|
|
#601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Program 500+ plus offtop ;)
W UK tez placisz skladki a dentysta darmowy nie jest, chyba ze ciagniesz socjal, wtedy masz dentyste za darmo. Darmowego maja tez kobiety przez rok od urodzenia dziecka. Reszta placi i to sporo, za watpliwej jakosci usluge dentystyczna. Tutejsi dentysci sie nadaja... jedynie do wyrywania zebow.
|
|
|
|
#602 |
|
BAN stały
|
Socjal?pracowałam aż mi z Holandi zwracali jakieś 50 euro i całe ubezpieczenie co miesiąc kosztowało dokładnie 30 euro to ma być socjal tak?
W Polsce zabierają mi składki z wypłaty na NFZ i płace jeszcze prywatnie więc ile wynosi moje miesięczne ubezpieczenie w Polsce? Wolę nie liczyć :P |
|
|
|
#603 |
|
lise-kotta
|
Onnnaa - zwrócą część kosztów leczenia. Część. I to w kolejnym roku podatkowym.
Plus powtarzam, trzeba mieć naprawdę niskie dochody (uniemożliwiające osobom w parze przeżycie z jednej pensji) by dostać zwrot części kosztów ubezpieczenia zdrowotnego. Poza tym ta twoja składka jest sprzed 8 lat!!! Samo eigen risico wzrosło o 30 euro pomiędzy rokiem 2014 a 2016. Zatem informuję cię, że obecnie mowa jest o zupełnie innych kwotach |
|
|
|
#604 |
|
Konto usunięte
|
kcepinidzy ma bana, czyżby to był powrót wątkowego trolla?
|
|
|
|
#605 |
|
BAN stały
|
Nie dawno u nas benzyna kosztowała ponad 5 zł w Angli podobnie heh
---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Liselotta Pewnie tak jest jak mówisz,ale dostawałam co miesiąc zwrot przy średniej pensji miesięcznej 1200-1400 euro zależy od miesiąca i nadgodzin ex również jego rodzina też Więc tak jak piszesz może mieliśmy niskie zarobki ale jednak nikt sobie przy tych zarobkach nic nie odmawiał. W Polsce jednak każdy siedział w domu robił ciągle nadgodziny a na nic nie było nas stać. Tak to wyglądało ale co ja tam mogę wiedzieć o tym jak się tam mieszka :P Przed chwilą ktoś tu pisał,jak to wygląda ja to powtarzam a wy nadal sądzicie że tam jest tak źle a w Polsce super i nikt biedy nie ma ![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Dobrze może teraz składka jest wyższa ale czy też zarobki nie poszły w góre? |
|
|
|
#606 |
|
Konto usunięte
|
Heh a bilet 1-miesięczny w Londynie to 225 GBP a w Warszawie 3-miesięczny ok. 250 PLN.
http://imigrantka.blox.pl/2015/01/Tr...2015-cz-2.html http://www.ztm.waw.pl/?c=110 Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2016-05-26 o 16:17 |
|
|
|
#607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiesz w ogóle, specjalistko od wszystkiego, ile wynosi Twoja miesięczna składka na NFZ? |
|
|
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
onnaa byłaś w tej Holandii 8 lat temu więc przestań w kółko wmawiać jak to tam jest. bo nie wiesz jak jest teraz. w Pl przez te 8 lat się pewne rzeczy pozmieniały, wzrosły niektóre koszty, więc tam zapewne też. kurcze podejrzewam że jakby tu setka dziewczyn mieszkająca tam obecnie napisała jak jest teraz i że różni się to od twojego opisu, to ty i tak szłabyś w zaparte. zresztą podejrzewam że mieszkając tam przez jakiś tam czas nie dowiedziałaś się dokładnie wszystkiego o wszystkich kosztach życia.
w moim byłym banku 8 lat temu nie miałam żadnych opłat, teraz np jak się nie wyda ileś tam miesięcznie kartą to pobierają opłatę, której wysokość i ta kwota do wydania najpierw były niższe później wzrosły dwukrotnie. i co mam iść w zaparte tak jak ty że nie ma takiej opłaty bo przecież 8 lat temu jej nie było? |
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
przypomniałaś mi, że 8 lat temu na moim koncie naliczali mi odsetki, ale już tego nie robią
|
|
|
|
#610 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#612 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#613 |
|
Przyczajenie
|
Wątek miał dotyczyć 500+ a Wy tu o Holandii?
|
|
|
|
#614 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zakupy: W tej liście brakuje mi tylko co porównujemy z czym. Bo jeśli chodzi o ceny brytyjskie to pod pojęciem chleba zdecydowanie jest coś innego, rzeczywiście można za funta kupić chleb tostowy, no ale to nie jest chleb w rozumieniu polskim. Albo np. 10 jajek za 1.50 jest z klatek i sprzedaje je tylko Tesco. Waitrose i Sainsbury nie sprzedają klatkowych jajek. I tak dalej i tak dalej. Ktoś bardzo optymistycznie podszedł do tej listy, sok za funta to też sok z koncentratu czyli w zasadzie cukier o smaku pomarańczki. Ale uczciwie przyznaje że tu częściej są promocje, albo jak w "moim" Tesco jest stała oferta 4 bułki za ÂŁ1.50 zamiast ÂŁ2 etc. Edytowane przez 201607111003 Czas edycji: 2016-05-26 o 16:45 |
|
|
|
|
#615 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#616 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#617 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#618 |
|
Konto usunięte
|
To porównaj "tutaj" z miejscowością w Polsce w którym coś kursuje w podobnej liczbie kursów i na podobną odległość. Londyn-Warszawa jest lepszym odniesieniem niż Warszawa-szałas w lesie w którym trzeba mieć samochód żeby jechać do sklepu.
|
|
|
|
#619 | ||
|
BAN stały
|
Po prostu taka dyskusja się wywiązała
---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
U nas też wiele ludzi ucieka do mniejszych miejscowości bo im tak wygodnie i mają dość miasta |
||
|
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#621 |
|
lise-kotta
|
Nikt przecież nie mówi że w Polsce jest wszystkim cudownie, mówimy tylko o tym że zagranicą nie jest tak bajecznie jak to opisujesz.
Zagranicą jest najlepiej jak się wszystko na złotówki przelicza ile by się za to w Polsce miało. Natomiast jak ktoś chce tutaj żyć normalnie a nie w wegetacji czekając na powrót do polski to jednak ponosi wyższe koszty. |
|
|
|
#622 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ginekolog jak masz iść na NFZ to w ogóle przerąbane każdy bagatelizuje wszystko a jak masz czekać miesiąc jak coś się dzieje to i tak płacisz prywatnie nie jest to normalne. Tak jak mówiłam w Holandi nie widziałam prywatnego lekarza nie wiem czy tacy istnieją i wszystko funkcjonuje inaczej.Czy nie mogli by zrobić tak żeby po prostu płacić np. Jakaś określoną kwote z wypłaty nie było by NFZ a każdy miałby dostęp do każdego lekarza? Oczywiście że skierowaniem do specjalisty? ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Nie wielkie pieniądze? No nie wiem czy to są nie wielkie pieniądze :P |
|
|
|
|
#623 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://mieszkaniedlamlodych.com/wp-c...ale-2016-r.gif Raczej nie dla tego Warszawa ma wyższy limit że ludzie tam mniej zarabiają. Poza tym czy 80 PLN z groszami za miesiąc to dużo za komunikację miejską dla kogoś kto nie ma zniżki? Nie ma szans żeby samochód był tańszy. Ale wcześniej pisałaś że musi mieć samochód bo nic tam prawie nie jeździ i nie ma jak dojechać do miasta. Sprawdziłam z ciekawości jakieś gminy u mnie w województwie, bilet za coś koło 50 PLN ale autobusów tyle co kot napłakał ![]() Albo chcą wybudować bajerancką chatę i nie stać ich na taką w mieście bo by zapłacili za to nawet i 5-6 razy więcej. A potem jak zdecydują się na dziecko to przez 18 lat są taksówkarzami. Nie oszukujmy się, im gorsze połączenie z okolicznym dużym miastem (gdy w Twojej miejscowości edukacja kończy się co najwyżej na gimnazjum a sklepów masz max. 5) tym tańsze działki i nieruchomości. Miejscowości z dobrym połączeniem są drogie i stanowią przedłużenie miasta a nie ucieczkę od niego. |
|
|
|
|
#624 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
serio, piszesz, ze w Holandii zarabiałas na lekarzy w Polsce a gloryfikujesz tamtejszą służbę zdrowia nie no, wiarygodność poziom onnaa88 |
|
|
|
|
#625 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W Angli niech ktoś wynajmie mieszkanie za 700 funtów,wyżywi się za 400,zapłaci ubezpieczenie 100 to mu jeszcze zostanie nie wiem ile tam ta minimalna pensja wynosi ale myślę że więcej niż 1200 bo poniżej nikt ze znajomych nie zarobił jeszcze bez problemu się utrzymują w Polsce z minimalnej nie mieli co jeść bo nie dawali sobie rady |
|
|
|
|
#626 |
|
lise-kotta
|
Informuję, że każdy lekarz jest prywatny, więc jeśli widziałaś jakiegoś to był o prywatny. Zresztą wspominasz że "coś tam musiałas zapłacić". To co musiałas zapłacić to eigen risico właśnie.
|
|
|
|
#627 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapisy do lekarzy to czasem wina organizacji w przychodniach, nie składki. Bo nie da się inaczej wyjaśnić tego że w jednym miejscu da się zapisać a w innym nie. Do tego dodajmy buractwo samych pacjentów którzy najpierw się chcą zapisywać z dużym wyprzedzeniem a później nawet nie raczą zadzwonić zeby odwołać wizytę. Jak zredukować koszty dentysty, móc zrobić bezproblemowo więcej badań już Ci podpowiadałam. |
|
|
|
|
#628 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Ale jak byłam przeziębiona i był potrzebny antybiotyk to musiałam wrócić,zresztą miałam też inne problemy gdzie TŻ po prostu by mi nie pomógł a ja sama nie byłabym w stanie się na tyle dogadać i powiedzieć o takim problemie |
|
|
|
|
#629 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#630 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.