|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Tymczasem mam koleżankę, która jest nauczycielką w liceum (uczy biologii) i w ramach godzin "halowych" (wyjaśniam: jest to dodatkowa godzina lub dwie, którą nauczyciel ma obowiązek przepracować darmowo z uczniami) zorganizowała dodatkowe zajęcia przygotowujące do matury (np. rozwiązywanie testów z ubiegłych lat, dodatkowych zadań na poziomie rozszerzonym, ćwiczeń itp). Chęc przystępowania do egzaminu z biologii wyraziło dwadzieścia osób. Na te zajęcia uczęszczają DWIE. Bo reszta "nie będzie siedzieć w szkole od 15 do 17 i co to w ogóle za pomysł" lub "nie może bo w tym czasie ma KORKI z biologii". Ktoś mi to wyjaśni?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3782 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama jeszcze nie wiem, co zrobię - czy wezmę kredyt, czy nie.W nawiązaniu do dalszej części posta - nie wszystkie wypowiedzi są złe, część jest ok, a część nie. Nie wczytywałam się dokładnie w całość, bo od tej "nie-ok" części za bardzo podnosi mi się ciśnienie - po prostu nie przepadam za okraszaniem swoich wypowiedzi jadowitymi uwagami, tj. wyśmiewaniem cudzego życia, cudzych rodziców, cudzych wyborów... można powiedzieć to samo delikatniej, kulturalniej, szczególnie, że kiedy na pojedynczą osobę naskakuje nagle 10 innych osób, to nie jest łatwo się bronić ze względu na fizyczne ograniczenia - odpowiedzi gubią się w natłoku postów, przez co łatwo wyrazić się nieprecyzyjnie i stać się celem kolejnych ataków. Patrząc z boku z tego co widzę, to zdecydowanie za dużo emocji się tu skumulowało i negatywnie wpływa to na jakość dyskusji. ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
No ale właśnie - albo nam na czymś bardzo zależy i się mobilizujemy do tego, albo najwyraźniej - nie aż tak bardzo nam na tym zależało...W odniesieniu do posta Carousel - cóż, samonauka kosztuje samozaparcie, jak napisała Jamajka i czas, jak napisałam ja. Korepetytor może znacznie przyspieszyć proces nauki właśnie dzięki temu, że w mgnieniu oka odsieje ziarna od plew, podpowie, w czym problem (więc wiemy, co googlać) i takie tam. Niemniej zamiast do korepetytora, z tego typu wątpliwościami można pójść też do nauczyciela (ok, trafiają się kiepscy nauczyciele, ale kiepscy korepetytorzy również) czy do ogarniętego kolegi / koleżanki z klasy i przykładowo w ten sposób obejść problem braku korepetytora. No i co najważniejsze - myślę, że spora część ludzi bardzo dobrze radzi sobie z samodzielną nauką i szukaniem informacji. Ok, brak "bata" może być problemem, ale na to są sposoby (wyrabianie nawyków np.) poza tym to jest IMO oddzielny problem - chodzi mi bardziej o ten moment, kiedy już siadamy i zaczynamy naukę. Osobiście bardzo lubię uczyć się sama i nie spotkałam się jeszcze z taką rzeczą, której samodzielnie nie byłabym w stanie rozpracować, aczkolwiek owszem - były czasem momenty frustracji, że nie mogę czegoś pojąć, a nie ma przy mnie żadnej osoby, która mogłaby mi to wytłumaczyć... ale zawsze w takich sytuacjach okazywało się, że wystarczyło chwilę ochłonąć, odpocząć, i spróbować ponownie, a summa summarum znajdowałam rozwiązanie (zrozumienie). Dużo większym problemem był czas, bo faktycznie - takie samodzielne poszukiwania są bardzo czasochłonne, ale IMO ostatecznie bardziej efektywne niż bierne przyswajanie "na pamięć" fragmentów wiedzy. Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-05-15 o 18:33 |
||
|
|
|
#3783 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Ale u mnie w liceum była chryja przed maturą, bo pan od angielskiego zrobił dodatkowe zajęcia dla maturzystów, chodziły dwie osoby i pan poskarżył sie dyrekcji. Tylko że poziom tych zajęć był tak beznadziejny, że po prostu szkoda czasu było.Chociaż oczywiście angielski i biologia to dwa różne przedmioty - akurat z angielskiego natężenie zajęć dodatkowych od wczesnej podstawówki jest takie, że ktoś w miarę kumaty może spokojnie być trzy poziomy wyżej od programu w liceum. Więc nie wiem, czy pomiędzy tymi zajęciami dodatkowymi można szukać analogii. |
|
|
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co mnie najbardziej dziwi, ale i cieszy - równolegle do tej mentalności ma się całkiem nieźle druga mentalność - ta typowo polska, że "jak mnie drzwiami nie chcą, to oknem wlezę" i "jak dają darmo, to biorę"To, co jest mniej wesołe to to, że jedni na drugich patrzą wilkiem. Mam na studiach taką dziwną pod tym względem koleżankę, co - mieszka w akademiku i bierze stypendium socjalne, ale jak kolega z roku jej zaproponował, by wynajmowali razem mieszkanie (bo taniej), to go uprzedziła, że "ona byle czego nie będzie wynajmowała - musi być lokal tak za 2 tys. zł/msc"
Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-05-15 o 19:01 |
|
|
|
|
#3785 |
|
Konto usunięte
|
Beatka w wiadomościach zapowiada mieszkanie+
|
|
|
|
#3786 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3787 |
|
BAN stały
|
Carosuel
Ale ja nie napisałam,że matka musi zrezygnować z pracy. Po prostu są też ludzie którzy pracują fizycznie i ciężko umysłowo do tego.Dlatego ja bym po prostu macierzyństwa z pracą nie pogodziła. ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Blue3 To właśnie poznałaś druga Ja też pracowałam mając 17 lat i wiele znajomych też już pracowało więc jednak jest nas więcej ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Pentagram Nie bardzo rozumiem? Może masz jakąś ekstra posadkę?Więc będziesz miała więcej na koncie?Bo co ma kredyt do mieszkania na wynajem? Przecież i na wynajem muszę płacić sporo tak samo jak za mieszkanie na kredyt.Więc o co chodzi? |
|
|
|
#3788 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ty się tak nie ciesz. Teraz dokladasz do 500plus a za chwilę będziesz jeszcze dokładać na mieszkanie plus
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
Czy ktoś powstrzyma to dzieciorobne szaleństwo?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3789 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#3790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcale nie trzeba zarabiać kokosów / mieć "extra posadki", by dorobić się czegoś w życiu, bo ważniejsza od samego zarabiania jest umiejętność zarządzania zarobionymi pieniędzmi. ---------- Dopisano o 01:54 ---------- Poprzedni post napisano o 01:46 ---------- Z tego co się orientuję, PiS zapewne przywróci Krajowy Fundusz Mieszkaniowy, z którego budowane były mieszkania komunalne typu TBS. Za czasów PO były afery z TBSami, bo KFM zlikwidowano, a następnie spółdzielnie zlikwidowano w chamski sposób, robiąc w ch** osoby, które zainwestowały w te mieszkania (mam na myśli np. ogłoszenie upadłości TBS i brak praw pierwokupu dla partycypantów). Ponadto ze względu na brak kasy mieszkań komunalnych obecnie się praktycznie w ogóle nie buduje w porównaniu z tym, co było kiedyś, więc kolejki do otrzymania mieszkania komunalnego lub socjalnego są kosmiczne. PiS planuje wziąć się za to i ogarnąć w końcu temat, który PO konsekwentnie zlewało, zatykając problem programami typu Rodzina Na Swoim, wycelowanymi w zupełnie inne grupy społeczne, niż budownictwo komunalne. Jak to ogarnąć to właśnie PiS wymyśla i kombinuje. Nie jest to proste, bo problem jest palący (fatalna sytuacja na rynku mieszkaniowym dla młodych, niezamożnych Polaków jest IMO jedną z głównych przyczyn zapaści demograficznej), kadencja krótka, a kasy nie ma. |
|
|
|
|
#3791 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
No tak. PiS na wszystko znajdzie receptę.
Program 500+ rozwali gospodarkę a program Mieszkanie+ ją doszczętnie dobije. I bardzo dobrze. Niech to wszystko zawali się raz a porządnie i zaczynamy od nowa, panie i panowie!
|
|
|
#3792 |
|
Konto usunięte
|
Tylko z kim.. Bo w tym kraju od kilku lat wybieranie rządów to wybieranie mniejszego zła.
|
|
|
|
#3793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wątpię, żeby ktokolwiek powiedział o tym głośno, że powodem takiego, a nie innego stanu gospodarki jest właśnie program 500+.
|
|
|
#3794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z radością się społecznie dołożę do tego programu. Sama nie mam jak uzbierać na wkład własny i wyrzucam kasę w czyjąś kieszeń, ale spoko. Nie ma to jak ułatwić życie szlacheckim. Przecież do tego sprowadzi się ten program, idę o zakład. W ogóle widzę, że u nas tacy wybrakowani ludzie bez małżonka i dzieci, to przeca gorszy sort, trzeba im dowalić. Razem ze śmiercią MdM umarła też moja szansa na swoje lokum
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2016-05-16 o 10:12 |
|
|
|
|
#3795 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bezdzietni tylko 10 %. Sprawiedliwosci nie ma.
|
|
|
|
|
#3796 |
|
BAN stały
|
Pantegram
Heh no fakt można spać w kartonie i jeść chleb z pasztetem? Kto pisze takie głupoty? Niby zarabiając 1500 i wydając 800 na kawalerkę jakim cudem da się oszczędzić?zdradz ten sekret?Bo ja jestem ciekawa?Już nie liczę opłat,ale bilet miesięczny lub opłacenie auta też kosztuje?To na jedzenie niech zostanie 500 zł naprawdę szał z taką gotówką da się sporo oszczędzić ![]() Z wakacji da się zrezygnować,z kina z ciuchów itp. Ale z jedzenia i z chemii to już ciężko więc zdradz sekret oszczędzania ![]() ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- No chyba że zacznie się oszczędzać na jedzeniu ale raczej to dobrze nikomu nie wróży ![]() Wiesz ja dałam przykład zarobków 1500 zł trochę dołożyłam bo ogólnie średnia krajowa wynosi 1350 zł jak się nie mylę.I nie przykłady jakiegoś Pana o gospodarowaniu pieniędzmi są dla mnie śmieszne przy takiej pensji nie da się nic odłożyć bo to jest walka o przetrwanie a jak ktoś młody to chce sobie chociaż ciuch kupić no ludzie czy ciuchy wakacje i jakaś drobna rozrywka raz w miesiącu to już luksus do czego ta Polska zmierza? ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Nie wspomnę,że służba zdrowia też leży i kwiczy,bo za większość i tak muszę placić prywatnie!a jak ktoś zarobi te 1300 i musi wydać na prywatnego lekarza lub leki to już w ogóle jakaś masakra.Jak taka osoba ma chrzesniaka i np zbliża np.urodziny komunia itd. To kolejne wydatki więc jak tu oszczędzać no ja się pytam jak? |
|
|
|
#3797 |
|
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;60438261]wiesz, teraz majac 3+ dzieciakow dostaje sie z mdm 30 %.
Bezdzietni tylko 10 %. Sprawiedliwosci nie ma. [/QUOTE]Moim zdaniem taka różnica jest akceptowalna jako pomoc dla osób mających dzieci. Dodatkowo od trojki dzieci przy mdm jest jeszcze jedna ważna korzyść - czyli nieważne ze miało się wcześniej mieszkanie. |
|
|
|
#3798 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3799 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak oszczędzać? Zmniejszając wydatki (wynająć pokój zamiast mieszkania, korzystać z benefitow w pracy jesli sa np prywatna opieka medyczna za darmo czy darmowe posiłki, gotować samemu zamiast jeść na mieście, śledzić promocje w pobliskich sklepach itd.) lub zwiększać zarobki. O pierwsze łatwiej niż o drugie. Są osoby i to myślę wcale niemało które decydują się na jakis czas wyjechać za granicę żeby zaoszczędzić na jakis konkretny cel. |
|
|
|
|
#3800 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#3801 |
|
Konto usunięte
|
Zapomniałam jeszcze napisać ze singiel ma te przewage nad rodziną z dziećmi ze jemu zwykle łatwiej przeniesc się za lepszą pracą do innego miejsca w kraju.
A co do komunii, urodzin itd. wydaje mi się ze nie daje się droższych prezentów niż takie na jakie nas stać. I problem z głowy. ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Pewnie przejezyczenie
|
|
|
|
#3802 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#3803 |
|
BAN stały
|
cranberry juice
Tak chodziło mi o tą minimalna pensje.Bo ta krajowa to ponad 3 tys. Czy jakoś tak Krolowa Julianna Tak owszem można wynająć pokój,zawsze wychodzi taniej ale żywność jest bardzo droga a na tym nie warto oszczędzać ja lubię zjeść sobie łososia dwa razy w tygodniu i na taką rybkę tracę koło 30 zł w tygodniu łatwo policzyć ile wychodzi miesięcznie.Na jedzeniu nie można oszczędzać.Jak ktoś nie ma benefitów zdrowotnych w pracy to jest bardzo ciężko.Same leczenie kanałowe zębów kosztowało mnie bardzo dużo,badanie hormonów lepiej o tym nie pisze,czekaja mnie jeszcze badania na alergie gdzie lekarz nie chce dać mi skierowania. No i zgadzam się,że singiel ma dużo ciężej niż dwie osoby. Ale tutaj jedna dziewczyna napisała że przy niskich zarobkach są się coś odłożyć,a ja się zastanawiam tylko jak przecież to bardzo ciężkie zawsze jakiś niespodziewany wydatek wyskoczy.Gdzie tu rozwijanie swoich pasji zainteresowań czy głupie wyjście że znajomymi na piwo? Ciężko z tego zrezygnować,nie każdy chce wegetacji ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- cranberry juice Tak wiem że na komunie można dać tyle na ile nas stać,ale chodzi mi o to że z minimalnej pensji ciężko coś odłożyć bo zawsze wyskoczy jakiś niespodziewany wydatek jak już jakimś cudem trochę groszy da się oszczędzić |
|
|
|
#3804 |
|
Zakorzenienie
|
Ejmen. Przerażają mnie te posty, które automatycznie pojawiają się w tematach życiowo-mieszkaniowych. Czy jesteśmy już tak odgórnie zaprogramowanym narodem, że pomysł o wynajmowaniu pokoju jako dorosły człowiek, żarcie najtańszych gotowców z Biedronki i generlane oszczędzanie na wszystkim naprawdę wydaje się niektórym jakąś normalnością i dobrym środkiem prowadzącym do celu?
|
#3805 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak widać tak. Przerażajace. |
|
|
|
|
#3806 |
|
BAN stały
|
Suvia
Właśnie to nie jest normalne ja daje przykład znajomych.Jedna koleżanka nie ma nawet co jeść utrzymuje się sama czasami pożyczę jej kasę i już nie chce żeby mi oddawała.Nie ma możliwości wyjazdu za granicę.Następni znajomi mieszkają z dzieckiem na działce jej facet zarabia prawie 2 tys. szału nie mają i brak perspektyw na swoje mieszkanie.Zbliżają się do 30 dlatego na dziecko się zdecydowali.Zastanawiają się nad wyjazdem za granicę.Jeszcze trochę to nikt w tym kraju nie zostanie coraz więcej ludzi ucieka.Wczoraj przeczytałam artykuł w internecie,że Polacy robią zakupy spożywcze w Niemczech bo tam taniej czy to jest normalne? |
|
|
|
#3807 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale ja za pokój jednoosobowy w mieszkaniu dla 3 osób płaciłam 550 PLN z opłatami, współlokatorzy też byli pracująco-studiujący i prawie ich nie widywałam. Nie uważam tego za jakąś ujmę ani wegetację Mieszkania absolwenckie nie są wydaje mi się czymś skrajnie dziwnym. Z mojego punktu widzenia lepiej pomieszkać kilka lat w takim mieszkaniu i odkładać na swoje, niż wiecznie wynajmować całe mieszkanie i to wydając większość wypłaty na wynajem.
|
|
|
|
|
#3808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to jeszcze sam facet pracuje pewnie. W ogóle uważam, że dzieci z takich warunków powinno się odbierać, no ale chyba jestem w mniejszości...
|
|
#3809 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ok, ale jeżeli ktoś inny ma granicę komfortu taką, że nie chce w wieku 30 lat mieszkać ze współlokatorami, to nawet pracując na niskim stanowisku powinien zarabiać tyle, żeby było go na to stać. Zdaje się, że tak jest w normalnych krajach. |
|
|
|
|
#3810 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jednak skoro już w tym wątku wielu rodzinom z dziećmi wypomina się "robienie dzieci jak ich nie stać" to nie rozumiem gardzenia osobami które dostosowują się do swoich możliwości finansowych z wydatkami i wynajmą pokój zamiast mieszkania. Bo sytuacje są różne, OK może być źle jeśli ktoś nie ma nadziei na poprawę a warunki mu odpowiadają - ale są też osoby dla których jest to przejściowa sytuacja i nie odczuwają jej jako wegetacji. Mało tego, są takie osoby jak ja które o wiele mniej komfortowo czułyby się wydając większość wypłaty na coś czego w danej chwili nie potrzebują ale "jak dorosły może wynajmować pokój, żal i wegetacja" ![]() Chociaż przyznaję że minimalną zarabiałam ostatnio na praktykach i nie wyobrażam sobie mieć tylko tyle z perspektywą że to na stałe. Jeżeli jednak nie wspieramy pracujących tylko pokazujemy że zasiłeczki są wyższe niż wypłaty i wprowadzamy różne utrudnienia w ramach "ulepszeń" kodeksu pracy to nie ma co oczekiwać cudów. Samotni muszą szukać pracy w której zarobią więcej - bo jednej osobie z minimalną zostanie jeść chleb z pasztetem jak wynajmie kawalerkę; a dwie osoby z minimalną po wynajęciu kawalerki są w o wiele lepszej sytuacji. Poza tym matka i ojciec z dwójką dzieci będą mieli więcej zachodu z szukaniem pracy gdzieś daleko dla dwóch osób, przeprowadzką, zmianą szkół, szukaniem od nowa przedszkoli itd. Singiel któremu wadzi minimalna ma łatwiej pod kątem zmian bo z dużym prawdopodobieństwem zmiany będą dotyczyć tylko niego. Bardzo brutalna prawda, ale jęczeniem niczego się nie zmieni. ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
Zresztą wystarczy spojrzeć na Anglię. Znajomi którzy wyjechali tam z zamiarem zostania na stałe lub przynajmniej na kilka lat jakoś nie zaczynają od wynajęcia samemu mieszkania mimo podniecania się że teraz zarabiają niemało. No zarabiają niemało, ale wynajem też jest droższy i wynajmują pokój w cenie w jakiej w Polsce wynajęliby niemałe mieszkanie. Mimo sporego przeskoku z pensji polskich na angielskie nie wynajmują całych mieszkań bo wydaliby za dużą część wypłaty. ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

Sama jeszcze nie wiem, co zrobię - czy wezmę kredyt, czy nie.
a przecież dzisiaj są nawet filmy na youtube, gdzie np rozwiązywane są zadania z matmy!
Ale u mnie w liceum była chryja przed maturą, bo pan od angielskiego zrobił dodatkowe zajęcia dla maturzystów, chodziły dwie osoby i pan poskarżył sie dyrekcji. Tylko że poziom tych zajęć był tak beznadziejny, że po prostu szkoda czasu było.