Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2. - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-31, 18:26   #1171
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.

NetKarolina plod co najmniej do 20 tygodnia ciąży NIE CZUJE BOLU. Nieważne co Tobie się wydaje na podstawie krwawych opisów - fakty medyczne są takie, że podczas aborcji (o ile nie jest wykonywana przez rzeznika w bardzo późnej ciąży) nie ma możliwości aby plod czuł ból. I to niezależnie od wybranej metody.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 18:26   #1172
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez netKarolina Pokaż wiadomość
Nawet w tym miejscu jest napisane, że nie stosuje się znieczulenia ze względu na etap rozwoju układu nerwowego.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 18:48   #1173
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Kilkadziesiąt razy więcej kasy zrobią koncerny farmaceutyczne na podtrzymywaniu agonii nieuleczalnie chorych płodów, na lekach dla okaleczonych ciążami kobiet i na lekach dla tych, które nie chciały mieć dzieci.
Jeśli ktoś tu napędza kasę to ty. Chcesz żeby ktoś zbijał kasę na ludzkim cierpieniu, albo wolisz nie widzieć, gdzie ta kasa naprawdę jest.
Oooo widzę że jadzik się z twych ust leje czyli brak argumentów wkurza.Nieprawda, na świecie się robi 4o mln aborcji, to potężny interes , który będzie trwał póki będzie istnieć ludzkość.I przestań gadać głupoty że firmy farmaceutyczne zarabiają na cierpieniach chorych dzieci bo to śmieszne. Cierpienie jest mało chodliwe jakbyś nie wiedziała. I większość dzieci abortowanych jest zdrowa jest po prostu niechciana, ale zdrowa. I celem ludzi broniących życie nie jest przedłużanie agonii chorych ludzi , tylko ochrona życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci i możliwość godnego umierania bez bólu.
Stary 2016-05-31, 18:50   #1174
zakonna
Naczelna Nastolatka

To, że napiszesz "nieprawda", nie sprawi, że coś stanie się faktem. Twoje osobiste obsesje nie mają wpływu na faktyczny stan rzeczy.
Stary 2016-05-31, 18:59   #1175
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Dzieci z wadami powinny mieć prawo do godnego i najmniej bolesnego umierania. Abortowane dziecko nie dostaje żadnych środków przeciw bólowych jest zabijane na żywca.Uważasz że mniej cierpi???? Czy uważasz że spuszczenie ciała dziecka w toalecie po aborcji farmakologicznej lub wrzucenie go do odpadów medycznych jest godne???? Czy chciałabyś aby ktoś z Twojej rodziny miał taki "pochówek"????
A co do ciąż pozamacicznych to całkiem inna sprawa, bo z tego co wiem dziecko i tak umiera,ale nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji.To bardzo delikatna sprawa.
Czy wiesz że płód po aborcji może zostać pochowany? Poza tym był wcześniej poruszany temat dziecka Chazana. Nie można było podać wystarczającej dawki leków żeby nie czuło bólu bo wyszłaby jeszcze przypadkiem równie potępiana przez Ciebie eutanazja. "Spuszczenie w toalecie" może być też efektem nieświadomego poronienia.

Nie, to nie jest inna sprawa. Wcześniej pisałaś że nie usunęłabyś ciąży nawet gdybyś miała umrzeć. Tu jedyną różnicą jest to że umrzesz i Ty, i dziecko a nie tylko Ty. Idąc Twoim tokiem myślenia byłoby to złe, nienaturalne i byłoby to decydowanie za dziecko
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 18:59   #1176
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Nawet w tym miejscu jest napisane, że nie stosuje się znieczulenia ze względu na etap rozwoju układu nerwowego.
Fakt,nie wiem czemu tak napisali bo ma źródła gdzie się piszę że dziecko odczówa ból prawdopodobnie od 5,5 tygodnia
http://adonai.pl/life/?id=7
Oczywiście nikt nie jest tego pewny tak samo jak ludzie będący w stanie śmierci klinicznej. Czy warto ryzykować i skazywać kogoś na cierpienie jak nie jesteśmy pewni?
Stary 2016-05-31, 19:03   #1177
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
A uważasz że jak ciało dziecka się rozczłonkowuje żeby je zabić i usunąć z macicy to to jest bezbolesne?Nie podaje się dziecku środków znieczulających bo aborcjoniści uważają je za pasożyty.Przeczytaj świadectwa kobiet które dokonały aborcji.Mówią one o szarpanych ruchach lekarza który po kawałku wyjmował ich dziecko.Wpisz w google aborcja to Ci wyskoczą zdjęcia rozczłonkowanych ciał .Czy uważasz że je rozczłonkowali po śmierci dziecka???A tu lektura "Mario... dlaczego płaczesz?'"
Wpisz sobie w google jak naprawdę wykonuje się aborcje a nie jak to wyobraża sobie Twój proboszcz.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
Fakt,nie wiem czemu tak napisali bo ma źródła gdzie się piszę że dziecko odczówa ból prawdopodobnie od 5,5 tygodnia
http://adonai.pl/life/?id=7
Oczywiście nikt nie jest tego pewny tak samo jak ludzie będący w stanie śmierci klinicznej. Czy warto ryzykować i skazywać kogoś na cierpienie jak nie jesteśmy pewni?
A warto skazywać na o wiele dłuższe cierpienie gdy już jesteśmy go pewni i nie jesteśmy w stanie go wyeliminować?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-31, 19:08   #1178
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Czy wiesz że płód po aborcji może zostać pochowany? Poza tym był wcześniej poruszany temat dziecka Chazana. Nie można było podać wystarczającej dawki leków żeby nie czuło bólu bo wyszłaby jeszcze przypadkiem równie potępiana przez Ciebie eutanazja. "Spuszczenie w toalecie" może być też efektem nieświadomego poronienia.

Nie, to nie jest inna sprawa. Wcześniej pisałaś że nie usunęłabyś ciąży nawet gdybyś miała umrzeć. Tu jedyną różnicą jest to że umrzesz i Ty, i dziecko a nie tylko Ty. Idąc Twoim tokiem myślenia byłoby to złe, nienaturalne i byłoby to decydowanie za dziecko
Wiem, ale kobiety które zdecydowały się na aborcje nie chowają swoich dzieci.Bo chowając je uznały by je za swoje dzieci i musiałbym się przyznać że je zabiły. A tak nazywają je płodami i zlepkami komórek i spuszczają w toalecie. Chowa się poronione naturalnie płody. Ponieważ matki je chciały i od początku uznawały jako swoje dzieci.
No pewnie,że daje się odpowiednią dawkę leku przeciwbólowego. Bo celem podawania leku przeciwbólowego jest uśmierzyć ból a nie zabić.
Tak ale miałam na myśli przypadek Gianny Beretty Molla. Jak pisałam wcześniej nie wiem jak bym się zachowała będąc w ciąży pozamacicznej.Ale jak pisałam wcześniej,szkoda że tego nie wyłapałaś większość aborcji dokonuje się na zdrowych dzieciach i ciążach niezagrożonych.
Stary 2016-05-31, 19:10   #1179
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak, bo w szpitalach to nic innego się nie robi tylko spuszcza szczątki ludzkie i odpady biologiczne w toaletach. Wiadomo, że tak się to robi.
Stary 2016-05-31, 19:12   #1180
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Wiem, ale kobiety które zdecydowały się na aborcje nie chowają swoich dzieci.Bo chowając je uznały by je za swoje dzieci i musiałbym się przyznać że je zabiły. A tak nazywają je płodami i zlepkami komórek i spuszczają w toalecie. Chowa się poronione naturalnie płody. Ponieważ matki je chciały i od początku uznawały jako swoje dzieci.
Chciałabym przypomnieć, że rozmawiamy tutaj nie tylko o aborcji na życzenie, ale o dozwolonej w tym kraju terminacji ciąży ze względu na wady letalne płodu, której to terminacji też jesteś przeciwna.
Stary 2016-05-31, 19:15   #1181
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Wpisz sobie w google jak naprawdę wykonuje się aborcje a nie jak to wyobraża sobie Twój proboszcz.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

A warto skazywać na o wiele dłuższe cierpienie gdy już jesteśmy go pewni i nie jesteśmy w stanie go wyeliminować?
Nie wiem jak sobie wyobraża aborcje mój proboszcz Co ja Ci mogę powiedzieć podaje Ci źródła przeczytaj tą książkę co podałam,jest tam masę świadectw kobiet po aborcjach, może im uwierzysz.
"A warto skazywać na o wiele dłuższe cierpienie gdy już jesteśmy go pewni i nie jesteśmy w stanie go wyeliminować?" pisałam już o tym prześledź wątki powyżej.
Stary 2016-05-31, 19:16   #1182
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
No pewnie,że daje się odpowiednią dawkę leku przeciwbólowego. Bo celem podawania leku przeciwbólowego jest uśmierzyć ból a nie zabić.
Tak ale miałam na myśli przypadek Gianny Beretty Molla. Jak pisałam wcześniej nie wiem jak bym się zachowała będąc w ciąży pozamacicznej.Ale jak pisałam wcześniej,szkoda że tego nie wyłapałaś większość aborcji dokonuje się na zdrowych dzieciach i ciążach niezagrożonych.
Tak, bo przecież usuwa się tylko płody niechciane. Zapomniałam, że nie uznajesz terminacji, gdy wiadomo, że wyczekiwane, planowane dziecko urodzi się, by umrzeć w jakże uszlachetniającym cierpieniu.
I nie, nie daje się wystarczającej dawki, bo ta, która realnie by jakoś pomogła, przyspieszyłaby tylko śmierć, co budzi wątpliwość, czy to nie było celowe działanie.
201803061544 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 19:19   #1183
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Chciałabym przypomnieć, że rozmawiamy tutaj nie tylko o aborcji na życzenie, ale o dozwolonej w tym kraju terminacji ciąży ze względu na wady letalne płodu, której to terminacji też jesteś przeciwna.
No i co ?Co to ma do zacytowanej przez Ciebie mojej wypowiedzi?

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Wasp_0 Pokaż wiadomość
Tak, bo przecież usuwa się tylko płody niechciane. Zapomniałam, że nie uznajesz terminacji, gdy wiadomo, że wyczekiwane, planowane dziecko urodzi się, by umrzeć w jakże uszlachetniającym cierpieniu.
I nie, nie daje się wystarczającej dawki, bo ta, która realnie by jakoś pomogła, przyspieszyłaby tylko śmierć, co budzi wątpliwość, czy to nie było celowe działanie.
Niechciane są tylko przez matkę.
Stary 2016-05-31, 19:21   #1184
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Zajrzyj sobie w dziale Mama z klasą do wątku o terminacji ciąży. Ile to jest dylematów, bólu, problemów jaką decyzję podjąć gdy dziecko jest chore. To nie są klimaty "nie chcę dziecka". Raczej "bardzo chcę dziecka i nie wiem jaką decyzję podjąć żeby kosztowało go mniej cierpień". Tam łatwo wyczuć że dla tych matek każda decyzja jest zła i niezależnie od wyboru będą musiały żyć z jej konsekwencjami. Ranisz niejedną osobę Twoimi prostackimi wypowiedziami o niechceniu i spuszczaniu w kiblu.

Wyłapałam. Po prostu bardziej mnie interesuje temat aborcji dzieci chorych.

Tyle że całość tematu aborcji jest trudna. Czemu Ty stawiasz granice trudności do jednego przypadku a resztę bagatelizujesz, obrażając inne osoby?

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Nie wiem jak sobie wyobraża aborcje mój proboszcz Co ja Ci mogę powiedzieć podaje Ci źródła przeczytaj tą książkę co podałam,jest tam masę świadectw kobiet po aborcjach, może im uwierzysz.
"A warto skazywać na o wiele dłuższe cierpienie gdy już jesteśmy go pewni i nie jesteśmy w stanie go wyeliminować?" pisałam już o tym prześledź wątki powyżej.
Zakonna podała też inne źródła: jak wykonuje się aborcje obecnie w cywilizowanych warunkach, nie gdzieś w piwnicy kilkadziesiąt lat temu.

Pisałaś o lekach przeciwbólowych. Ja Ci odpisałam, na podstawie tego co przytoczyła inna wizażanka, że za duża dawka leków przeciwbólowych może doprowadzić do eutanazji której też nie popierasz a mniejsza może nie działać. Bardzo godnie.
Stary 2016-05-31, 19:22   #1185
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ma to tyle, że wśród kobiet, które zdecydowały się zakończyć ciążę przed terminem porodu, są też takie, które tych dzieci chciały, które na nie czekały, które pochowały swoje dzieci. Strasznie upraszczasz temat, który jest bardzo trudny. Szkoda że wiesz o nim tak mało, bo przy takim poziomie wiedzy nie da się z Tobą dyskutować.
Niestety, bardzo często spotykam podobny poziom wiedzy i podobną postawę u osób, które twierdzą że są za całkowitym zakazem aborcji. Szkoda, że nie chcecie dowiedzieć się więcej.
Stary 2016-05-31, 19:23   #1186
201606270916
Konto usunięte

Cytat:

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Dalej obrażasz rodziców którzy decydują się na terminację z powodu poważnych wad płodu, mimo że dziecko było planowane i chciane. To nie jest kwestia niechcenia, zrozum to.
Stary 2016-05-31, 19:23   #1187
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Serio? Nie znasz żadnego przypadku kobiety w ciąży zostawionej przez ojca dziecka?
Stary 2016-05-31, 19:25   #1188
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Jak ciągle będziemy mówić, że KAŻDA aborcja jest ciężka , że dla KAŻDEGO to trudna decyzja, że to ZAWSZE taki delikatny temat to na pewno długo będziemy siedzieć w kato-polsce, gdzie płody są ważniejsze niż dorosłe kobiety.
A tak naprawdę dla wielu osób to zabieg jak każdy inny i nawet sekundy by nie pomyślały nad urodzeniem. Nie mówię, że dla wszystkich. Ale dla wielu.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 19:26   #1189
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Tak, bo w szpitalach to nic innego się nie robi tylko spuszcza szczątki ludzkie i odpady biologiczne w toaletach. Wiadomo, że tak się to robi.
Oj widzę że koleżanka niedouczona. Po aborcji farmakologicznej szczątki dzieci spuszcza się w toalecie i kobiety robią to w domu a nie w szpitalu. W szpitalu ewentualnie abortowane dziecko trawi do spalarni z innymi odpadami medycznymi,nie spuszcza się ich raczej w toalecie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-31, 19:28   #1190
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Oj widzę że koleżanka niedouczona. Po aborcji farmakologicznej szczątki dzieci spuszcza się w toalecie i kobiety robią to w domu a nie w szpitalu. W szpitalu ewentualnie abortowane dziecko trawi do spalarni z innymi odpadami medycznymi,nie spuszcza się ich raczej w toalecie.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 19:28   #1191
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jak ciągle będziemy mówić, że KAŻDA aborcja jest ciężka , że dla KAŻDEGO to trudna decyzja, że to ZAWSZE taki delikatny temat to na pewno długo będziemy siedzieć w kato-polsce, gdzie płody są ważniejsze niż dorosłe kobiety.
A tak naprawdę dla wielu osób to zabieg jak każdy inny i nawet sekundy by nie pomyślały nad urodzeniem. Nie mówię, że dla wszystkich. Ale dla wielu.
Ale te kobiety tez kiedyś były płodami,ale im się dano urodzić.Dlaczego to prawo ma przysługiwać tylko wybranym?
Stary 2016-05-31, 19:28   #1192
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Ale te kobiety tez kiedyś były płodami,ale im się dano urodzić.Dlaczego to prawo ma przysługiwać tylko wybranym?
Bo ich matki ich chciały. Dlatego.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 19:32   #1193
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Serio? Nie znasz żadnego przypadku kobiety w ciąży zostawionej przez ojca dziecka?
No fakt nie chciane są przez ojca i matkę i co to zmienia? Dziecko to nie rzecz, nie usuwa się je jak jest niechciane. Jest istotą ludzką co czyni ją równą matce.Samotnej matce należy pomóc, a nie fundować jej aborcje.
Stary 2016-05-31, 19:35   #1194
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No fakt nie chciane są przez ojca i matkę i co to zmienia?
Sporo, bo pro life mnóstwo i często krzyczą o matkach-morderczyniach, a o facetach i ich roli się w tym temacie często zapomina.
Stary 2016-05-31, 19:39   #1195
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Temat nie rozbija się tylko o katolicyzm ale o etykę w ogóle. Dlatego katolik i nie-katolik niekoniecznie będą się ze sobą nie zgadzać; dlatego dyskusje z różnicami zdań toczyłyby się też między osobami u których wyeliminowalibyśmy czynnik religijny. Nawet Karolina w końcu doszła do punktu w którym nie ma już tak jasno wyklarowanych poglądów mimo opierania się na katolicyzmie.
Stary 2016-05-31, 19:40   #1196
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
No fakt nie chciane są przez ojca i matkę i co to zmienia? Dziecko to nie rzecz, nie usuwa się je jak jest niechciane. Jest istotą ludzką co czyni ją równą matce.Samotnej matce należy pomóc, a nie fundować jej aborcje.
Na pewno jest istotą ludzką biologicznie. Na jakich zasadach uważasz, że prawnie i etycznie jest równe dorosłej kobiecie?

Ostatnio mam mniej czasu to i rzadziej się udzielam, ale w skrócie odpowiem rembertowej: żadnego poważnego problemu z aborcji nie robię. Robię problem z niepoważnymi argumentami, które mają sztucznie umoralniać podjętą decyzję o aborcji. Tak jakby wola tej wolnej kobiety musiała być czymś usprawiedliwiona.
I niestety rembertowa, ale aborcja zawsze będzie czymś więcej niż zwykłym zabiegiem medycznym, ponieważ zawiera w sobie problem odpowiedzi na pytanie, kiedy istota ludzka zyskuje człowieczeństwo.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-31, 19:41   #1197
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Ale samotnej matki nikt do aborcji nie zmusza. To jej wybór. Aborcja też jest o dziwo formą pomocy.

A jak ktoś zostawia dziecko w oknie życia to też potraktował je jak rzecz?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-31, 19:44   #1198
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
A jeśli chodzi o skracanie cierpienia, to umówmy się aborcja nie skraca cierpienia dziecku, ponieważ aborcja NIE JEST BEZBOLESNA!!!! Ewentualnie może sprawić mniejszy ból u matki, bo ona zabija to swoje chore dziecko w łonie i tego nie widzi, a po urodzeniu widzi więc ją to boli bardziej.Ale to nie zmienia faktu że dziecko cierpi.I jak już pisałam wcześniej dziecka abortowanego się nie znieczula rozrywa się je na żywca.Czy więc uważasz że umieranie na środkach przeciwbólowych chorego dziecka urodzonego jest większe niż dziecka rozrywanego na żywca??? I jeszcze jest coś takiego jak godność umierania. Znasz takie pojęcie??? Czy każdy człowiek nie ma prawa do godnego umierania i pochówku??? Czy uważasz że rozerwanie malutkiego ciała dziecka i spuszczenie go w toalecie lub wyrzucenie z odpadami medycznymi jest godne????
Dziewczyno, co Ty za głupoty wypisujesz. Jakie cierpienie? Jak nie masz mózgu ani odpowiedniego wykształconych nerwów to nic nie czujesz. Choćbyś i 1000 razy napisała, że nie prawda to nic nie zmieni. Podaj mi źródła, że jest inaczej.
Tak, aborcja często jest lepsza niż urodzenie ciężko chorego dziecka. Z wyżej wymienionych powodów, które inne Wizażanki już napisały.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-05-31, 19:45   #1199
netKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Bo ich matki ich chciały. Dlatego.
Ale czemu "prawo chcenia" jak ciągle o tym piszecie jako powód aborcji stosowane do dzieci nienarodzonych? Wiecie dlaczego bo ich nie widać,a jak nie widać to nie boli. Na pewno jakby jakaś matka zabiła by swoje narodzone dziecko bo by stwierdziła że go nie chce trafiła by do więzienia i wszyscy byliby oburzeni co za wyrodna matka.Ale jak matki zabijają dzieci w swym łonie,gdzie nikt tego nie widzi to to nie jest okrutne?
Stary 2016-05-31, 19:49   #1200
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Ale czemu "prawo chcenia" jak ciągle o tym piszecie jako powód aborcji stosowane do dzieci nienarodzonych? Wiecie dlaczego bo ich nie widać,a jak nie widać to nie boli. Na pewno jakby jakaś matka zabiła by swoje narodzone dziecko bo by stwierdziła że go nie chce trafiła by do więzienia i wszyscy byliby oburzeni co za wyrodna matka.Ale jak matki zabijają dzieci w swym łonie,gdzie nikt tego nie widzi to to nie jest okrutne?
płodu nie boli bo nie ma wykształconego układu nerwowego w stopniu wystarczającym by odczuwać ból.

bo chcemy decydować o swoim ciele - i o tym co się w nim znajduje. Po porodzie dzieckiem może zająć się ktokolwiek, ciąży oddać się nie da.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości