|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Yasmin - zbiorczy
Cytat:
jest spory wybór więc nie wiem czy jest sens cokolwiek polecać - jeśli masz wrażliwą skórę i alergie na kosmetyki to wybierz te z apteki.
|
|
#782 |
|
Zadomowienie
|
Pracuje w aptece. I moge wam jedynie powiedziec ze yasmin i diane- 35 to odpowiedniki. Czyli dokladnie to samo. Taka sama dawka hormonow i tyle samo tabletek identyczny sklad chemiczny tylko rozna nazwa. No wiecie dwie rozne firmy produkuja
|
#783 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozumiem, że inny rodzaj progestagenu się nie liczy?
|
|
#784 |
|
Zakorzenienie
|
Myślałam że porducentem obydwu jest Schering AG...
|
|
|
|
#785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdyby to jeszcze napisala 16-latka studiujaca ulotki to bym nie byla bardzo zaskoczona. z tego co wiem, jedyna wspolna cecha tych tabletek jest dobroczynne dzialanie na cere a moze pomylilo Ci sie z Cyprest? |
|
|
|
|
#786 |
|
Wtajemniczenie
|
A tego nawet nie sprawdziłam - faktycznie; jeszcze lepiej
![]() Edit: wiosno, sęk w tym, że jeśli faktycznie pracuje w aptece, nie miało prawa "się pomylić"
|
#787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sklad Diane 35 znaleziony w internecie tabl. powl.; skład 1 tabl. zawiera: 0,035 mg etynyloestradiolu, 0,002 g octanu cyproteronu sklad Yasmin przepisany z opakowania: 1 tabletka zawiera 0,03 mg etynyloestradiolu i 3,00 mg drospirenonu autorce tego posta pomylilo sie faktycznie z Cyprest, ktory jest produkowany przez firme POLFA PABIANICE inny odpowiednik Diane 35 to Syndi 35 to tak juz jest, jak sie pisze bzdure bez sprawdzenia... |
|
|
|
|
#788 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiosno, mi chodzi o to, że jeśli jest farmaceutką, nie ma prawa do takich pomyłek i do pisania takich, jak to nazwałaś, bzdur - w aptece też się tak myli, jak dostaje receptę do realizacji?
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() po prostu zdziwilam, sie ze ktos specjalnie szuka watku o Yasmin, zeby napisac, ze jest odpowiednikiem Diane 35 w dodatku swoja teorie popiera tym, ze jest pracownikiem apteki, a wiec osoba ktora zna sie na rzeczy ktos przeczyta tamtego posta i totalnie zglupieje |
|
|
|
|
#790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
toć nie piszesz po forach, że pracujesz w aptece
|
|
#791 |
|
Raczkowanie
|
W poniedziałek zaczęłam drugie opakowanie Yasmin. W trakcie brania pierwszego opakowania czułam się wyśmienicie, jednak od trzech dni (początek drugiego opakowania) mam podwyższona temperaturę (miedzy 37 a 38). Nie biorę żadnych innych leków (tylko teraz przeciwgorączkowe), nie jestem przeziębiona. Czy to "normalne" żeby tabletki anty podwyższyły temperaturę?
|
|
|
|
#792 |
|
Wtajemniczenie
|
oktavvia - sądzę, że ta temperatura nie ma nic wspólnego z tabletkami, to może być objaw czegoś innego, tak organizm daje nam znać że coś się dzieje nie tak i walczy
. Podwyższona temperatura może świadczyć np. o obecności pasożytów na przykład ;p. Idź do lekarza pierwszego kontaktu jeśli ten stan będzie się utrzymywał, pamiętaj też że na początku cyklu temperatura jest wyższa niż w innych dniach, ok 37,2.
|
#793 |
|
Zakorzenienie
|
Relacje:
Biorę Yasmin od 14 dni i czuję się wspaniale, tzn. normalnie. Żadnych stanów depresyjnych, brak kłopotów z cerą, libido OK. Cycki większe niż normalnie - dla mnie super
|
|
|
|
#794 | |||||
|
Moderatorka z pazurem
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za zdrowie yasminu
|
|||||
|
|
|
#795 |
|
Raczkowanie
|
ja od tygodnia stosuje yasmin i po pierwszej tabletce mialam cos w rodzaju depresji (chociaz nie jestem pewna czy to od tego) i bylam troche oslabiona... teraz zaczely bolec mnie piersi... moze rosna?? :P
|
|
|
|
#796 |
|
Raczkowanie
|
ale ogolnie jestem zadowolona, tylko ta cena... place 45zl z groszami... :/
|
|
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#798 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
). Sądzę że powiększenie piersi będzie widoczne po paru opakowaniach a nie tak od razu . A ból piersi jest bardzo częstym skutkiem ubocznym, ale przechodzi.Cytat:
|
|
#799 |
|
Zakorzenienie
|
Chwaliłam Yasmin..i co... chyba odstawie
![]() brałam ok 2 lata i było super- cera mi się poprawiła, zero zauważalnych skutków ubocznych. Nagle czar prysł- libido mam zerowe.. właściwie seks nie jest mi potrzebny... wiem jakie to ciężkie dla Tżta dla mnie zresztą też :/ poza tym depresja, nerwowość,zmienne nastroje, fochy.... zmieniałam się psychicznie ![]() nie wiem czy to wina tabletek..trochę dziwne,że cały czas było dobrze a nagle pojawiły się takie skutki... ale nie widzę innego powodu takich zmian. Boję się odstawić- bo biore pare lat(wcześniej Minisiston) i dopiero Yasmin poprawił mi cere... pewnie jak odstawie to pojawi się trądzik, przetłuszczanie... no ale libido i dobre samopoczucie są ważniejsze ![]() myśle żeby zmienić na inne tabletki ale na jakie..w sumie tylko metodą prób i błędów można znaleźć idealne tabletki a mi jakoś nie chce się być królikiem doświadczalnym :/ gdyby nie obawa przed wysypem to odstawiłabym ..chyba w końcu tak zrobie. Dodam, że Minisiston brałam niecały rok- cera mi się po nim nie poprawiła, Yasmin brałam 2 lata ale dopiero wyrażną poprawe zauważyłam po ok półtora roku brania....
|
#800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Jedyne co mnie martwi, to to, że znowu zaczęły mi się przetłuszczać włosy, nie jakoś masakrycznie, ale podczas brania tabletek to mogłam spokojnie nie myć głowy przez 5 dni (teraz co 2-3).
|
|
#801 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już biore Yasmin około 10 miesięcy. Poprawę cery zauważyłam po około 2 miechach
choć ostatnio znowu mi parę powyskakiwało .Z libido różnie bywa . A co do przetłuszczających się włosów to nawet teraz musze myć co 2 dni
|
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
ja ze swojej strony mogę dodać, ze czułam się świetie po yasmin
![]() zadnych problemow z cerą, zdrowiem ani nic, tylko na początku czesto latalam do ubikacji, bo wiadomo yasmin nie zatrzymuje wody w oraganiźmie.
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też się czułam świetnie poerwszy rok
a już myślałam, że to tabletki dla mnie. Być może niskie libido i złe nastroje są spowodowane czym innym ale na razie chyba odstawie i poczekam na rezultaty. Szkda... branie tabletek to jak narazie najlepsze zabezpieczenie dla mnie.
|
#804 |
|
Rozeznanie
|
Ja w lodzi znalazlam apteke, w ktorej za yasmin place 32,50zł
|
|
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w Gdańsku w jednej aptece płace 33zł
też jestem szczęsliwa .A myslicie ze Yasmin może jakoś negatywnie wpływać na nerki lub moczowody ? Niewiem co mi jest odczuwam ból tuż pod żebrami raz z lewej raz z prawej strony. W sumie mocz niedawno badany miałam i nic nie wyszło . Oby nie wątrobą . |
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Yasmin mam za darmo i bez recepty ale i tak odstawiam...ja chce moje libido
|
#807 | |
|
Wtajemniczenie
|
Chyba miałaś robione próby wątrobowe przed przepisaniem tabletek? Jak nie, lub jeśli minęło trochę czasu od badania to pora zrobić...
Wątroba jak najbardziej może boleć od tabletek. Cytat:
|
|
#808 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#809 |
|
Zakorzenienie
|
o rany
ja placiłam 44zł
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do zmiany...czytałam, że w wielu wypadkach zmiana tabletek niewiele pomaga jeśli chodzi o libido...poza tym chodzi także o stany depresyjne, zmienne nastroje..naprawde nie jestem sobą... czas coś z tym zrobić.
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.

jest spory wybór więc nie wiem czy jest sens cokolwiek polecać - jeśli masz wrażliwą skórę i alergie na kosmetyki to wybierz te z apteki.

Rozumiem, że inny rodzaj progestagenu się nie liczy?

upadła mi kolo kosza gdzie bylo brudno wiec ja wyrzucilam i nie wiem jak teraz bedzie z tym cyklem?skoro nie mam 1 tabletki to co w tedy??
za zdrowie yasminu
. Jedyne co mnie martwi, to to, że znowu zaczęły mi się przetłuszczać włosy, nie jakoś masakrycznie, ale podczas brania tabletek to mogłam spokojnie nie myć głowy przez 5 dni (teraz co 2-3).
ja placiłam 44zł