|
|
#481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Torbiele na jajnikach - wątek zbiorczy
Ja również miałam/mam przeboje z torbielami.
13 lat temu miałam operację torbielki (11 cm). Usunęli mi ją wraz z lewym jajowodem. I od tamtej pory torbielki robiły mi się bardzo często, przestałam chodzić na prywatne usg, bo wcześniej bym zbankrutowała. Co poszłam na kolejne badanie, kolejna torbiel. Wielkości różne, jedna nawet do 10 cm (nawet wówczas zabrali mnie do szpitala na badania, czasem się więc zastanawiam, czy dobrze zrobili usuwając mi pierwszą torbiel, być może by się wchłonęła) Lekarze mówili, że taka moja uroda, przepisywali leki typu Luteina, a one co poszłam, na usg znów się pojawiały. Jedne się wchłaniały, kolejne tworzyły. I tak w kółko. Z tym, że zawsze była to jedna torbiel. Nie kilka. I... nic się nie zmieniło do tej pory. Tak sobie z tym żyję. Przypuszczam jednak, że są to przerośnięte pęcherzyki które nie pękają.
|
|
#482 |
|
Rozeznanie
|
Tak, bo tak sie wlasnie tworza torbiele, ZEA.
Ja tez zawsze mialam po jednej torbieli. Aneczka8 - badanie histopatologiczne: Material pobrano z:: 1. Usunięta pęknięta torbiel jajnika 2. Wyrostek robaczkowy Rozpoznanie anatomopatologiczne: 1. Cystis follicularis ovari. 2. Appendicitis oxyurica. tyle wiem. |
|
|
|
|
#483 |
|
Raczkowanie
|
Witam, dziewczyny zwróćcie uwagę, że są różne torbiele.
Ja miałam torbiele endometrialne, które same by się nie wchłonęły, a dodatkowo co zaskoczyło wszystkich lekarzy urosły w trakcie przyjmowania leków anty (Cilest). Uważam, iż zawsze należy ustalić co to za tobiele, bo co innego zespół policystycznych jajników a co innego torbiele będące wynikiem endometriozy. |
|
|
|
|
#484 |
|
Zadomowienie
|
Wistra byłaś może u endokrynologa?? Torbiele pęcherzykowe z tego co wiem to zaburzenia hormonalne...
|
|
|
|
|
#485 |
|
Rozeznanie
|
No a jak myslisz, czemu jem anty?
Bo brakuje mi hormonu, dzieki ktoremu pecherzyki pekaja, jak sa malutkie. Jak nie jem anty, wszystko wraca. Moja lekarka ma specjalizacje i endokrynologa i ginekologa
|
|
|
|
|
#486 |
|
Raczkowanie
|
Torbiele... Na dwóch jajnikach..
Miałam robione Usg i na jjanikach zobaczono jakieś niepokojące rzeczy. Musiałam iść do gin. który zrobił mi Usg dopochwowe . Okazało się że "
w lewym jjaniku mam torbiel dwu-komorowom o wymiarach 40x37 mm o zróznicowanej wchogenności. W prawym jajniku mam zmiene o śrl 17mm mogącą odpowiadać echogennością endometriozie.. Co to znaczy?? Po miesiaczce bede miała nastepne badanie bo lekarz mi nic nie powiedziała narazie.. ale strasnzie się niepokoję.. ? |
|
|
|
|
#487 |
|
Raczkowanie
|
Miałam robione Usg i na jjanikach zobaczono jakieś niepokojące rzeczy. Musiałam iść do gin. który zrobił mi Usg dopochwowe . Okazało się że "
w lewym jjaniku mam torbiel dwu-komorowom o wymiarach 40x37 mm o zróznicowanej wchogenności. W prawym jajniku mam zmiene o śrl 17mm mogącą odpowiadać echogennością endometriozie.. Co to znaczy?? Po miesiaczce bede miała nastepne badanie bo lekarz mi nic nie powiedziała narazie.. ale strasnzie się niepokoję.. ? dziewczyny pomóżcie.. |
|
|
|
|
#488 |
|
Przyczajenie
|
Mam na czwartek zaplanowana operacje torbieli na lewym jajniku.. laparoskopowa metoda. Strasznie sie boje bo uslyszalam dzisiaj od lekarza ze jezeli okazaloby sie ze jest to moze jakas zmiana zlosliwa to zostanie usuniety podczas operacji caly narzad rodny
Czy cos takiego jest mozliwe ?? Czy przed operacja tez cos takiego uslyszalyscie ? Wprawdzie powiedzial ze to juz jest najczarniejszy scenariusz ale musial mi niby o tym powiedziec. A ja czuje sie jeszcze gorzej jak to uslyszalam Powiedzcie cos na pocieszenie...
|
|
|
|
|
#489 |
|
Zadomowienie
|
Przed operacją zaznacz że zgadzasz się tylko na usunięcie torbieli. Jak lekarz może straszyć Cię nowotworem i usunięciem wszystkiego bez badania histopatologicznego...nie rozumiem... miałas wykonywane jakieś specjalne badania które mogą wskazywać na nowotwór??
Mnie nikt na szczęście niczym takim nie straszył pomimo tego że miałam podwyższony sporo marker ca125. |
|
|
|
|
#490 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Niedawno wykryto u mnie potworniaka na lewym jajniku(5cm) i czekam na operacje. Mam pytanie, czy tego typu torbiel powoduje trudnosci w zajsciu w ciaze. Wczesniej staralismy sie o dziecko(4 miesiace), ale niestety bez skutku. Czy potworniak mogl byc tego przyczyna? Dodam, ze regularnie mierze temperature i wykresy pokazuja, ze owulacja wystepuje. Czy po operacji szanse na ciaze sie zwieksza? Z gory barzdzo dziekuje za odpowiedz. Ela |
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Potworniak a mozliwosc zajscia w ciaze
Jeżeli nawet lewy jajnik nie będzie sprawny zawsze zostaje jeszcze prawy.
W tworzeniu jajeczka biorą udział 2 jajniki czasem lewy czasem prawy (a czasem oba na raz). 4 miesiące starań to jest ze tak powiem "NIC". Dopiero po ponad roku starań jak sie nie udaje należy się zgłosić do lekarza by przebadał i znalazł przyczynę trudności w zajściu w ciążę. Jezeli po operacji sie okarze ze torbiel udalo sie usunac bez zbytniego naruszenia jajnika to beda działajace 2 i oczywiście szybsza mozliwosć "zaciążenia".
|
|
#492 |
|
Rozeznanie
|
Moja mama podpisywala zgode, ze w razie czego zgadzamy sie na wyciecie jajnika.
Nie calego narzadu rodnego. |
|
|
|
|
#493 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Torbiel jajnika :-(
mi we wtorek znaleźli torbiel - 3x3cm.. boli cholernie z lewej strony i kłuje..
dostałam antykoncepcję i tak mam czekać ze wzięciem tabletki do pierwszego dnia okresu - czyli do środy.. nie moge sie doczekac ..póki co leżę i zdycham - nospa średnio pomaga, zrezstą podobnie jak apap.. dzis poszłam do gina mówiąc że mnie boli jak licho to bez badania (może mi urosła od wtorku) przepisał mi czopki doodbytnicze przeciwbólowe... póki co daje rade bez czopków.. najgorsze ze przed nami weekend i zaden lekarz nie przyjmuje... jak mnie bedzie bardziej bolało to chyba zdechne.. któras jeszcze sie tak meczy? |
|
|
|
|
#494 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Torbiel jajnika :-(
Witam. Mimo iz mam dopiero 14 lat, 2 miesiace temu wykryto u mnie torbiel ok 5cm na prawym jajniku. Może gdyby pewnego dnia nie dalby o sobie znać,nawet nie wiedziałabym,że istnieje.
Lecz po badaniu USG kiedy zostalam wyslana do ginekologa,ten kazał przyjechać w 7-8 dniu mieisaczki,a był to okres prawie pol miesieczny.No i po tym czasie okazalo sie ze jest juz gorzej.Torbiel powiekszyła sie o 50%,teraz miala ponad 7cm.Konieczna była operacja gdyż w moim przypadku zaczeła się ona skrecać.Teraz została mi po niej tylko 14 cm blizna:P.Njagorsze były pierwsze dni po operacji,problemy zporuszaniem sie. Ale dzieki Bogu mogłam szybko wrócić do sportu bo juz po miesiacu![]() Teraz wszystko jest juz w normie, a ja powoli wracam do formy pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#495 |
|
Przyczajenie
|
No i jestem po operacji juz w domku
Ciesze sie bardzo ze juz po bo balam sie straszliwie chociaz wcale tak strasznie nie bylo. Laparoskopowo mialam wycinana torbiel teraz czekam na zdjecie szwow i ciesze sie bo blizn prawie nie widac. Wprawdzie jeszcze troche boli w srodku brzuch i mam bol w szczytach pluc ale to podobno jest normalne. Mam pytanie do tych co mieli robiona laparoskopie jak to jest pozniej z praca jelit?? Bo ja odkad mialam operacje nie chodze do lazienki nie wiem czy zaparcia czy co? Czy to jest prawidlowe i wroci wszystko do normy czy moze cos z tym robic i do lekarza isc ??
|
|
|
|
|
#496 |
|
Raczkowanie
|
cześć Aggnieszeczka ja też miałam laparo i po zabiegu byłam na diecie nisko tłuszczowej i wszystko wróciło do normy, ale przez jakiś czas musisz uważać co jesz
Pozdrawiam
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Ufff, a mi się "upiekło"
![]() w zeszłym miesiącu gin wykrył mi podczas badania ginekologicznego torbiel na prawym jajniku, oczywiście kazał przyjść na usg i okazało się, że nie mam torbiela.... ![]() tylko całkiem spory prawy jajnik, który podczas pracy jeszcze się powiekszył i zmylił gina. Ufff.... tak mi ulżyło.... Trzymam kciuki za was
|
|
|
|
|
#498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mialam rozpuszczalne szwy ![]() Ale nie mialam laparoskopii. Blizne widac, tylko, jak sie ktos dobrze przygladnie. Contractubex odwalil swietna robote. |
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przez kilka dni po też nie chodziłam do łazienki bo poprostu miałam tak przeczyszczony organizm że nie miałam po czym a w domu mało jadłam bo jakoś ta mi nic nie pasowało. Przez spory czas bolały mnie płuca gardło cały przełyk po respiratorze...ciężko było przełykać... Lekarz nie kazał mi byc na żadnej diecie mogłam jeść co chciałam nic mi nie szkodziło...
|
|
|
|
|
|
#500 |
|
Przyczajenie
|
No i jestem juz tydzien po laparoskopi. Mozna powiedziec ze wszystko wraca pomalu do normy nawet praca jelit sie reguluje bo pije zielona herbatke no i Activia. Bylam wczoraj zdjac szwy takze juz bedzie goic sie bez przeszkod. Mam jednak pytanie do dziewczyn ktore tez sa juz po operacji. Czy na blizny stosowalyscie jakies masci zeby byly mniej widoczne czy szybciej sie goily ??? Jak tak to jakie? Chcialabym zeby juz wszystko jak najszybciej bylo jak przed operacja
|
|
|
|
|
#501 |
|
Zadomowienie
|
Aggnieszeczka ja podobnie jak Wistra używam Contractubex. Do najtańszych nie należy trzeba go dłygo stosować ale wytrwałość się opłaca. Kiedyś uzywałam go na blizne po wycięciu przez chirurga pieprzyka na twarzy i dzieki tej maści prawie nie ma śladu po cięciu. Wcierałam wtedy tą maść przez ok 3 miesiące. Tylko nie jest to mąść na wygojenie tylko spłycenie blizny.
|
|
|
|
|
#502 |
|
Rozeznanie
|
Bo blizna nigdy do konca nie zniknie
![]() i pamietaj, ze mozesz smarowac dopiero, jak rana sie lanie zagoi
|
|
|
|
|
#503 |
|
Przyczajenie
|
cześć kobitki! mnie tez dopadła torbiel - niestety bądz na szczęście nie wiem jak duża bo mi sama pękła (w zaszadzie nawet nie wiem kiedy). O peknietej torbieli dowiedziałam sie podczas profilaktycznego badania (miałam za dużo płynu, chyba w zatoce Douglasa). Moja pani dr. przepisała mi jakis angybiotyk i tabletki przeciwzapalne. Po ostatnim badaniu okazało sie, że już jest znaczna poprawa i lekarka chciała przepisać mi tabletki antykoncepcyjne. Niestety mam sporadyczne (ale mam) ataki migreny z aurą, co jest przeciwskazaniem do ich zażywania. Na razie wiec mam tylko kontunułować terapię lekami przeciwzapalnymi. Czy któraś z Was kochane Wizażyastki miała doczynienia z podobną sytuacją? Jestem ciekawa czy takie leczenie/zapobieganie nawrotom bez hormonów może być skuteczne. Dajcie znać. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#504 |
|
Rozeznanie
|
okres spóznia mi się przeszło miesiąć i raczej wykluczam ciąże- co może być przyczyną
Już przeszło miesiąc temu powinnam dostać okres, czekam i czekam a tu nic. Niby kiedyś mnie tam bolał brzuch, nawet kilka razy lecz okresu nie dostałam. Powiedziałam sobie, ze poczekam do świąt i jak nie dostane wybiorę się do lekarza. Tak też zrobie lecz póki co ku odwadze pytam się was dziewczyny, jak myślicie co może być przyczyną braku okresu aż tak długo oprócz ciąży....czasem bolą mnie jajniki, ale nie miałam czasu wybrać się do lekarza, teraz pójdę. Kiedyś jak byłam chyba z 2 lata temu, ginekolog mi powiedział, że mam małą torbiel na jajniku, brałam diane 35 ale do kontroli nie poszłam. Może to jest przyczyną braku okresu?
|
|
|
|
|
#506 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: okres spóznia mi się przeszło miesiąć i raczej wykluczam ciąże- co może być prz
Gdyż stosunki były rzadkie, może z 3 razy, zabezpieczenie prezerwatywą i wytrysk poza....dodam, iż od zawsze praktycznie mam nieregularne miesiączki ale nie tak bardzo jak teraz, teraz to pierwszy raz...
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: okres spóznia mi się przeszło miesiąć i raczej wykluczam ciąże- co może być prz
Cytat:
hej. mam podobny problem-okres spoznia mi sie ponad dwa tygodnie,brzuch od 3 dni boli mnie caly czas-mysle ze to lewy jajnik,czasami tak ze zwijam sie z bolu.wczoraj nie wytrzymalam i pojechalam na pogotowie,ale lekarz mi powiedzial ze mam isc do ginekologa. no to jutro mam wizyte.robilam test ciazowy -jedna kreska,ale ten lekarz na pogotowiu powiedzial ze to i tak nie wyklucza ciazy.czy to tez moze byc torbiel?jak myslicie?
|
|
|
|
|
|
#508 |
|
Zadomowienie
|
To jest dla mnie przerażające. Może teraz ta mała torbiel jest już o wiele większa i to jest cała przyczyna. Chociaż mam nadzieję że tak nie jest.
|
|
|
|
|
#509 |
|
Rozeznanie
|
Przesunięcie okresu może spowodować stres, odchudzanie, zmiana klimatu. Torbieli na jajnikach nie wolno lekceważyć! Lekarza nie ma się co bać, a jeżeli zaczęłaś się leczyć to trzeba to dokończyć. Nie wystarczy iść tylko raz, regularne wizyty u ginekologa są niezbędne
|
|
|
|
|
#510 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny żałuje , ze nie poszłam wtedy do kontroli, ale ja się panicznie boje badania, nie tyle wstydze co boje, bo mnie to zawsze boli. zaciskam się mimo woli i lekarz nie może mnie dokładnie zbadać, prawie mdleje. Odkłądam tą wizyte i odkładam. Nie odchudzam się wcale, może to też stres ale się boję....
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.

Czy cos takiego jest mozliwe ?? Czy przed operacja tez cos takiego uslyszalyscie ? Wprawdzie powiedzial ze to juz jest najczarniejszy scenariusz ale musial mi niby o tym powiedziec. A ja czuje sie jeszcze gorzej jak to uslyszalam

..
Lecz po badaniu USG kiedy zostalam wyslana do ginekologa,ten kazał przyjechać w 7-8 dniu mieisaczki,a był to okres prawie pol miesieczny.No i po tym czasie okazalo sie ze jest juz gorzej.Torbiel powiekszyła sie o 50%,teraz miala ponad 7cm.Konieczna była operacja gdyż w moim przypadku zaczeła się ona skrecać.Teraz została mi po niej tylko 14 cm blizna:P.Njagorsze były pierwsze dni po operacji,problemy zporuszaniem sie. Ale dzieki Bogu mogłam szybko wrócić do sportu bo juz po miesiacu
Teraz wszystko jest juz w normie, a ja powoli wracam do formy

no to jutro mam wizyte.robilam test ciazowy -jedna kreska,ale ten lekarz na pogotowiu powiedzial ze to i tak nie wyklucza ciazy.czy to tez moze byc torbiel?jak myslicie?