|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Głośne msze przez megafon
W naszej miejscowości ksiądz zakupił nowe nagłośnienie kościoła i wszystkie msze są nadawane przez megafon. Kilka razh dziennie oprócz głośnych dzwonów słychać koscielne śpiewy. A dodam że mieszkam dość daleko od kościoła. Zaczyna mnie to denerwować ponieważ odbieram to jako narzucanie się i zmuszanie do uczestnictwa w mszy . Ja do kosciola nie chodzę i uważam że jezeli ktoś chce słuchać mszy to idzie do kościoła. Jak jest u was? Jakbyście to odebrały? Przeszkadzaloby wam to?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Głośne msze przez megafon
Nie przeszkadza ale zauważam obecność.
Dostałabym szału gdyby to był festyn disco polo. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Ja byłabym już w trakcie wszczynania gównoburzy na szeroką skalę w takim wypadku. Bardzo by mi to przeszkadzało.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ja mieszkam niedaleko kościoła i był czas, gdy wszystkie msze transmitowano przez megafon. Mieszkańcy napisali skargę i zewnętrzne nagosnienie zdjęto.
Dla wyjaśnienia: nie jestem katolikiem ale hałas to hałas i tak samo przeszkadzałyby mi codzienne przemówienia/koncerty.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
No ja się przyzwyczaiłam jak do innych naturalnych dźwięków okolicy, do psów szczekających, dzieci rechoczących, wrony kraczą też
![]() Może nie jest za głośno zwyczajnie, bo poziom dopuszczalny decybeli jest regulowany prawnie i widocznie nie jest przekroczony. |
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Nie. Poziom halasu w moim ogrodzie nie jest przekroczony ale mogę sobie wyobrazić jak to słychać w domach położonych blizej kościoła ;-/
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkańcy jednego z osiedli na którym mieszkałam, napisali skargę do rady dzielnicy i się skończyło katechizowanie osiedla.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Przeszkadzałoby mi to, ale na przykład dzwony o określonych porach są już dla mnie czymś "naturalnym", choć do kościoła nie chodzę i nie należę.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mi by to bardzo przeszkadzało i szukałabym sposobu, żeby to ukrócić...
No tak, ale dzwony trwają chwilę, a msza prawie godzinę. To w niedzielę można by jej tak słuchać od rana do nocy... |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam nieopodal kościoła. Niestety teraz jak jest ciepło i mam pootwierane okna to słyszę msze, szczególnie teraz jak są jakieś obrządki gdzie chodzą w koło kościoła, głośno śpiewają, ksiądz przez mikrofon i do tego dzwonią dzwony i chłopaki dzwoneczkami. Trwa to w sumie krótko, ale szczerze jest mocno wkurzające, bo jest to naprawdę bardzo głośne! Mój blok nie znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kościoła, nawet nie chcę myśleć jak to bije po uszach bliższym jego sąsiadom. Ogóle msze też czasem słychać, ale nie jest to mega głośne. Jednak teraz te obrządki są powalające.
I dziwi mnie naprawdę takie nagłaśnianie, bo prawda jest taka że jak ktoś ma ochotę słuchać tego to idzie do kościoła. Jednak wszyscy są zmuszani. |
|
|
|
|
#13 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale nie wyobrażam sobie, by co niedziela wysłuchiwać wszystkich mszy od 7 do 19 z kilkugodzinną przerwą.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Bardzo by mi to przeszkadzało. Ogólnie przeszkadzają mi wszelkie dźwięki nadawane przez megafon, trudno mi to znieść. Chyba poszłabym do księdza o tym porozmawiać, może sobie nawet nie zdaje sprawy, jak to słychać.
Dzwony mi nie przeszkadzają, w sumie nawet lubię, bo nie muszę patrzeć na zegar Mieszkam blisko kościoła, ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Każda msza na całe osiedle brzmi jak masakra. Wiara wiarą, ale człowiek też chce mieć ciszę i spokój.
Jedna tygodniowo czy w jakieś swięta - ok. |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Przeszkadzałoby mi.
U mnie na szczęście nikt nie wpadł na taki pomysł. Tak samo przeszkadzają mi kondukty pogrzebowe idące środkiem ulicy (jak i wszelkie inne zakłócenia ruchu). |
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;61044671]Przeszkadzałoby mi.
U mnie na szczęście nikt nie wpadł na taki pomysł. Tak samo przeszkadzają mi kondukty pogrzebowe idące środkiem ulicy (jak i wszelkie inne zakłócenia ruchu).[/QUOTE] Kiedyś mieszkałam na takim ąę osiedlu, niedaleko był kościół. Mszy słychać nie było, ale droga krzyżowa przebiegała akurat pod naszą klatką, a stacja była... pod wielkim, murowanym śmietnikiem. I to wieczorami, kiedy człowiek chciał spokojnie posiedzieć i odpocząć, nie było mowy, by wyjść nawet wtedy, bo ludzie stali pod samą klatką, modlitwami zagłuszali wszystko. Nie cierpię tego. Sama nie jestem wierząca, jeśli ktoś chce, to niech chodzi do kościoła i obchodzi święta, ale jakby mi ktokolwiek, nieważne jakiego wyznania, przeszkadzał, to wojowałabym. Ja napisałabym, najlepiej razem ze wspólnotą skargę. Teraz też mieszkam niedaleko kościoła i dzwony słychać, to mi jakoś nie przeszkadza, ale megafon to przesada. |
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Niedawno widziałam na fb apel w dość ostrym tonie o to, by uczestnicy procesji na Boże Ciało nie zrywali kwiatów z przydomowych (nie swoich, okolicznych) ogródków
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;61057031]Niedawno widziałam na fb apel w dość ostrym tonie o to, by uczestnicy procesji na Boże Ciało nie zrywali kwiatów z przydomowych (nie swoich, okolicznych) ogródków
[/QUOTE]U nas jest jeszcze dziwniej. Parking ciasny, więc auta stoją tez na poboczu i na chodnikach (zostawiając przepisowe 150 cm dla pieszych). I przed każdą procesją chodzi służba kościelna i auta każe przestawiać, bo procesja będzie szła. Pytanie tylko: gdzie przestawić? Bilans z ubiegłego roku (procesja na zmianę chodzi dwoma trasami): porysowane trzy auta, urwane dwa lusterka, ludzie opierający się o samochody i siadający "półdupkiem" na maski podczas stacji. Nie wiem- złośliwie, czy przypadkiem bo rzeczywiście ciasno.
|
|
|
|
#21 | |
|
.
|
Cytat:
![]() ja bym walczyła o ciszę.
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio pod moim blokiem szła procesja bożego ciała, nie polecam, szczególnie po nocce
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Mieszkałam kiedyś jakieś 200m od kościoła i od tamtej pory przed przeprowadzką zawsze sprawdzam czy nie ma za blisko takowego przybytku. Dzwony o 6 rano w weekendy były naprawdę uciążliwe, tak samo wszelkie procesje, przemarsze czy śpiewy, nadawane przez głośniki na całe osiedle.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
Mieszkałam całe życie koło kościoła, ten temat nie jest mi obcy. Aczkolwiek nie każda msza jest przez megafon, tylko te msze w święta. Na Wielkanoc to jeszcze o 6 rano robią procesję z petardami (obwieszczają zmartwychwstanie w ten sposob).
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam nic przeciwko Kościołowi, ale jeśli jest jak napisałam, to naprawdę myślę, że to gruba przesada, już nawet nie chodzi o "treść" tylko o zwyczajny hałas i zaśmiecanie nim przestrzeni publicznej. Mieszkam koło kościoła i w związku z tym słyszę codziennie głośno bijące dzwony, ale trwa to chwilę. Gdybym miała słuchać kilka razy dziennie godzinnych mszy, rzeczonych koncertów disco polo, czy czegokolwiek innego, naprawdę trafiłby mnie szlag.
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
przypomina to tę sprawę: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,1...ogrodzie_.html
i tę: http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artyku...l,t,id,tm.html i tu: http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa...9,1813799.html Ja bym z tym walczyła: najpierw rozmowa/pismo z proboszczem, potem może jakieś podanie po sąsiadach, że nie tylko Tobie przeszkadza, zgłoszenie do Inspekcji Ochrony Środowiska, policji, pisemko do kurii, co się da. Masz prawo do spokojnego spędzania czasu w swoim mieszkaniu.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
Przeszkadzaloby mi to. Msze przez megafon akceptowalne sa w Boze Cialo i Wszystkich Swietych, ale nie przez caly rok.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego wszystkiego rejestruję głównie dzwony i helikopter, ten drugi w zasadzie tylko z powodu dziecka, które uwielbia obserwować lądowanie i lot.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

)