![]() |
#511 |
BAN stały
|
Dot.: Wrażenia z powrotu do Polski-dla byłych emigrantów
Oczywiście,że w Polsce sobie radzą
![]() Heh co ma pensja do minimalnych warunków a tego nie wiem wydawało mi się,że w Polsce za minimalna ciężej się utrzymać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
W Anglii minimalna pensja też jest niska, ludzie zarabiający najniższą, mając swój dom (nie pokój) tez lekko nie mają. Opłaty są wysokie. Dla mnie to jest bardzo porównywalne do Polski. Może łatwiej jest kupić samochód czy inne rzeczy materialne ale nie tylko tym się żyje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Raczkowanie
|
Tjaaa w Polsce nie żyje się biednie...http://www.gazetakrakowska.pl/magazy...jaca,10037945/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Rozeznanie
|
Dla kontrastu: nasz poziom życia bardzo wzrósł po przyjeździe do Polski ☺
Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Raczkowanie
|
![]()
Listopadowa, Zgadzam sie z Toba kochana w 100%. Jestem w Uk juz prawie 3 lata, jakos leci- praca, dom, wolny weekend. Nie mysle o tesknocie za Krajem, no chyba ze zlapie dola. Najgorsze jest jak spedzam urlop w Polsce, wtedy nie chce wracac do Anglii. Chce mi sie plakac, czuje jak bardzo mnie ciagnie do Domu. Wtedy powtarzam sobie, ze jeszcze nie czas na zjezdzanie, ze jestem na polmetku w oszczednosciach na mieszkanie. Wtedy na chwile zapominam o tych myslach. Ale nie moge sie juz doczekac jak bede jedna z tych osob, ktore wrocily i z radoscia przyznaja, ze to byla dobra decyzja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Przyczajenie
|
Zgadza się. Pieniądze I łatwość życia to nie wszystko. Szczególnie gdy ma się dzieci I chce się Im przekazać wartości. Za granicą traci się toższasomość. Kim się jest, nasze pokolenie emigrantów cały czas jest Polakami, a dzieci? Dla nich nasza wartosć też jest przez to mniejsza. Zyskujemy łatwość życia, ale tracimy swoją tożsamośći autorytet, tracimy własne dzieci.
Z własnego doświadzczenia wiem, czym dzieci a później nastolatkowie mają więcej tym mniej to doceniają. A więc podsumowująć, lepiej biednie u siebie w kraju, niż poza. Szczególnie ważne gdy ma się dzieci I rodzinę. Single mogą sobie siedziec za granicą, bo nie mają komu przekazywać wartości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Dzik
|
Co to jest tozszasomosc, przepraszam?
![]() Sent fra min D2403 via Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 | |
Przyczajenie
|
Tożsamość to coś co czuje człowiek wewnątrz. Tożsamość społeczna I narodowa to uświadomianie sobie wspólnych właściwości z grupą ziomków, poczucie przynależności do do narodu. Będąc poza krajem traci się tą tożsamość. A dla wielu osób poczucie tożsamości to jedna z potrzeb głównych, a więc bez nich nie można czerpać radości z innych zalet pobytu za granicą. One tylko ułatwiają życie, I nic poza tym. Czy ktoś chciałby dokończyć swojego żywota na obczyźnie, z dala od ojczyzny?
---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Wszystko zależy jaki poziom danego osobnika zadowoli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Raczkowanie
|
"Łatwość życia"to nie tylko wysokość zarobków i co można za nie kupić. To dostęp do opieki medycznej, kiedy do lekarza musisz chodzić regularnie. To nastawienie pracodawców do kobiet w ciąży i na macierzyńskim. To przystosowanie miejsc publicznych do osób niepełnosprawnych - znam jedna parę, która wyjechała za granicę właśnie ze względu na swoje chore dziecko.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Łatwość życia potrafi znaczyć bardzo wiele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Raczkowanie
|
Dokładnie! Niestety my, Polacy, mamy tendencję do koloryzowania wszystkiego co zagraniczne. To, co obce, jest piękne i wspaniałe, bo inne od polskiej rzeczywistości. W takiej sytuacji łatwo nie widzieć wad i uważać, że Polska to dno, a Irlandia czy UK to krainy mlekiem i miodem płynące. Niestety rzeczywistość jest inna i trzeba być na to gotowym, decydując się na emigrację. Coś zyskujemy, ale też wiele tracimy... Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Przyczajenie
|
Ja np. mój powrót do Polski uważam za jedną z najlepszych decyzji w życiu. W Irlandii byłam od 6 klasy podstawówki, zdałam tam maturę, dostałam się na studia...Wszyscy w Polsce byli zdziwieni, że wróciłam. Mówili, że głupia jestem, że tam nie zostałam, że tam miałabym dobrą pracę po studiach itd. Jakoś ciężko im zrozumieć, że życie tam wcale nie jest takie kolorowe, szczególnie dla obcokrajowców.
A ja tylko w Polsce czuje się jak w domu i to tutaj jestem szczęśliwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 | |
Przyczajenie
|
To prawda w Polsce jak w domu. Moze biedniej i trudniej ale u siebie.
---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Czy lepiej czy nie, ale Polska to nasz dom. Cytat:
---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Rada dla wszystkich nie zdecydowanych. Wyobrazcie sobie, że macie dożywotnią bardzo wielką rentę lub emeryturę. Gdzie byście chcieli być? Jeżeli wybór padnie na Polskę, nie zastanawiajcie się, jakoś bez tej emerytury też się ułoży. Jeżeli mimo nieograniczonych środków nadal nie chcielibyście wracać I na razie nie macie dzieci, to poczekajcie, tęsknota przyjedzie poźniej. Jeżeli macie dzieci i mają ponad 10 lat, to nie czekajcie i wracajcie, za kilka lat może być już za późno i będziecie nieszczęśliwi do końca życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Trzeba więcej sercem myśleć niż rozpatrywać logicznie. Tęsknota za krajem zawsze przyjedzie, I tam nie ma logiki. Tam trzeba kierować się emocjami, a nie logiką jak roboty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem wszystko zależy od stopnia znajomości języka, umiejętności zawodowych i zdolności przystosowawczych. Jeśli pracuje się w zawodzie który się wybrało, człowiek się rozwija, umie komunikować z innymi, jest otwarty i ciekawy innych ludzi, oraz obraca się w porządnym środowisku to sobie spokojnie poradzi i on i jego dzieci. Ja już przestaje czytać informacje z Polski, bo mi tylko ręce opadają. Z częścią rodaków na pewno nie miałabym o czym rozmawiać, bo jak im wytłumaczyć że świat nie jest pełen zagrożeń i obcych? Kocham moją rodzinę, tęsknię za przyjaciółmi, czasem za pejzażem, ale będąc w Polsce tęsknię za moim przybranym krajem, domem, pracą i spokojem w niej, za spokojnym kierowcami na drodze, za pogodnymi sąsiadami. Bo nowy kraj dał mi nie tylko pieniądze, ale też kompletnie inny komfort pracy i życia. Dzięki temu nie mam szans na depresję czy nerwice, co przydarzyło mi się w ojczyźnie. Więc nie pisz głupot że emigruje się tylko za pieniędzmi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wysłane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To prawda że łączy nas język, wspomnienia dzieciństwa podobne dla wszystkich, zakres pojęć. I to prawda że w nowym kraju jest wiele białych plam do wypełnienia, od geografii po historie, ale to nie jest coś czego nie można zrobić choćby w powietzchownym stopniu (czyli takim jaki ma większość ludzi). Natomiast związek z ojczyzna przypomina związek z rodzicem. I nie jest prawdą że należy kochać i szanować każda matkę. Jeśli matka "pije i bije" to trzeba szukać innego rodzica zastępczego. I można "staremu" rodzicowi wybaczyć znając jego historię, ale to wciąż nie zmienia faktu, że życie ma się jedno i powinno się szukać zdrowego środowiska do życia. Jeśli ktoś ma siły i jest gotowy na wyrzeczenia może emigrowac, bo wiadomo, że emigracja wymaga wiele pracy moim zdaniem gł nad sobą, ale to jest coś co warto zrobić, zamiast tkwić w swojskim piekielku, tracąc zdrowie i szanse chociażby na własną rodzinę, bo jak tu mieć dzieci, kiedy nigdy nie wiesz czy nie stracisz pracy, wszyscy są wrodzy i nerwowi, a szanse na mieszkanie i kredyt niskie? Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-06-02 o 14:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznam, ze wole wychowywac dzieci za granica, poniewaz bardziej odpowiada mi laickie podejscie do edukacji. Jesli sama znam jezyk i nie mam trudnosci z adaptacja moje dziecko tez powinno odnalzc sie w spoleczenstwie. Problemu z identyfikacja miec nie bedzie, wiedzac gdzie mieszka i skad pochodza jego rodzice. Jesli podchodzi sie do pewnych kwestii naturalnie wowczas dziecko to podlapuje i nie ma watpliwosci czy kompleksow. W jakim zakresie pozna jezyk, kulture zalezy zarowno od wychowania jak i jego wlasnej ciekawosci. Na pewno moze tu liczyc na pelne wsparcie. Bede szczesliwa i dumna mogac podzielic sie z nim wlasna wiedza. Poza tym osoby zyjace w kraju rowniez nie zawsze sa orlami z historii, czy ortografii. Polski adres zamiaszkania nie daje w tym wzgledzie zadnej gwarancji. (W zalaczniku moj ulubiony przyklad problemow z poprawna polszczyzna panow uwazajacych sie za prawdziwych patryjotow. ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2016-06-03 o 11:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Zakorzenienie
|
Ja wyjechałam do uk z myślą, ze jadę na zawsze... Oj myliłam sie. Bardzo tęsknie za moim miastem, no i nie jestem w stanie wyobrazic sobie siebie w Anglii do końca życia.
To nigdy nie miał byc wyjazd zarobkowy, ale nie radzę sobie z tęsknota i postanowiłam zbierać tutaj na mieszkanie w polsce, spełnić kilka b. Drogich zachcianek, zrobic sobie paszport brytyjski zeby cos z tych lat tutaj miec ![]() Często myśle jak to bedzie wyglądać, wiadomo mając swoje mieszkanie nie płacimy tyle czynszu itd, ale jak przestawić sie na nie zarabianie takich 6-7tys miesiecznie... Jedyne co mnie pociesza to doświadczenie, które zdobywam. W polsce nigdy nie miałabym szans na taka prace. Liczę, ze jakoś mi to pomoże i dostanę sie do jakiejś firmy czy cos, zeby chociaż te 4 tys wyciągać... Ale sadzać po moich urlopach w Polsce - bedzie cieżko, wszystko jest niebotycznie drogie b Wysłano z iPhone 6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie Anglia jest przyjazna. Mam wrażenie, ze wszyscy chcą mi tu wszystko ułatwić, nikt nie chce problemów i każdy zajmuje sie soba gdy trzeba. To mi odpowiada. Gdy jestem w Polsce kilka dni to odczuwam napięcie, ludzie na ulicach nawet wydają sie byc nerwowi :p Dlatego się obawiam mojego ewentualnego powrotu ![]() Wysłano z iPhone 6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | |||||
Przyczajenie
|
Cytat:
No taka jest różnica, w Angli czy w innym kraju zachodnim wszyscy udają być mili, niby chcą pomóc, ale tak naprawdę nic ich nie obchodzisz. W Polsce natomiast większość ludzi jest otwartych I wiesz odrazu czy chcą Ci pomóc czy nie. W innych krajach dają Ci nadzieję I po latach zostajesz rozczarowana. Czasami potrafią tak grać latami. Udawać miłych. Nie bój się idź za sercem. ---------- Dopisano o 07:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Cytat:
Z wpisu wyciągam wniosek, że dzieci twoje nie przekroczyły magicznych 12/13 lat. Wtedy to kultura I spoleczenstwo danego kraju ma większy wpłych niż Ty sama. Ty możesz chcieć, ale czy one wtedy będą chciały? Jeżeli się w danym kraju nie urodziłaś to nie będziesz znała języka na tyle aby się nie odróżniach od tubylców. Akcent zawsze pozostanie. Ja tez znałem język perfekcyjnie, ale niektórzy tubylcy czuli , że jestem obcym. Tego nie da się ukryć. Wiem , możesz być zafascynowana łatwością życia, ale jak chcesz to czekaj, za 20 lub 30 lat będziesz żałowała. Wspomnisz wtedy , że może jednak ktoś miał rację. ---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:18 ---------- Cytat:
Nie rozumię dodanych tutaj załączników. Jeżeli to ma być twój ideał wychowania, to może I dobrze , że nie jesteś w Polsce, ale szkoda tylko twoich dzieci. ---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
Mądrze napisałaś z tym rodzicem zastępczym. Bo to kolejne ryzyko pobytu na zachodzie. Możesz być dobra kochającą matką, a I tak zabiorą Ci dziecko I dadzą do rodzica zastępczego. Znam ludzi którym zabrali dzieci, bo miały w domu obowiązek sprzątania swoich pokojów, a tu na zachodzie nie można dzieciom niczego kazać. Dojdziesz do wieku emerytalnego I dzieci cię zostawią, bo możesz przecież do domu starców iść. Tutaj dzieci są uczone indywidualności I znieczulicy. Rodzina to tylko narzędzie do wykarmienia, nic więcej. Jeżeli uważasz, że to Ci odpowiada, to pobądź pare lat, ale zobaczysz , że nie było warto. ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ---------- Cytat:
No sama widzisz, podchodzisz materialistycznie. Tak z opieką zdrowotną w Polsce nie jest tak dobrze. Ja osobiście też z tego powodu siedziałem poza krajem. Ale żałuję. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2016-06-07 o 09:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.