|
|
#121 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Program 500+ plus offtop ;)
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#123 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak się chce, to można osiągnąć bardzo wiele. Dziewczyny podały Ci już swoje przykłady i pokazaly, że nie leżą i nie narzekają. Ale jasne, miały łatwiej! Ja mam 11-miesięczne dziecko, studiuję zaocznie, zrobiłam kurs w stowarzyszeniu księgowych i dzięki temu dostałam super pracę w mieście, w którym mieszka 17 tysięcy ludzi. Czyli co? Jednak można ? Ups, nikt mnie nie utrzymuje...
|
|
#125 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz nie zwracam uwagi, bo ktos usilowal to kiedys przetlumaczyc
z zerowym skutkiem---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- I nie wydal na siebie ani grosza?
|
#127 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Serio, ja już nie wiem, jak mam tłumaczyć, że mozemy zmienić to, na co mamy wpływ.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#128 | |
|
wredna wizażanka
|
Cytat:
Jak się chce, to się stara i szuka sposobów, żeby się udało. Jak się nie chce, to się szuka wymówek i jęczy
|
|
|
#129 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#130 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wbij sobie poza tym do głowy, że jeśli dziecko się uczy, to rodzice MUSZĄ go utrzymywać - nie jest to ich dobra wola i tak, mogłabyś własnych rodziców podać o alimenty i byś wygrała. Co innego, jeśli faktycznie mają mało pieniędzy, ale w normalnych rodzinach to powinno się odbywać na zasadzie: "tyle i tyle jesteśmy w stanie ci dać, a ty zdecyduj, co chcesz zrobić dalej", a mądre dziecko, jeśli serio chce się uczyć, wtedy stara się jakoś dostosować do sytuacji, czyli np. już w czasie liceum łapie dorywczą pracę, potem pracuje np. przez wakacje między maturą a studiami (to jest prawie 5 miesięcy, można całkiem sporo zarobić i mieć na start), a potem stara się o stypendium i próbuje również sobie coś dorobić w czasie studiów. Da się. Cytat:
Gów**, a nie przekonanie. Uczysz się, to rodzice muszą Cię utrzymywać. Kropka. Powtarzam, żebyś zrozumiała. SERIO. Cytat:
No masz. ![]() Cytat:
Akurat tu masz trochę racji, bo kiedyś faktycznie po maturze można było pracować np. w biurze. Moja mama jest tego przykładem. Ale to było kiedyś. Tamte liceum i matura a dzisiejsze to niebo a ziemia. Poza tym, wtedy tylko co zdolniejsi szli do liceum, ci mniej uzdolnieni intelektualnie i z mniejszym zapałem do nauki szli do zawodówki. Skończenie LO i zdanie matury było kiedyś po prostu bardziej prestiżowe niż dzisiaj, na studia już szła potem garstka. Dzisiaj zawodówka - be, technikum - też średnio, wszyscy się rzucają na liceum, co z tego, że byle jakie, co z tego, że dany delikwent na studia tak średnio się nadaje i nawet nie bardzo mu się to widzi, ale ważne, że to liceum, bo fajnie brzmi. Chętnych multum, więc namnożyło się kiepskich liceów, poziom i nauki, i samej matury też spadł, a jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać różnej maści i często wątpliwej jakości uczelnie. Do liceum może iść każdy, nie tylko faktycznie ludzie z aspiracjami, na studia - to samo. I efekt jest, jaki jest. Wykształcenie średnie dzisiaj nic nie znaczy [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;60786636]Onnaa88 ja w ogole nie rozumiem Twojego problemu. Nie masz dobrego wykszalcenia, specjalnych kwalifikacji, wiec te 2200 to bardzo dobra pensja. Zyjesz w Polsce, poradzilas sobie nawet nie majac studiow. DLACZEGO TY TAK NARZEKASZ? Wystarczy ze twoj facet bedzie zarabial 2000-3000 i raczej nikt nie bedzie krzyczal, ze jestescie za biedni na jedno dziecko. [/QUOTE]5000 na trzy- czy nawet czteroosobową rodzinę to całkiem nieźle. Wiele rodzin za tyle żyje i może w szampanie się nie kąpie, ale całkiem dobrze im się wiedzie. Cytat:
No ale ok - wybrzydzasz, to proszę bardzo, odkładaj stówkę miesięcznie i za dwa lata, nawet niecałe, możesz pójść na taki kurs. Cytat:
Jest też stypendium socjalne. Tak, to jest efekt 500+, ale nie tego, że to dobry program, ale tego, że większość nie rozumie, że jest zły.
|
|
|
#131 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#132 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
I jak rozumiem, z tych zarobków nie płacił za mieszkanie, rachunki i jedzenie? Mieszkał na ulicy i żywił się światłem słonecznym i ogrzewał oraz przyświecał sobie wieczorem łuczywem? Wiesz co? Ja akurat wiem, jakie są koszty życia w Anglii w przeliczeniu na zarobki.
|
|
|
#133 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie tutaj
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#136 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wtedy tylko na zbity pysk wywala i radz sobie sama |
|
|
|
|
#137 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://gospodarka.dziennik.pl/praca/...-na-kasie.html Tak naprawdę nie jest problemem minimalna tylko to że niektóre firmy nie dają więcej niż ta minimalna wynosi. Takich podnoszenie minimalnej nie zachęca do podwyżek tylko zmusza - a oni sobie z tym kreatywnie radzą. |
|
|
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#139 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I będzie mieszkał już sam |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak się przysiądzie do książek, to uwierz że da radę mieć dobre wyniki w nauce - tylko trzeba poświęcić na to mnóstwo czasu (przynajmniej ja tak mam). Teraz mam taki beznadziejny czas na uczelni, że nawet jak poodpadały mi zajęcia i mam wolne, to siedzę z nosem w książkach od 7 do 1-2 w nocy. Czasami wyskoczę na zajęcia koła naukowego. Żeby ubiegać się o stypendium naukowe trzeba mieć przynajmniej 4,01 średnią. A socjalne, to tak jak pisała Tinkerbell.
Edytowane przez wanitatywna Czas edycji: 2016-05-23 o 15:27 |
|
|
|
#141 |
|
Konto usunięte
|
Widzisz Mijanou, burżuazja to się umie zagranico ustawić
|
|
|
|
#143 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Też. Część roku tam mieszkam i pracuję. Dlatego się dziwię temu, co ta dziewczyna wypisuje.
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
|
#145 |
|
Konto usunięte
|
Poza tym tak w kółko trąbimy o tej minimalnej:
"Odsetek osób zarabiających płacę minimalną Odsetek pracowników, których zarobki równają się płacy minimalnej, jest bardzo różny w zależności od kraju. Dzięki powiązaniu mikrodanych z ostatniego badania struktury wynagrodzeń (SES), które jest przeprowadzane co cztery lata, z poziomem płac minimalnych obowiązujących w tym czasie (październik 2010 r. dla ostatniego SES) możliwe jest uzyskanie wartości szacunkowych (przedstawionych na wykresie 4). Do celów porównawczych zakres danych ograniczono do osób w wieku 21 lat i więcej, pracujących w pełnym wymiarze czasu pracy w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 pracowników, z wyjątkiem administracji publicznej, obrony narodowej i obowiązkowych zabezpieczeń społecznych (NACE Rev. 2, sekcja O). Ponadto w miesięcznych wynagrodzeniach obliczonych na podstawie SES z 2010 r. nie uwzględniono wynagrodzeń za pracę w nadgodzinach ani za pracę w systemie zmianowym. W ośmiu spośród państw członkowskich UE, w których obowiązuje płaca minimalna, odsetek pracowników zarabiających mniej niż 105 % krajowej płacy minimalnej przekraczał 9,0 %. Były to: Słowenia (19,2 %), Litwa (13,7 %), Łotwa (11,8 %), Luksemburg (10,2 %), Polska (9,9 %), Francja, Irlandia i Chorwacja (po 9,2 %). W Hiszpanii odnotowano najniższy odsetek (0,2 %) osób, których zarobki były niższe niż 105 % krajowej płacy minimalnej, zaś w pozostałych 11 państwach członkowskich UE odsetek takich pracowników mieścił się w granicach od 2,0 % do 4,7 %." Źródło: http://ec.europa.eu/eurostat/statist...minimaln.C4.85 I pamiętajcie że w tych procentach są jeszcze ukryte osoby które w rzeczywistości zarabiają więcej niż mają na umowie. |
|
|
|
#146 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#147 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Za 500 PLN wynajęłabyś też pokój w większym mieście z lepiej płatną pracą dzięki której mogłoby starczyć na studia które miałabyś na miejscu. Poza tym na zaocznych też bywają stypendia, starczające na pokrycie czesnego.
|
|
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.