Spowiedź - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-24, 13:29   #241
Ila23
Raczkowanie

Dot.: Spowiedź

Cytat:
Napisane przez Ila23 Pokaż wiadomość
Popieram to co napisałaś dlatego właśnie np. u świadkow Jehowy chrzest pierwszy bierzesz wtedy kiedy jesteś już odpowiedzialna za swoje czyny choć nie ma okreslonego wieku musisz sam to poczuć że chcesz się ochrzcić.Pół roku miałam kątakt ze ŚJ i wszystko co oni robią popieram.Dla mnie dziwne jest to czemu krzyż się uważa za święty?A jak by za czasów Chrystusa wieszali na stryczkach to teraz stryczek był by świety?
Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
właśnie z waszysz wypowiedzi widać kto czytał i to bardzo uważnie Pismo Święte i to jest przykre...jak ksiądz może być posłannikiem od Boga zastanówcie się(nie chce nikogo urazić oczywiście) Bóg ani Jezus nie dał mu takiego prawa Jezus dał prawo tylko apostołom,żeby głosili i żeby później cały świat głosiła nie tylko jak u nas księża tylko wszyscy...Jezus stworzył Dom Boży,kościół nazwał to kościół i wstawił jakieś bożki złote i niewiadomo jakie to jest Dom Boży?a po 2 powinny być dobrowolne dadki a nie na mus chodzi i zbiera...wiem,że mnie nie zrozumiecie,ale kiedyś przysiądzcie do PŚ raz przeczytać nie wystarczy przeczytajcie z 6razy może wtedy zrozumiecie o co mi chodzi
Zgadzam się i popieram Twóje poglądy też nie jestem ŚJ ale chodziłam do nich pół roku i moim zdaniem oni postępują dokładnie według biblii a nie modlą się pod obrazami,nie wymyślają świąt jedynie pamiątke Jezusa Chrystusa byłam na niej kilka razy w życiu coś pięknego czytają wersety z bibii nazywają Boga po imieniu tak jak nakazał w biblii ,,Jam jest Jhwe" nie ma żadnej spowiedzi a na ich zebraniach co zebranie jest mowa na jakiś temat z biblii i omawianie tego tematu można też brać udział i odpowiadać przez mikrofon na niektóre pytania dotyczące danego tematu
Ila23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 13:32   #242
kleo14
Zakorzenienie

Ostatnio u spowiedzi byłam rok temu, potrzebne mi to było do bierzmowania. Od kwietnia nie pojawiłam się w kościele (mimo że widzę kościół przez okno a kazanie czasem w mieszkaniu słyszę), a od tego roku szkolnego nie chodzę na religię.
Nie czuję takiej potrzeby, na szczęście rodzice nie są religijni, dziadkowie tak, ale nie ulegam ich presji.
Wydaje mi się, że jestem w takim wieku kiedy sama mogę podjąć decyzję o chodzeniu do kościoła.
A spowiedź wydaje mi się bezsensowna. Wolałabym porozmawiać z Bogiem, niż z obcym człowiekiem który tylko pokiwa głową i zada mi pokutę. A ja wyjdę z konfesjonału i zrobię to samo, bo nie uważam tego za grzech.
w każdy czas - duch czekający w prochu.
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 13:40   #243
samaraelf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a260 Pokaż wiadomość
Widzę, że jesteś obeznana w Piśmie. To wytłumac z mi proszę znaczenie cytatu "którym odpuścicue grzechy są im odpuszczone, którym zatrzymacie są im zatrzymane"
dla mnie jest to jasne jak byk, że sam Jezus dał apostołom (i ich n astępcom) taką moc. Więc albo bierzemy całe Pismo Św,albo odrzucamy całe PŚ...
nie wiem kochana czy wiesz, ale jest udowodnione naukowo, że PŚ nie jest prawdziwe. Połowa zdań jest wymyślona przez Papieży w wieku XII-XV aby dochapac się władzy nad ludźmi i nimi manipulowac.

Bo tak naprawde, religia chrześcijańska jest największa sektą na świecie, a papiez i klerzy są jej przedstawicielami. A ludzie wierzący w Boga za nimi pójdą nawet jakby nie można było nic robić.

Cytat:
Napisane przez Ila23 Pokaż wiadomość
DLA MNIE SPOWIEDŹ JEST NIENORMALNA JAK MOŻNA SIĘ POWIADAĆ ZWYKŁEMU CZŁOWIEKOWI KTÓRY JESZCZE NA DODATEK ZAMIAST ŻYĆ SKROMNIE W UBUSTWIE WOZI SIĘ DROGIMI FURAMI I JEŹDZI PO BURDELACH BOGACĄC SIĘ NA BIEDNYCH LUDZIACH.sPOWIADAĆ SIĘ MOŻNA BOGU W MYŚLACH SAMEMU ON I TAK NAS WIDZI I ZNA CZY NAPRAWDE CZEGOŚ ŻAŁUJEMY CZY NIE A CHODZENIE DO KOŚCIOŁA I SPOWIADANIE SIĘ WYGLĄDA U NIEKTÓRYCH JAK PRZYMUS ALBO NIM JEST NP. PRZED KOMUNIOM CZY BIERZMOWANIEM,ŚLUBEM ITD.

bo skąd może taki ksiądz wiedzieć że Bóg chce mi odpuścić moje grzechy?? a wogóle dlaczego niby on ma mnie osądzać.??

Spowiadam się w myślach, wtedy gdy żałuje. Bo jak nie żałuje to po co?

Szkoła
samaraelf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 15:13   #244
atka83
BAN stały

Nie byłam u spowiedzi,bo nie czuje/łam takiej potrzeby.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 15:21   #245
Maizy
Rozeznanie

Może wydawać wam się to dziwne, że ja, jako trzynastoletnia małolata nie spowiadam się. Po prostu nie czuję takiej potrzeby. Jaką mam pewność, że zwykły człowiek przebrany w sutannę odpuści mi grzechy ? Wiecie, tyle się teraz słyszy o księżach, ale ja nie czuję potrzeby spowiadania się całkowicie obcej mi osobie.
Stary 2007-12-24, 16:19   #246
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maizy
Może wydawać wam się to dziwne, że ja, jako trzynastoletnia małolata nie spowiadam się.
Mama dziś do mnie: Masz osiemnaście lat i nie idziesz do spowiedzi?

Jak widzę te tłumy hipokrytów przed konfesjonałami 2 razy w roku (na Wielanoc to dopiero wszyscy się budzą ) to mi się chce rzygać...
Stary 2007-12-24, 16:43   #247
dagirll
Wtajemniczenie

Spowiedź?Nigdy.To jest dla mnie chore, zwierzać sie obcemu facetowi i co 10 zdrowasiek i już jestem rozgrzeszona?To jest dla naiwnych i ograniczonych ludzi ,którzy ,żeby czuć sie lepiej ze sobą(ach Ci grzesznicy) idą do kościołka i myślą ,ze są "oczyszczeni".Bzdura. W ogóle w kościół absolutnie nie wierze ,dla mnie ,to sekta.Przymus , nie tolerancja.Wierze w Boga ,ale kościół ...Zreszta ,to jest za ciezki temat.

dagirll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-24, 16:57   #248
gajqa
Wtajemniczenie

GG do gajqa

nie byłam u spowiedzi hmm od bierzmowania (którego nie mam) ale wtedy byli bierzmowani moi rówieśnicy.. wiec to było jakieś 4 lata temu ..
nie chodze do spowiedzi bo nei widzę sensu.. musiałabym sie spowiadać z seksu i tego żałować a nie żałuje więc nie ma po co sie spowiadać bo jak powiem że nie żałuje to wątpie że mnie ksiądz rozgrzeszy ... no cóż.. ;-)
gajqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 17:29   #249
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kleo14 Pokaż wiadomość
z obcym człowiekiem który tylko pokiwa głową i zada mi pokutę.
O ile ten obcy czlowiek nas slucha, bo jesli przychodzi do niego caly dzien pelno ludzi to napewno ma dosc sluchania juz tych grzechow. Poza tym co to za pokuta jak kasiadz daje wszsytkim niezalenie od grzechow ta sama pokute
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 17:42   #250
Flofferek
Zakorzenienie

ostatni raz u spowiedzi bylam nawet nei na bierzmowanie, kilka lat wczesniej, a to dlatego, ze jak poszlam sie wyspowiadac to powiedzialam, ze ost raz u spowiedzi bylam tydzien wczesniej czy cos [spowiedz przed swietami], a spowiadalam sie ze zjedzenia kielbasy w pt, a szanowny ksiezulek wywalil mnie z hukiem bo kpiny saobie urzadzam, przychodzac z czyms takim. tak wiec powieedzialam sobie nigdy w zyciu, chyba ze ewentualnie przed slubem koscielnym...
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 18:02   #251
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
ostatni raz u spowiedzi bylam nawet nei na bierzmowanie, kilka lat wczesniej, a to dlatego, ze jak poszlam sie wyspowiadac to powiedzialam, ze ost raz u spowiedzi bylam tydzien wczesniej czy cos [spowiedz przed swietami], a spowiadalam sie ze zjedzenia kielbasy w pt, a szanowny ksiezulek wywalil mnie z hukiem bo kpiny saobie urzadzam, przychodzac z czyms takim. tak wiec powieedzialam sobie nigdy w zyciu, chyba ze ewentualnie przed slubem koscielnym...
Po takim czyms tez bym juz do spowiedzi nigdy nie poszla. Kpine to sobie on urzadzil, bo przeciez jest powiedziane, ze jedzenie miesa w piatek jest zakazane takze widac zly humor chyba mial
d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-24, 20:15   #252
Flofferek
Zakorzenienie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;6111861]Po takim czyms tez bym juz do spowiedzi nigdy nie poszla. Kpine to sobie on urzadzil, bo przeciez jest powiedziane, ze jedzenie miesa w piatek jest zakazane takze widac zly humor chyba mial[/QUOTE]
tym bardziej, ze bylam mala dziewczynka... no coz
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 20:54   #253
201707171013
Konto usunięte

Osobiście wierzę w Boga, ale nie czuję potrzeby pójścia do spowiedzi. Człowiek, który jest przebrany w sutannę i tak niczego nie zmieni. Po wyspowiadaniu się nie czuję ulgi, że wszystkie grzechy już zostały mi odpuszczone. Chodzę tylko na czas świąt Wielkanocnych. W te święta Bożego Narodzenia też nie byłam, po prostu nie czuję takiej potrzeby. Kiedy chcę mogę sama porozmawiać z Bogiem bez obecności księdza. Skąd mogę wiedzieć, że po wyjściu z konfesjonału ksiądz wszystkiego nie powie innym ludziom.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-24, 21:47   #254
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Kiedyś czułam ulgę, minęło z czasem, razem z zapałem i... Jedneka ksiedza z mojej parafii znałam za dobrze, żeby iśc do niego. Drugi przysypiał w konfesjonale i zawsze wszystkim zadawał tą samą pokute, niemziennie, od pieciu lat. Wiec jaki sens? Żadny.
Nie potrafię.
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 09:40   #255
emememsik
po prostu Em :)

Ila23. Nie pisz posta pod postem. Wyłącz Caps Lock. I nie pisz w każdym wątku tego samego.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-25, 10:23   #256
madzia_g
Zakorzenienie

to są pierwsze święta w moim życiu, kiedy nie przyjmę komunii (nie licząc tego zanim przyjęłam pierwszą komunię) chciałam pójść do spowiedzi, ale niestety biorę tabletki anty, współżyję z TŻtem przed ślubem... doszłam do wniosku, że moja spowiedź byłaby bez sensu
smutno mi, bo wierzę w Boga, ale wiem, że to co robię z TŻ jest nieakceptowalne przez Kościół, a nie robię nic strasznego, nie jestem złą osobą... tylko ten sex...

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 14:43   #257
samaraelf
Zakorzenienie

równie dobrze możesz wyspowiadać się sama przed Bogiem. A że Bóg jest wszędzie to napewno Cię wysłucha

Szkoła
samaraelf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 15:26   #258
kingkong
Rozeznanie

a ja chodzę do spowiedzi co miesiąc dwa czasem rzadziej...i jest ok
kingkong jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 20:55   #259
AgnieszkaW.
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dagirll Pokaż wiadomość
Spowiedź?Nigdy.To jest dla mnie chore, zwierzać sie obcemu facetowi i co 10 zdrowasiek i już jestem rozgrzeszona?To jest dla naiwnych i ograniczonych ludzi ,którzy ,żeby czuć sie lepiej ze sobą(ach Ci grzesznicy) idą do kościołka i myślą ,ze są "oczyszczeni".Bzdura. W ogóle w kościół absolutnie nie wierze ,dla mnie ,to sekta.Przymus , nie tolerancja.Wierze w Boga ,ale kościół ...Zreszta ,to jest za ciezki temat.
Nie spodobała mi się Twoja wypowiedź. Masz prawo wyrazić swoje zdanie, ale nie oceniać w ten sposób innych. Jestem osobą wierzącą, chodzę do spowiedzi. NIE JESTEM NAIWNA I OGRANICZONA. Stonuj trochę swój język.

Aga
AgnieszkaW. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 21:15   #260
Ally83
Zakorzenienie

Nie byłam u spowiedzi kilka lat...
Zamierzam to zmienić, więc może wkrótce się wybiorę.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 21:23   #261
kleo14
Zakorzenienie

[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;6111779]O ile ten obcy czlowiek nas slucha, bo jesli przychodzi do niego caly dzien pelno ludzi to napewno ma dosc sluchania juz tych grzechow. Poza tym co to za pokuta jak kasiadz daje wszsytkim niezalenie od grzechow ta sama pokute[/QUOTE]

Nawet jeśli nie słucha to wypada pokiwać głową, że niby słuchał
w każdy czas - duch czekający w prochu.
kleo14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 21:26   #262
Ila23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgnieszkaW. Pokaż wiadomość
Nie spodobała mi się Twoja wypowiedź. Masz prawo wyrazić swoje zdanie, ale nie oceniać w ten sposób innych. Jestem osobą wierzącą, chodzę do spowiedzi. NIE JESTEM NAIWNA I OGRANICZONA. Stonuj trochę swój język.

Aga
No więc co sądzisz o spowiedzi skąd wiesz że Bóg odpuszcza Ci grzechy czemu zwierzasz się księdzu zwykłemu człowiekowi który grzeszy tak samo jak ty jeśli zgrzeszyłaś i żałujesz tego szczerze to pomódl się do Boga i Bóg Ci napewno przebaczy on zna nasze serca a ksiądz nie
Stary 2007-12-25, 21:44   #263
miss90
Zadomowienie

ja nie byłam u spowiedzi od czasu komuni świętej ?!? jakoś tak.
bierzmowania nie miałam.
nie chodzę do kościoła.
ot.
miss90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 21:52   #264
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Cytat:
Napisane przez madzia_g Pokaż wiadomość
to są pierwsze święta w moim życiu, kiedy nie przyjmę komunii (nie licząc tego zanim przyjęłam pierwszą komunię) chciałam pójść do spowiedzi, ale niestety biorę tabletki anty, współżyję z TŻtem przed ślubem... doszłam do wniosku, że moja spowiedź byłaby bez sensu
smutno mi, bo wierzę w Boga, ale wiem, że to co robię z TŻ jest nieakceptowalne przez Kościół, a nie robię nic strasznego, nie jestem złą osobą... tylko ten sex...
Nie robisz nic złego.
To jest właśnie rzecz, która mi sie najbardziej "nie podoba" w kościele i wiele razy kłóciłam się o to z księdzem. Pojęcie grzechu. Kościół ma z góry ustalone, co grzechem jest a co grzechem nie jest, a ludzie nie mogą sami ustalać wobec własnego sumienia bo "wtedy zabójca mógłby stwierdzić ze nie grzeszy". Mnie takie wyjaśnienie nie satysfakcjonuje, bo według mnie grzechem jest czynienie krzywdy komuś bliskiemu. Owszem, zabijając kogoś bez wątpienia go krzywdzimy, ale czemu grzechem jest seks przed ślubem czy antykoncepcja? Nieczystość? Nie dawanie dziecku szansy urodzenia? Do licha, ale kogo tym krzywdzę? Nie siebie, nie jego, nie dziecko bo ono nie istnieje, więc....?
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-25, 22:14   #265
Ila23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AgnieszkaW. Pokaż wiadomość

Aga
Cytat:
Napisane przez agacior89 Pokaż wiadomość
Nie robisz nic złego.
To jest właśnie rzecz, która mi sie najbardziej "nie podoba" w kościele i wiele razy kłóciłam się o to z księdzem. Pojęcie grzechu. Kościół ma z góry ustalone, co grzechem jest a co grzechem nie jest, a ludzie nie mogą sami ustalać wobec własnego sumienia bo "wtedy zabójca mógłby stwierdzić ze nie grzeszy". Mnie takie wyjaśnienie nie satysfakcjonuje, bo według mnie grzechem jest czynienie krzywdy komuś bliskiemu. Owszem, zabijając kogoś bez wątpienia go krzywdzimy, ale czemu grzechem jest seks przed ślubem czy antykoncepcja? Nieczystość? Nie dawanie dziecku szansy urodzenia? Do licha, ale kogo tym krzywdzę? Nie siebie, nie jego, nie dziecko bo ono nie istnieje, więc....?
przeczytaj bibliję a będziesz wiedziała jak Bóg się zapatruje na seks przed ślubem czy antykoncepcje w biblij pisze że mężczyzna nie powinien marnować swojego nasienia ponieważ to daje życie dlatego antykoncepcja jest czymś złym nie robisz niby nic złego ale tym sposobem jesteś nie posłuszna wobec Boga.
Stary 2007-12-25, 23:33   #266
ToTylkoLogin
Raczkowanie

Chodzę do spowiedzi, chodzę do Kościoła co niedzielę i w święta, jestem wierząca,praktykująca.
ToTylkoLogin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 00:05   #267
paryzanka202
Zakorzenienie

W takim razie ja wyraze swoje zdanie na temat kosciola:

Ostatni raz w kosciele bylam na mszy za moja babcie.
Nie chodze,poniewaz nie mam zamiaru wysluchiwania jaka to mlodziez jest zla, dziewczyny puszczalskie,geje to chorzy ludzie itp.
Wierze w Boga i gdy mam potrzebe modle sie do niego.Uwazam,ze wyslucha nas wszedzie a takie niedzielne wypady na msze wymyslil jakis papiez itp.Poza tym wkurza mnie to,ze nawet na mszy za zmarlego slubie i innej uroczystosci ksiadz lata z taca. Uwazam takze ,ze wielu z nich nie ma powolania a zostaje ksiedzem z powodu zawodow milosnych,presji rodziny,checi wzbogacenia sie itp. Oczywiscie mysle,ze taka osoba jak Jan Pawel II byla czlowiekiem o wielkim powolaniu i nie mam co do tego zadnych watpliwosci.
Mysle takze,ze powinno pozwolic ksiezom zakladac rodziny bo i tak maja na boku panny,jezdza po burdelach a nawet napastuja nieletnie.
Denerwuje mnie tez w kosciele narzucanie swojego zdania.Kosciol twierdzi np"geje sa zli" i caly narod chrzescijanski ma tak myslec.
nie lubie tez religii w szkolach,bo jak osoba wykladajaca moj przedmiot ma za zadanie ocenic glebokosc mojej wiary i wpisac to na swiadectwo?
Z religii np mam 3 bo nie zgadzam sie z ksiedzem co do roznych kwestii oraz nie chcialam odpowiedziec na zadane mu pytania odnosnie naszych i innych religii.

Kiedys u nas na lekcji ksiadz chcial z nami porozmawiac odnosnie gwaltu.
Stwierdzil,ze on uwaza,ze zgwalcona dziewczyna musi urodzic.My powiedzilelismy,ze szanujemy ksiedza zdanie,ale my uwazamy,ze to powinna byc jej decyzja,czy podola wychowaniu takiego dziecka itp.
Widzialybyscie jak sie oburzyl,gorszej awantury to w zyciu nie widzialam na lekcji.Poza tym moj ksiadz uczyl w wiezieniu i traktuje nas jak przedmioty ktorym moze rozkazywac.Juz z jednej szkoly przez takie zachowanie zostal wydalony.Jestem ciekawa jak dlugo bedzie w mojej.

A i jeszcze jedno: nie rozumiem tego,ze ktos przez 3/4 swego zycia nie chodzil do kosciola,nie modlil sie,nie czul potrzeby rozmawiania z Bogiem.
A po 70 roku zycia lata na kazda msze,spowiedz,inne spotkania i uwaza sie za przykladnego katolika i z wielkim oburzeniem rozlicza z tego chodzenia mlodziez.

A juz totalny zawod do ksiezy przezylam gdy na wycieczce do watykanu,ksiadz bedacy opiekunem naszej grupy probowal mnie zaciagnac do lozka:/
paryzanka202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 00:11   #268
blabla51
Raczkowanie

zacznę od tego, że nie chodzę do kościoła. nie spowiadam się ponieważ jednym z warunków dobrej spowiedzi jest " szczery żal za grzechy". dlatego irracjoalny jest dla mnie fakt aby spowiadać się z uczynków, które napewno ponownie będą miały miejsce.
blabla51 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 08:43   #269
gajqa
Wtajemniczenie

GG do gajqa

Cytat:
Napisane przez blabla51 Pokaż wiadomość
zacznę od tego, że nie chodzę do kościoła. nie spowiadam się ponieważ jednym z warunków dobrej spowiedzi jest " szczery żal za grzechy". dlatego irracjoalny jest dla mnie fakt aby spowiadać się z uczynków, które napewno ponownie będą miały miejsce.
wlasnie o tym rozmawiałam z księdzem niedawno na religii
pytam po co spowiadać sie z seksu skoro na spowiedzi trzeba żałować za grzechy i nie dość tego postanowić poprawe a przecież ja nie żałuje i wiem że nadal bede to robć wiec jak mam postanowić poprawe
a ksiądz do mnie "a skąd mozesz wiedzieć że dalej to bedziesz robić?(uprawiać seks)" i tak wkółko az dyskusja sie zakonczyła stwierdzeniem mojego kolegi"prosze księdza ale seks jest pięęęęęęekny"
gajqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-26, 09:32   #270
IIGGAA
Zadomowienie

Witam. Widzę że wątek na temat spowiedzi aż się gotuje.

Ja od bierzmowania nie byłam u spowiedzi to jakieś 12 lat i nie czuję się z tym źle. Do kościoła nie chodzę, nie miałam przykładu z rodziców bo sami nie chodzili, a ja nie czuję potrzeby, byłam jedynie na mszy za zmarłą babcię. Już w podstawówce zobaczyłam drugie oblicze księży gdy wyladowałam w szpitalu był tam ksiądz który "łaskocząc" dziewczynki po prostu je obmacywał ( sama to przeżyłam,byłam w szoku i nakrzyczałam na księdza potem pisaliśmy skargi które nic nie dały) kiedy znowu w szpitalu byłam w wieku 16 lat on nadal tam był i obmacywał nawet starsze panie .

Trzy lata temu na kolędzie dowiedzieliśmy się z moim partnerem że nie mamy po co w ogóle podchodzić do spowiedzi bo żyjemy w grzechu i rozgrzeszenia nie dostaniemy do póki nie będziemy chcieli podejść do sakramentu małżeństawa, to była dłłuuggaa kolęda , ale byłaby jeszcze dłuższa gdybyśmy mu powiedzieli że jestem w ciąży.

Bardzo zmieniło się moje podejście do księży, nie widzę w nich ludzi wartych zwierzania się ze swoich grzechów,a zamiast oczyszczenia duszy można wyjść jeszcze bardziej zdołowanym przez to jak niekórzy księża podchodzą do niektórych grzechów i jak zachowują się przy spowiedzi, wyzywając i krzycząc to nie powinno mieć miejsca.

Jesteśmy tylko ludźmi i mamy prawo robić błędy i grzeszyć, a jeśli chcemy się wyspowiadać to dlatego że mamy potrzebę i nie powinniśmy być oceniani.

Pozdrawiam.

IIGGAA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości