kąpieli itp. Ona polecała akurat serię Alantan+(ale nie mają płynu do kąpieli) lub Linomag. Powiedziała, żeby nie kupować Sudokremu - ze względu na tlenek cynku nie powinno się go stosować szczególnie u dziewczynek, bo może nawet prowadzić do sklejania warg sromowych
- do pielęgnacji kikuta pępowinowego: zwykłe, szare, mydło (które ciężko dostać nawiasem mówiąc). Polecała je również do podmywania się w okresie połogu i do pielęgnacji rany po CC. Jesli zaś chodzi o octenisept to tylko, jesli dzieje się z kikutem coś złego choc powiedziała, że ona ma na wyposażeniu swojej torby i jak sie okaze niezbędny, to posmaruje, a my wtedy możemy dokupić. A jak juz koniecznie chcemy mieć coś w razie "w", to lepiej zakupić 100ml spirytusu, bo ma bardziej wszechstronne zastosowanie (np. do dezynfekcji nożyczek czy coś)
- jest przeciwniczką kapieli w szpitalu, o czym kiedyś Tija chyba tez pisała, że nie chce, żeby jej maluszka wykąpali. Zaleca, aby dziecko wykąpać nie wczesniej, niż w 5 dobie życia (oczywiście w sytuacji gdy wszystko jest ok itd.)
- polecała bardzo otulacze ze względu na odruch Moro i fakt, że właściwie otulone dziecko czuje się po prostu bezpieczniejsze
- polecała bardzo chustowanie od samego początku (przy czym dla sugerowała chusty elastyczne jako najłatwiejsze "w obsłudze" dla niedoświadczonych matek, nosidełka najwcześniej w 7 miesiącu
Pokazywała tez rózne rodzaje body, pajacyków, kaftaników, czapeczek itp. omawiając ich uzytkowanie pod względem praktycznym (rodzaje zapięć, szwów itd). Ogólnie jestem b. zadowolona, że się zapisałam. Do tego prowadzi zamkniętą grupę na Fb dla swoich kursantek, gdzie na bieżąco umieszcza materiały pomocnicze dot. tematyki zajęć (np. liste wyprawkową itd.), udziela rad, odpowiada na pytania itd. Chętnie wybiorę się na następne zajęcia za tydzień
Super zajęcia . Wprawdzie o większości już słyszałam ale pierworódkom te rady na pewno się przydadzą .

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
a dlaczego nie jest to czas,żeby leżeć do góry brzuchem?
szalejesz z zakupami ostatnio
No przynajmniej nie tylko leżeć, ja wolę spędzać czas bardziej produktywnie....
A ciocia z USA szykuje już kolejną paczkę i nie kazała nic kupować....ale co ja poradzę, że te maleńkie rzeczy są takie śliczne .

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
pewnie nie doczytałam jeszcze ale jak po cukrze? Udało się?
Pierwszy wyszedł 84 bo to robili mi z palca glukometrem, na resztę wyników muszę poczekać do jutra.

Wróciłam po kursach do domu i z grubsza ogarnęłam chałupę, nastawiłam obiad - pieczone udka kurczaka z pieczonymi ziemniakami, rozwiesiłam pranie itd....
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 17:45   #4235
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Tiaaaaa....po prostu nie chce im się prowadzić dłuższego porodu. Lepiej pociąć. Jest polska grupa na FB Naturalnie po cesarce - dla dziewczyn, którym zależy na SN. Polecam
Ostatnio trafiłam na bloga w tej tematyce, przeczytałam kilka wypowiedzi. Praktycznie każda mama po cc, walczyła o poród sn bo odrazu Ją pchali na cc

Cytat:
Mąż mi wysłał co poniżej i sobie pomyślałam ze jest tak urocze ze na poprawę humoru każdej z nas sie przyda

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Choć nie lubię takich jawnych deklaracji poważnie sie zastanawiam nad zakupem:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
extra koszulki
Stary 2016-05-11, 17:47   #4236
tija93
Zakorzenienie

Iweczka chodzi o maź płodową w której rodzi się dzieciaczek Ma ona działanie ochronne i nawilżające i warto ja zostawić do wchłonięcia się Oczywiście mają mi Tosie ogarnąć z krwi
Stary 2016-05-11, 17:47   #4237
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Z tych samych powodów nie....plus jest już Oliwia.
a no tak.
Jedynie licze na ten Maternity Allowance. Moze mi sie uda uzyskać wypisałam papiery tylko jutro poprosze o certyfikat. Dopisze reszte rzeczy, podpisze i wyslę bo juz pozno.
Jak mi przynają to super, a jak nie to się nie załamię.

Stary 2016-05-11, 17:48   #4238
virginia
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny . To jeszcze nie wszystkie moje łowy .

Opowiem Wam coś jeszcze: budzę dziś swoją córcię do żłobka a ona do mnie 'Sio!' Ok, mi też nie chciało się wstawać ale żeby potraktować mnie tak od razu jak jakiegoś komara - natręta.... .
Stary 2016-05-11, 17:51   #4239
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
w weekend majowy udało mi się zostać szczęśliwą mężatką! dzidziuś był grzeczny i udało nam się przetrwać do 4 rano chociaż było ciężko i nie obyło się bez małych kryzysów. Na szczęście goście byli wyrozumiali i zrozumieli jak po 1 zmieniłam sukienkę z nieoddychającej i mega niewygodnej sukni ślubnej w zwiewną bawełnianą białą lekka kiecuszkę
Gratuluję i dużo szczęścia życzę

Cytat:
I po badaniu Młody jest trochę większy, ale lekarz powiedział, że tego się spodziewali po cukrzycy;/ Nie podali mi konkretnej wagi, ale wszystkie wyniki wskazywały na 30 tc (jestem 28tc teraz)
Mały grubasek
Co do rozwiązania ciąży, kazali mi jeszcze o tym nie myśleć, bo dopiero co się będzie działo, wyjdzie na konsultacji w 36 tc ale lekarz jest zadowolony, że chce SN. Cała reszta w normie, waga ok, cukier jeszcze do poprawy - zwiększyli mi dawki insuliny znów.
Ale jak dibetyczka rozmawiała z lekarzem, to powiedziała mu, że jestem na niskich dawkach insuliny, więc chyba tragedii nie ma.
Czyli rośnie spory chłopak

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Wrzucę Wam zdjęcia ciuszkow dla Kasi, zastrzegam tylko, że jak widać sa jeszcze przed praniem i prasowanie.
super ubranka

Cytat:
Napisane przez Majeszczak Pokaż wiadomość
florencee Zgadza się , przynajmniej później będę spokojniejsza, że wszystko jest . Zamówiliśmy wózek firmy Anex Sport 3w1
Fajny i jakie extra kolory
Stary 2016-05-11, 17:52   #4240
Majeszczak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
tez się nad nim zastanawiam
Ja tylko go zobaczyłam na żywo w tej właśnie kolorystyce to już nie miałam się nad czym zastanawiać . Troszkę się obawiałam, że rudy bardziej pod chłopczyka ale potem stwierdziłam są przecież uniwersalne wzorki, kolor biały itp no i zamówiłam do tego pomarańczowo biały w szare zygzaki komplet minky do wózka także jest cud, miód i malina . Nie zastanawiaj się bo naprawdę jest w dechę

Cytat:
Ma za☠☠☠iste kolory! To jest skóra?
Nie tylko kolory :P - ale przyznam, że początkowo to one mnie chwyciły za serducho , Kolor rudy to eko skóra natomiast biały ze wzorkami to dość gruby i solidny materiał no a czarny to plastik.
Majeszczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 17:53   #4241
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Iweczka chodzi o maź płodową w której rodzi się dzieciaczek Ma ona działanie ochronne i nawilżające i warto ja zostawić do wchłonięcia się Oczywiście mają mi Tosie ogarnąć z krwi

Aha.
Dzięki za info !
Stary 2016-05-11, 17:54   #4242
Majeszczak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Gratuluję i dużo szczęścia życzę

Czyli rośnie spory chłopak

super ubranka

Fajny i jakie extra kolory
Dziękujemy
Stary 2016-05-11, 17:55   #4243
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tylko go zobaczyłam na żywo w tej właśnie kolorystyce to już nie miałam się nad czym zastanawiać . Troszkę się obawiałam, że rudy bardziej pod chłopczyka ale potem stwierdziłam są przecież uniwersalne wzorki, kolor biały itp no i zamówiłam do tego pomarańczowo biały w szare zygzaki komplet minky do wózka także jest cud, miód i malina . Nie zastanawiaj się bo naprawdę jest w dechę

Nie tylko kolory :P - ale przyznam, że początkowo to one mnie chwyciły za serducho , Kolor rudy to eko skóra natomiast biały ze wzorkami to dość gruby i solidny materiał no a czarny to plastik.
Podoba mi sie bardzo wzór oby dobrze się sprawdzał

Stary 2016-05-11, 18:26   #4244
likap
Zadomowienie

My się zastanawiamy nad dwoma wózkami:
1.Adamex Barletta
2.Mikrus
OBa są praktycznie identyczne, a cena to 500 zł różnicy.
Może ktoś słyszał coś więcej o tych wózkach ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png adamex.png (94,3 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mikrus.jpg (160,8 KB, 7 załadowań)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=694057[/CENTER]
likap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 18:30   #4245
Niezapominajka 89
Raczkowanie

Cześć aż mi głupio się odezwać pisałam kiedyś, tylko parę postów w pierwszej części i zamilkłam, ale za to czytam Was regularnie tylko jak już nadrobię to nie mam siły już pisać. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie znowu teraz obiecuje regularnie się udzielać.
Niezapominajka 89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 18:34   #4246
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Ostatnio trafiłam na bloga w tej tematyce, przeczytałam kilka wypowiedzi. Praktycznie każda mama po cc, walczyła o poród sn bo odrazu Ją pchali na cc

extra koszulki
A masz namiar jeszcze na bloga?
Tutaj też chcą kroić na wszelki wypadek.

Na tutejszej grupie SN po CC, niektóre babki miały i dwa CC i 3 SN, niektóre są nawet zdecydowane rodzić dzieci ułożone pośladkowo i robią to z powodzeniem, ale podobno musi być bardzo dobra położna z doświadczeniem do takiego porodu by Cię ładnie pokierować.

Na poród pośladkowy chyba bym się nie zdecydowała.

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny . To jeszcze nie wszystkie moje łowy .

Opowiem Wam coś jeszcze: budzę dziś swoją córcię do żłobka a ona do mnie 'Sio!' Ok, mi też nie chciało się wstawać ale żeby potraktować mnie tak od razu jak jakiegoś komara - natręta.... .
Wiesz, ja mojej mamie kiedyś przez sen powiedziałam coś znacznie gorszego.....:br zydal:Ale byłam już w liceum...

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Niezapominajka 89 Pokaż wiadomość
Cześć aż mi głupio się odezwać pisałam kiedyś, tylko parę postów w pierwszej części i zamilkłam, ale za to czytam Was regularnie tylko jak już nadrobię to nie mam siły już pisać. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie znowu teraz obiecuje regularnie się udzielać.
Przyjmij jako pokutę rozkręcenie wieczornej imprezy

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Ananasowe roll upsy w piekarniku....teraz tylko 6-8h suszenia....
Myślicie, że mogę zostawić piekarnik na 135st i wyjść na spacer?
Stary 2016-05-11, 18:40   #4247
tija93
Zakorzenienie

Niezapominajka witaj ponownie

Tinkerr pośladki zawsze lekarz odbiera
Stary 2016-05-11, 18:47   #4248
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez likap Pokaż wiadomość
1.Adamex Barletta
2.Mikrus
Bardzo podoba mi się ten pierwszy .

Cytat:
Wiesz, ja mojej mamie kiedyś przez sen powiedziałam coś znacznie gorszego.....Ale byłam już w liceum...
Wolę nie myśleć co mi powie jak już będzie w liceum... .

Cytat:
virginia piękna sukieneczka z Bambi
dzięki!!!
Tija Tobie również!
Stary 2016-05-11, 19:05   #4249
florencee
Zadomowienie

Cytat:

nadrabiam Was już od 2 dni i już zbliżam się do końca.
Widzę, że wyprawki idą pełną parą - ja też już właśnie zdołałam zrobić "male" zakupy.
Pomogła mi też trochę ta wrzucona wczoraj wyprawka Antosi bardzo dziękujemy

Wózek też już prawie wybrany, aktualnie naszym faworytem jest Baby Design - Dotty
Serdeczne gratulacje! Życzę Wam wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, dużo miłości i radości.

Wytrwanie tak długo musiało być wyzwaniem, dobrze że miałaś wygodniejszy strój na zmianę. Może pokażesz jakieś foteczki?

Cytat:
I po badaniu Młody jest trochę większy, ale lekarz powiedział, że tego się spodziewali po cukrzycy;/ Nie podali mi konkretnej wagi, ale wszystkie wyniki wskazywały na 30 tc (jestem 28tc teraz)
Mały grubasek
Co do rozwiązania ciąży, kazali mi jeszcze o tym nie myśleć, bo dopiero co się będzie działo, wyjdzie na konsultacji w 36 tc ale lekarz jest zadowolony, że chce SN. Cała reszta w normie, waga ok, cukier jeszcze do poprawy - zwiększyli mi dawki insuliny znów.
Ale jak dibetyczka rozmawiała z lekarzem, to powiedziała mu, że jestem na niskich dawkach insuliny, więc chyba tragedii nie ma.

Mam też się nie martwić, bo im wyżej ciąża tym większa insulinoodporność i jeszcze może mi się dawka podnieść.

Po drodze weszliśmy jeszcze do salonu z wózkami i już ostatecznie zamówiliśmy jeden i dobrze zrobiliśmy, bo ma być dopiero w lipcu.
Co więcej okazało się, że to polska produkcja, ale dosyć tutaj popularna, nie widziałam ich w pl do tej pory. Może występują pod inną nazwą:

https://venicci.co.uk/shop/new/denim-grey/

Tylko na czarnym stelażu.

No nic...lecę do kuchni...muszę zrobić obiad na dziś i jutro i muszę zrobić ananasowe roll upsy młodej do szkoły. A taka piękna pogoda za oknem
Cieszę się, że w porządku na wizycie, a cukrem skoro tak mówią, to nie ma się co martwić.

Wózek wygląda super.

Cytat:
Ja się zawzięłam i doszłam do wniosku, że duzo trudniejszych rzeczy w zyciu ogarniam, to i z wiązaniem chusty dam radę Mnóstwo jest tutoriali na YT, pewnie tez jakies grupy na fejsie - damy radę
Racja, różne rzeczy się robiło, to nie może być aż tak trudne. Jakby co to widziałam, że są jakieś grupy chustowe i doradcy, można będzie się skonsultować.

Cytat:
w sumie wizyta udana, tyle co te cukry trzymac pod kontrolą i jest oki. Malutki grubasek ci rosnie
fajny ten wózek

Smacznych lodów

Dzisiaj sie narobiłam. Przyszla mi nowa karta wiec moglam wreszcie porobic male zakupy przez neta

Zrobilam tez domowy chleb. Pierwszy raz. W smaku nie jest idealny, ale od czegos trzeba zacząć. Ciekawa jestem jak zasmakuje TZtwoi.

Jutro rano wizyta u połoznych. Takie tam rutynowe sluchanie serducha itd. musze wziasc tez ten maternity certificate i zmienic nazwisko w dokumentach u nich. Zapisalam sobie w notesiku bo moja głowa jest coraz gorsza. Do wszystkiego musze robic listy bo normalnie pustka w glowie. Na zakupach caly czas musze zaglądac na to co zapisałam

Jade autobusem, taxi za duzo kosztuje, a tak na spokojnie i taniej 40 min i jestem na miejscu
Powodzenia na wizycie u położnych.
Szacun za chleb, to jedna z rzeczy, do których się zabieram od lat.

Cytat:
Wrzucę Wam zdjęcia ciuszkow dla Kasi, zastrzegam tylko, że jak widać sa jeszcze przed praniem i prasowanie.
Śliczne.

Cytat:
florencee Zgadza się , przynajmniej później będę spokojniejsza, że wszystko jest . Zamówiliśmy wózek firmy Anex Sport 3w1
Ładny, mi też się podobają kolory.

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
U mnie w mieście jest parę okulistów na krzyż i jeden jest 'lepszy' od drugiego.. także będę sie starać uzyskać opinie w innym mieście..
dobrze chociaż, że moja ginekolog mnie wspiera.. Na samą myśl, że mogłabym rodzić naturalnie dostaję paraliżu.. ogarnia mnie ogromny strach.. panika Nie boję się bólu porodowego, a pogorszenia wzroku.. Ten strach o wzrok siedzi głęboko w mojej psychice..

To faktycznie miałaś ogromne szczęście, że wadę masz minimalną Widać, że u Ciebie w rodzinie problem ze wzrokiem jest kwestią dziedziczenia.
Ja znowu jestem jedyna w rodzinie z wadą wzroku. Reszta ma sokoli wzrok.
Moja wada jest wrodzona.. zaćma, zespól PHPV (kolokwialnie tłumacząc 'w środku' mam posklejane oko 'błoną' przetrwałego ciała szklistego) i jaskrę wtórną. Nie widzę od urodzenia.
Jedyne szczęście w nieszczęściu to takie, że na pierwszy rzut oka nie widać, że mam chore oko Trzeba się dobrze przyjrzeć.. Czasem, jak oko jest 'zmęczone' to lekko zezuje na bok i je nieświadomie mrużę..także w tym wszystkim taki plus pod względem kosmetycznym:br zydal:
Dobrze, że ginekolog rozsądnie podchodzi do tego tematu. Jak masz możliwość poszukać okulisty w innym mieście to na pewno warto.

Cytat:
Napisane przez Niezapominajka 89 Pokaż wiadomość
Hej, to fajnie że się odezwałaś. Napisz co tam u Ciebie od tamtego czasu słychać, jak dziecię się miewa.

Edytowane przez florencee
Czas edycji: 2016-05-11 o 19:06
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 19:11   #4250
LiliowaGwiazdka
Raczkowanie

Witam, jestem Magda i należe do Wrześniowych mam 2016. Mimo tego chciałabym zapytac Was Sierpniówki ( mądrzejsze o miesiąc ) o sprawe nie dającą mi cały dzień spokoju.

Mysle o PRASOWANIU. Bo prac to i tak bede wszystko w proszku hipoalergicznym, ale co z tym prasowaniem? Ja nigdy, NIC nie prasowalam. Szczerze to nawet nie umiem, a w domu mam zelasko ktore pamieta Mieszka pierwszego...
Bedziecie prasowac? Wszystko?
Czy moze posciel tak, a ciuszki nie? I do kiedy planujecie??
LiliowaGwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 19:28   #4251
Majeszczak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez likap Pokaż wiadomość
1.Adamex Barletta
2.Mikrus
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że moja szwagierka jest bardzo zadowolona z Barletta. Mnie osobiście nie przekonują ze względu na swoją masywność aczkolwiek też rozważałam kupno Adamex'u no ale wygrał Anex, nie tani ale myślę, że wart swojej ceny.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Podoba mi sie bardzo wzór oby dobrze się sprawdzał
Ostatnio dowiedziałam się, że zajął I miejsce na targach w Kielcach więc mam nadzieję, że nie zawiedzie i będzie się sprawdzał super i przede wszystkim, że mała będzie z niego bardzo zadowolona
Stary 2016-05-11, 19:41   #4252
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiliowaGwiazdka Pokaż wiadomość
Witam, jestem Magda i należe do Wrześniowych mam 2016. Mimo tego chciałabym zapytac Was Sierpniówki ( mądrzejsze o miesiąc ) o sprawe nie dającą mi cały dzień spokoju.

Mysle o PRASOWANIU. Bo prac to i tak bede wszystko w proszku hipoalergicznym, ale co z tym prasowaniem? Ja nigdy, NIC nie prasowalam. Szczerze to nawet nie umiem, a w domu mam zelasko ktore pamieta Mieszka pierwszego...

ja prasuje wszystko dla dzidziusia oprócz skarpetek

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 19:50   #4253
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati0090 Pokaż wiadomość
ja prasuje wszystko dla dzidziusia oprócz skarpetek

mi pewnie nie bedzie sie chcialo w to bawic.

Stary 2016-05-11, 19:59   #4254
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Ja prasuję wszystko. No prócz skarpetek czy kocykow. Ale ja generalnie wszystko prasuje.

Dotykalam dzis pieluchy muslinowe i bambusowe. Te drugie bardzo malutkie.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 20:07   #4255
asicuha
Wtajemniczenie

Cytat:
Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia

Cudownie, ze udało sie naprawić stosunkowo tanim kosztem. Z firmowym pewnie tak tanio nie będzie ;/

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Znajdzie sie, a jak nie to moze nową dadzą?

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Ja za TSH i fsh mocz morfologię i krzywa 75g zapłaciłam 99 pln. Niestety posialam gdzieś paragon także nie powiem ile dokładnie mnie krzywa kosztowała
Dostałam nową :P ale ja taka panikara już jestem :P

Cytat:
śliczności! a jeśli chodzi o prasowanie, to dziwiłabym się jakbyś już miała poprasowane :P

Cytat:
a z ciekawości ile Was wyniósł cały komplet?

Cytat:
też o tym słyszałam i też chciałabym, bo Pole tylko wytarli, ale nie kompali, to hyba musze to wcześniej zakomunikować? :P
Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Ja prasuję wszystko. No prócz skarpetek czy kocykow. Ale ja generalnie wszystko prasuje.

Dotykalam dzis pieluchy muslinowe i bambusowe. Te drugie bardzo malutkie.
Gdzie można podotykać? ja jak widze, to wszędzie szczelnie zamkniete i sama nie wiem na co się zdecydować, a jakieś kupić chce

Mani hybrydowy <3
asicuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 20:08   #4256
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Dostałam nową :P ale ja taka panikara już jestem :P

śliczności! a jeśli chodzi o prasowanie, to dziwiłabym się jakbyś już miała poprasowane :P

a z ciekawości ile Was wyniósł cały komplet?

też o tym słyszałam i też chciałabym, bo Pole tylko wytarli, ale nie kompali, to hyba musze to wcześniej zakomunikować? :P

Gdzie można podotykać? ja jak widze, to wszędzie szczelnie zamkniete i sama nie wiem na co się zdecydować, a jakieś kupić chce
W smykolandzie. Torebki były zaklejane i spkojnie soboe odkleilam i pomacalam.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 20:20   #4257
florencee
Zadomowienie

Cytat:

Planuję wyprasować wszystko tylko przed pierwszym użyciem, nie wiem czy jako kobieta nieprasująca (z drobnymi wyjątkami), kolekcjonująca dla siebie odzież z materiałów niegniotących się, dam radę później. Wiem, że to ma być ochrona przed bakteriami itp., ale kiedyś i tak dzidziuś musiałby nabrać odporności. Zresztą przytulany będzie od początku do matczynej piersi obleczonej w nieprasowane. :P
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 20:26   #4258
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Śliczne.
Dzięki!

Cytat:

Tak, zamierzam prasować wszystko, no oczywiście też z wyjątkiem skarpetek, kocyków.

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
Dzięki!
Ja już bym poprała i poprasowała ale TŻet mówi, że jak poleży jeszcze w szafce to trzeba będzie prać drugi raz....
Stary 2016-05-11, 20:33   #4259
ttuska
Rozeznanie

dziewczyny ja już po wizycie pani doktor nawet nie przyszło na myśl żeby badać długość kości nosowej tylko sprawdziła czy jest, za to najważniejszy jest fałd karkowy a u mnie wyszedł 3,6 a norma jest do 6 mm. Nawet nic nie wspomniała o amniopunkcji więc nie wiem jaki cel miał poprzedni lekarz mierząc obie kości nosowe..

dziękuję za pomoc
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-11, 20:59   #4260
ziuta.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Słyszałam, że nie zawsze uwzględniają opinie okulisty.. wskazania do cc.. Moim zdaniem nie mają prawa, bo nie są na tyle kompetentni w tej dziedzinie, żeby mogli to podważać
Tego właśnie najbardziej się boję..
Chociaż własciwie moje miasto znane jest z lekarzy, którzy mają pacjentów w głębokim poważaniu i wszystko bagatelizują.. dlatego też moją ciąże prowadzi gin z innego miasta (ale mieszka od kilku lat w moim).
Od dziecka wpajano mi do głowy, że ze względu na moją wadę, chorobę oczu nie będę mogła nigdy rodzić naturalnie.. po czym, jak miałam 22 lata lekarze specjaliści w Klinice Chorób Oczu w Katowicach potwierdzili te słowa, że w przyszłości tylko cc.. oszczędzać jedyne oko.. to wyobraźcie sobie, że okulista z mojego miasta (ordynatorka okulistyki w szpitalu!), do którego chodze prywatnie raptem od 4 lat twierdzi, że nie widzi przeciwwskazań.. tiaa.. W każdym razie nie mam wsparcia w okuliście.. za to moja gin powiedziała, że bezwzglednie skieruje mnie na cc.. ale niestety obawiam się, że taka opinia ginekologa bez wsparcia okulisty g*wno da.. I wszędzie można ją podważyć..
dlatego też nie chcę rodzić u siebie.. będę rodzić w innym mieście 50km stąd.. Nikt mi już nie wmówi, że nie ryzykuję utraty, albo znacznego pogorszenia wzroku.. To jedno oko ma mi starczyć do końca życia
I tego się trzymaj! Przy dziecku wzrok będzie Ci niezbędny Za wszelką cenę poszukaj okulisty który ci wypisze cc, a jak nie to mu zapłać

Cytat:
Mąż mi wysłał co poniżej i sobie pomyślałam ze jest tak urocze ze na poprawę humoru każdej z nas sie przyda [COLOR="Silver"]
Super ten kot, podobny to Twojego

Cytat:

nadrabiam Was już od 2 dni i już zbliżam się do końca.
Widzę, że wyprawki idą pełną parą - ja też już właśnie zdołałam zrobić "male" zakupy.
Pomogła mi też trochę ta wrzucona wczoraj wyprawka Antosi bardzo dziękujemy
Wszystkiego co najlepsze Wyprawka Antosi wrzucona była przez mnie, super że się przydała.

Cytat:
Mały grubasek

Mam też się nie martwić, bo im wyżej ciąża tym większa insulinoodporność i jeszcze może mi się dawka podnieść.

Po drodze weszliśmy jeszcze do salonu z wózkami i już ostatecznie zamówiliśmy jeden i dobrze zrobiliśmy, bo ma być dopiero w lipcu.
Co więcej okazało się, że to polska produkcja, ale dosyć tutaj popularna, nie widziałam ich w pl do tej pory. Może występują pod inną nazwą:

https://venicci.co.uk/shop/new/denim-grey/

Tylko na czarnym stelażu.

No nic...lecę do kuchni...muszę zrobić obiad na dziś i jutro i muszę zrobić ananasowe roll upsy młodej do szkoły. A taka piękna pogoda za oknem
To dobre wieści z wizyty.
Kiedyś pracowałam w firmie kosmetycznej i tam były produkowane urządzenia do gabinetów kosmetycznych pod dwoma markami jedna na Polskę a druga marka za granicę, oczywiście nie różniły się niczym tylko ceną Może z tymi wózkami jest tak samo?
A co to za roll upsy ananasowe? Poka zdjęcie i przepis!

Cytat:
Wie ktoś ile kosztuje prywatnie takie badanie?
Bo nie mam skierowania a żeby mieć za free muszę jechać 20km i jeśli miałabym tam zwrócić to już chyba wolę na miejscu zapłacić i do tego podejść w prywatnym labie bez kolejek
Coś ok 30 zł. Sama glukoza ok 8zł x3 + pobranie krwi ok 5zł. A robiłam w dwóch różnych labach i cena podoba była.

Cytat:
Ja za TSH i fsh mocz morfologię i krzywa 75g zapłaciłam 99 pln. Niestety posialam gdzieś paragon także nie powiem ile dokładnie mnie krzywa kosztowała
Tsh i fsh to hormony a one zawsze są drogie (ok 30 zł za sztukę) więc to by potwierdzało ze krzywa też ok 30.

Cytat:
Własnie w szpitalu w którym chcę rodzić podobno w ogóle nie kąpią dziecka, w domu się samemu kąpie po raz pierwszy. Podobno ta maź zabezpiecza też przed zbyt szybkim kontaktem z bakteriami (tymi z którymi dziecko się styka po porodzie) i pozwala na łagodniejsze "zaklimatyzowanie" się dziecka.

A ja dziś byłam na szkole rodzenia. Tak jakoś niespodziewanie wyszło Dziś było o fizjologii karmienia piersią. Dowiedziałam się sporo fajnych rzeczy o tym jak zmienia się mleko po porodzie i w ciągu doby i jak karmić żeby dziecko się najadło. Robiłam notatki jak na studiach I sobie uświadomiłam że jestem strasznie nastawiona na kp! I dostałam gadżety- malusią butelkę avent, smoczek avent, sudocrem, małe op. chusteczek pampers i mnóstwo saszetek jakiś kremów i płynów do mycia no i ulotek ofc! To już skreślam z listy wyprawkowej butelkę i sudocrem
ziuta. jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości