Program 500+ plus offtop ;) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-23, 15:27   #151
Onnaa88
BAN stały

Dot.: Program 500+ plus offtop ;)

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
Tak, właśnie sąd. Jeśli miałabyś i wychowywałabyś sama bejbika, to też jego tatuś musiałby na niego łożyć. I też poszłabyś do sądu.
To sprawa jasna ale jak można to zrobić swoim najbliższym ja się pytam?
Przecież trzeba dokładać się do wspólnego budżetu a nie być pasożytem będąc dorosłym
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:28   #152
201607111028
Konto usunięte

xD nie no

nie wierzę, nie wierzę, proszę państwa
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:30   #153
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:34   #154
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Ale chciałam!

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Tłumacze,że nikt dalej by mnie nie utrzymywał
Nadal masz szanse i może kiedyś się uda. Przecież nawet praca w Twojej obecnej firmie nie musi się zakończyć na typ etapie co teraz. Pewnie masz jeszcze możliwości awansu na kierownika, kierownika rejonu. Gdyby udało Ci się studiować zaocznie za 3-4 lata mogłabyś dołączyć do jakiegoś programu menadżerskiego mając już obecne doświadczenie w tej firmie.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Serio?Własnych rodziców?

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Miałaś rentę
Tak jak niektórzy dla równowagi własne dzieci. Masz przykład w wątku.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Biedroneczka6667 Pokaż wiadomość
Ale czemu tak po niej jedzicie? Ona nie zbijała bąków. Pracuje , pracuje jak większość prostych , zwykłych ludzi. I co z tego ma? To chore w tym kraju , że zwykły człowiek nie obibok, pracowity musi wegetować z minimalną.
Onnaa nie zarabia minimalnej.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:38   #155
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Nadal masz szanse i może kiedyś się uda. Przecież nawet praca w Twojej obecnej firmie nie musi się zakończyć na typ etapie co teraz. Pewnie masz jeszcze możliwości awansu na kierownika, kierownika rejonu. Gdyby udało Ci się studiować zaocznie za 3-4 lata mogłabyś dołączyć do jakiegoś programu menadżerskiego mając już obecne doświadczenie w tej firmie.
Oczywiście
Moja rejonowa to pani która siedziała na kasie i byla kasjerka ponad 5 lat,kierownik kasjerem był pół roku takich przypadków jest bardzo wiele.
Żadna z tych osób nie ma skończonych studiów.
Mogłabym uczyć się dalej owszem.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Też tak uważam
Stary 2016-05-23, 15:38   #156
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Oczywiście
Moja rejonowa to pani która siedziała na kasie i byla kasjerka ponad 5 lat,kierownik kasjerem był pół roku takich przypadków jest bardzo wiele.
Żadna z tych osób nie ma skończonych studiów.
Mogłabym uczyć się dalej owszem.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Też tak uważam
Onna, mod o coś prosił, prawda?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:40   #157
Onnaa88
BAN stały

Cytat:

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Tak jak niektórzy dla równowagi własne dzieci. Masz przykład w wątku.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Onnaa nie zarabia minimalnej.
Ale zarabiałam bo do biedronki przyjmują najpierw na 3/4 etatu.
W wielu innych miejscach też często pracuje się za minimalna więc też pracowałam za tą najniższa.

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Onna, mod o coś prosił, prawda?
Tak a napisałam coś niby nie tak?
Stary 2016-05-23, 15:43   #158
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

Tak a napisałam coś niby nie tak?
No chyba nie tak. Mod prosił, by trzymać się tematu wątku, jakim jest rządowy program 500+.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:49   #159
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
I z obserwacji otoczenia w końcu jak pracy jest dla tyłu Ukraińców to chyba coś jest nie tak skoro w tych zawodach Polacy pracować nie chcą
Bo Polacy wolą wyjechać za granicę i tam zachowywać się jak ci Ukraińcy błagający o to żeby móc łamać przepisy dotyczące czasu pracy bo mają rozliczenie godzinowe. I w sumie jeszcze nie spotkałam się z takim który mimo tego że ma godzinówkę nie zasuwał. Ukrainiec przeliczy złotówkową wypłatę na swoją walutę i swoje warunki i jest szczęśliwy, na stałe po polskich cenach niekoniecznie by został bo wracając do siebie ma większą przebitkę. To samo z Polakami za granicą: po znajomych widzę że ci chcący zostać na stałe nie odczuwają tak szybko tego zbijania kokosów jak osoby przyjeżdżające dorywczo i wydające funtową wypłatę w Polsce. Poza tym nie bez powodu fryzjer, kosmetyczka czy dentysta to obowiązkowy punkt wycieczki do Polski emigrantów przybywających w odwiedziny

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
A kto dostaje takie stypendia?Bo jak ktoś ma dobre wyniki w nauce to tak a reszta? Jakie warunki trzeba spełniać?
Za wyniki w nauce i sporcie stypendia dostaje tylko 10% studentów co jest jedną wielką porażką. Wcześniej mogło dostać po 30% naukowe i sportowe. Teraz ktoś postanowił władować kasę w stypendia socjalne które trafiają w pierwszej kolejności do osób z kreatywnym podejściem do księgowości w drugiej do potrzebujących gotówki. Bo tacy potrzebujący gotówki pójdą do pracy bo stypendium by nie starczyło i nagle już się nawet na nie nie kwalifikują.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Prawie w miesiąc
Funt stoi 5,60 zarobił pierwsza 1480 funtów przy 195 godzinach
I to jest wynagrodzenie minimalne? Samochód kupił tutaj czy tam?
Stary 2016-05-23, 15:51   #160
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Bo Polacy wolą wyjechać za granicę i tam zachowywać się jak ci Ukraińcy błagający o to żeby móc łamać przepisy dotyczące czasu pracy bo mają rozliczenie godzinowe. I w sumie jeszcze nie spotkałam się z takim który mimo tego że ma godzinówkę nie zasuwał. Ukrainiec przeliczy złotówkową wypłatę na swoją walutę i swoje warunki i jest szczęśliwy, na stałe po polskich cenach niekoniecznie by został bo wracając do siebie ma większą przebitkę. To samo z Polakami za granicą: po znajomych widzę że ci chcący zostać na stałe nie odczuwają tak szybko tego zbijania kokosów jak osoby przyjeżdżające dorywczo i wydające funtową wypłatę w Polsce. Poza tym nie bez powodu fryzjer, kosmetyczka czy dentysta to obowiązkowy punkt wycieczki do Polski emigrantów przybywających w odwiedziny

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Za wyniki w nauce i sporcie stypendia dostaje tylko 10% studentów co jest jedną wielką porażką. Wcześniej mogło dostać po 30% naukowe i sportowe. Teraz ktoś postanowił władować kasę w stypendia socjalne które trafiają w pierwszej kolejności do osób z kreatywnym podejściem do księgowości w drugiej do potrzebujących gotówki. Bo tacy potrzebujący gotówki pójdą do pracy bo stypendium by nie starczyło i nagle już się nawet na nie nie kwalifikują.
No tak ale tutaj do Polki przyjechałam żeby zeby bo nie znałam tam na tyle języka żeby leczyć je tam.
Nie mniej opłaty nie były jakieś wysokie,bo po lekarzach latałam ale akurat że względu na zatoki i ubezpieczalnia pokrywala mi kosztu tylko 100 euro musiałam zapłacić jak zaczęłam się leczyć na sam początek.
No może tak jest ale jednak TŻ już odklada pieniądze żeby nadplacać kredyt i jeszcze na auto.Wydaje mi się,że szybkiej mu się to uda niż w Polsce.

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No chyba nie tak. Mod prosił, by trzymać się tematu wątku, jakim jest rządowy program 500+.
Tak chyba napisał raczej żeby nie docinać przy dalszej wymianie zdań
Stary 2016-05-23, 15:53   #161
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście że wydał,całe 150 funtów na jedzenie :P no i te mieszkanie ale podobno pracodawca chce im zrobić darmowe mieszkanie
I będzie mieszkał już sam
Czyli w ramach wypłaty ma dofinansowane mieszkanie. To nie jest to samo co wynajem z kasy którą się zarabia. To nie jest chyba typowa angielska praktyka że pracodawcy wynajmują domy dla pracowników i ich rodzin a wynajem domu nie kosztuje 100 funtów.
Stary 2016-05-23, 15:55   #162
Onnaa88
BAN stały

Cytat:

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

I to jest wynagrodzenie minimalne? Samochód kupił tutaj czy tam?
Nie mam pojęcia ile wynosi minimalne ale koleżanka co wyjechała poniżej 1200 funtów nie schodzi.Zawsze mówiła że zarabia ta najniższa tam pensje.
Auto chce kupić oczywiście tam

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Czyli w ramach wypłaty ma dofinansowane mieszkanie. To nie jest to samo co wynajem z kasy którą się zarabia. To nie jest chyba typowa angielska praktyka że pracodawcy wynajmują domy dla pracowników i ich rodzin a wynajem domu nie kosztuje 100 funtów.
Jego kuzynka wynajmuje mieszkanie w mieście za 600 funtów z rodziną bo nie chciała mieszkać daleko od miasta że względu na dzieci ma dwójkę bez problemu utrzymuje ich tylko facet ona fakt ciągnie pieniądze z socjalu na dzieciaki ale nie pracuje.
Stary 2016-05-23, 15:57   #163
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam pojęcia ile wynosi minimalne ale koleżanka co wyjechała poniżej 1200 funtów nie schodzi.Zawsze mówiła że zarabia ta najniższa tam pensje.
Auto chce kupić oczywiście tam

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Jego kuzynka wynajmuje mieszkanie w mieście za 600 funtów z rodziną bo nie chciała mieszkać daleko od miasta że względu na dzieci ma dwójkę bez problemu utrzymuje ich tylko facet ona fakt ciągnie pieniądze z socjalu na dzieciaki ale nie pracuje.
To facet ich utrzymuje czy nie? Zdecyduj sie.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 15:59   #164
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
No tak ale tutaj do Polki przyjechałam żeby zeby bo nie znałam tam na tyle języka żeby leczyć je tam.
Nie mniej opłaty nie były jakieś wysokie,bo po lekarzach latałam ale akurat że względu na zatoki i ubezpieczalnia pokrywala mi kosztu tylko 100 euro musiałam zapłacić jak zaczęłam się leczyć na sam początek.
No może tak jest ale jednak TŻ już odklada pieniądze żeby nadplacać kredyt i jeszcze na auto.Wydaje mi się,że szybkiej mu się to uda niż w Polsce.

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Tak chyba napisał raczej żeby nie docinać przy dalszej wymianie zdań
Nie udałoby mu się szybciej gdyby spłacał kredyt tam. O ile by go dostał. Telefon, komunikacja miejska z tego co wiem jako usługi są droższe niż u nas. Wynajem też tani nie jest, normalnie musząc samemu opłacać wynajem pokoju zapłacisz za niego tyle co za mieszkanie w Polsce. Po prostu za tę samą kasę szału by nie miał gdyby miał sobie sam wszystko opłacić po angielskich cenach.

Pierwsze przebłyski rozumu przy realizacji programu:
http://natemat.pl/180383,mogli-zmarn...-rzeczowa-jaka
Stary 2016-05-23, 16:01   #165
201712071518
Konto usunięte

Onnaa, co Wy macie z tymi samochodami, że koniecznie musicie je mieć?
W Holandii przeputaliście kasę na wypasioną brykę - tutaj na wątku jest wizażanka, która mieszka w Holandii, ma super posadę i świetne zarobki podobnie jak jej TŻ i nie mają samochodu bo jest to kraj tak mały i dobrze skomunikowany, że nie jest on potrzebny.
Teraz też - samochód - serio to jest najważniejsze jak się jest w pracy sezonowo?
Dziwne macie priorytety.

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Nie udałoby mu się szybciej gdyby spłacał kredyt tam. O ile by go dostał. Telefon, komunikacja miejska z tego co wiem jako usługi są droższe niż u nas. Wynajem też tani nie jest, normalnie musząc samemu opłacać wynajem pokoju zapłacisz za niego tyle co za mieszkanie w Polsce. Po prostu za tę samą kasę szału by nie miał gdyby miał sobie sam wszystko opłacić po angielskich cenach.

Pierwsze przebłyski rozumu przy realizacji programu:
http://natemat.pl/180383,mogli-zmarn...-rzeczowa-jaka
Ale przecież Polacy też tak jeżdżą do pracy w Szwajcarii. Zwłaszcza w rolnictwie - pracodawca zapewnia zakwaterowanie, ale oczywiście odlicza to od wynagrodzenia.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 16:04   #166
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
Onnaa, co Wy macie z tymi samochodami, że koniecznie musicie je mieć?
W Holandii przeputaliście kasę na wypasioną brykę - tutaj na wątku jest wizażanka, która mieszka w Holandii, ma super posadę i świetne zarobki podobnie jak jej TŻ i nie mają samochodu bo jest to kraj tak mały i dobrze skomunikowany, że nie jest on potrzebny.
Teraz też - samochód - serio to jest najważniejsze jak się jest w pracy sezonowo?
Dziwne macie priorytety.

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Ale przecież Polacy też tak jeżdżą do pracy w Szwajcarii. Zwłaszcza w rolnictwie - pracodawca zapewnia zakwaterowanie, ale oczywiście odlicza to od wynagrodzenia.
OK ale jest to jako dodatek. Nie ma się co podniecać utrzymaniem za niską wypłatę gdy kupuje się za nią tylko jedzenie. O to mi chodziło że niby minimalna i się bez problemu koleś utrzymuje i oszczędza miliony monet ale tak naprawdę to wydaje 1/10 wypłaty na jedzenie bo resztę mu ktoś zapewnia.
Stary 2016-05-23, 16:09   #167
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
OK ale jest to jako dodatek. Nie ma się co podniecać utrzymaniem za niską wypłatę gdy kupuje się za nią tylko jedzenie. O to mi chodziło że niby minimalna i się bez problemu koleś utrzymuje i oszczędza miliony monet ale tak naprawdę to wydaje 1/10 wypłaty na jedzenie bo resztę mu ktoś zapewnia.
poza tym inne koszty są w krótkim okresie a inne gdy zaczyna się myśleć o zostaniu na dłużej. Wtedy dochodzą koszty o których pisałam (najem, środki czystości, kosmetyki, ubrania, telefon itp). Plus w UK żarcie dobrej jakości jest drogie - pewnie można przeżyć kilka miesięcy żywiąc się byle czym, ale na dłuższą metę to kiepski pomysł
Stary 2016-05-23, 16:17   #168
stesia
Zakorzenienie

onnaa naprawdę nie wiem co ty jeszcze w tej PL robisz skoro tu jest tak okropnie a wszędzie za granicą jest supeeeer. kurcze raz mówisz jak to jest ci ciężko a zaraz wylatujesz z tym że wcale tak najgorzej nie zarabiasz. raz że ciężko byłoby znaleźć inną pracę a zaraz że znalazłabyś beż problemu

nie wiem czemu ale jak tak piszesz o tym jak pogodzic pracę na 3 zmiany ze studiami to ma wrażenie że ta osoba co pracuje na 3 zmiany siedzi w tej pracy cały dzień. no kurcze nie jest tak, spędza tam tyle samo czasu co ktoś kto ma jedną zmianę tyle że w tym tygodniu pracuje w takich godz w następnym w innych. i kurcze da się to pogodzić ze studiami, z dziennymi może nie bardzo ale można sobie indywidualny tok załatwić albo iść na zaoczne. przypomniało mi się jak raz ze znajomym rozmawiałam, pracował na 3 zmiany i robił zaoczne, uwaga nie narzekał jak to ciężko i że nie da się pogodzić tylko mówił że ciężko jest jak ma w piątek 3 zmianę a w sobotę zajęcia. więc dla chcącego nic trudnego.

jejku i naprawdę nie studiowałaś nawet nie próbowałaś a jesteś takim ekspertem że się nie da pracować i studiować miałam miesięcznie na studiach mniej niż minimalną i jakoś dałam radę i nie narzekałam w koło. jak ktoś idzie na studia nie musi od razu wynajmować mieszkania, może wynająć sam pokój, albo nawet wynajmować ten pokój z innymi, może zamieszkać w akademiku, to nie są takie od razu wielkie koszta. sa przecież studia bezpłatne więc nie trzeba na nie bulić kasy. pracę na pół etatu już łatwiej ze studiami połączyć, do tego jak ktoś pochodzi z biednej rodziny i rodzice nie mogą mu pomóc to może się o socjalne starać, jak rodzica stać a nie chce dać kasy dziecku to zawsze może się ta osoba wystarać o alimenty bo przecież póki się uczy mają obowiązek, można kredyt studencki wziąć chociaż tu nigdy nie orientowałam się w temacie więc nie wiem jak to wygląda dokładnie. kurcze nam tyle ludzi co studiowali plus pracowali i nikt tak nie narzekał że nie da się tego pogodzić jak osoba która nigdy nie spróbowała
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 16:52   #169
20160901857
Konto usunięte

Wiem, że OT, ale muszę to wkleić Z Onetu:

Cytat:
– Średnie wynagrodzenie menedżerów spółek giełdowych w Stanach Zjednoczonych jest co najmniej 250 razy większe od średniej płacy krajowej, a wynagrodzenia rzędu 100 mln dolarów nie są rzadkością. W Europie płace menedżerów są niższe, ale są oni również wysoko wynagradzani. W Polsce średnia płaca menedżera spółki giełdowej jest zaledwie 13 razy większa od średniej krajowej. Tak więc jeżeli spojrzymy na rozpiętość płac, manedżerowie w Polsce są kiepsko wynagradzani. Zatem problem ma bardziej wymiar sprawiedliwości społecznej niż sprawiedliwości finansowej – wyjaśnia Kazimierz Sedlak, dyrektor Sedlak & Sedlak.
– Trzeba pamiętać, że albo zostawi się kwestie wynagrodzeń menedżerów wolnemu rynkowi albo określi się je ustawą. Tylko że ustalenie poziomu wynagrodzeń przez taką regulację może być powrotem do znanego z okresu socjalizmu powiedzenia „czy się stoi, czy się leży…”. Po kryzysie wszędzie na świecie wprowadzono kontrolę wynagrodzeń menedżerów. Są oni rozliczani za rezultaty pracy, które z kolei są mierzone przy pomocy tzw. KPI. W zależności od wyników wynagrodzenie prezesów zmienia się. Część ekonomistów postuluje, aby o wynagrodzeniu decydował udział menedżera w zyskach np. na poziomie 1/1000. W gospodarce wolnorynkowej o płacach zawsze decydują wyniki, a nie ustawy – tłumaczy Kazimierz Sedlak.
To tak w kontekście tego, że prezesy to miliony zarabiajo i jak to wszystkim się równo należy.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 17:26   #170
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Nie mam pojęcia jak to wygląda i czy to typowa angielska praktyka,dostał szansę czemu z niej nie skorzystać?
Odkłada pieniądze i spokojnie z pierwszej wypłaty odłoży 5 tys. Złotych resztę będzie miał tam na jedzenie itd. Zapewniam że nie je śmieciowego jedzenia warzywa i owoce z upraw BIO które są niby droższe ale jednak na tamte zarobki śmiesznie tanie.
Chciał mnie do siebie ściągnąć i mówił że możemy bez problemy wynająć mieszkanie w mieście

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
onnaa naprawdę nie wiem co ty jeszcze w tej PL robisz skoro tu jest tak okropnie a wszędzie za granicą jest supeeeer. kurcze raz mówisz jak to jest ci ciężko a zaraz wylatujesz z tym że wcale tak najgorzej nie zarabiasz. raz że ciężko byłoby znaleźć inną pracę a zaraz że znalazłabyś beż problemu

nie wiem czemu ale jak tak piszesz o tym jak pogodzic pracę na 3 zmiany ze studiami to ma wrażenie że ta osoba co pracuje na 3 zmiany siedzi w tej pracy cały dzień. no kurcze nie jest tak, spędza tam tyle samo czasu co ktoś kto ma jedną zmianę tyle że w tym tygodniu pracuje w takich godz w następnym w innych. i kurcze da się to pogodzić ze studiami, z dziennymi może nie bardzo ale można sobie indywidualny tok załatwić albo iść na zaoczne. przypomniało mi się jak raz ze znajomym rozmawiałam, pracował na 3 zmiany i robił zaoczne, uwaga nie narzekał jak to ciężko i że nie da się pogodzić tylko mówił że ciężko jest jak ma w piątek 3 zmianę a w sobotę zajęcia. więc dla chcącego nic trudnego.

jejku i naprawdę nie studiowałaś nawet nie próbowałaś a jesteś takim ekspertem że się nie da pracować i studiować miałam miesięcznie na studiach mniej niż minimalną i jakoś dałam radę i nie narzekałam w koło. jak ktoś idzie na studia nie musi od razu wynajmować mieszkania, może wynająć sam pokój, albo nawet wynajmować ten pokój z innymi, może zamieszkać w akademiku, to nie są takie od razu wielkie koszta. sa przecież studia bezpłatne więc nie trzeba na nie bulić kasy. pracę na pół etatu już łatwiej ze studiami połączyć, do tego jak ktoś pochodzi z biednej rodziny i rodzice nie mogą mu pomóc to może się o socjalne starać, jak rodzica stać a nie chce dać kasy dziecku to zawsze może się ta osoba wystarać o alimenty bo przecież póki się uczy mają obowiązek, można kredyt studencki wziąć chociaż tu nigdy nie orientowałam się w temacie więc nie wiem jak to wygląda dokładnie. kurcze nam tyle ludzi co studiowali plus pracowali i nikt tak nie narzekał że nie da się tego pogodzić jak osoba która nigdy nie spróbowała
Niech będzie po Twojemu
Pisałam,że ja po prostu nie dałabym rady pracując 6 dni w tygodniu bo nie miałam na to siły i zdrowia

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Cytat:
poza tym inne koszty są w krótkim okresie a inne gdy zaczyna się myśleć o zostaniu na dłużej. Wtedy dochodzą koszty o których pisałam (najem, środki czystości, kosmetyki, ubrania, telefon itp). Plus w UK żarcie dobrej jakości jest drogie - pewnie można przeżyć kilka miesięcy żywiąc się byle czym, ale na dłuższą metę to kiepski pomysł
A czy czasami tak nie jest,że w Londynie jest drożej niż w innych mniejszych miejscowościach?
Tak jak pisałam,TŻ będzie nadplacał kredyt i szybciej go spłaci niż tutaj w Polsce.
Jedzenie nie jest takie drogie,ja będąc w Holandii dam przykład głupiej posty do zębów Elmex w Holandii dałam za nią 2 euro w Polsce daje 12 zł wiele produktów było droższych.
Do tego tam jest tak,że na jedną osobę przypada ileś tam metrów nie widziałam tam kawalerek itd. nie wiem może są owszem ale płacąc tam 600 euro za mieszkanie 3 pokojowe to nie jest wcale dużo
U nas też ceny za 3 pokoje w dużym mieście i mieszkaniu wynoszą 1500 zł.
Bez problemu tam jedna osoba utrzyma druga w Polsce z najniższych pensji do biedowanie.
Przecież sobie tego nie wymyśliłam.
Gdzie w takim razie te miliony Polaków którzy uciekli z kraju?

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Dobrze ale lepsze to dla niego niż praca w Polsce za 250 godzin za 2 i pół tysiąca złotych prawda?
Możliwość spłaty szybciej kredytu i szansa na to że jak przyjedzie do Polski po kilku latach to nie będzie miał kredytu 20 letniego na mieszkanie.Zostana tylko opłaty i wtedy można spokojnie egzystować
Wtedy tylko opłat woda,gaz i prąd q kredyt będzie spłacony
Wiadomo to duże poświęcenie dla niego ale miał dobry pomysł na siebie.
W Polsce bez problemu dostanie pracę za te 2 tys.bo rezygnując z jednej pracy po wysłaniu CV odzew był spory miał w czym wybierać.
Teraz ma w przeliczeniu na nasze jakieś 7 tys.spokojnie może odłożyć 5 tys. Jak za na mieszkanie nie będzie płacił

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Wiem, że OT, ale muszę to wkleić Z Onetu:

To tak w kontekście tego, że prezesy to miliony zarabiajo i jak to wszystkim się równo należy.
Biedaki z nich straszne,najlepiej pracodawca niech zatrudnia tych Ukraińców gorzej jak oni nagle przestaną pracować wtedy będzie problem :P
Bo Polacy jednak trochę zmadrzeli
Stary 2016-05-23, 17:28   #171
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
To sprawa jasna ale jak można to zrobić swoim najbliższym ja się pytam?
Przecież trzeba dokładać się do wspólnego budżetu a nie być pasożytem będąc dorosłym
Pasożytem byłby ktoś, kto nie uczy się ani nie pracuje, tylko wymaga, żeby mamusia go utrzymywała, mimo że ma już te 20 lat, na przykład. Skoro się uczysz, studiujesz, to wiadomo, że nie masz czasu ani warunków na to, żeby pracować na pełny etat. Poza tym, studia to też swego rodzaju praca.

Cytat:
Tak tylko nie każdy ma czas na to pracując na 3 zmiany i studiując bo po pracy fizycznej pada na twarz
Mając stypendium, nie musiałabyś normalnie pracować.
Stary 2016-05-23, 17:29   #172
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Biedaki z nich straszne,najlepiej pracodawca niech zatrudnia tych Ukraińców gorzej jak oni nagle przestaną pracować wtedy będzie problem :P
których "tych Ukraińców" masz na myśli? o czym Ty w ogóle mówisz... w ogóle nie rozumiem Twojej odpowiedzi na tamten post.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 17:30   #173
liselotta
lise-kotta

Onnnaa proszę przestań chrzanić bzdury o Holandii. Kawalerek nie ma xD ludzie się zabijają i każde 5 metrów dodatkowe bo chętnych baaaaardzo dużo a mieszkań i pokojów dostępnych jest mało.
Pokoiki w piwnicach są wynajmowane nawet i nie, nic nikomu się nie należy w kwestii metrażu.
Za 500-600€ możesz wynająć co najwyżej pokój w dużym mieście. Mieszkanie 35 metrów do koszt około 900-1000€ bez opłat. Więc przestań wprowadzać ludzi w błąd bo nie da się tego czytać!!!
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 17:32   #174
201607111017
Konto usunięte

Cytat:
Nie mam pojęcia jak to wygląda i czy to typowa angielska praktyka,dostał szansę czemu z niej nie skorzystać?
Odkłada pieniądze i spokojnie z pierwszej wypłaty odłoży 5 tys. Złotych resztę będzie miał tam na jedzenie itd. Zapewniam że nie je śmieciowego jedzenia warzywa i owoce z upraw BIO które są niby droższe ale jednak na tamte zarobki śmiesznie tanie.
Chciał mnie do siebie ściągnąć i mówił że możemy bez problemy wynająć mieszkanie w mieście

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Niech będzie po Twojemu
Pisałam,że ja po prostu nie dałabym rady pracując 6 dni w tygodniu bo nie miałam na to siły i zdrowia

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

A czy czasami tak nie jest,że w Londynie jest drożej niż w innych mniejszych miejscowościach?
Tak jak pisałam,TŻ będzie nadplacał kredyt i szybciej go spłaci niż tutaj w Polsce.
Jedzenie nie jest takie drogie,ja będąc w Holandii dam przykład głupiej posty do zębów Elmex w Holandii dałam za nią 2 euro w Polsce daje 12 zł wiele produktów było droższych.
Do tego tam jest tak,że na jedną osobę przypada ileś tam metrów nie widziałam tam kawalerek itd. nie wiem może są owszem ale płacąc tam 600 euro za mieszkanie 3 pokojowe to nie jest wcale dużo
U nas też ceny za 3 pokoje w dużym mieście i mieszkaniu wynoszą 1500 zł.
Bez problemu tam jedna osoba utrzyma druga w Polsce z najniższych pensji do biedowanie.
Przecież sobie tego nie wymyśliłam.
Gdzie w takim razie te miliony Polaków którzy uciekli z kraju?

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Dobrze ale lepsze to dla niego niż praca w Polsce za 250 godzin za 2 i pół tysiąca złotych prawda?
Możliwość spłaty szybciej kredytu i szansa na to że jak przyjedzie do Polski po kilku latach to nie będzie miał kredytu 20 letniego na mieszkanie.Zostana tylko opłaty i wtedy można spokojnie egzystować
Wtedy tylko opłat woda,gaz i prąd q kredyt będzie spłacony
Wiadomo to duże poświęcenie dla niego ale miał dobry pomysł na siebie.
W Polsce bez problemu dostanie pracę za te 2 tys.bo rezygnując z jednej pracy po wysłaniu CV odzew był spory miał w czym wybierać.
Teraz ma w przeliczeniu na nasze jakieś 7 tys.spokojnie może odłożyć 5 tys. Jak za na mieszkanie nie będzie płacił

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Mnóstwa szczęścia miał wtedy Twój chłopak, skoro udaje mu się utrzymać tam i odłożyć 5 tys miesięcznie.

Miałam znajomych, którzy wyjechali do Anglii, bo tam tak cudownie. Pracowali jako magazynierzy itp (ogólnie nizszy pułap- takie same prace, jakie wykonywali w PL) i stać było ich na to samo co w PL. Wynajęcie pokoju w mieszkaniu wieloosobowym i wyjście od czasu do czasu. Brat mojego faceta, wrócił po 2 latach i kupił sobie auto za 4 tys. Jakoś nie uzbierał na mieszkanie.
201607111017 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 17:34   #175
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Carosuel
Ja jak mieszkałam w Holandii za pastę elmex płaciłam średnio 2 euro w Polsce płace 10-11 zł i wiele innych przykładów bym mogła podać
co post będziesz dodawać złotówę?
Stary 2016-05-23, 17:44   #176
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Pasożytem byłby ktoś, kto nie uczy się ani nie pracuje, tylko wymaga, żeby mamusia go utrzymywała, mimo że ma już te 20 lat, na przykład. Skoro się uczysz, studiujesz, to wiadomo, że nie masz czasu ani warunków na to, żeby pracować na pełny etat. Poza tym, studia to też swego rodzaju praca.

Niby tak ale niestety nie każdy może sobie pozwolić tak jak pisałam ma to żeby rodzice sponsorowali kogoś dalszą naukę,a nie wyobrażam sobie podać ich o to żeby mi ta naukę kiedyś sponsorowali bo zachciało mi się dalej uczyć.Samo ciężko fizycznie pracowali i chyba sumienie by mi nie pozwoliło żeby im nie pomagać dokładać takiej sumki do domowego budżetu.
Tak mogłam też wynająć pokój,iść na studia ale te które mnie interesowały kosztowały 600 zł za miesiąc wynajem pokoju 400 zł więc jak miałam na jedzenie najniższa wtedy to jakieś 1200 zł było.
Więc żeby mieć kasę to trzeba pracować wszystkie soboty ale wtedy z nauki trzeba zrezygnować no bo jak to pogodzić?

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:

Tak i zostaje kwestia tego stypendium ale skoro człowiek po fizycznej pracy pada na twarz to do nauki też się nie przykłada aż tak i jest gorszy w wynikach stypendium bym nie dostała wątpię żebym się tak dobrze uczyła w szkole byłam średnia,w 3 klasie wyszłam że średnia 4,1 maturę też w miarę zdałam też mogłabym napisać że tak średnio.
Bo z zarobków jakie mają rodzice tego stypendium bym nie dostała

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
co post będziesz dodawać złotówę?
Heh zależy od promocji

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ----------

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
Onnnaa proszę przestań chrzanić bzdury o Holandii. Kawalerek nie ma xD ludzie się zabijają i każde 5 metrów dodatkowe bo chętnych baaaaardzo dużo a mieszkań i pokojów dostępnych jest mało.
Pokoiki w piwnicach są wynajmowane nawet i nie, nic nikomu się nie należy w kwestii metrażu.
Za 500-600€ możesz wynająć co najwyżej pokój w dużym mieście. Mieszkanie 35 metrów do koszt około 900-1000€ bez opłat. Więc przestań wprowadzać ludzi w błąd bo nie da się tego czytać!!!
Przecież rodzice exa wynajmowali i ex wynajmuje nadal więc o co Tobie chodzi chyba Ty kogoś w błąd.
Nie słyszałam o tak drogich mieszkaniach druga kwestia to to że państwo może Ci pomóc i możesz dostać dofinansowanie do mieszkania ale o tym pewnie nie słyszałaś?

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez mamdwaoka Pokaż wiadomość
Mnóstwa szczęścia miał wtedy Twój chłopak, skoro udaje mu się utrzymać tam i odłożyć 5 tys miesięcznie.

Miałam znajomych, którzy wyjechali do Anglii, bo tam tak cudownie. Pracowali jako magazynierzy itp (ogólnie nizszy pułap- takie same prace, jakie wykonywali w PL) i stać było ich na to samo co w PL. Wynajęcie pokoju w mieszkaniu wieloosobowym i wyjście od czasu do czasu. Brat mojego faceta, wrócił po 2 latach i kupił sobie auto za 4 tys. Jakoś nie uzbierał na mieszkanie.
Ale on płaci mniej za mieszkanie obecnie a nie długo będzie miał w ogóle darmowe mieszkanie tak jak pisałam.
Więc może sobie pozwolić żeby trochę więcej odłożyć.
Ja mieszkałam w Holandii w ciągu pół roku pracując razem z TŻ odłżylismy 30 tys. na auto więc ja nie wiem co Ci Twoi znajomi tam robią ale może nie mają ciągle pracy? Tylko raz ja maja a raz nie i pozniej z muszą wydawać oszczędności tak też się czasami zdarza

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Byłaś że wiesz co ile kosztuje?
Stary 2016-05-23, 17:46   #177
201712071518
Konto usunięte

Cytat:

no co ty - mam znajomych w końcu co nie
Stary 2016-05-23, 17:48   #178
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

pytasz tak, jakbyś tylko Ty jeździła za granicę i tylko Ty miała znajomych mieszkających poza Polską...
Stary 2016-05-23, 17:50   #179
liselotta
lise-kotta

No tak, znowu - bo TY nie slyszalas to znaczy że nie ma mówię o dużym mieście a nie pipidowie z jedną szklarnia w której pracują wszyscy krewni i znajomi królika.
Dostaje się dopłaty do mieszkań w momencie gdy nie osiągasz wystarczających dochodów by je utrzymać ale to trzeba spełniać warunki ku temu, między innymi trzeba pracować legalnie
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-23, 17:51   #180
Onnaa88
BAN stały

Podobno mało osób od was wyjechało,kurde no dobra wy wiecie lepiej a ja mam nawet gdzieś zdjęcie paragonu co ile kosztuje w Tesco :P coś tu nie halo jednak jak znajde to wkleje porównamy z Polskimi cenami :P

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

I oczywiście najniższa pensje 1300 zl i 1200 funtów i co można kupić tam i tu za te obie pensje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości