|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2016-05-16 o 14:18 |
|
|
|
|
#3812 |
|
Konto usunięte
|
Przecież są produkty za które ceny są porównywalne w Polsce i Niemczech, w sensie po przeliczeniu na tę samą walutę. Koleżanki regularnie jeżdżą do Berlina do kilku odzieżówek i jakiejś drogerii; do tego w zachodniej Polsce są dość powszechne sklepy ze sprowadzaną z Niemiec chemią - ceny nie są zaporowe a właścicielom musiało się jeszcze opłacać to przywieźć.
|
|
|
|
#3813 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3814 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.lidl.de/de/dienstag-17-05/c12909 http://www.lidl.de/de/liebe-ist-wenn...b-19-05/c17115 Według mnie ceny jak najbardziej porównywalne z polskimi. 1,5l Pepsi za 0,49 EUR, cena regularna: 0,89 EUR - u nas taka butelka to jakieś 3 PLN. |
|
|
|
|
#3815 |
|
Konto usunięte
|
Jak byłam w Świnoujściu to jakoś Niemców w tamtejszym Lidlu nie brakowało. a jadąc do ich sklepów to ceny widziałam takie same jak w Polsce, tylko zamiast "zł" na końcu to było "euro"...
|
|
|
|
#3816 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3817 |
|
ctrl alt delete
|
Co to Twoim zdaniem jest "normalny kraj"? Bo ja szczerze mówiąc nie kojarzę żadnego, w którym za minimalną pensję można w pojedynkę wynająć kawalerkę i jeszcze jakoś za resztę żyć. No chyba że kawalerkę na totalnym zadupiu - ale to w Polsce też raczej można.
|
|
|
|
#3818 |
|
Konto usunięte
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6045278 6]Jak byłam w Świnoujściu to jakoś Niemców w tamtejszym Lidlu nie brakowało. a jadąc do ich sklepów to ceny widziałam takie same jak w Polsce, tylko zamiast "zł" na końcu to było "euro"...[/QUOTE]
Jeżeli była to (ta po niemieckiej stronie) miejscowość nastawiona na turystykę to mogła mieć wyższe ceny. Polskie markety też nie mają jednakowych cen w całej Polsce. |
|
|
|
#3819 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kanada na przykład. W bogatych prowincjach oficjalne minimalne wynagrodzenie to ok 8 dolarów, ale tyle to zarobi student na roznoszeniu ulotek. "Normalny" pracownik zaczyna od 14-15 dolarów, czyli ponad 2500 za etat (171 godzin). Jednopokojowe mieszkanie w Calgary można wynająć za 1000-1200 dolarów - bez szału, standard ikea, w centrum miasta, w normalnej dzielnicy mieszkalnej, w centrum są oczywiście dużo droższe. W ogóle Kanada to jest IMO przykład kraju idealnego do życia. |
|
|
|
|
#3820 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym fajnie że mają realne warunki na zarobienie wyżej niż minimalna - tyle że w Polsce nieraz umowa o pracę jest luksusem i ludzie nawet o tę minimalną walczą... i z chęcią się na nią zgadzają. U nas nie jest niczym niespotykanym że każda podwyżka minimalnej to podwyżki dawane z ogromnym żalem i bólem że pracownik tyle kosztuje; kombinowanie z minimalną na umowie i resztą pod stołem itd. Różnicy w tej minimalnej nie ma. Różnica jest za to w tym że w Kanadzie pracodawcy chcą płacić więcej niż minimalną. O ile ta średnia faktycznie odzwierciedla przeciętne zarobki większości osób
|
|
|
|
|
#3821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak jestem w Polsce tokupuje polskie jedzenie, bo mi smakuje, mam sentyment itd. Ale ceny mnie zabijaja. Ciuchow i kosmetykow nie kupuje wcale, bo jak pomysle ze w Niemczech na wyprzedazy kupie to za ulamek ceny to od razu mi sie odechciewa. Szyje ubrania w Polsce i chodze tam do fryzjera jak jestem, bo ceny faktycznie nizsze niz w Niemczech a poza tym fachowcow mamy w Polsce lepszych.
|
|
#3822 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3824 |
|
Konto usunięte
|
Moja siostra mieszkająca stale za granicą też już nic stąd nie wozi.
|
|
|
|
#3825 | |
|
Konto usunięte
|
Program Rodzina 500 plus
Cytat:
To nie jest średnia typowa, tylko średnia startowa - tyle przeciętnie zarabia się na starcie, na niskim stanowisku. Minimalna ustawowa istnieje, ale "ogólnie" jest rzadko stosowana, być może dlatego, że jest inna kultura i pracownik jest traktowany jak inwestycja, a nie jak koszt. Ale gdyby w Polsce pracownik był traktowany jak inwestycja, to zapewne byłoby podobnie i też szeregowy zarabiałby wiecej. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-05-16 o 17:14 |
|
|
|
|
#3826 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3827 | ||
|
ctrl alt delete
|
Program Rodzina 500 plus
Cytat:
Cytat:
Tak czy inaczej - za ustawową pensję minimalną rownież w Kanadzie nie da sie samodzielnie wynająć kawalerki, z tego co piszesz - więc jest mniej więcej tak samo jak w większości zachodniego świata. To że stosunkowo więcej osób zarabia więcej niż minimalną to całkowicie insza inszość. |
||
|
|
|
#3828 |
|
BAN stały
|
Carosuel
Ja jak mieszkałam w Holandii za pastę elmex płaciłam średnio 2 euro w Polsce płace 10-11 zł i wiele innych przykładów bym mogła podać |
|
|
|
#3829 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Już jest efekt programu 500+, wzrosło poparcie dla PiS. Super....
|
#3830 |
|
BAN stały
|
Eibhlin87
Tak o ogródek działkowy chodzi, pracuje tylko facet.Niby zbierają na swoje ale z małym dzieckiem tak szybko napewno nie ubierają. |
|
|
|
#3831 |
|
Zakorzenienie
|
skrajna nieodpowiedzialność, żeby nie powiedzieć głupota...
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze mi też bliżej do 30 niż 20 ale dla mnie to nie jest powód żeby się już na dziecko decydować, szczególnie jak miałabym taką sytuację finansową jak ta para. powiedziałam sobie że dopiero po 30. no ale wiem że dla niektórych 30 to już najwyższy czas, znajoma ma 28 lat i jak starali się o drugie i poroniła to po jej wypowiedziach odniosłam wrażenie że ona naprawdę się zastanawia czy zdąży jeszcze mieć drugie
|
|
|
|
#3833 |
|
Konto usunięte
|
Ostatnio wzrosły przynajmniej w dwóch miastach o których to wiem opłaty za ogródki działkowe. Przez takich asów nielegalnie mieszkających na stałe tylko czekać aż zmieni się sposób naliczania opłat za media i będzie jeszcze drożej.
|
|
|
|
#3834 |
|
Konto usunięte
|
Nie bronię, ale chcę powiedzieć że niektórzy mają pobudowane normalne budynki a nie budy z dykty na działkach. Dlatego mam cień nadziei że to ten pierwszy przypadek...
|
|
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
Wszyscy, któzy mieszkają na działkach robią to nielegalnie, zaczyną się za to zabierać i wywalać takich delikwentów. Pomijam, że można mieć tam budynek chyba do 35m, zazwyczaj nie ma kanalizacji, ogrzewania. Jeśli dla kogoś to są warunki na dziecko i robi je sobie z pełną świadomością, bo zbliża się do30stki jest zwyczajnie głupi.
|
#3836 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W niektórych miejscach wręcz mam wrażenie że przeważają te nielegalne domki mieszkalne niż działki typowo rekreacyjno-ogrodowe z mini domkiem. Czekam aż ktoś sprytny wymyśli sposób jak to zalegalizować bez szkody dla osób używających działek zgodnie z przeznaczeniem. Zresztą co za różnica, problem jest większy dwoje dorosłych ludzi z których tylko jedno pracuje nie stać na mieszkanie więc mieszkają na działkach i decydują się na dziecko - dostaną 500 PLN i co z tego? Wcześniej starczało im na utrzymanie dwóch osób, teraz mają niewielki gratis na utrzymanie trzeciej. Oby jak najszybciej udało im się poprawić tę sytuację. W tej chwili naprawdę są w czarnej dupie ale są ludzie wychodzący z takich tarapatów. Na ich miejscu nie zdecydowałabym się na dziecko ale dopóki to tylko jedno dziecko i świadoma decyzja bez planowania kilkorga kolejnych bez względu na okoliczności jeszcze można coś zrobić.
|
|
|
|
|
#3837 |
|
BAN stały
|
cranberry juice
No proszę Cie jak nie znasz żadnego mój TŻ w Angli bez problemu mieszka z kolegą w domku on ma całe poddasze kolega piętro ma 1500 funtów na miesiąc bez problemu się utrzymuje bo jedzenie jest w takich samych cenach co u nas.Ja byłam w Holandii i z byłym mieliśmy dwa pokoje za 700 euro razem zarabialismy około 3000 tys. euro bez problemu jedna wypłata zostawa na przyjemności i dołożenie.Dwa razy w roku wakacje,auto,i wiele wiele więcej ![]() ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Elion Tak oni mają dość duży domek na działce bo 3 pokoje i jest bardzo duży ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Dzisiaj klientka w pracy mówiła mi,że 500 na dziecko nie dostała jeszcze jak wiele jej koleżanek.Klientka ma 3 dzieci,mówił że mają czas na wypłacenie kasy do lipca więc jak dadzą jej zwrot z poprzednich miesięcy to dostanie z jakieś 6 tys.zakladając że wypłaca jej w lipcu to możliwe?Coś mi się wydaje,że moje miasto nie ma tyle kasy żeby dać te 500 zł i to chyba nie wypali? Czy jakieś miasto już wypłacił ludzia te 500 plus ktoś coś wie? ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- zakonna Tu też pewnie nie chodzi o te 500 plus bo mi akurat to się nie podoba,za to to że chcą zrobić wolne niedzielę i obliżyć wiek emerytalny.Raczej to też skłania Polaków do tego by na nich głosować.Mi się akurat to bardzo podoba ![]() ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- eibhlin87 Oni mają bardzo ładna łazienkę i WC w domu.Kotłownie w domu w piwnicy.Jej mąż jest budowlańcem dużo rzeczy robił sam.Mają 10 km do centrum miasta więc całkiem niezła lokalizacja. |
|
|
|
#3838 |
|
Zakorzenienie
|
duży domek z 3 pokojami na ogródku działkowym, czyli kompletna samowola budowlana, współczuję jeśli ktoś doniesie.
500 plus już dawno wypłacają.
|
#3839 |
|
BAN stały
|
Nie oszukujmy się ale dziecko w tych czasach to luksus na których stać nie wielu
|
|
|
|
#3840 |
|
Konto usunięte
|
Jest budowlancem, wszystko robił sam i zarabia dwa tysiące. Chyba tyle ma na umowie a na działkach im się po prostu dobrze mieszka.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.

dwoje dorosłych ludzi z których tylko jedno pracuje nie stać na mieszkanie więc mieszkają na działkach i decydują się na dziecko - dostaną 500 PLN i co z tego? Wcześniej starczało im na utrzymanie dwóch osób, teraz mają niewielki gratis na utrzymanie trzeciej. Oby jak najszybciej udało im się poprawić tę sytuację. W tej chwili naprawdę są w czarnej dupie ale są ludzie wychodzący z takich tarapatów. Na ich miejscu nie zdecydowałabym się na dziecko ale dopóki to tylko jedno dziecko i świadoma decyzja bez planowania kilkorga kolejnych bez względu na okoliczności jeszcze można coś zrobić.