Majówki 2016 sezon VI epizod unboxing - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-03, 11:45   #4861
Clio_99
Zadomowienie

Dot.: Majówki 2016 sezon VI epizod unboxing

Mój też ma tę czerwone plamki z tyłu główki.TZ też ma. Położna mówiła że mogą zniknąć ale mogą też zostać. Tymek ma też plamkę od urodzenia na czolku i może ją mieć nawet do 3 roku życia.

Mam pytania dwa

Od kiedy mogę używać lezaczka?
Ile jest,a Wasze dzieciaki które są na MM lub dokarmiane? Bo mój wsuwa aż 100 i nawet czasem mu mało - mnie się wydaje że to bardzo dużo.
Stary 2016-06-03, 11:48   #4862
fruzjape
Zadomowienie

Bylismy u poloznej - Ula wazy 4050, czyli w 10 dni przybrała 400 gramow
fruzjape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 11:51   #4863
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fruzjape Pokaż wiadomość
Bylismy u poloznej - Ula wazy 4050, czyli w 10 dni przybrała 400 gramow
Piekny osiąg
Stary 2016-06-03, 11:51   #4864
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
My też mamy tylko w zaleceniach usg bioderek... stresują mnie te Wasze wszystkie badania...

W ogóle mój cukiereczek ma na głowce jakieś takie czerwone plamki... do tego na buzi jakby potówki... ciekawe co to - dobrze że ten lekarz już nie długo
My mielismy usg glowki i brzuszka i jeszcze jakies testy robione w szpitalu ale to przez ta narkoze w ciazy normalnie zalecaja tylko bioderka wiec nie masz sie co martwic

Dzieki za odpowiedzi - najbardziej pilny to ten karmnik boo mam jeden i jest mega niewyjsciowy i niewygodny a w h&m nie moge dostac rozmiaru mniejszego od 80 a mialam upatrzone dwa modele :/ spojrze na te z alles mama.
mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 11:53   #4865
martunia_199
Zakorzenienie

Tymek te plamki ma z przodu. Myslalam ze to jeszcze z porodu jak się glowka przeciskala ale to chyba za długo... muszę zrobić listę pytań do lekarza

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:02   #4866
fablous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mialavi Pokaż wiadomość
Dziewczyny musze ogarnąć małe zakupy, napiszcie co macie/polecacie moze juz macie opinie potrzebne mi:
- fajny wygodny biustonosz do karmienia
- lezaczek bujaczek
- termometr
- inhalator

Pomozecie?

Zabcia, a imie masz wybrane juz?? Masz troche czasu na zastanowienie bo skonczysz jak ja
1. Zamawiałam ostatnio z Alles Mama i jestem bardzo zadowolona Mogę śmiało polecić. Mam jeden miękki na noc http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...700615598.html i drugi usztywniany na jakieś wyjścia http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...299488788.html (z usztywnianych mają bardzo ładny model Cafe Latte ale mi zależało na całym cielistym bo latem najczęściej jasne ubrania noszę). Oba bardzo wygodne, łatwo się obsługuje mleczarnię w nich

2. Mamy Tiny Love http://www.empik.com/tiny-love-wielo...6769,dziecko-p tylko szary i w wersji z budką. Jest fajny bo rozkładany na płasko więc od samego urodzenia Ala w nim leżała. Buja się leciutko, jak Ala w nim leży i wierzga to sama uruchamia bujanie Ma wibracje ale na razie nie robią na Małej wrażenia, jak włączamy to zero reakcji . Jestem z niego zadowolona ale szczerze to mam wątpliwości czy jest wart cztery stówy bo nie ma jakichś super wypaśnych funkcji

3. Termometr mamy Microlife NC150 http://www.aptekagemini.pl/termometr...takt-1szt.html Ma opcję mierzenia temperatury w pomieszczaniu i często z niej korzystamy żeby sprawdzić czy nie za ciepło lub zimno mamy w sypialni. Małej też mierzyłam kilka razy temperaturę (jak miałam schizy że może jest chora) i też super się sprawdza

4. Mamy Omron Comp Air Basic http://www.ceneo.pl/36273075 Nie używaliśmy jeszcze na Ali, bo nie było potrzeby, ale polecał mi go pediatra jeszcze w ciąży. Sami korzystaliśmy i sprawdzał się dobrze

fablous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:11   #4867
Monanka83
Zakorzenienie

Rose, gdzie jesteś? Zciukalas teściowke i jesteś w pierdlu?
Stary 2016-06-03, 12:17   #4868
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fablous Pokaż wiadomość
1. Zamawiałam ostatnio z Alles Mama i jestem bardzo zadowolona Mogę śmiało polecić. Mam jeden miękki na noc http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...700615598.html i drugi usztywniany na jakieś wyjścia http://allegro.pl/biustonosz-do-karm...299488788.html (z usztywnianych mają bardzo ładny model Cafe Latte ale mi zależało na całym cielistym bo latem najczęściej jasne ubrania noszę). Oba bardzo wygodne, łatwo się obsługuje mleczarnię w nich

2. Mamy Tiny Love http://www.empik.com/tiny-love-wielo...6769,dziecko-p tylko szary i w wersji z budką. Jest fajny bo rozkładany na płasko więc od samego urodzenia Ala w nim leżała. Buja się leciutko, jak Ala w nim leży i wierzga to sama uruchamia bujanie Ma wibracje ale na razie nie robią na Małej wrażenia, jak włączamy to zero reakcji . Jestem z niego zadowolona ale szczerze to mam wątpliwości czy jest wart cztery stówy bo nie ma jakichś super wypaśnych funkcji

3. Termometr mamy Microlife NC150 http://www.aptekagemini.pl/termometr...takt-1szt.html Ma opcję mierzenia temperatury w pomieszczaniu i często z niej korzystamy żeby sprawdzić czy nie za ciepło lub zimno mamy w sypialni. Małej też mierzyłam kilka razy temperaturę (jak miałam schizy że może jest chora) i też super się sprawdza

4. Mamy Omron Comp Air Basic http://www.ceneo.pl/36273075 Nie używaliśmy jeszcze na Ali, bo nie było potrzeby, ale polecał mi go pediatra jeszcze w ciąży. Sami korzystaliśmy i sprawdzał się dobrze
A dobrze dobrałaś rozmiar? Tego sie najbardziej obawiam ze wezme ze duzy/maly :/

Nad tiny love myslalam przez to ze mozna rozlozyc na plasko jak dziecko zasnie fajna sprawa no ale cena nie zacheca

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
Rose, gdzie jesteś? Zciukalas teściowke i jesteś w pierdlu?
Hahaha
mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:19   #4869
Monanka83
Zakorzenienie

Ja tu wchodzę zobaczyć jak się czerwcowki sypią, a tam nasza żabcia! No nie wiem, no nie wiem...
Stary 2016-06-03, 12:22   #4870
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczekbtm Pokaż wiadomość
Mam pytanie do słodkich mamuś mierzycie jeszcze cukier? I jak z dietą? Jakie mialyscie zalecenia?
Mierzyłam po porodzie, al tak świrował cukier, ze odpuściłam. mierzyłam pierwszy raz dziś przed i po śniadaniu.
Diete raczej trzymam dla siebie - z małymi odstępstwami np. lody

Cytat:
Ita, a tak mi chodziłas w nocy po głowie. Dlaczego masz zalecenia robić usg brzuszka i główki Wojtusia? Może coś przegapilam, jeśli tak to przepraszam ale wydawało mi się ze u was było bez powikłań
Mona - robimy, bo możemy. Dosłownie dlatego. Tak pani dr wczoraj uzasadniła potrzebę. Usg brzuszka mamy darmowe, mózgowia - płacimy 100, bioderek darmowe ale bierzemy udział w konferencji ortopedów i Wojciech będzie pacjentem-gwiazdą.

Edytowane przez _itakinie_
Czas edycji: 2016-06-03 o 12:26
_itakinie_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:24   #4871
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tu wchodzę zobaczyć jak się czerwcowki sypią, a tam nasza żabcia! No nie wiem, no nie wiem...
Też tam wczoraj zaglądnęłam i się zdziwiłam

Ząbki
Synuś
+2
Stary 2016-06-03, 12:27   #4872
no_doubt
Wtajemniczenie

Dziewczyny kp stosuje jakąś dietę? Ograniczenia w słodycze, owoce (oprócz pestkowych)...smażone, pieczone?

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:30   #4873
_itakinie_
Zakorzenienie

Ja z bólem serca muszę odstawić arbuza ;D bo wczorajsze rewolucje były chyba przez niego
Stary 2016-06-03, 12:33   #4874
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez no_doubt Pokaż wiadomość
Dziewczyny kp stosuje jakąś dietę? Ograniczenia w słodycze, owoce (oprócz pestkowych)...smażone, pieczone?
Ja jem wszystko aczkolwiek kiedyś mi to jedzenie stanie w gardle bo ciągle mam z tyłu głowy że powinnam jeść uważniej

Chwile po podejrzeniu kolki wzięłam się I ogarnęłam ale znowu chłonę wszystko

Truskawki też sprawdziłam, nie krzywdzą mi dziecka więc poranna owsiana z truskawami jest grana do końca sezonu

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Mierzyłam po porodzie, al tak świrował cukier, ze odpuściłam. mierzyłam pierwszy raz dziś przed i po śniadaniu.
Diete raczej trzymam dla siebie - z małymi odstępstwami np. lody

Mona - robimy, bo możemy. Dosłownie dlatego. Tak pani dr wczoraj uzasadniła potrzebę. Usg brzuszka mamy darmowe, mózgowia - płacimy 100, bioderek darmowe ale bierzemy udział w konferencji ortopedów i Wojciech będzie pacjentem-gwiazdą.
Aaaaaaaa widzisz, to się cieszę ze Gwiazdor zdrowy

Edytowane przez Monanka83
Czas edycji: 2016-06-03 o 12:32
Monanka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:33   #4875
urshoola
Zadomowienie

dziewczyny obudzilam sie z mega bolem piersi bol od pachy, czerwona od wewnatrz i od dolu, dreszcZE dretwiejace stopy i dlonie. Moj gin nie odbiera dzwonie do szpitala mowia zapalenie piersi.Zeby karmic mala ta piersia. POSZlam do rodzinnego z temp 39.5 a w gabinecie 36.8...
I mi lekarka mowi ze to zapalenie ale brodawki nie piersi od zlego ssania malej. Na wszelki wypadek dostalam antybiotyk jakby goraczka sie utrzymywala i nie karmic ta piersia tylko odciagac i bepanthen oraz kapusta.No i kogo sluchac?Jak widze mala to mnie cala strona prawa cialaaz boli, jak dostawiam laktator to samo. Czemu jestemtak beznadziejna ;-(i to mleko nie leci ;-(

urshoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:36   #4876
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez urshoola Pokaż wiadomość
dziewczyny obudzilam sie z mega bolem piersi bol od pachy, czerwona od wewnatrz i od dolu, dreszcZE dretwiejace stopy i dlonie. Moj gin nie odbiera dzwonie do szpitala mowia zapalenie piersi.Zeby karmic mala ta piersia. POSZlam do rodzinnego z temp 39.5 a w gabinecie 36.8...
I mi lekarka mowi ze to zapalenie ale brodawki nie piersi od zlego ssania malej. Na wszelki wypadek dostalam antybiotyk jakby goraczka sie utrzymywala i nie karmic ta piersia tylko odciagac i bepanthen oraz kapusta.No i kogo sluchac?Jak widze mala to mnie cala strona prawa cialaaz boli, jak dostawiam laktator to samo. Czemu jestemtak beznadziejna ;-(i to mleko nie leci ;-(
Jesteś nadziejna! Przestań, zatluke was wszystkie co tu tak piszą!

Ja bym posłuchał lekarza, to on Cię widział a nie diagnozowal przez telefon, masz do niego zaufanie?

Strasznie współczuję
Smigaj po tę kapustę i rób może chłodne okłady

Edytowane przez Monanka83
Czas edycji: 2016-06-03 o 12:38
Monanka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:38   #4877
urshoola
Zadomowienie

bylam po raz pierwszy w nowej przychodni bo najblizej polozna mi polecila ta p.dr tylko kuzwa bol jest nieziemski ;-( nie umiem malej przystawiac do tej piersi

Stary 2016-06-03, 12:40   #4878
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Ula - ja polecam okłady z ciepłych pieluch - moczysz je w gorącej wodzie, wyciskasz i przykłaasz do piersi. Po kilku seriach pieluch próbuj odciągnąć. Później kapusta. Mi pomogło.
Stary 2016-06-03, 12:41   #4879
urshoola
Zadomowienie

masakra itakinie a tez mialas tak poranione sutki?

Stary 2016-06-03, 12:42   #4880
Monanka83
Zakorzenienie

Wcześniej też jej do niej nie przyatawialas? To pewnie stąd ten stan zapalny chyba nie pozostaje nic jak zacisnąć zęby i próbować mimo wszystko kochana może poprobuj różne pozycje? Chyba odradzalabym na leżąco na tym boku a bardziej tak żeby mleko spływało równomiernie z grawitacja - siedząco w sensie
Stary 2016-06-03, 12:43   #4881
_itakinie_
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy któraś z Was decyduje sie na te darmowe szczepionki? Czy wybieracie 5 w 1/ 6 w 1?
My rozmawialiśmy wczoraj w przychodni na ten temat. Generalnie sugerowali nam 5 w 1 lub 6 w 1, ale później rozmawiałam z siostrą - mamą półrocznego bobasa i zaprzyjaźnionym pediatrą i mówią oboje, że szkoda kasy na te skojarzone i żeby szczepić normalnie darmowymi. Argument co do liczby wkłuć jakoś na mnie nie działa. Jeszcze są jakieś plusy tych skojarzonych?? HELP!

Dodatkowo chciałabym zaszczepić na pneumokoki. Rota raczej odpuszczę.
Stary 2016-06-03, 12:44   #4882
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
A Sutki smarujesz lanolina? Duuuuzo lanoliny, wiadra lanoliny!
Stary 2016-06-03, 12:44   #4883
lirene123456
Raczkowanie

A mnie juz przeszedl bol brodawek uff. Zmienilam technikę karmienia. Wczesniej to ja wkladalam Zosi do buzi piers, a teraz ona sama sobie chwyta i wreszcie przestalo bolec i karmienie nie jest koszmarem. Troche jeszcze boli prawa, ale jest w trakcie gojenia. Juz mialam zamiar podawać mm, ale sie udalo ☺
lirene123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 12:45   #4884
urshoola
Zadomowienie

od poczatku bol przy przystawianiu pozucja klasyczna i krzyzowa, po 2 tyg przestawilam ja na spod pachy no i wydawalo mi sie ze jest lepiej a tu dupa...

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

lirene jejku ale Ci dobrze ja nie wierze w to ze dam rade tak mnie napier......la nie boli ;-(

Stary 2016-06-03, 12:45   #4885
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was decyduje sie na te darmowe szczepionki? Czy wybieracie 5 w 1/ 6 w 1?
My rozmawialiśmy wczoraj w przychodni na ten temat. Generalnie sugerowali nam 5 w 1 lub 6 w 1, ale później rozmawiałam z siostrą - mamą półrocznego bobasa i zaprzyjaźnionym pediatrą i mówią oboje, że szkoda kasy na te skojarzone i żeby szczepić normalnie darmowymi. Argument co do liczby wkłuć jakoś na mnie nie działa. Jeszcze są jakieś plusy tych skojarzonych?? HELP!

Dodatkowo chciałabym zaszczepić na pneumokoki. Rota raczej odpuszczę.
My idziemy ścieżką darmowych plus rotawirusy obowiazkowo! Pneumokoki później
Stary 2016-06-03, 12:46   #4886
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
Sutki jeszcze nie były tragiczne - miałam nakładki kupione, ale w sumie ich nie używałąm.. Ale piersi mega twarde, gorące. Ja chyba też z gorączką, podjadałam ukradkiem paracetamol. Jak weszłam pod prysznic z ciepłą wodą, to aż miałam drgawki, zgrzytałam zębami. Mężowi się nie przyznawałam, bo chyba by mnie na ip wywiózł - a to była moja pierwsza doba w domu.
Stary 2016-06-03, 12:49   #4887
urshoola
Zadomowienie

kurde mnie po 3tyf dopadlo, nasmarowalam bepanthenem i wietrze modle sie zeby mala nie obudzila sie. Bo jestem z nia sama

Stary 2016-06-03, 12:50   #4888
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
bylam po raz pierwszy w nowej przychodni bo najblizej polozna mi polecila ta p.dr tylko kuzwa bol jest nieziemski ;-( nie umiem malej przystawiac do tej piersi
Spróbuj spod pachy i może z nakładkami. I rób ciepły okład przed przystawieniem. Wtedy mleko łatwiej poleci. Po karmieniu zimna kapusta

Ząbki
Synuś
+2
Stary 2016-06-03, 12:51   #4889
_itakinie_
Zakorzenienie

Cytat:
My idziemy ścieżką darmowych plus rotawirusy obowiazkowo! Pneumokoki później
Mówią, żeby pneumokoki brać obowiązkowo jak dziecko będzie miało kontakt z przedszkolakami. A z rota znowu słyszałam, że szczepienie obejmuje tylko kilka rota, a pozostałymi dalej może się zarazić.
Jeszcze była mowa o menigokokach... i ze niby lepiej menigo niż rota... JA SAMA NIE WIEM...

A w ogóle to czekam na gościa od rolet - idzie w domu zdechnąć. Mam nadzieję, że nas uratuje i wymyśli jakiś ciekawy patent na nasze słońce - jedno okno od wschodu (pokój z kompem i tv), drugie od zachodu (sypialnia), idzie zdechnąć. Przecież nie będę w kuchni siedzieć...
Stary 2016-06-03, 12:51   #4890
urshoola
Zadomowienie

tak ja karmilam faktycznie bylo latwiej ale mimo wszystko bol, nakladki u mnie nic nie daja, bolalo tak samo a mala nie chciala ssac przez to

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości