Program Rodzina 500 plus - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-17, 12:43   #4051
Onnaa88
BAN stały

Dot.: Program Rodzina 500 plus

Motyla
Klientki w pracy są rozgoryczone tym faktem ale cieszą się,że dostaną zwrot na poprzednie miesiące w urzędzie każą im czekać i tylko to
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 12:45   #4052
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Motyla
Klientki w pracy są rozgoryczone tym faktem ale cieszą się,że dostaną zwrot na poprzednie miesiące w urzędzie każą im czekać i tylko to
nie no, oczywiście że dostaną za kwiecień, skąd w ogóle u nich pomysł, że miałyby nie dostać? rząd miał płacić od kwietnia i będzie tak płacił.

_____

bosze, niech jakiś rząd zainwestuje wreszcie porządnie w edukację Polaków, bo nie wyczymię...
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 12:50   #4053
Onnaa88
BAN stały

Się wkurzają po prostu,że tak długo muszą czekać ta jedna babeczka ma 3 dzieciaków a druga aż 4
Stary 2016-05-17, 12:51   #4054
michal100
Zadomowienie

Węgry rakiem wycofały się z opodatkowania zagranicznych sieci marketów i zakazu otwierania sklepów w niedzielę. A my idziemy prostą drogą na kurs kolizyjny z UE i USA. Skoro tak dobrze działo się na Wegrzech to dlaczego niby władze dysponujące tam większością konstytucyjną "odkręciły śrubę"?
Odpowiedź jest prosta i logiczna - wzrosło bezrobocie i było realne zagrożenie wstrzymania funduszy strukturalnych. PiS dąży do tego samego. A jednak duża część społeczeństwa patrzy a nie widzi.
A co do słynnego 500+ to o ile się nic nie zmieniło to pieniądze na ten program są w Szczecinie i Krakowie wstrzymane przez rzekomą opieszałość w wypłacaniu kasy przez władze samorządowe. Czyli wojewoda wstrzymał przelewy,ale Rząd ma pretensje do prezydentów miast,że wypłaty nie idą. Logika PiS jest powalająca...
Stary 2016-05-17, 12:55   #4055
Onnaa88
BAN stały

ZamyslonaRostargiona
To dość sporo,ale jak ktoś chce dziecko na krócej zostawić w żłobku to jak piszesz wychodzi dużo mniej
Motyla
No wiem przecież a z jakiej racji miałaby to emeryturę dostać,po prostu one się nie martwią puki są młode.Ale jakoś są wiele lat ze swoimi facetami i żaden ich nie zostawił,więcej przypadków widzę po moich koleżankach bezdzietnych mających fajne posadzki one ciągle zmieniają facetów żadna z nich nie wyszła za mąż nie ma dzieci.Te co nie pracują są szczęśliwe na utrzymaniu faceta i w dziwnie bardziej udanych związkach

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Michał100
O proszę jednak ciekawe jak to będzie w moim mieście bo sobie porobiły matki dzieci na zapas
Stary 2016-05-17, 12:59   #4056
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Motyla
No wiem przecież a z jakiej racji miałaby to emeryturę dostać,po prostu one się nie martwią puki są młode.Ale jakoś są wiele lat ze swoimi facetami i żaden ich nie zostawił,więcej przypadków widzę po moich koleżankach bezdzietnych mających fajne posadzki one ciągle zmieniają facetów żadna z nich nie wyszła za mąż nie ma dzieci.Te co nie pracują są szczęśliwe na utrzymaniu faceta i w dziwnie bardziej udanych związkach

ciekawe, co zrobią, jak męża zwolnią albo coś mu się stanie. albo jak mąż przejdzie na emeryturę i będą musieli oboje się utrzymać z jednej śmiesznej emerytury.

a co do niepracująca = szczęśliwy związek, pracująca = brak związku, to wybacz, ale to tak głupie stwierdzenie, że nie wejdę w polemikę.

z ciekawości zapytam - czerpiesz swoją wiedzę z jakichś jeszcze innych źródeł oprócz znajomych, koleżanek i własnych wycieczek?

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-05-17 o 13:02
Stary 2016-05-17, 13:02   #4057
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
what? przecież nawet jak kobieta ma męża i wychowuje dziecko w domu, to nie ma co liczyć na żadną emeryturę, chyba że mąż będzie jej składki opłacał. ile znasz par, w których mąż niepracującej żonie opłaca składki?

Miłościwie nam panujący Andrzej Duda opłaca pani Agatce
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:03   #4058
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
Węgry rakiem wycofały się z opodatkowania zagranicznych sieci marketów i zakazu otwierania sklepów w niedzielę. A my idziemy prostą drogą na kurs kolizyjny z UE i USA. Skoro tak dobrze działo się na Wegrzech to dlaczego niby władze dysponujące tam większością konstytucyjną "odkręciły śrubę"?
Odpowiedź jest prosta i logiczna - wzrosło bezrobocie i było realne zagrożenie wstrzymania funduszy strukturalnych. PiS dąży do tego samego. A jednak duża część społeczeństwa patrzy a nie widzi.
A co do słynnego 500+ to o ile się nic nie zmieniło to pieniądze na ten program są w Szczecinie i Krakowie wstrzymane przez rzekomą opieszałość w wypłacaniu kasy przez władze samorządowe. Czyli wojewoda wstrzymał przelewy,ale Rząd ma pretensje do prezydentów miast,że wypłaty nie idą. Logika PiS jest powalająca...
No dokładnie. Serio powalająca jest ta ignorancja ludzi w takich podstawowych sprawach. Wszędzie jest tak ekstra, zayebiście tylko w Polsce taaaka tragedia, to wina Tuska oczywiście.
Tymczasem wokół Węger smród, południe Europy w kryzysie, słabo im idzie, Niemcy mają swoją tragedię, Francja, Wlk Brytania też zadręczone ekonomicznie rozdawnictwem, próbują jakoś to wyprostować, ale nie w Polsce taka nędza, taka kiła, wszystko rozkradzione, dzieci głodują, trzeba jeszcze lepszej zmiany. Oto ona. Tylko wypatrywać różowych jednorożców. Po co się uczyć na cudzych błędach.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2016-05-17 o 13:05
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:03   #4059
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Miłościwie nam panujący Andrzej Duda opłaca pani Agatce
bo to Anioł, nie człowiek, błogosławione łono, które go wydało.
Stary 2016-05-17, 13:03   #4060
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Się wkurzają po prostu,że tak długo muszą czekać ta jedna babeczka ma 3 dzieciaków a druga aż 4
Ja też się wkurzam, bo pan z pisu w telewizji mówił, że ci co wnioski w kwietniu złożyli, to jeszcze w kwietniu kase dostali.
Niestety nie jest to prawda (w moim przypadku).
Poza tym wiadomo, że jeżeli nie jest to tylko obietnica wyborcza, ale już konkretna sprawa, czyli złożyło się wniosek, to można zaplanować na co się tą kasę przeznaczy. Myślałam że opłacę z tego 500 wyjazd na majówkę (Boże Ciało). Kasy nie ma i nie wiem czy uruchamiać inne środki na ten cel czy jednak 500 przyjdzie.

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
Znajoma z Krakowa dostała
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:05   #4061
Onnaa88
BAN stały

Motyla
To tak w moim otoczeniu tylko widzę,nie wiem czy one po prostu tak się trzymają swoich facetów bo wiem,że większości się nie układa w związkach.
Te za to co robią kariery w tym dwie moje kuzynki to tylko kot i puste mieszkanie jedna ma 35, druga dobiega 40

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Pójdą wtedy do pracy jak coś się stanie lubemu
Stary 2016-05-17, 13:08   #4062
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Motyla
To tak w moim otoczeniu tylko widzę,nie wiem czy one po prostu tak się trzymają swoich facetów bo wiem,że większości się nie układa w związkach.
Te za to co robią kariery w tym dwie moje kuzynki to tylko kot i puste mieszkanie jedna ma 35, druga dobiega 40

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

taa? na umowę zlecenie poniżej pensji minimalnej chyba ciekawe jaki pracodawca przyjmie kobietę z dzieckiem i dziurą w cv. jak utrzymają z tego trójkę osób, to z chęcią je poznam, będą dla mnie geniuszami biznesu.
Stary 2016-05-17, 13:09   #4063
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Motyla

A jak lubemu stanie sie coś jutro? Zostawią dziecko, czy nie bardzo?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:13   #4064
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
what? przecież nawet jak kobieta ma męża i wychowuje dziecko w domu, to nie ma co liczyć na żadną emeryturę, chyba że mąż będzie jej składki opłacał. ile znasz par, w których mąż niepracującej żonie opłaca składki?
To tak brzmi kiepsko. Nie maz oplaca, ale wspolnie oplacaja ze wspolnej kasy Ja tak mialam oplacana skladke i w Niemczech to dosc popularne. I ja z kolei nie znam kobiety, ktora zostalaby w domu bez oplacania tej skladki.

Cytat:

[/COLOR]Pójdą wtedy do pracy jak coś się stanie lubemu
No ta ikonka na koncu jest nie na miejscu.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:15   #4065
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
To tak brzmi kiepsko. Nie maz oplaca, ale wspolnie oplacaja ze wspolnej kasy Ja tak mialam oplacana skladke i w Niemczech to dosc popularne. I ja z kolei nie znam kobiety, ktora zostalaby w domu bez oplacania tej skladki.
potejto, potato.

ja nie znam ani jednej pary, która by opłacała kobiecie składkę. ale z drugiej strony znam bardzo mało par, w których kobieta decyduje się nie pracować.
Stary 2016-05-17, 13:15   #4066
Onnaa88
BAN stały

Nouvelle90
Byłby wtedy duży problem
Motyla
Myślę,że na produkcje to każdego zatrudnia nawet osobę z dziura w CV
Stary 2016-05-17, 13:17   #4067
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Nouvelle90
Byłby wtedy duży problem
Motyla
Myślę,że na produkcje to każdego zatrudnia nawet osobę z dziura w CV
yhym, a za taką pensję, z której utrzymają się 3 osoby? minimum 3, przy założeniu, że tylko jedno dziecko im się urodzi.

oby tylko mężczyzna zdążył wyrobić staż potrzebny do przyznania emerytury, zanim coś mu się stanie.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-05-17 o 13:19
Stary 2016-05-17, 13:18   #4068
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
potejto, potato.

ja nie znam ani jednej pary, która by opłacała kobiecie składkę. ale z drugiej strony znam bardzo mało par, w których kobieta decyduje się nie pracować.
Bo z tego co wiem, to do niedawna w Polsc enie bylo nawet mozliwosci oplacania takiej skladki a i teraz nie jest to popularne.
Poza tym malo par stac na oplacanie skladki, a jak kogos nie stac, to glupota jest niepracowanie.

Stary 2016-05-17, 13:18   #4069
Onnaa88
BAN stały

Motyla
Ja za to znam bardzo dużo par gdzie kobieta nie pracuje
Stary 2016-05-17, 13:19   #4070
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Motyla
wierzę.
Stary 2016-05-17, 13:21   #4071
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
ZamyslonaRostargiona
Przez pierwszy rok a później co dalej?
KrolowaJulianna
No oczywiście,że trzeba coś dać od siebie żeby coś mieć.Ale nie oszukujmy się większość z nas nie zrobi dużej kariery,i nie będzie zarabiać kokosów.Kursy,studia nie dają gwarancji na świetną posadkę,a mi chodzi tylko o to żeby normalny człowiek który pracuje miał na podstawowe potrzeby a nie jak moja koleżanka która nie ma czasmi co jeść i długi po rodzicach,bo była u nich zameldowana a oni nie spacali to komornik wszedł jej na pensje.
Nie oczekuję kokosów tylko mieszkania trochę tańsze,żywność i godne warunki pracy,oraz opiekę zdrowotna chyba wymagam zbyt wiele
Moi rodzice też nie robią zawrotnej kariery, pracują na dość szeregowych stanowiskach. Łącznie mają na rękę około siedmiu tysięcy. Tyle że po pierwsze tak nie było zawsze, po drugie uważam że ciężko na to zapracowali - szczególnie mama która przekwalifikowała się z pracy typowo fizycznej.

A co do opieki zdrowotnej już chyba poruszaliśmy temat Niemców czy polskich emigrantów leczących się w Polsce bo taniej; stopnia zaawansowania opieki nad ciążą w Polsce i w wybranych krajach zagranicznych itd.

Nie da się poprawić wszystkiego szczególnie wyrzucając bardzo duże pieniądze w błoto. Nie można dawać każdej rodzinie kasy do łapy gdy ta rodzina nie ma zapewnionych nawet takich podstaw jak chociażby żłobki czy przedszkola.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:22   #4072
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
wierzę.
Ja też, ale z małych miasteczek i wsi. W dużym mieście to margines (wśród osób które znam).

No i pytanie czy nie pracuje, to znaczy nie pracuje etatowo czy nie zarabia w żaden sposób pieniędzy. Bo te znajome mi osoby niepracujące jednak w dużej części coś tam robią chałupniczo na czarno.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 13:22   #4073
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Bo z tego co wiem, to do niedawna w Polsc enie bylo nawet mozliwosci oplacania takiej skladki a i teraz nie jest to popularne.
Poza tym malo par stac na oplacanie skladki, a jak kogos nie stac, to glupota jest niepracowanie.
składki na NFZ można sobie dobrowolnie opłacać od bardzo dawna. nie wierzę, że ze składkami na ZUS mogłoby być inaczej. ZUS raczej nie broni się przed otrzymywaniem dobrowolnych pieniędzy.

nawet ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych mówi o dobrowolnym objęciu ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-05-17 o 13:25
Stary 2016-05-17, 13:22   #4074
Onnaa88
BAN stały

motyla
Niech robią co chcą skoro tak wybrały to ich wybór.Dwie sąsiadki maja po 2 dzieci żadna nie pracuje skoro im tak wygodnie to niech tak zostanie.
Czy czasami też tak nie jest,że można przejść na emeryturę męża jak ktoś nie miał swojej wyrobieniej?
Stary 2016-05-17, 13:26   #4075
201606270916
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6050037 6]8,50 Euro za godzinę z tego co wiem.[/QUOTE]

Dzięki za informację Ktoś poda jeszcze ceny najmu?

Bo z Kanadą pamiętam było tak:
- wynajem kawalerki 1000-1200 CAD
- minimalna 8 CAD/h
Czyli nie starczało na samodzielny wynajem kawalerki. Może Niemcy wypadają lepiej.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Ona nie pójdzie do pracy biedronki bo nie wykształcenie zawodowe ma
Ile kosztuje żłobek?
Nie mówię że prezes zarabia tyle co budowlaniec tylko ten budowlaniec jest w stanie się tam utrzymać a Polak za minimalna nie
Budowlaniec w Polsce zarabia minimalną co najwyżej na umowie a do łapy dostaje więcej. Nietrafiony przykład. Chyba że ktoś jest przynieś-podaj-pozamiataj to wtedy może faktycznie ale... tak jak do pracy na taśmie da się przyuczyć tak się da przyuczyć do jednego zadania na budowie i zarabiać lepiej.

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ----------

Cytat:
Nie które matki po prostu chcą się zająć wychowaniem dzieci nie martwiąc się o to że jak je facet zostawi to nie będą miały emerytury na to wygląda że nie każda matka chce pracować
To jak nie chce to niech nie pracuje - z całym zestawem konsekwencji jakie za tym idą. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. To nie reklama Tesco że starczy kupić dwa
Stary 2016-05-17, 13:28   #4076
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
motyla
Niech robią co chcą skoro tak wybrały to ich wybór.Dwie sąsiadki maja po 2 dzieci żadna nie pracuje skoro im tak wygodnie to niech tak zostanie.
Czy czasami też tak nie jest,że można przejść na emeryturę męża jak ktoś nie miał swojej wyrobieniej?
masz na myśli dziedziczenie emerytury męża?
Stary 2016-05-17, 13:31   #4077
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Tyle lat żyli bez 500 to i kilka miesięcy przeżyją.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
bo to Anioł, nie człowiek, błogosławione łono, które go wydało.
i piersi które ssał <3

Stary 2016-05-17, 13:31   #4078
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
składki na NFZ można sobie dobrowolnie opłacać od bardzo dawna. nie wierzę, że ze składkami na ZUS mogłoby być inaczej. ZUS raczej nie broni się przed otrzymywaniem dobrowolnych pieniędzy.

nawet ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych mówi o dobrowolnym objęciu ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym.
Wiesz, ja nigdy tematem sie nie interesowalam, ale kieeeedys na pytanie, ktore zadalam kobiecie na wizazu "dlaczego nie oplacasz sobie skladki nawet jesli nie pracujesz" to cale grono wizazanek odpowiedzialo mi, ze w Polsce jest to niemozliwe.
Dlatego tu wczesniej napisalam "o ile mi wiadomo"

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Dzięki za informację Ktoś poda jeszcze ceny najmu?

Bo z Kanadą pamiętam było tak:
- wynajem kawalerki 1000-1200 CAD
- minimalna 8 CAD/h
Czyli nie starczało na samodzielny wynajem kawalerki. Może Niemcy wypadają lepiej.
W Niemczech jest to bardzo zroznicowane.
Kawalerka w centrum Monachium (najdrozsze miasto w Niemczech) kosztowala za miesiac 700 E (z mediami), to bylo pare lat temu, teraz nie wynajmujemy wiec nie wiem.
Ale juz im dalej od miasta, chocby powiatowego, tym taniej, w mojej okolicy (miejscowosc 20 km od wiekszego miasta) mozesz wynajac spory dom za 500 E (bez mediow)

Stary 2016-05-17, 13:34   #4079
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Motyla
Bo nie mają czasu pracować jak trzeba podlać 300 m2 trawnika i zasiać warzywa na ogródku, i pilnować żeby nikt nie wykrył nielegalnego domu schowanego za drzewami.
Stary 2016-05-17, 13:35   #4080
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
To jak nie chce to niech nie pracuje - z całym zestawem konsekwencji jakie za tym idą. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. To nie reklama Tesco że starczy kupić dwa
I ja sie z tym zgadzam, trzeba myslec perspektywicznie i mierzyc sily na zamiary.
Moj maz zachorowal ale mysmy byli na to finansowo przygotowani, nie liczylismy na to, ze ktos nas wspomoze, bo taka pomoc raz jest a raz jej nie ma. A mamy dwoje dzieci, ktore trzeba do konca wyksztalcic i maja miec dobre zycie a nie liczyc od pierwszego do pierwszego czy na bulke starczy.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości