|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Jak wygląda Twoje stanowisko w kwestii ślubu i wychowywania dzieci? | |||
Wzięłam lub zamierzam wziąć tylko ślub kościelny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
58 | 18,18% |
Wzięłam lub zamierzam wziąć tylko ślub cywilny |
139 | 43,57% |
Wzięłam lub zamierzam wziąć zarówno ślub kościelny, jak i cywilny |
99 | 31,03% |
Nie wzięłam i nie zamierzam brać ślubu |
20 | 6,27% |
Wychowuję lub zamierzam wychować moje dzieci w wierze katolickiej |
96 | 30,09% |
Nie wychowuję ani nie zamierzam wychować moich dzieci w wierze katolickiej |
92 | 28,84% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 319. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ślub kościelny a ślub cywilny
Wprawdzie ślub nie czeka mnie w najbliższej przyszłości, jednak ostatnio często w moim otoczeniu pojawiają się dyskusje na temat roli Kościoła Katolickiego w życiu Polaków i dlatego postanowiłam założyć wątek o takiej tematyce.
Sama ślubu kościelnego brać nie zamierzam. Pomimo tego, że zostałam wychowana w wierze katolickiej, nie zamierzam chrzcić dzieci ani posyłać ich na lekcje religii, ponieważ uważam, że byłaby to czysta hipokryzja z mojej strony. Jednak niemal za każdym razem, kiedy mówię o tym otwarcie, spotykam się z wielkim oburzeniem ![]() Zdaję sobie sprawę z tego, że statystyka jest jedną z najbardziej bezdusznych nauk, jednak chciałabym się zorientować, jak przedstawia się rzeczywiste podejście młodych ludzi do Kościoła. Wiem, że wątków na temat KK było sporo, część z nich zamieniała się w pyskówki, jednak chciałabym chociaż w niewielkim stopniu zorientować się, czy rzeczywiście w Polsce jest ok. 95% Katolików i czy moje dziecko będzie napiętnowane, za to, że nie chodzi na religię ![]() Edit: W sondzie w punkcie dotyczącym ślubu kościelnego chodzi oczywiście o ślub konkordatowy.
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2007-12-18 o 09:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub kościelny a ślub cywilny
śluby kościelne zawsze będą, przysięgi będą sobie składać ludzie niepraktykujący. bo biała kieca i dwa gołębie. a i księdza się jakoś przekona.
![]() ja nie chcę brać ślubu kościelnego. tak myślę dzisiaj. nie wiadomo jak to będzie z ewentualnym przyszłym mężem, może jemu będzie zależało? tak więc nie mowię 'nigdy'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a ja powiem tak: jestem agnostyczka i religia ogolnie mi zwisa, za to jestem w zwiazku z czlowiekiem, ktory jest wierzacy. jestem w stanie zrobic dla niego wiele.
i pewno wezme ten slub koscielny po to zeby mu sprawic radosc, bo wiem, ze to dla niego wazne, a mi zadna krzywda sie nie stanie (tak jak czasami skocze z nim do kosciola, choc nie ma to dla mnie zadnego glebszego znaczenia - siedze, slucham i tyle) a to czy przysiegam przed jego Bogiem, ksiedzem czy urzednikiem nie robi mi zadnej roznicy, bo przede wszystkim przysiegamy sobie przed rodzina i znajomymi. on pewno sie poswieci w kwestii wychowania dzieci i beda mogly wybrac co im odpowiada bez przymuszen. kompromisy... nie moge tupnac noga i powiedziec, ze bedzie tak jak ja chce, nie liczac sie z jego zdaniem. bo to by bylo nie fair. tak samo on sie liczy z moim zdaniem w wielu kwestiach, choc sam ma zupelnie inne... aha smiesza mnie bardzo wypowiedzi typu 'biala kieca i dwa golebie'... biala kiece i dwa golebie to rownie dobrze mozna miec na slubie cywilnym odprawionym niekoniecznie w USC, ale np. w ogrodzie. czasem nawet piekniej niz w kosciele przypominajacym supermarket... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Tak jak Umbra nie chcę brac ślubu kościelnego. Byłoby to niezgodne z moimi przekonaniami, a białą suknię i tak mogę załozyć - do ślubu cywilnego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Lain, mam dokładnie takie samo zdanie jak Ty, ale TŻta innego
![]() Gdybym miała spędzić resztę życia z człowiekiem, dla którego wiara odgrywa ważną rolę w jego życiu, myślę że zdecydowałabym się na ślub kościelny. Jednak tylko wtedy, gdyby chęć wzięcia owego ślubu wynikała z tego, że mój partner postrzega to w aspekcie duchowym, a nie z tego, że chce dla odmiany widzieć mnie w białej sukni albo sprawić przyjemność rodzicom ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja i moj facet mamy bardzo luzne podjescie do religii, a podejscia do KK nie mamy prawie wcale...
Ja dodatkowo nigdy nie sikalam w majtki za wiejska potupana zwana wesele oraz biala kiecka wiec taka 'motywacja' do koscielnego slubu mi odpadla. Niedlugo mina 3 lata od mojego cywilnego slubu. Mama szanuje moja decyzje, ojciec nic nie mogl zrobic a zdanie niemalze obcych mi ciotek i wujkow, ktorych prawie nie widuje mam w dupie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
W sondzie jest blad: nie da sie wziasc tylko koscielnego
![]() Ja zaznacylam ze wzielabym taki i taki. I swoje dzieci wychowalabym w wierze katolickiej.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja z pewnością wezmę kościelny ślub, dlatego,że wierzę i praktykuję, mój TŻ także, nie chodzi mi wclae o Księdza, białą suknię czy tradycję, ale o fakt Bożego błogosławieństwa naszego związku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
żeby była jasność- ja pisałam o ludziach niepraktykujących, którzy ślub kościelny chcą wziąć dla świętego spokoju, czy dla wesela z całą rodziną. jeżeli ktoś jest wierzący to nie widzę problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
hmm... a ja nie wziełam slubu ko.ścielnego ani go nie pragnę ani potrzebuję a dzieci również nie planuję wychowywać w wierze .... jakiejkolwiek . Wolę by wierzyły w siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
wiem wiem..są tacy ludzie i to przykre..ale to większość..generalnie szanuję ludzi którzy wiedzą co robią i po co, a nie dlatego,że tak mama każe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wątek dla mnie
![]() Obchodze dzisiaj 14sta rocznicę slubu. ![]() Wzięłam slub koscielny i cywilny (ale nie tego samego dnai, teraz możemy sobie obchodzic dwie rocznice slubu ![]() Akurat oboje jestesmy tej samej wiary, problemów nie było.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jeżeli kiedykolwiek wezmę ślub to tylko kościelny.Ale wcześniej się 1000 razy zastanowie.. ![]() Luba.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja wzięłam konkortadowy i dziękowałam losowi, że taki można wziąć, bo szopki w USC ( bez urazy, dla innych szopka odbywa się w kościele) z tym koszmarnym "świadoma praw i obowiązków" bym nie zdzierżyła.
Natomiast najbardziej denerwują mnie osoby, którym religia zwisa, a biorą ślub kościelny i potem gdakają na forum na głupie przepisy, konieczność spowiedzi, nauk przedślubnych i takich tam. P.S. Swoją drogą jest możliwość wzięca samego ślubu kościelnego, ale są to wyjątkowe okoliczności. Nie pamiętam jakie, ale prawo kanoniczne dopuszcza takie rozwiązanie,
Ania Edytowane przez a260 Czas edycji: 2007-12-18 o 10:05 Powód: p.s. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
zielony stworek
|
Zaznaczyłam opcja ślub kościelny.W USC to dla mnie nie jest ślub tylko umowa.Małżeństwo to sakrament i tyle,a nie umowa
![]() Cytat:
Jak krytykujecie to po co brać ślub w kościele? Wiara to nie jest menu z którego sobie można wybrać co mi się podoba,a odrzucać co nie podoba! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Taki wątek już jest - przesuwam na forum Intymne i proszę o połączenie
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=181366
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
myślę, że chciałabym ślubu tylko cywilnego.. nie podnieca mnie biała kiecka i gołębie
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja jak na razie ślubować nie bęę,ale jak kiedyś zmieni się moje zdanie to tylko ślub cywilny,ale odrazu mówię,że w Boga wierzę,tylko nie zgadzam się z kościołem,ślub cywilny dla mnie też jest normalnym ślubem,a nie tak jak niektórzy mówią,że cywilka to nie ślub...nie zamierzam dzieci chrzcić i wychowywać w tej religii oj na pewno nie...ale jak tak mówię,to też spotykam się z oburzeniem jak dziecka nie można ochrzcić no jak?? inni nie rozumieją a ja rozumiem
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ja nie myślę jeszcze o ślubie, bo przede wszystkim trzeba mieć tą osobę z którą chce się spędzić reszte życia, w ankiecie zaznaczyłam
Zamierzam wziąć zarówno ślub kościelny, jak i cywilny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ja wzięłam ślub konkordatowy, dzieci zamierzam wychować po katolicku. Wiara jest dla nas obojga ważna, więc wzięcie ślubu w kościele było niejako naturalne. Nie wyobrażamy sobie innego rozwiązania.
I też zupełnie nie rozumiem osób, które biorą ślub kościelny, bo wypada, bo mama chce, bo kościół ładny...Skrajna hipokryzja.
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Jeśli wezmę kiedyś ślub to tylko cywilny, ponieważ jestem niewierząca. Zreszta zastanawiam się czy to nie hipokryzja brac ślub dla białej sukienki i prezentów od rodziny... Wezmę czy nie wezmę, ostatnio w to wątpię. Poza tym, poc o wydawac tyle pieniedzy??
Dzieci będa wychowywane bez wiary. Jak będą wystarczająco dorosłe to same zdecydują w jakiej wierze chcą żyć. Mi nic do tego. Ja w liceum tez na religię nie chodziłam i inne osoby były bardzo zdziwione. Moje dziecko samo wybierze sobie drogę jaką chce podążac, nie bede go do niczego zmuszała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Tylko cywilny i dzieci nie będę wychowywane w wierze katolickiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Tylko cywilny. Jestem niewierząca, niepraktykująca i cała ta katolicka retoryka do mnie nie przemawia. Wiem, że zostanę wyklęta przez całą rodzinę
![]() ![]() Każdy żyje tak jak chce. Dlatego zamierzam w przyszłości ochrzcić swoje dzieci, bo być może będą myślały inaczej ode mnie, a brak chrztu może im trochę skomplikować życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Oboje z Tztem weżmiemy kościelny, żeby mieć spokój z rodziną. Hipokryzja? Tak, wiem, ale nie mamy zamiaru całe życie słuchać, że żyjemy bez kościelnego. Zadne z nas nie jest przywiązane do KK, a ślub to dla nas bardziej wydarzenie tradycyjno-kulturowe niż religijne, tak jak Boże Nardodzenie czy Wielkanoc.
Dziecko tez ochrzcze tylko dla świetego spokoju - niestey zyjemy w takim społeczenstwie, gdzie za brak bierzmowania czy chrztu moga cie napiętnowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
moja rodzina też by chciałą,żebym miała kościelny i wesele,ale oznajmiłam ich,że będzie tylko i wyłącznie ślub cywilny bez wesela,bo to ja będę ślubować i nikomu nie będę szła na rekę,to moje życie a nie ich,a pobrać się chcę gdzieś za granicą tylko ja i tż i świadkowie oczywiście nikt więcej
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
obecnie jestem wierzacą i praktykującą katoliczką, ale w tamtym czasie tj. 7 lat temu uważałam się za wierzącą ale nie praktykującą ponieważ nie podobały mi się niektóre zasady kościoła. ślub kościelny był dla mnie czymś oczywistym - owszem religia miała znaczenie nie mówię, że zupełenie nie, ale tak naprawdę chodziło głównie o to, żeby przezyć ślub w takim bardziej metafizycznym wymiarze. dziś nie uważam, żeby to było tak w 100% OK. religia to nie karta win, z której wybieram sobie to co mi się podoba a na resztę nie zwracam uwagi.
w pewnym momencie życia miałam bardzo duży kryzys i znajoma mnie namówiła, żebym poszła na Mszę do dominikanów. to mnie odmieniło, bo znalzałam tam nadzieję, któej daremnie szukałam gdzieindziej. poza tym zobaczyłam, ze ksieża też ludzi są różni i jak wiele się w Kościele zmieniło przez te wszystkie lata kiedy tam nie chodziłam. nawróciłam się całkiem świadomie, bo zrozumiałam sens nauki Koscioła. dlatego też bez jakichkolwiek wątpliwości wychowuję dziecko w wierze katolickiej.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie rozumiem dlaczego dla wiekszosc biala sukienka, wesele, prezenty=slub koscielny. ludzie, a co to na cywilnym nie mozna miec bialej sukienki, nie mozna wyprawic hucznego wesela i dostac gory prezentow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o mnie to też nie palę się do ślubu kościelnego - wolę nie brać go wcale niż brać wyłącznie przez wzgląd na rodzinę. Cywilny uważam za spełniający wszystkie moje oczekiwania w tej materii.
Dzieci też nie zamierzam wychowywać w wierze katolickiej - może ten pogląd ma swoje źródło w moim własnym dzieciństwie. Dorastałam w bardzo konserwatywnej i fanatycznie religijnej rodzinie, w której prym wiodła moja mama, narzucająca mi zasady chrześcijańskiego życia. Czułam się tym skrajnie stłamszona i przygnieciona. Dlatego moim własnym dzieciom postanowiłam nie wbijać religii na siłę do głowy ani do serca. Wiem, że po takich doświadczeniach bardzo ciężko odnaleźć swoje "ja".
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.