|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe, na II trymestr prawie gotowe! 2016
|
|
|
|
#3542 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie grudniowe to babki odlotowe! 2016
Cytat:
![]() Cytat:
Na polną bym nie poszła ani na badanie ani rodzić. Jakoś średnio mnie bawi armia studentów przy badaniu. Ja rozumiem, że oni muszą się gdzieś uczyć ale wolę iść w takie miejsce, gdzie będę się czuć komfortowo a nie jak zwierze na wybiegu, które wszyscy oglądają. Chodzę prywatnie do ginekologa, a skierowanie dostałam na NFZ, nie zaplaciłam ani grosza, a jakaś babka przyszła bez skierowania to 250 zł. Edytowane przez marlen1366 Czas edycji: 2016-06-04 o 09:54 |
||
|
|
|
#3543 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale wyszło na moje ![]() Ciekawa jestem ile dzidzia ma cała długości , szkoda ze nie da sie tego zmierzyć ![]() Cytat:
Cytat:
Porodówka na Polnej nie ma zbyt dobrej opinii to fakt, ale za to ma najlepsza neonatologie. Nigdzie sie tak noworodkiem nie zajmą jak tam. Ponoc najlepszy sprzęt i specjaliści. Poza tym to szpital patologi ciazy wiec jesli cos bedzie przy porodzie nie tak to niestety większość szpitali i tak pacjentkę wysyła na Polna. Ja w tym szpitalu to czuje sie juz prawie jak u siebie, co prawda bliżej znam tylko 2 oddziały ale jak dotąd nie zdarzyła mi sie ta armia studentów przy badaniu. Max 1 studentka ktora z reguły wypełniała żurnal pod dyktando lekarza. No ale moze tak mi sie trafiło. |
|||
|
|
|
#3544 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie
USG połówkowe wykonuje się mniej więcej w 20 tygodniu Cytat:
super, że z maluchem wszystko dobrze i całe szczęście, że i ty masz dobre wyniki, to bardzo ważne Cytat:
i to wcale nie chodzi o zabobony heh, może dlatego, że płeć nie znana albo te samopoczucie skutecznie powoduje u mnie stan nicniechcenia chociaż nie twierdzę, że zakupy nie są przyjemnie;D i na pewno jak się zaczną to będę mega happy AHA!! I zdradzę Wam, że najprawdopodobniej od 8.06 w reserved będzie -40% więc można zaszaleć na dziale baby i nie tylko oczywiście;D Cytat:
super Cytat:
ja cię tu wywoływałam! no ale najważniejsze, że u was wszystko dobrze hej i jak to fety nie wolno ja uwielbiam sałatki z fetą Witam się z Wami w sobotni poranek (no dobra, przedpołudnie ) ja jeszcze w betach ale trzeba się wziąć za cotygodniowe porządki
|
|
|
#3545 |
|
Zakorzenienie
|
marlen - a to fajnie
ja do Poznania to tylko na badania prenatalne ![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- motylek a a juz rozumiem ![]() no najwazniejsze lekarz zadowolony. ahhh dzidzia cudnaaa ![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3546 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem , wiem zaczęłam Ci nawet odpisywać ale padła mi bateria w telefonie a potem zapomniałam , wiec biorę lańsko i nie marudzę ![]() Ja tez uwielbiam fetę i przyznam bez bicia że trochę podjadam ale opinie sa rożne: jedni mowia jeść na zdrowie inni ze nie wolno. Miałam pytac lekarki i zapomniałam, wiec póki co staram sie nie jeść. Ktos ma jakies potwierdzone przez lekarze info na ten temat?? |
|
|
|
|
#3547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tak sobie myślę, że skoro można śledzia (surowa ryba przecież) to i ser chyba też? wiadomo, nie kilogramami ale w takiej sałatce z warzywkami to chyba nie zaszkodzi;D
|
|
|
#3548 |
|
Konto usunięte
|
Ale to chyba chodzi o oryginalną grecką fetę z niepasteryzowanego sera. A te nasze polskie to chyba zawsze są pasteryzowane. A śledzie to zależy w jakiej postaci je się surowe. z tego co wiem to wedzone ryby na pewno są niewskazane
|
|
|
|
#3549 |
|
Zadomowienie
|
Mamusie grudniowe to babki odlotowe! 2016
Z feta problem rozchodzi sie o to czy jest robiona z pasteryzowanego mleka czy niepasteryzowanego. Bo jak z tego drugiego to zasadniczo nie wolno.
Ps. Ciekawe czy Greczynki nie jedzą fety
Edytowane przez mademoiselle_m Czas edycji: 2016-06-04 o 11:48 |
|
|
|
#3550 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam się W nocy obudziło mnie łaskotanie po twarzy, okazało się, że obleśny pająk sobie krążył wokół moich ust, aż krzyknęłam a tż wstał na równe nogi i się mnie pyta czy to już, czy ja rodzę i czy ma odpalać samochód
|
|
#3551 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;61309376]Ale to chyba chodzi o oryginalną grecką fetę z niepasteryzowanego sera. A te nasze polskie to chyba zawsze są pasteryzowane. A śledzie to zależy w jakiej postaci je się surowe. z tego co wiem to wedzone ryby na pewno są niewskazane
[/QUOTE]Cytat:
co do śledzi, to nawet się nie zastanawiałam o jakie śledzie mu chodziło bo omijam je szerokim łukiem hehe;D to nie jest akurat mój nr jeden w ciąży;D---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
ja zawsze kupuję wtedy dla chłopaków na jesień już większe rozmiary hahaha uśmiałam się z twojego tż
|
|
|
#3552 |
|
Zakorzenienie
|
tak wedzonych ryb sie nie je, generalnie wszystko ale nie w mega duzych ilosciach
![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3554 |
|
Zadomowienie
|
Hejo,
Ostatnio tylko podczytuje ale staram się być na bieżąco ![]() Zaszalałam dziś i kupiłam w h&m skarpetki dla fasolki
|
|
|
|
#3555 |
|
Zadomowienie
|
Piszecie o tych zakupach to i ja zaczelam sie rozgladac za lozeczkiem i wozkiem.
Dzis mam tyle energii, ze posprzatalam 3 pokoje na gorze, tz posprzatal lazienke i toalete a ja pomylam podlogi... zostal mi dół ale zobaczylam w lodowce czereśnie i zrobilam sobie przerwę. Dziewczyny podrzuccie mi troche slonca! Niby jest ladnie ale brakuje mi slonca. Wirczorem bedziemy grillowac wiec weekend wykorzystam w pelni. Co do sledzia to mialam 2 razy taka ochote, ze nimt i nic nie bylo w stanie mnie powstrzymać. Milego dnia wam zycze
|
|
|
|
#3556 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3557 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzialam na jednym filmie usg jak mierzą od głowy do pupy i od pupy to stópek 😊 ale to trza uchwycić w momencie kiedy prostuje nóżki 😊 ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Ja czasami widzę zdjęcia. Nie wiem od czego to zależy. Swoje jak wrzucam to bez problemu. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Odnośnie fety to podobno można jak jest pasteryzowana. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
Swoją drogą to zwariować można, tymianek zly, rozmaryn zły, aloes też.---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
ale ten pająk! Fuuuuuj! Ja wiem, że podobno sporo się ich zjada w nocy ale wolę o tym nie wiedzieć ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Dzięki dziewczyny za cynk o wyprzedażach
|
|||
|
|
|
#3558 |
|
Zadomowienie
|
Dyskusja o fecie zaczęła Darunia, mówiąc, że jej przywieziono z Grecji oryginalną...
O fecie: "Ser typu feta należy do rodziny białych serów miękkich. Dawniej sporządzany był z niepasteryzowanego mleka koziego lub owczego. Wówczas rzeczywiście mogła istnieć obawa, że ser zakażony jest niepożądanymi bakteriami, szkodliwymi dla kobiety w ciąży i jej płodu (typu Listeria monocytogenes). Dlatego kobiety w ciąży nie powinny spożywać mleka i jego przetworów z mleka niepasteryzowanego i niewiadomego pochodzenia! Obecnie, przynajmniej w Polsce, ser typu feta wytwarzany jest najczęściej z mleka krowiego, ale pasteryzowanego! Proces produkcji sera typu feta składa się z dwóch etapów: przez kilka dni mleko poddawane jest pasteryzacji i procesowi krzepnięcia. W ten sposób uzyskuje się ser, który musi potem dojrzeć. Dlatego ser leży jeszcze przez ok. 2 tygodnie w specjalnej solance, nabierając odpowiedniej konsystencji, zapachu i smaku. Dla dodatkowej informacji, bakterią typu Listeria monocytogenes można również zakazić się spożywając lody, kaszankę czy brudne surowe owoce i warzywa. Dlatego ważne jest, aby nabywać żywność w sprawdzonych sklepach, nie na tzw. promocjach i wyprzedażach i bezwzględnie przestrzegać higieny oraz warunków przechowywania żywności." ( http://zdroweodzywianiewciazy.pl/czy...obiet-w-ciazy/ )
|
|
#3559 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć i czołem!
![]() Kiedyś już się u Was odezwałam, ale miałam dość ciężkie psychicznie początki i nie chciałam Was tu męczyć.. Podczytywałam Was cały czas i momentami to w ogóle nie szło nadgonić ![]() Mogę się do Was na nowo i już na stałe troszeczkę poprzytulać? a jeśli chodzi o słoneczko to bierzcie je sobie ode mnie i to jak najdalej!
|
#3560 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tego bym nie mogla zrezygnować. Moim najwiekszym przyjacielem jest od 2 dni herbata z zurawiny na ten moj nieszczesny pęcherz. ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
To ja z checia zabiore "twoje sloneczko". |
||
|
|
|
#3561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bierz! nie znoszę, nie cierpię! pot leje mi się po dupsku
|
|
#3562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak ty to zrobilas??? Słońce wyszło!!!! Dochodzi do 22 stopni. Jak na Anglie yo lato. |
|
|
|
|
#3563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Z największym dystansem należy w ciąży traktować te przyprawy, które mają właściwości poronne. Należy do nich np. niewinny tymianek, który może stymulować macicę, a tym samym prowadzić do kłopotów. Podobnie jest z rozmarynem i lubczykiem polnym, które mają działanie rozkurczające, przez co mogą wpływać na pracę macicy i płód. Podobne objawy może wywołać też mięta, ale tylko ta polna." |
|
|
|
|
#3564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wiesz.. ![]() a tak swoją drogą, to mogłabym zamieszkać w Anglii skoro tam nie ma takich upałów
|
|
#3565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3566 |
|
Zakorzenienie
|
chyba rosnę! ![]() dzisiaj zaczynamy 13tydzień, termin mamy na 19.12. wczoraj byliśmy u doktorka i zrobił nam prenatalne ![]() na chwilę obecną zanosi nam się na babę w domu 30go następna wizyta i powiedział, że już będziemy wiedzieć na 100%
|
#3567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3568 |
|
Zakorzenienie
|
a wizytę miałaś jakoś teraz czy jesteś przed?
|
#3569 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3570 |
|
Zakorzenienie
|
nooo, nie wiedziałam, że to jest aż takie fajne!
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.

Nawet nie napisałam ze po ostatniej wizycie wszystko ok, dzidzia w dzień dziecka miała 6,6 cm
super, że na wizycie wszystko dobrze 
super, że z maluchem wszystko dobrze
i to wcale nie chodzi o zabobony
no ale najważniejsze, że u was wszystko dobrze