![]() |
#2041 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
Cytat:
To super położna! Na jutro fajny plan, ja też będę wypatrywać. ![]() ![]() Dzisiaj się znowu nachodziliśmy, zrobiliśmy 2 trasy spacerowe z ładnymi widokami. ![]() ![]() Obiecuję porządne nadrobienie Was po powrocie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2042 | |
Rozeznanie
|
Witam się w długi weekend, od razu przyznaję, że miałam czas nadrobić tylko kilka ostatnich stron, bo z Wami to po 2 dniach człowiek cały trzeci musi poświęcić na czytanie
![]() Przede wszystkim gratulacje wszystkich udanych wizyt i kolejnych tygodni ![]() Cytat:
![]() ![]() Byłam dziś na kolejnej edukacji, temat "Noworodek-zjawiska adaptacyjne". Napisze Wam w dużym skrócie, bo dość ciekawe (dla mnie) rzeczy położna mówiła, choc niektóre pewnie oczywiste ![]() - różnica temperatur: wiadomo, że w brzuchu jest mniej więcej 37 stopni, dlatego po urodzeniu nawet w b. ciepłym sierpniu noworodki maja problem z termoregulacją: szybko się wyziębiają i łatwo je też przegrzać. Dlatego dobre są tkaniny bambusowe i wszystkie inne, które pomagają to regulować. Przejściowa gorączka nawet do 38 stopni - może występować szczególnie po płaczu, wysiłku, długim ssaniu - fizjologiczny spadek masy ciała: w pierwszych 3-4 dobach po urodzeniu dozwolony jest 7%, 7-10% trzeba się poważnie przyłożyć do karmienia, pow. 10% to jest medyczne wskazanie do dokarmiania mm - ile je noworodek (pojemność żołądka): liczy się z wzoru (ilość dób życia x 10) +/- 10 ml. Czyli w trzeciej dobie życia to będzie (3x10)+/-10= 20-40 ml - noworodek przybiera na wadze średnio 26-31 g dziennie - karmiony piersią co 3 godziny noworodek powinien w maks. 14 dobie życia dojść do wagi urodzeniowej, ale moja położna uznaje że jeśli w 10 dobie do tego stanu daleko, to intensyfikujemy prace nad KP - żółtaczka fizjologiczna: ma 70-80% dzieci, uwaga: przy grupie krwi matki 0, a dziecka innej oraz przy konflikcie serologicznym i CC pojawia się ona częściej i przebiega zazwyczaj mocniej, do 4 a nawet 8 tygodni może utrzymywać się podwyższony poziom bilirubiny - tzw. rumień toksyczny - czerwona wysypka z możliwymi białymi zabarwieniami na końcu, ale bez ropy: może się pojawić, trzeba obserwować, ale nie panikować od razu i nie zaczynać uzywać emolientów jeśli nie ma innych wskazań - odczyny ciążowe czyli coś, co z powodu naszych hormonów pojawia się u noworodków: powiekszone brodawki sutkowe u obu płci. U dziewczynek również wargi sromowe, a także możliwa tzw. miesiączka noworodkowa. U chłopców powiększona moszna. To w dużym skrócie, bo notatek mam sporo, a spotkanie trwało 1,5 godziny. Mam nadzieję, że kogos te moje wypociny zainteresują ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2043 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2044 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no ale to pm naszymi dziewczynkami jest jakieś 100g różnicy, dolicz błąd pomiaru i wychodzą takie same.. u mnie ostatnio była na poziomie dolnej granicy normy waga Małej a teraz jest idealnie 50c , dzieci różnie przybierają, tak jak i my i tak jak dzieci już urodzone..najczęściej skokami, więc napewno te parenaście gram to nie powód do zmartwień.. dziewczyny ostatnio na moim etapie miały dzieciaczki nawet kilogramowe/800gram, a Mati 600ileś i też miałam różne myśli,ale jak widać - niepotrzebnie ![]() mój mąż też dryblas, wysoki, długonogi..o mnie też mówi,że jestem wysoka, a Matysia drobniejsza..lekarz mówi,że urodzę po prostu drobniejsze dziecko i tyle.. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2045 | |
Zakorzenienie
|
Piernik, Trzymam kciuki
![]() Z tym, że ja na porodówce miałam 190/100 ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Piernik, super że po wizycie dobre wieści ![]() ![]() Cytat:
![]() Mnie wybieranie mebli i urządzanie czeka gdzies za rok ![]() Ja z rana wypiłam jedną, miałam chęć na drugą, ale jakoś kiepsko się czułam.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2046 | |
Zakorzenienie
|
navioe-filmy, które polecam na samotny wieczór:
Porąbani - jak tytuł wskazuje komedia, dość porąbana..takie odmóżdżenie,ale nie powiewają hamerykańskie flagi i sztuczne uśmiechy.. z Nowości: Marsjanin Zjawa Everest z klasyków: kod da vinci wyspa tajemnic zielona mila służące życie jest piękne 127 godzin wszystko za życie z megaporytych (ale naprawdę mega): Ludzka Stonoga to tak na szybko..jeszcze fajna komedia mi chodzi po głowie,ale nie mogę sobie tytułu przypomnieć ![]() ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
![]() dzięki, czuję dużą ulgę,choć wiem,że to nie może studzić mojej czujności |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2047 | |||
Zakorzenienie
|
Ja soli nie używam w ogóle
![]() Przyzwyczaiłam się już ![]() Cytat:
![]() Zazdroszczę Co do laktatora, ja kupowałam nowy , miałam takie zboczenie, pierwsze dziecko, wszystko chciałam mieć nowe ![]() Teraz już mi minęło ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2048 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() PS Znacie Stanice? Slynie z pizzy i deserow, polecam wszystko ![]() Cytat:
Rozmawialam z nia o Zeromskim i Siemiradzkim. Powiedziala, ze jesli jestem nastawiona na karmienie piersia za wszelka cene, to tylko Zeromski-jako jedyni maja naprawde sensowna poradnie laktacyjna. W Ujastku poradnia to fikcja. Niemniej potwierdzila moje obawy co do terroru laktacyjnego-w Zeromskim nie uznaja mm i nie podaja. Kolezanka opowiadala mi, ze dziewczyny, ktore nie mialy pokarmu mialy naprawde spory problem, bo dzieci glodne, a polozne nie chcialy podac mm i koniec. Dla mnie to niedopuszczalne i dyskwalifikuje ten szpital. W Siemiradzkim mozna wykupic polozna oraz nie ma problemu ze znieczuleniem-chesz, dostajesz. Dla mnie minusem jest jedna tylko wanna, bo nastawialam sie na porod w wodzie. Nie wiem juz sama...Mam kolezanki, ktore rodzily w Ujastku i sa zadowolone. Znam tez niezadowolone. To samo z Siemiradzkim, Zeromskim czy Narutowicza. Ciezka sprawa.. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2049 | ||||
Zakorzenienie
|
Afrodita myślę że jak najbardziej możesz kupić używany laktator
![]() ![]() Piernik świetne body! ![]() Cytat:
Super, że położna Ci podpasowala! ![]() Cytat:
W przypadku dużej różnicy w terminach lekarze trzymają się terminu z usg z I trymestru ![]() Cytat:
Teraz dzieci rosną indywidualnie każe ![]() ![]() Cytat:
![]() TZ zaczyna robotę u nowego pracodawcy od 1 czerwca! ![]()
![]() |
#2050 |
Zakorzenienie
|
Mój tak samo 1 czerwca oficjalnie zaczyna prace na nowym miejscu
![]() To sie nasze Tzty zgrali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2051 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2052 |
Raczkowanie
|
Origa, doczytalam, ze w Siemiradzkim tez jest terror laktacyjny plus beznadziejna opieka laktacyjna. Sama juz nie wiem. Fuck. Bylas na dniach otwartych w Zeromskim?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2053 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2054 |
Zakorzenienie
|
Przyszedł do mnie obchod i na wejściu powiedzieli, ze o mnie zapomnieli
![]() ![]()
#2055 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zamierzam wybrac sie na dni otwarte do Ujastka jeszcze, ale tz raczej nie bedzie mogl, a wolalabym z nim. W Siemiradzkim rodzily dwie moje znajome-jedna zadowolona, druga nie. I badz tu madra. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2056 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() super, że wracasz do domku..dziś miałaś drugi zastrzyk? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2057 |
Zakorzenienie
|
Piernik tak
![]() ![]()
#2058 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2059 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie wiadomo. Nie moge jeszcze nic szukac i dzwonic bo nie wiem jak bedzie miał TZ umówione, zeby brac wolne na oglądanie domów. Zwykle umawiają tylko w tygodniu, rzadko kiedy na weekend. Takze jak sie dowiem wiecej to zaczne zalatwiac.
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2060 | |
Zakorzenienie
|
Tak
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2061 |
Zakorzenienie
|
A mi pękła żyłka w oku i mam teraz taka czerwona plamka, Tzet mówi że to z niewyspania i przemeczenia
#2062 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W domu najlepiej. Dobrze, ze wychodzisz ![]() A co do nie dokarmiania mm-nie wiem, czy to takie urban legend. Ostatnio mojej znajomej dziecko spadlo z wagi w szpitalu. Wyszlo niby z prawidlowa, ale malo co jadlo, bo ona po cc nie miala mleka, a polozne nie pozwolily podac mm (Warszawa). Dopiero w domu dala butelke i dziecko od razu odzylo. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2063 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2064 | ||
Zadomowienie
|
Witam wieczorkiem
Cytat:
![]() W 30 tc pójdę na III genetyczne więc jeszcze jakieś 2tyg Cytat:
![]()
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() ![]() 18.07.2011 zaręczyny ![]() 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() ![]() ![]() 12.12.2015 II kreseczki ![]() 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2065 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2066 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chciaż powiem Wam, że dziś byłam na fitnessie dla ciężarówek i pierwszy raz poczułam jak mi ciężko ćwiczyć. Nic takiego nie robiłyśmy niezwykłego ale spociłam się konkretnie. Dosłownie po 30min marzyłam o końcu. Brzuszek nie ułatwia zabawy ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
Możliwe ... na pewno zmęczenie jej nie pomogło ![]() Musisz w końcu dychnąć moja droga
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() ![]() 18.07.2011 zaręczyny ![]() 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() ![]() ![]() 12.12.2015 II kreseczki ![]() 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2067 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Świniaczek jak takie zajęcia wyglądają? na których partiach mięśni się skupiałyście głównie? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2068 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jutro idę z mężem na Alicję w Krainie Czarów! ![]() ![]() ![]() Dzisiaj natrafiłam na super promocję chusteczek nawilżanych Pampers sensitive x 6 op. za 24 zł! ![]() ![]() ![]()
.. i ślubuję Ci.. ![]() ![]() Zuzanka ![]() II kreski ![]() Edytowane przez Afrodita Czas edycji: 2016-05-27 o 20:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2069 |
Zakorzenienie
|
O, to ja mam tak rozpulchnione dziąsła, że mogę sobie je podnieść palcem XD no i krwawia podczas mycia. Używasz jakieś delikatnej pasty? Szczoteczke kupiłam już miękka, ale krew nadal jest, a chciałabym zminimalizować ich podrażnienia.
Edytowane przez navioe Czas edycji: 2016-05-27 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2070 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wygądają tak: 15min tańców, 30min wzmacniania (piłki, hantle, małe piłki, gumy w zależności od zajęć) i stretching na koniec ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:50.