|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z tym, że Siostra podała info, że dla Mabvuto są 4 koperty a z tego co pamiętam, dwie były dla niego a dwie z witaminkami dla wszystkich dzieci ![]() Do środka dorzucam zawsze takie małe karteczki i raz pisze "For Mabvuto Mwanza File nr 81" a innym razem "For all children" ale myślę, że Siostra podała ogólna ilość kopert które przyszły ode mnie a przy rozdzielaniu między dzieci będzie wiedziała jak wszystkim rozdysponować ![]()
Edytowane przez moria44 Czas edycji: 2007-12-19 o 15:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2642 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2643 |
Raczkowanie
|
Moja do Kennedusia też doszła - ale się cieszę. Bo na poczcie to mnie ogarnęło przerażenie i niepewność - poleconym, czy zwykłym - wysłałam zwykłym priorytetowym i miałam stresa czy dojdzie. Aż wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza koperta bąbelkowa do Kennedusia. W niej dostał drobne upominki, kartkę - tak dziwnie, bo ani zdjęcia, ani za wiele się o mnie nie dowiedział. Wszystkie te informacje o mnie, zdjęcia - płyną, gdzieś za 2 miesiące dojdą.
![]() Najśmieszniejsze jeśli chodzi o mojego Małego to Jego wiek, prowadziłam nawet korespondencję z Siostrą w tej sprawie. Różnica w podanych mi danych była za duża. Raz było 5.01.2003, a później 5.01.2000. A na końcu, po korespondencji z Siostrą okazało się tak: Przepraszam ze takl dlugo musiala Pani czekac na odpowiedz.Sprawa z naszym Kenediusiem wyglada tak:ur.5/7/2003 lub 2004 tu Mamusia nie daje glowy !zapomniala. ![]() Tak więc także data dzienna, która do tej pory występowała w obu datach została zmieniona ![]() Kenneduś poczeka więc na rowerek pół roku dłużej. Ile latek ma też ostatecznie nie wiem, ale to nieistotne. Grunt, żeby zdrowo rósł. Pozdrawiam Was wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#2644 |
Rozeznanie
|
Ja mam 3 paczuszki puree i jutro wraz z życzeniami świątecznymi pójdzie.
A co do suszonych ziemniaczków,to ja myślałam żeby teraz wysłać priorytet 1kg to daje 10kg ziemniaków po ugotowaniu,za 38 zł a potem dorzucić do 20kg paczki ekonomicznej. MAMA spokojnie no chyba że ktoś posponsoruje to mozemy co tydzień priorytet słać za 38 zł i potem obowiązkowo w każdej 20kg paczce.hihihi Ale teraz trzeba nawiązać kontakt z firmą to może później będzie łatwiej. A co do opakowań to te po 1zł są pakowane w torebki których zdjęcie załączałam,mają napewno jakąś dłuższą datę i niezawilgotnieją,ale te tańsze po 8,5zł za kg to luzem,możnaby je w torebki strunowe pozamykać,ale chyba na pół roku drogi się nie nadają wtedy? ![]() Więc co robić? A skoro biora to do stołówek to chyba i smak tego jest niezły ![]() Nie wiem bo w sklepach nigdy nie widziałam ,mogę poszukać,bo buraczki np u mnie w sklepie są takie suszone pakowane,ale ziemniaków nie widziałam. Zobaczcie u siebie i jak ktoś znajdzie to spróbować.!!!! A ta firma jest z okolic Lublina (jest ktoś z tych rejonów?)i jednej paczki mi napewno nie wyśle ![]() Mówcie co robić z ziemniaczkami???????????? ???? A na czat to dziś ktoś przyjdzie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Dzisiaj żona kupiła (za "co łaska") opłatek świąteczny od wolontariuszki (przebranej za anioła ![]() Do opłatka dołączona była ulotka z podstawowymi informacjami dotyczącymi celów tej organizacji, namiarami do nich i prośbą o przekazywanie 1% z podatków, jako że są oni organizacją pożytku publicznego. Zajmują się też adopcją na odległość. To namiary do nich: http://www.sma.pl oraz http://www.solidarni.sma.pl (ale ta druga stronka jest dopiero w budowie). Można tam trochę poczytać o Afryce (zwłaszcza w zakładce "biuletyn") i jeśli wciąż myślicie o zakładaniu fundacji/stowarzyszenia trochę się od nich nauczyć (np. jak wygląda sprawozdanie finansowe ![]() http://bopp.pozytek.gov.pl/opp_pokaz...1F?oppId=42557 PODPISALIśCIE JUż LIST DO WłADZ RP W SPRAWIE DARFURU NA STRONIE http://www.darfur.pl ??????????????? I jeszcze przypomnienie dla odwiedzających nasze forum gości, którzy chcieliby zaadoptować dziecko - adopcja u nas jest (chwilowo?) wstrzymana. Proszę o poszukanie informacji dotyczących adopcji na stronach: www.dzieciomafryki.pl www.jeevodaya.org www.adopcja.salezjanie.pl www.adopcja-serca.pl www.maitri.pl/adopcja.html www.swm.pl www.kdzj-misje.sosnowiec.opoka.org.pl www.dzieciafryki.org www.misja-kamerun.pl www.misja.doume.info/adopcja.php www.mariowka.sluzki.opoka.org.pl/misje.htm www.adopcjanaodleglosc.pl http://www.michalitki.nazwa.pl/news.php?readmore=1 http://nyatri.org www.sercedladzieciafryki.pl.tl http://www.adopcja2.salezjanie.pl/06/zambia.html Edytowane przez Markos Czas edycji: 2007-12-19 o 12:29 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2646 |
Raczkowanie
|
Dla ciebie J masz racie, to Ja nie doczytalam, że 1 paczka 1 kg po ugotowani daje 10kg ziemniaków to jeszcze lepiej.
Jak mi przykro moja koperta nie doszła,a wysłana 19 11 07r priorytet 1 kg powinnam wysłać 2koperty po pół kg,chyba te mniejsze są pewniejsze |
![]() ![]() |
![]() |
#2647 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niestety nie możemy liczyć na Unię Afrykańską, jedynym ratunkiem dla Darfuru jest pomoc innych państw a przede wszystkim nasza ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2648 |
Raczkowanie
|
mamapity-nie martw się,moje koperty szly 3 miesiace,
Norton-co z nr.konta na Twojej stronie.Co u rodziny sp.katechisty? Ztym namnożeniem ziemniaków z 1kg=10kg to nam pasuje.Jestem za tym by narazie poslać taki kilogram. Edytowane przez BIG Czas edycji: 2007-12-19 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2649 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A Wy już od rana siedziecie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2650 |
Zakorzenienie
|
ja wkleje e-mail i lece z synkiem do lekarza
![]() tradycyjnie co roku dzieciaczki chorują kiedy najwiec3ej roboty ![]() ....zajrzalam jeszcze na forum...dzisiaj byla amputacja nogi po tym ukaszeniu krokodyla,noga byla zlamana w dwoch miejscach. a co do mlyna na orzechy to ma sie rozumiec to ma byc na duza skale.Dzieci nasadzily taaaki potezny lan pola orzeszkami ziemnymi ze to naprawde ma przyszlosc i moze b.wspomoc finansowo nasza Arke.poczytalam ten link o mlynie i tam mozna bylo napisacpytania odnosnie zasilania.S,Sabina to zna sie na tym najlepiej wiec pomogla mi.Czekamy na informacje od nich.Bede w czwartek w lusace i jest tam taka company co ma do czynienia z silnikami-a druga /chinczycy /mozliwe ze moga cos takiego miec wiec bede pytac.maslo orzeszkowe robi sie tak ze przed zmieleniem troszke sie je podpiecze ,daje to po zmieleniu swietny smak,potem do takiej pasty mozna dodac cukier puder i vanila zapach.naszym dzieciom jest to potrzebne bo zaspokoi glod na cos slodkiego i dostarczy cennego bialka. mam nadzieje ze nam sie uda razem to zalatwic.Pozdrawiam goraco,s.Jozefa
#2651 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2652 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No już widzę te paczki masła orzechowego płynące do Polski. Sam chętnie je kupię i zjem oczywiście. Nie wiem jak to będzie z opłacalnością, ale można by potem jakąś firmę zainteresować importem tego masła. Tylko nie wiem czy UE na to zezwoli. Może będę uparty ale wysyłając suszone ziemniaki z Polski to wyjdzie po ponad 4.00 zl za kg. A kupione na miejscu - w dodatku świeże - wychodzą ok. 2.50 zł za kilogram. Więć może lepiej wysłać pieniądze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2653 |
Raczkowanie
|
Ale dobre wieści od rana
![]() ![]() ![]() C do ziemniak...chyba faktycznie bardziej opłacalne byłoby wpłacić pieniądze i kupić ziemniaki tam na miejscu. MAMA , zdrówka zycze , my tez troszkę chorzy jesteśmy :/
" Ciało odchodzi, serce nie ma nóg... " ( Lud Tsonga ) " Jeżeli marzy tylko jeden człowiek Pozostanie to tylko marzeniem Jeżeli będziemy marzyć wszyscy razem Będzie to już początek nowej rzeczywistości... " : ) |
![]() ![]() |
![]() |
#2654 |
Zadomowienie
|
huurra
![]() ![]() zdjęcie NR jak z reklamy IKEA ![]() miłego dnia wszystkim życzę
![]() |
#2655 |
Raczkowanie
|
Wracając do aktualnego tematu ziemniaczanego to moze jednak przeslijmy pieniazki na swieze,jest roznica w cenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2656 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1.nie zezwoli,nie zezwoli, bo na sprzedaż żywności trzeba mieć certyfikaty. No chyba że dla nas ![]() ![]() 2.Z tymi ziemniakami to nie do końca tak. Jeśli wysyłać priorytetem to faktycznie się nieopłaca.(a czy jest coś co się opłaca wysłać priorytetem żeby nie przekroczyło zambijskiej ceny )ale ile z nas takie nieopłacalne paczki wysyła ![]() Natomiast jeśli chodzi o zwykłą ekonomiczną paczkę 20kg to jest tak: 20kg x 8,50zł za kg suszonych ziemniaków = 170zł +187 zł koszty wysyłki =357 zł i to dzielimy przez 200(bo 1kg suszu to podobno 10kg ziemniaków,więc 20=200) i tu mamy cenę 1.79zł za kg więc ich 2,50 ![]() Hehehe opłaca się????? ![]() Edytowane przez Dla ciebie J. Czas edycji: 2007-12-19 o 11:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2657 |
Zakorzenienie
|
Dla CiebieJ liczy dobrze , w sumie opłaca się, ale tak sobie myślę że nie ma sensu wysyłać 20 kg tych ziemniaków z conajmniej 2 powodów:
- co napiszemy w deklaracji celnej ???? - chyba nie ma tam zbyt wielu witami :/ ale 5 kg tak dla odmany mozna ekonomiczna posłać ![]()
#2658 |
Przyczajenie
|
Cześć
Niestety ostatnio nie miałam czasu aby przeglądać na bieżaco forum, ale zauważyłam że rozmawiacie o jakiś ziemniakach - czy ktoś może mi przybliżyć tą sprawę? I mam pytanie trochę z innej strony - w jaki sposób wysyłacie paczki - czy te koperty bąbelkowe wysyłacie w jakiejś jednej dużej czy każdą z osobna? pzdr
#2659 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale przecież ja od początku mówiłam o 5kg,a 20kg posłużyło tylko do przykładu. Ja chcę to dorzucić do paczki ekonomicznej którą planuję niedługo wysłać... Hop hop ![]() ![]() A więc kupimy 5kg ziemniaczków,1kg poleci listem priorytetem(żeby siostry miały niedługo10kg pyrków) ,za 38 zł,a reszta w paczce 20kg z innymi rzeczami.(poczekają pół roku na kolejne 40kg)Jasne czy nie? ![]() I się pytam co wy na to i czy ktoś chce się dołożyć? Mam ponad 30kg różnych rzeczy,mam pieniądze na wysyłkę 1 paczki,a do drugiej dołożymy ziemniaki.Tylko trzeba kupić ziemniaki i ją opłacić. Qrcze już jaśniej chyba się nie da. No chyba że tak, nie to nie zostawmy ziemniaki w spokoju po co się wysilać ![]() Więc? |
![]() ![]() |
![]() |
#2660 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kupuj, wysyłaj, podaj konto - jak go nie mam - to prześlę trochę drobnych. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jasne jak afrykańskie słońce ![]() przypomnij nr konta najlepiej na forum ![]()
![]() |
#2662 |
Rozeznanie
|
Hej! Dziś wysłałam dwie paczki po prawie kilogram każda... Ciekawe czy i kiedy dojdą... Wrzuciłam jakies budynie, vibovity, zeszyty, malowanki, naklejki, kredki itp.
Czytałam we wcześniejszym wątku, że niektórzy chcieliby jechać do Zambii w wakacje tego roku... Ja też coraz poważniej o tym myślę... |
![]() ![]() |
![]() |
#2663 |
Rozeznanie
|
No dobra dobra...
to ja zbieram chętnych sponsorów na zakup ziemniaków i na pokrycie kosztów wysyłki 20kg paczki (187),bo wyjdą mi dwie .Na jedną mam pieniążki (dziekuje sponsorom ![]() A potem zobaczymy czy sie ktoś zgłosi i wtedy kupimy i wyslemy. No nie pchać sie tak,po kolei,pojedyńczo ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2664 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już ochłoniesz w przerwie między kolejnymi świątecznymi psikusami, to napisz jak Ci wpłacić pieniądze. Na konto czy na adres domowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2665 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1.No troszeczkę ![]() 2.Podałam na PW. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2666 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jezeli tak to spokojnie podaj je na forum (większość dostała je w liście) i jak zatytułować wpłatę? 'koszty wysyłki" ![]() ![]() Poniżej zdjęcie z wojska, gdzie służy Ojczyźnie dzielnie i wytrwale webmajster i administrator naszej stronki ![]() tylko mnie nie pytajcie który to , ja znam go ze zdjęcia i telefonu, Seona osobiście ![]()
![]() |
#2667 |
Raczkowanie
|
Mazmaa koperty wysyłamy każdą osobno.bo priorytet jest drogi i tak za pół kg zapłacisz 19 zł,1 kg 38 zł mogą być mniejsze po 100 g 350 g te są tansze ale nie wiem po ile. Jeżeli chodzi o paczki to można samemu lub zbiorowo.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2668 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak poza tym to nieraz w dzień zapisujecie po 2-3 strony, a ta ciągnie się już prawie drugi dzień. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2669 |
Zakorzenienie
|
Hej Kochani
![]() ![]() Takie czysto teoretyczne pytanko- nie boicie się, że te ziemniaki przez te pół roku podróży na statku zgniją? |
![]() ![]() |
![]() |
#2670 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A ziemniaki są suszone i paczkowane to jak się nie dostanie tam wilgoć to napewno nie zgniją. ![]() Cytat:
bo to tylko strata pieniędzy ![]() do 1kg: paczka ekonomiczna 57zł priorytet 81zł list polecony " 27,10 zł " 43,30zł list zwykły " 21,80 zł " 38 zł Chyba tak,przynajmniej do końca roku. ![]() Polecam wysyłkę listem bo tańszy przynajmniej do 1kg ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.