Sonda publiczna Nowe KWC: dobre czy nie? Oddaj swój głos - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Pokaż wyniki sondy: Podoba Ci się nowe KWC?
Tak 6 1,52%
Nie 385 97,47%
Nie mam zdania 4 1,01%
Głosujący: 395. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-05-17, 22:42   #421
naanakov
Upiór z Czarnej Chaty

GG do naanakov
Dot.: Nowe KWC: dobre czy nie? Oddaj swój głos

Właśnie, Misia, a ja Ci nawet tytuł wymyśliłam przeca jakiś czas temu! Pisz!
Stary 2016-05-18, 09:23   #422
emma-e4
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
czasem tylko żałuję, że kiedy nachodziła mnie myśl o założeniu bloga (lub napisaniu książki) nie zamieniłam tego w czyn - potencjalne wypociny niekoniecznie traktowałyby o kosmetykach (a książka z pewnością wcale), ale miałabym swoje miejsce w sieci na wyżywanie się literackie (poniekąd )
ja też myślałam o blogu wiele lat temu, kiedy blogi o kosmetykach dopiero raczkowały, ale szkoda mi było czasu, wkładu pracy. Teraz to już za późno i nie wiedziałabym czy budować bazę recenzji od początku? czy zacząć od używanych teraz? 1 opcja za dużo pracy, 2 - umknie mi wiele genialnych/beznadziejnych kosmetyków na jakie przez lata się natknęłam

Właściwie prosta stronka czy notatnik, gdzie opisywałabym dla siebie tylko te najlepsze i najgorsze, pomijając te średnie chyba mi wystarczy. Ale pisanie recenzji dla innych, dzielenie się uwagami sprawiało mi jednak dużo przyjemności. Dlatego ciągle ważę czy KWC więcej mi daje czy więcej na mnie korzysta.
emma-e4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 17:51   #423
lolka80
Raczkowanie

Cytat:
To niestety strona uboga, ewidentnie sponsorowana, a jeśli od tego zaczyna, to potem może być tylko gorzej
To fatalnie.... :/
lolka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 19:42   #424
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez emma-e4 Pokaż wiadomość
ja też myślałam o blogu wiele lat temu, kiedy blogi o kosmetykach dopiero raczkowały, ale szkoda mi było czasu, wkładu pracy. Teraz to już za późno i nie wiedziałabym czy budować bazę recenzji od początku? czy zacząć od używanych teraz? 1 opcja za dużo pracy, 2 - umknie mi wiele genialnych/beznadziejnych kosmetyków na jakie przez lata się natknęłam

Właściwie prosta stronka czy notatnik, gdzie opisywałabym dla siebie tylko te najlepsze i najgorsze, pomijając te średnie chyba mi wystarczy. Ale pisanie recenzji dla innych, dzielenie się uwagami sprawiało mi jednak dużo przyjemności. Dlatego ciągle ważę czy KWC więcej mi daje czy więcej na mnie korzysta.
mój hipotetyczny blog nie byłby akurat li tylko o kosmetykach i podobnych, więc jako notesik odpada, a i fakt - sporo pracy to kosztuje i nie dziwię się, że nie prowadzą takowych nawet osoby które bardziej niz ja kochają kosmy, a co ważniejsze lepiej się na nich znają

ja ceniłam KWC za jego miarodajność - jasny, dobrze uzasadniony Regulamin, świetną kadrę zarządzającą (Noor, Mirianka), prawdziwość (kiedy zaczynałam korzystać to testy były testami, całkiem serio, a co najlepsze organizowały je takie firmy jak Vichy, Dermika itp. więc i gratisowe kosmy jakie siędostawało do testów były sporo wiekszej wartości i jakoś nie było takich cyrków z recenzjami i w recenzjach jak teraz )

teraz korzystając z KWC traciłabym tylko czas nerwy, przebijając się po pierwsze przez nową ... hmmm ... konstrukcję, a następnie przez pierdyliony nic nie wnoszących notek - kiedyś takie też były, ale nie w tak wielkiej liczbie, więc jak dla mnie jednak tracę, jednocześnie uznając, ze inni mogą czuć i uważać inaczej

obecny kształt KWC jest dla mnie nie do przyjęcia, uznaję że nowy właściciel może z nim zrobić co chce, a ja mogę mieć jego produkt w głębokim poważaniu i tyle

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
Napisane przez 201703291446 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
z tego co dotad czytałam, Ty lubisz przede wszystkim być czytana i chwalona, więc niekoniecznie chodzi tylko o pisanie

ja podchodzę personalnie do korzystania z mojej pracy, bo pracy tej nie wykonał byt wirtualny, tylko ja, a tłumaczenie, ze to tylko wirtualna rzeczywistość jest tyleż pokrętne, co niebezpieczne - wszelkie treści w necie piszą ludzie i jeśli (tu przykłady z innej dziedziny, ale dobrze ilustrujący) dokonują słownego linczu na jakimś człowieku to nie jego nick na tym cierpi, tylko człowiek, a jeśli sie komuś grozi lub nawołuje do czynów zabronionych, to też jest przstępstwo całkiem realne i ścigane w realu, a nie "tylko wirtualne" - przepraszam za może zbyt długi wywód i niezbyt na temat, ale jestem dość przeczulona na punkcie odcinania się ludzi od ich występów w internecie pod takim hasłem właśnie

co do wybierania korzyści przez firmę to dość oczywiste akurat tylko, że biznes można prowadzić mądrze lub głupio, patrząc na szybki zysk tu i teraz lub w dalszej, a jednocześnie pewniejszej perspektywie, na koniec etycznie lub nie i to nie ma nic wspólnego z ideologią

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.

Edytowane przez misianka
Czas edycji: 2016-05-18 o 19:43
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 11:56   #425
chimay
Zakorzenienie

Przez tydzień nie dostałam żadnej odpowiedzi od portalu esentia, uznaję więc, że nikomu tam nie zależy na tym, żeby go rozwijać, tym bardziej że ostatnie recenzje pochodzą chyba z kwietnia.

Postanowiłam więc robić proste notki w Wordzie, z dodanym zdjęciem. Podzieliłam je na kilka kategorii dla mnie istotnych typu sera do twarzy, filtry. Nie zamierzam tam wklepywać wszystkiego co używam, bo nie widzę powodu dokumentować używania past do zębów czy mydeł do rąk, lub żeli pod prysznic.
Tak zamierzam rozwiązać problem tego, żeby wiedzieć co mi na dłuższą metę służy i czego nie kupić drugi raz.
W pojawienie się konkurencji dla KWC nie wierzę. Nie przy tych trendach, które obecnie istnieją w Internecie. Zresztą są kraje, gdzie czegoś takiego jak ogólny katalog kosmetyków, którym każdy może pisać recenzje po prostu nie ma. Przykładem są Niemcy. Widocznie nie ma takiej potrzeby albo nikt nie wpadł na pomysł, żeby ją wykreować.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 16:25   #426
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Katty_p13 Pokaż wiadomość
Misianko na wlasna tworczosc nigdy nie jest za pozno dawaj, juz masz przyszla czytelniczke

i kolejna się zgłasza (moi znaczy się )
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 17:06   #427
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez Katty_p13 Pokaż wiadomość
Misianko na wlasna tworczosc nigdy nie jest za pozno dawaj, juz masz przyszla czytelniczke
Cytat:
Napisane przez naanakov Pokaż wiadomość
Właśnie, Misia, a ja Ci nawet tytuł wymyśliłam przeca jakiś czas temu! Pisz!
Cytat:
Napisane przez orenda Pokaż wiadomość
i kolejna się zgłasza (moi znaczy się )
no proszszsz
co za naciski

Stary 2016-05-22, 17:08   #428
201703310931
Konto usunięte

Cytat:
no proszszsz
co za naciski
Ja też będę czytać. Masz już cztery głosy.
201703310931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-22, 21:10   #429
Ms.Torres
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Haruhi_ Pokaż wiadomość
Ja też będę czytać. Masz już cztery głosy.
pięć

ja juz sie odzwyczailam pisać recenzje, chociaż dalej odczuwam brak i nie mam zwyczajnie co robić w internecie, kiedy nie siedzę na KWC pamiętam jeszcze dobre kosmetyki, takie które warto wypróbwać bo mialy dobre recenzje, gorzej będzie w przyszłości - jak wejdą nowości i znikną z rynku obecne

to już 18 lat na Wizażu
Ms.Torres jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-23, 04:36   #430
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ms.Torres Pokaż wiadomość
ja juz sie odzwyczailam pisać recenzje, chociaż dalej odczuwam brak i nie mam zwyczajnie co robić w internecie, kiedy nie siedzę na KWC pamiętam jeszcze dobre kosmetyki, takie które warto wypróbwać bo mialy dobre recenzje, gorzej będzie w przyszłości - jak wejdą nowości i znikną z rynku obecne
To będą nowe, które wszystkie będą mieć doskonale opinie od "ambasadorem". Jako czarnowidzka nie wierzę niestety w to, że będą marki, które nie pójdą za tym trendem.

Mnie akurat brak skorzystania z KWC podczas zakupów mało przeszkadza, może jakieś 30% interesujących mnie produktów byłam w stanie w nim znaleźć, a do recenzowania musiałam przeważnie zgłaszać nowy kosmetyk. Ale jak przyjeżdżałam do Polski, to wywoziłam zawsze górę polskich produktów i tutaj KWC było częścią mojej strategii zakupowej. No cóż, już nie będę tego robić i znajdę sobie odpowiedniki gdzie indziej. I nie jestem jedyną emigrantką z takim podejściem.
Stary 2016-05-23, 10:27   #431
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Póki co my tu gadu gadu, narzekamy, a nowi mentorzy kwc i tak maja wszystko w 4 literach

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-23, 10:33   #432
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Póki co my tu gadu gadu, narzekamy, a nowi mentorzy kwc i tak maja wszystko w 4 literach
No jasne, że tak jest, nie sądzę, że ktoś tutaj ma jeszcze jakieś złudzenia. Ale wyżalić się jakoś trzeba.
Stary 2016-05-23, 10:44   #433
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
No jasne, że tak jest, nie sądzę, że ktoś tutaj ma jeszcze jakieś złudzenia. Ale wyżalić się jakoś trzeba.
Ja już nawet sie nie żalę, bo szkoda mi pradu i nerwów
Było, minęło, pozostaje zal i tyle. Trzeba sobie radzic bez tego. A tez tesknie za starym dobrym kwc

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-26, 17:35   #434
Marta824
Przyczajenie

Hej dziewczyny zaczęłam dostrzegać plusy nowego KWC. Nie kupuję już tylu kosmetyków z serwisu nie da się korzystać (reklamy mogę oglądać wszędzie), a recenzji testerek nie czytam, więc kasa zaoszczędzona. Niemniej jednak szkoda, że zniszczyli coś tak fajnego, budowanego przez wiele lat.
Marta824 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-26, 17:45   #435
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marta824 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny zaczęłam dostrzegać plusy nowego KWC. Nie kupuję już tylu kosmetyków z serwisu nie da się korzystać (reklamy mogę oglądać wszędzie), a recenzji testerek nie czytam, więc kasa zaoszczędzona. Niemniej jednak szkoda, że zniszczyli coś tak fajnego, budowanego przez wiele lat.
Właśnie o tym pisałam na forum przy pytaniu o to, jak walczyć z zakupoholizmem nie czytam recenzji, nie piszę nowych i to mnie skutecznie trzyma przed nakręcaniem się. Teraz szukam po blogach, raczej nie polskich, bo kupuję już głównie poza PL, i zanim coś konkretnego znajdę, dogrzebię się składu czy innych szczegółów, to zdążę parę razy przemyśleć, czy na pewno tego potrzebuję.
Stary 2016-05-30, 14:18   #436
chinskiejablko
Przyczajenie

Thumbs down Dot.: Nowe KWC: dobre czy nie? Oddaj swój głos

Mimo że sondowanie już zakończone, wypowiem się.

Mnie się nowe KWC w ogóle nie podoba. Bardzo nieczytelny wygląd - surowy i nieprzyjazny, tamten był o niebo lepszy. Brak bardzo sprytnej opcji dodawania "półgwiazdek". Na miejsce półgwiazdek doszły absurdalne oceny wydajności, opakowania, obietnic producenta.... przecież o tym wszystkim można napisać w recenzji, a nie gdzieś po bokach.

Nie można także już wpisywać sobie samemu od kiedy używa się kosmetyku i ile opakowań się zużyło. Opcje do wyboru są niewystarczające.

Nie ma także opcji dodawania emotikonek! Bardzo je lubiłam, były miłe dla oka.

Edytowane przez chinskiejablko
Czas edycji: 2016-05-30 o 14:22 Powód: przypomniało mi się coś jeszcze :)
chinskiejablko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-30, 20:28   #437
aaliyah83
Raczkowanie

To i ja dodam swoje "trzy grosze"
Obecne KWC jest TRAGICZNE, byłam uzależniona od KWC od nastu lat, to była moja strona startowa- "Ostania Setka". Teraz nic kompletnie nie ogarniam, beznadziejne zmiany i zewsząd wyskakujące reklamy. Od wielu miesięcy już nie zaglądam ale czasem mi brak. Kupię jakąś perełkę, chcę coś poczytać czy dodać recenzję i odechciewa mi się. Jak można było tak zniszczyć ten portal???
aaliyah83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-01, 12:01   #438
chimay
Zakorzenienie

Dostałam odpowiedź od portalu esentia. Obecnie nie ma możliwości dodawania produktów do katalogu przez użytkowników. Planują wprowadzić to w ciągu kilku miesięcy. Tempo godne Wizażu
Stary 2016-06-02, 07:49   #439
aaliyah83
Raczkowanie

Mija trzeci dzień jak dotarło do mnie, że KWC lepsze nie będzie, że to nie tylko kwestia graficzna a cała ideologia się skończyła.
Czekam na tyle perełek makijażowych z USA, mam od tygodnia podkład Toma Forda, kilka perełek od Burberry i co? Nie będę mogła się podzielić tym z tą wąską grupą, jaką miałabym na starym KWC??
Mnie również blogi nie interesują, KWC było dosłownie WSZYSTKIM czego potrzebowałam do wyżyciu się w mojej małej kosmetycznej pasji. Ceniłam wiele recenzentek.. Aczkolwiek ostatnio również rozmyślam o blogu by dać upust swoim odczuciom kosmetycznym, bo nie wiem jak Wy ale dla mnie zakup jakiejś perełki kosmetycznej miał ułamek frajdy, który szedł na KWC
A czy nie może nas się więcej skrzyknąć i zacząć coś działać w tej sprawie??
Stary 2016-06-02, 08:03   #440
naanakov
Upiór z Czarnej Chaty

GG do naanakov

Cytat:
Napisane przez aaliyah83 Pokaż wiadomość
Mija trzeci dzień jak dotarło do mnie, że KWC lepsze nie będzie, że to nie tylko kwestia graficzna a cała ideologia się skończyła.
Czekam na tyle perełek makijażowych z USA, mam od tygodnia podkład Toma Forda, kilka perełek od Burberry i co? Nie będę mogła się podzielić tym z tą wąską grupą, jaką miałabym na starym KWC??
Mnie również blogi nie interesują, KWC było dosłownie WSZYSTKIM czego potrzebowałam do wyżyciu się w mojej małej kosmetycznej pasji. Ceniłam wiele recenzentek.. Aczkolwiek ostatnio również rozmyślam o blogu by dać upust swoim odczuciom kosmetycznym, bo nie wiem jak Wy ale dla mnie zakup jakiejś perełki kosmetycznej miał ułamek frajdy, który szedł na KWC
A czy nie może nas się więcej skrzyknąć i zacząć coś działać w tej sprawie??
Ja myślałam o akcji, wydarzeniu na FB. Wiecie "Chcemy przywrócenia starego KWC" czy coś takiego.
Stary 2016-06-02, 08:09   #441
aaliyah83
Raczkowanie

Pewnie, że "stare KWC" byłoby super ale ten marketing, te testy, ambasadorki... Zaczęłam rozumieć, że to czym było KWC przez ponad 10 lat już nie wróci, teraz chodzi o marketing, reklamowanie się i zarabianie, a nie o bazę niezależnych recenzentek-niestety to już nie wróci....
Myślałam o skrzyknięciu się i stworzeniu bazy, portalu,bloga, miejsca wolnego od "product placement", czegoś gdzie wyklęte z KWC i niezależne mogłyby się przenieć...
Stary 2016-06-02, 08:10   #442
czarnazuzia1
rude jest piękne:)

Cytat:
Napisane przez aaliyah83 Pokaż wiadomość
Pewnie, że "stare KWC" byłoby super ale ten marketing, te testy, ambasadorki... Zaczęłam rozumieć, że to czym było KWC przez ponad 10 lat już nie wróci, teraz chodzi o marketing, reklamowanie się i zarabianie, a nie o bazę niezależnych recenzentek-niestety to już nie wróci....
Myślałam o skrzyknięciu się i stworzeniu bazy, portalu,bloga, miejsca wolnego od "product placement", czegoś gdzie wyklęte z KWC i niezależne mogłyby się przenieć...
O!!!!!!
3xtak

widzieliscie ??
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=904746

po co?

wystarczy przeczytac ,ten watek ,
watek zamkniety przez Rochele
i watek o bledach na KWC

Edytowane przez czarnazuzia1
Czas edycji: 2016-06-02 o 09:00
czarnazuzia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 12:19   #443
201611090925
Konto usunięte

Dziewczyny! (te, które wciąż odpowiada forma katalogu, ale nie nowy kształt KWC)
Była mowa o esentii i o tych starszych portalach typu kafeteria, ale poziom tam nie ten.
Znalazłam w międzyczasie jeszcze dwie alternatywy - niezależne, bez chamskiego sponsorowania. Słabo pozycjonowane i nikt tu o nich nie mówi (chyba). Obie nie są wolne od wad. Podstawową jest brak aktywnej bazy użytkowniczek oraz szczątkowy katalog i miną lata nim się zapełni i nada do korzystania (tzn. szukania opinii).
1. https://kosmeter.pl/ - wady: brak profili z listami używanych kosmetyków, trudności w dodawaniu nowych kosmetyków (nie można dodać pozycji-składnika, którego nie ma na oficjalnej liście; nie można dodać marki).
2. https://www.lupakosmetyczna.pl/ - w powijakach, bez części włosowej, dziwne tagi. Strzelam, że robią to osoby znane z tego forum, bo rozpoznaję znajome tony.
Oba opierają się na podobnym systemie co nowe KWC - zaznaczanych kratek-właściwości, wyszukiwania po składnikach itd. Istniejące recenzje mają w najlepszym razie po dwa zdania.
(Zawsze jest jeszcze cosdna - niemoderowane, zaśmiecone do granic możliwości, angielsko-chińskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je przechwycić.)
Jakbym miała co przenosić, to może przeniosłabym na jeden z tamtych. Ciągle jednak wierzę, że gdyby sytuacja nie była taka jaka jest, łatwiej byłoby postawić na nogi KWC niż robić nowy portal od zera. Wszystkie te strony są przestarzałe pod względem technologii i wizji działania. Minął czas ręcznego dodawania pozycji do bazy.
201611090925 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 13:09   #444
lolka80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarnazuzia1 Pokaż wiadomość
hahaahahahahhahaahahaaaa

a poza tym po 35 roku kobiety już nie istnieją?
mam wrażenie, że dość sporo osób 30-45 udzielało się na starym KWC.
lolka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 15:15   #445
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez czarnazuzia1 Pokaż wiadomość
widziałam
jest to kolejny dowód na to jak wizaz.pl traktuje sporą część Wizazanek i kogo ma w czterech literach
ale i tym samym sam, oficjalnie dał mi legitymację do olania KWC

Stary 2016-06-02, 15:34   #446
czarnazuzia1
rude jest piękne:)

Cytat:
widziałam
jest to kolejny dowód na to jak wizaz.pl traktuje sporą część Wizazanek i kogo ma w czterech literach
ale i tym samym sam, oficjalnie dał mi legitymację do olania KWC

na KWC nie wchodze od miesiecy
szukalam recenzji chyba perfum ,wlazlam i myslalam ,ze mam jakiegos
robala w kompie,czym predzej zamknelam strone
pozniej dowiedzilam sie ,ze to nowe KWC i teraz tak bedzie wygladac
nie wiem ,moze sie myle
ale mam wrazenie ,ze ktos kto wyszedl z tak genialna zmiana KWC,
nie sadzil,ze az tak sie wszystko spiedoli to juz przeroslo i samego
"wymyslacza-wynalazce"i informatykow ,ktorzy z niczym juz sobie nie radza

no ale co niektorzy sie zazielenili i nawet uwag nie pisza,uff

czarnazuzia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-02, 15:41   #447
aaliyah83
Raczkowanie

Ja od miesięcy nie pojmuje jak tak cudowną stronę można było tak spier..... Nie wiem komu przeszkadzało, było przecież idealnie a mi podobne freaki miały swoje miejsce. Owszem coraz wiecej było dziadostwa- tych hurtowych recenzji Dove, Garnierów itp, ale ja np miałam swoją niszę tam, żyłam z tą stroną ponad 10 lat, no jak teraz zjeść śniadanie, czy wypić cappucino bez "ostatniej setki", koszmar.
Stary 2016-06-03, 07:26   #448
misianka
kosmita jakiś normalnie

nie wytrzymałam :
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...16&postcount=2

Stary 2016-06-03, 07:48   #449
Śniegowa
Oby do wiosny

Cytat:
To i tak nic nie da...
Instagram
Śniegowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-03, 07:54   #450
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez Śniegowa Pokaż wiadomość
To i tak nic nie da...
wiem, nie napisałam tego po to, aby rozszerzyli grupę przecież

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości