|
|
#151 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Program 500+ plus offtop ;)
Cytat:
Przecież trzeba dokładać się do wspólnego budżetu a nie być pasożytem będąc dorosłym |
|
|
|
|
#152 |
|
Konto usunięte
|
xD nie no
nie wierzę, nie wierzę, proszę państwa |
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#154 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Onnaa nie zarabia minimalnej. |
||
|
|
|
#155 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moja rejonowa to pani która siedziała na kasie i byla kasjerka ponad 5 lat,kierownik kasjerem był pół roku takich przypadków jest bardzo wiele. Żadna z tych osób nie ma skończonych studiów. Mogłabym uczyć się dalej owszem. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Też tak uważam
|
|
|
|
|
#156 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#157 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W wielu innych miejscach też często pracuje się za minimalna więc też pracowałam za tą najniższa. ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Tak a napisałam coś niby nie tak? |
|
|
|
|
#158 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
No chyba nie tak. Mod prosił, by trzymać się tematu wątku, jakim jest rządowy program 500+.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#159 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
które trafiają w pierwszej kolejności do osób z kreatywnym podejściem do księgowości w drugiej do potrzebujących gotówki. Bo tacy potrzebujący gotówki pójdą do pracy bo stypendium by nie starczyło i nagle już się nawet na nie nie kwalifikują.---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- I to jest wynagrodzenie minimalne? Samochód kupił tutaj czy tam? |
||
|
|
|
#160 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie mniej opłaty nie były jakieś wysokie,bo po lekarzach latałam ale akurat że względu na zatoki i ubezpieczalnia pokrywala mi kosztu tylko 100 euro musiałam zapłacić jak zaczęłam się leczyć na sam początek. No może tak jest ale jednak TŻ już odklada pieniądze żeby nadplacać kredyt i jeszcze na auto.Wydaje mi się,że szybkiej mu się to uda niż w Polsce. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Tak chyba napisał raczej żeby nie docinać przy dalszej wymianie zdań |
|
|
|
|
#161 |
|
Konto usunięte
|
Czyli w ramach wypłaty ma dofinansowane mieszkanie. To nie jest to samo co wynajem z kasy którą się zarabia. To nie jest chyba typowa angielska praktyka że pracodawcy wynajmują domy dla pracowników i ich rodzin a wynajem domu nie kosztuje 100 funtów.
|
|
|
|
#162 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Auto chce kupić oczywiście tam ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Jego kuzynka wynajmuje mieszkanie w mieście za 600 funtów z rodziną bo nie chciała mieszkać daleko od miasta że względu na dzieci ma dwójkę bez problemu utrzymuje ich tylko facet ona fakt ciągnie pieniądze z socjalu na dzieciaki ale nie pracuje. |
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#164 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pierwsze przebłyski rozumu przy realizacji programu: http://natemat.pl/180383,mogli-zmarn...-rzeczowa-jaka |
|
|
|
|
#165 | |
|
Konto usunięte
|
Onnaa, co Wy macie z tymi samochodami, że koniecznie musicie je mieć?
W Holandii przeputaliście kasę na wypasioną brykę - tutaj na wątku jest wizażanka, która mieszka w Holandii, ma super posadę i świetne zarobki podobnie jak jej TŻ i nie mają samochodu bo jest to kraj tak mały i dobrze skomunikowany, że nie jest on potrzebny. Teraz też - samochód - serio to jest najważniejsze jak się jest w pracy sezonowo? Dziwne macie priorytety. ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
onnaa naprawdę nie wiem co ty jeszcze w tej PL robisz skoro tu jest tak okropnie a wszędzie za granicą jest supeeeer. kurcze raz mówisz jak to jest ci ciężko a zaraz wylatujesz z tym że wcale tak najgorzej nie zarabiasz. raz że ciężko byłoby znaleźć inną pracę a zaraz że znalazłabyś beż problemu
![]() nie wiem czemu ale jak tak piszesz o tym jak pogodzic pracę na 3 zmiany ze studiami to ma wrażenie że ta osoba co pracuje na 3 zmiany siedzi w tej pracy cały dzień. no kurcze nie jest tak, spędza tam tyle samo czasu co ktoś kto ma jedną zmianę tyle że w tym tygodniu pracuje w takich godz w następnym w innych. i kurcze da się to pogodzić ze studiami, z dziennymi może nie bardzo ale można sobie indywidualny tok załatwić albo iść na zaoczne. przypomniało mi się jak raz ze znajomym rozmawiałam, pracował na 3 zmiany i robił zaoczne, uwaga nie narzekał jak to ciężko i że nie da się pogodzić tylko mówił że ciężko jest jak ma w piątek 3 zmianę a w sobotę zajęcia. więc dla chcącego nic trudnego. jejku i naprawdę nie studiowałaś nawet nie próbowałaś a jesteś takim ekspertem że się nie da pracować i studiować miałam miesięcznie na studiach mniej niż minimalną i jakoś dałam radę i nie narzekałam w koło. jak ktoś idzie na studia nie musi od razu wynajmować mieszkania, może wynająć sam pokój, albo nawet wynajmować ten pokój z innymi, może zamieszkać w akademiku, to nie są takie od razu wielkie koszta. sa przecież studia bezpłatne więc nie trzeba na nie bulić kasy. pracę na pół etatu już łatwiej ze studiami połączyć, do tego jak ktoś pochodzi z biednej rodziny i rodzice nie mogą mu pomóc to może się o socjalne starać, jak rodzica stać a nie chce dać kasy dziecku to zawsze może się ta osoba wystarać o alimenty bo przecież póki się uczy mają obowiązek, można kredyt studencki wziąć chociaż tu nigdy nie orientowałam się w temacie więc nie wiem jak to wygląda dokładnie. kurcze nam tyle ludzi co studiowali plus pracowali i nikt tak nie narzekał że nie da się tego pogodzić jak osoba która nigdy nie spróbowała
|
|
|
|
#169 | |
|
Konto usunięte
|
Wiem, że OT, ale muszę to wkleić
Z Onetu:Cytat:
|
|
|
|
|
#170 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Odkłada pieniądze i spokojnie z pierwszej wypłaty odłoży 5 tys. Złotych resztę będzie miał tam na jedzenie itd. Zapewniam że nie je śmieciowego jedzenia warzywa i owoce z upraw BIO które są niby droższe ale jednak na tamte zarobki śmiesznie tanie. Chciał mnie do siebie ściągnąć i mówił że możemy bez problemy wynająć mieszkanie w mieście ![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
Pisałam,że ja po prostu nie dałabym rady pracując 6 dni w tygodniu bo nie miałam na to siły i zdrowia ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
Tak jak pisałam,TŻ będzie nadplacał kredyt i szybciej go spłaci niż tutaj w Polsce. Jedzenie nie jest takie drogie,ja będąc w Holandii dam przykład głupiej posty do zębów Elmex w Holandii dałam za nią 2 euro w Polsce daje 12 zł wiele produktów było droższych. Do tego tam jest tak,że na jedną osobę przypada ileś tam metrów nie widziałam tam kawalerek itd. nie wiem może są owszem ale płacąc tam 600 euro za mieszkanie 3 pokojowe to nie jest wcale dużo U nas też ceny za 3 pokoje w dużym mieście i mieszkaniu wynoszą 1500 zł. Bez problemu tam jedna osoba utrzyma druga w Polsce z najniższych pensji do biedowanie. Przecież sobie tego nie wymyśliłam. Gdzie w takim razie te miliony Polaków którzy uciekli z kraju? ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
Możliwość spłaty szybciej kredytu i szansa na to że jak przyjedzie do Polski po kilku latach to nie będzie miał kredytu 20 letniego na mieszkanie.Zostana tylko opłaty i wtedy można spokojnie egzystować Wtedy tylko opłat woda,gaz i prąd q kredyt będzie spłacony Wiadomo to duże poświęcenie dla niego ale miał dobry pomysł na siebie. W Polsce bez problemu dostanie pracę za te 2 tys.bo rezygnując z jednej pracy po wysłaniu CV odzew był spory miał w czym wybierać. Teraz ma w przeliczeniu na nasze jakieś 7 tys.spokojnie może odłożyć 5 tys. Jak za na mieszkanie nie będzie płacił ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Cytat:
Bo Polacy jednak trochę zmadrzeli |
|||||
|
|
|
#171 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mając stypendium, nie musiałabyś normalnie pracować.
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
których "tych Ukraińców" masz na myśli? o czym Ty w ogóle mówisz... w ogóle nie rozumiem Twojej odpowiedzi na tamten post.
|
|
|
|
#173 |
|
lise-kotta
|
Onnnaa proszę przestań chrzanić bzdury o Holandii. Kawalerek nie ma xD ludzie się zabijają i każde 5 metrów dodatkowe bo chętnych baaaaardzo dużo a mieszkań i pokojów dostępnych jest mało.
Pokoiki w piwnicach są wynajmowane nawet i nie, nic nikomu się nie należy w kwestii metrażu. Za 500-600€ możesz wynająć co najwyżej pokój w dużym mieście. Mieszkanie 35 metrów do koszt około 900-1000€ bez opłat. Więc przestań wprowadzać ludzi w błąd bo nie da się tego czytać!!! |
|
|
|
#174 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Miałam znajomych, którzy wyjechali do Anglii, bo tam tak cudownie. Pracowali jako magazynierzy itp (ogólnie nizszy pułap- takie same prace, jakie wykonywali w PL) i stać było ich na to samo co w PL. Wynajęcie pokoju w mieszkaniu wieloosobowym i wyjście od czasu do czasu. Brat mojego faceta, wrócił po 2 latach i kupił sobie auto za 4 tys. Jakoś nie uzbierał na mieszkanie. |
|
|
|
|
#175 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#176 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak mogłam też wynająć pokój,iść na studia ale te które mnie interesowały kosztowały 600 zł za miesiąc wynajem pokoju 400 zł więc jak miałam na jedzenie najniższa wtedy to jakieś 1200 zł było. Więc żeby mieć kasę to trzeba pracować wszystkie soboty ale wtedy z nauki trzeba zrezygnować no bo jak to pogodzić? ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
Bo z zarobków jakie mają rodzice tego stypendium bym nie dostała ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Heh zależy od promocji ![]() ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
Nie słyszałam o tak drogich mieszkaniach druga kwestia to to że państwo może Ci pomóc i możesz dostać dofinansowanie do mieszkania ale o tym pewnie nie słyszałaś? ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
Więc może sobie pozwolić żeby trochę więcej odłożyć. Ja mieszkałam w Holandii w ciągu pół roku pracując razem z TŻ odłżylismy 30 tys. na auto więc ja nie wiem co Ci Twoi znajomi tam robią ale może nie mają ciągle pracy? Tylko raz ja maja a raz nie i pozniej z muszą wydawać oszczędności tak też się czasami zdarza ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#177 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#179 |
|
lise-kotta
|
No tak, znowu - bo TY nie slyszalas to znaczy że nie ma
mówię o dużym mieście a nie pipidowie z jedną szklarnia w której pracują wszyscy krewni i znajomi królika.Dostaje się dopłaty do mieszkań w momencie gdy nie osiągasz wystarczających dochodów by je utrzymać ale to trzeba spełniać warunki ku temu, między innymi trzeba pracować legalnie
|
|
|
|
#180 |
|
BAN stały
|
Podobno mało osób od was wyjechało,kurde no dobra wy wiecie lepiej a ja mam nawet gdzieś zdjęcie paragonu co ile kosztuje w Tesco :P coś tu nie halo jednak jak znajde to wkleje porównamy z Polskimi cenami :P
---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- I oczywiście najniższa pensje 1300 zl i 1200 funtów i co można kupić tam i tu za te obie pensje
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.

które trafiają w pierwszej kolejności do osób z kreatywnym podejściem do księgowości w drugiej do potrzebujących gotówki. Bo tacy potrzebujący gotówki pójdą do pracy bo stypendium by nie starczyło i nagle już się nawet na nie nie kwalifikują.

Z Onetu: