|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn
Kiedy moja mama w 1990 leżała w ciąży na oddziale grubo po terminie i coraz bardziej skakało jej ciśnienie, sama błagała rodzinę (ojciec był przeciwny) o wepchnięcie kasy lekarzowi, bo ten się uparł, że porodu darmo nie wywoła. To był ordynator, więc reszta personelu siedziała cicho. Co mieli zrobić? Wezwać policję, napisać skargę? Bali się o dziecko, nikt nie zastanawiał się że nakręci spiralę korupcji. Do lekarza przemawiał tylko argument pieniężny.
Sorry Dziewczyny, ale za udzielanie sakramentów też teoretycznie nie trzeba płacić. Jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś nie dał księdzu koperty np za ślub dla zasady, lub dlatego, że to jest niesmaczne.
#902 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn
Cytat:
Całe szczęście u mnie pod względem opieki było super, ale to typowy szpital położniczo-ginekologiczny i personelu jest wystarczająca ilość. Po cesarce ciągle ktoś przychodził zmieniać podkłady, podprowadzić do łazienki, po operacji babeczka przychodziła do każdej dziewczyny żeby pomóc jej się umyć, tzn. prowadziła do łazienki, mówiła co i jak i stała przy drzwiach cały czas jakby pacjentka zasłabła. Cały czas ktoś przychodził pomóc z dzieckiem. Tak samo potem, jak już byłam na oddziale normalnym, nie pooperacyjnym to wystarczyło zadzwonić z pokoju i ktoś zawsze przyszedł. Rozumiem dać po takiej opiece kobietom jakieś czekoladki czy kawę, ale jeśli chodzi o opłaty takie jak opisujesz, to dla mnie trochę skandal. Cytat:
No niestety, zarobki pielęgniarek to chyba najbardziej bulwersująca kwestia, odwalają najczarniejszą robotę a zarabiają śmieszne pieniądze 😒 Piszę z telefonu-pozdro szejset
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
Straszne jest to co piszecie o płacenia położonym...
|
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Zakorzenienie
|
U mnie nic nie slyszałam o łapówkach. Ale położne są rózne, jedne same z siebie pomagają, a inne potrafią od razu na noc dac malucha nowej mamie i mimo płaczu dzieci przez cala noc nawet nie zajrzeć do pacjentki zeby zapytać czy pomocy trzeba. Po cesarkach nawet chca dawać dawać dzieci na całą noc mamom gdzie kobieta ledwo na nogi staje. Wszystko zalezy od połoznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() W końcu miałam czas Was nadrobić. Dużo zajęć mam ostatnio i na nic nie mam czasu. I padnięta jestem wieczorami, jak nie wiem ![]() Super ta sukienka z H&M ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Piszę z telefonu-pozdro szejset
![]() |
#908 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.aliexpress.com/item/Class...8-2b6469201017 połowa tańsza daj znać co przyjdzie jeśli się zdecydujesz, bo te chińskie ubrania to potrafią zaskoczyć Mi sie podobają te: http://www.aliexpress.com/item/Women...477139435.html ale się boję ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2016-06-04 o 15:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Zakorzenienie
|
No stety/niestety, teraz 90% rzeczy mozna zalezc na ali. Ja z ali nigdy nic nie zamawialam, nie umiem nawet wiec serce mi nie peknie. No wlasnie, tylko ciekawe jak z jakoscia :-\ ale cos kupic musze bo nie bardzo mam w czym chodzic
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#911 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dla mnie obrzydliwe, niemoralne i nie do przyjęcia. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#912 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A z kolei tydzień temu zamowilam na ali szorty ciazowe x2 i sukienke, dam znac jak przyjda ale to pewnie za miesiąc ![]() Edytowane przez doooti Czas edycji: 2016-06-04 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Zakorzenienie
|
Teraz wlasnie trzeba dobrze czytac opisy na allegro bo mozna wpasc na mine. Jak zaznaczone ze wysylka z chin to ok ale jak nie to czyste chamstwo
![]() ![]() |
![]() |
#914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#915 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Wtajemniczenie
|
W jakiej walucie się płaci na ali? Tzn da się w PLN?
|
![]() ![]() |
![]() |
#917 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a co myślicie o poduszkach ciążowych do spania? Mam problem ze spaniem na lewym boku, najbardziej lubię na brzuchu
![]() Macie? Planujecie kupić? Jak myślicie, który kształt będzie najlepszy? Ja myślę albo o kształcie C albo I. Wyglądają tak: https://supermami.pl/pl/poduszki-cia...typu-c-98.html https://supermami.pl/pl/poduszki-cia...ypu-i-100.html (to nie reklama, ja planuję uszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#919 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
Mi sie najlepiej spi na plecach, na brzuchu nie dalabym juz rady :-P ale powoli przyzwyczajam sie do spania na boku
![]() ![]() |
![]() |
#921 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz prawo przed porodem, bodajże od 20 tygodnia skontaktować się z położną, może do Ciebie przyjść, odpowiedzieć na pytania i zmierzyć ciśnienie. Nie ustalasz z nią kwot, nie zawierasz transakcji. Bierze Cię pod opiekę, możesz do niej dzwonić z problemami. Nigdzie nie napisałam że pozostałe kobiety nie otrzymują pomocy, mają zapewnioną podstawową opiekę - śliskie pojęcie. Każdy szpital funkcjonuje inaczej, każdy oddział, kierownictwo jest różne, kadra, założenia i priorytety. Z koleżanką położna wlazła pod prysznic i pomogła jej się umyć, tam nie wymaga się od pielęgniarek takich rzeczy, normalnie dają Ci wilgotną szmatkę czy gąbkę i obmyj się na sali, ewentualnie dopilnują żebyś nie zemdlała pod prysznicem. Krzywda nikomu się nie dzieje, nikt nie cierpi. Nigdzie nie pisałam o konkretnych kwotach, dziewczyny wkładały do koperty pieniądze wg swojego uznania i możliwości, to nie są kwoty według cennika czy taryfikatora. Robiły to z wdzięczności, nie z przymusu. Mogły dać bombonierkę, ale każda uznała, że było warto dołożyć kasę. Księdzu po kolędzie też wkładasz kasę do koperty. Jakie to obrzydliwe, niemoralne, a jednak do przyjęcia. ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
Teraz wybrałabym zdecydowanie I.
![]() |
#922 |
Wtajemniczenie
|
Zadowolona byłaś?
A powiedz mi normalnie Ci dał opis z tego badania prenatalnego z poszczególnymi wymiarami dzidzi itd plus zdjęcia? Czy tylko powiedział, że wszystko ok i wsio? Piszecie o tych położnych. Ja chcę męża mieć przy sobie przed i po porodzie do tego stopnia żeby pomagał mi się wykąpać, czy skorzystać z toalety. Wiadomo, jak zdarzy się w nocy siku, czy dwójka ;p to mam nadzieję poradzić sobie sama, chyba, że dogadam się z moją położna o odebranie porodu prywatnie, ale to wiadomo, że jej non stop nie będzie bo są różne zmiany. Ale myślicie, że po SN jest taki problem z myciem się i załatwieniem??? Chyba można normalnie chodzić przecież. |
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam raz że zdjęcia z tymi ważnymi wymiarami a dwa kartkę z pełnym opisem. Jedna dla siebie i drugą dla swojego lekarza prowadzącego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdybym miała przy sobie TŻ, byłoby super, ale ma taką pracę, że może nie zdążyć na poród z innego miasta. Zależy kiedy zacznę rodzić, będzie musiał na szybko z kimś się zamienić i pokonać ponad 100km drogi, dlatego chciałabym mieć zapewnioną opiekę. Tak standardowo po niepowikłanym porodzie sn wypisuje się kobietę na 2-3 doby po wszystkim, także z chodzeniem raczej nie ma tragedii. Pewnie zaraz po porodzie mogą zdarzyć się jakieś zawroty głowy i ogólna słabość.
JESIEŃ Edytowane przez patrycjazuzanna Czas edycji: 2016-06-04 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Ja na położne po porodzie narzekać nie mogę.
Po cc bez problemu podmieniały podkłady (w sumie musiały skoro początkowo nie można się podnosić), oferowały pomoc w myciu, ale wolałam poczekać na męża, pomagały dojść do WC, przy dziecku też chętnie służyły radą. Plusem jet to, że dostaje się dziecko już po pionizacji, dzięki temu trzeba się ruszyć, rozchodzić, więc i szybciej dochodzi się do siebie (ale jest możliwość "przekazania" dziecka położnym w razie czego). Z tego co mi mama opowiadała, to dawniej nie dostawało się dziecka dopiero przy wyjściu, ojciec tylko przez szybkę je widział. Jak leżałam już po porodzie, to leżała ze mną dziewczyna mająca już małe dziecko. W dzień, w którym miała wychodzić rozchorowało się to dziecko i jak przez telefon zaczeła umawiać się do lekarza i prosto z wypisu pojechali z noworodkiem na wizytę ze starszym to pomyslałam: ooo to nie przelewki ![]() Pamiętam, że jak wyszłam, to się rozpłakałam w domu bo nic nie mogłam znaleźć (po porodzie byłam 7 dni w szpitalu z uwagi na wcześniactwo Kacpra, a wcześniej dwa tygodnie, więc w sumie sporo), nawrzeszczałam na męża, że schował mi spodnie dresowe jakbym nie miała już nigdy wrócić ![]() ![]() ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2016-06-04 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak, to wygląda po porodzie sn, ale z tego co widziałam, to kobiety normalnie chodziły do wc. Po cc, az do pionizacji położne myly pacjentki, zmieniały podkłady. Po pionizacji chodziłam sama do wc, tz pomógł mi przy prysznicu. Dziecko dostalismy na trochę na tego samego dnia, po pionizacji dostałam ja na dzień, na noc zabrali, następnej nocy mogłam sama zdecydować, czy dam radę, a ostatniej bez pytania została ze mną. Sama ja przewijalam, jak się pobrudzila, to przebieraly ja położne w szpitalne ubranka. Jak ktoś chcial, to polozne wyjasnialy jak przystąpić dziecko, bez problemów przynosiły mm. Ogólnie nie skakaly wokół nas i dobrze.
Wizyty w toalecie nie wyglądają kolorowo, bardzo często są zaparcia. Położne proponuje czopki, żeby załatwić się przed wyjściem ze szpitala. Nie wiem jak po sn, ale po cc, a właściwie po cewniku, pierwsza jedynka, też jest klopotliwa. Ja mam taką poduszkę http://motherhood.pl/sklep/kojec-motherhood-2/ Szczerze, to mi się jakoś bardzo nie przydała. Nie było mi niewygodnie spać. Do karmienia wolałam zwykły jasiek. Teraz kupię taką http://www.lamillou.com/shop/kura-babci-dany Dziewczyny na wątku podkładaly sobie pod brzuch jaska, ale ja nie próbowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#927 |
Zakorzenienie
|
hop hop, jest tu kto??????
![]() wizaz wam nie dziala czy jak? ![]() jakie plany na dzis? ja bym sie gdzies wybrala tylko nie wiem gdzie, pewnie ruszymy do miasta bo co tu w chalupie robic. jedynie jesc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#928 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hejo ! weekenowe zamulenie ogarnia hihi najlepiej lezec i spac, a plany podobne jak u Ciebie bo ta cholerna niedziela... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#929 |
Wtajemniczenie
|
Witam witam 😀
Ja dziś mam obiadek u mamusi i potem może jakiś spacer do parku z małą, wczoraj mieliśmy gości i ledwo żywa byłam wieczorem bo pół dnia sprzątanie, potem szykowanie żarcia itp. Mam kurna straszny problem z paznokciami, jakiś czas temu były jeszcze super twarde, jak tipsy normalnie, a teraz tak się dziady rozdwajają że na milimetr nie można zapuścić no i lakier złazi zaraz z tych końcówek poszarpanych. A tak lubię mieć ładne pazurki 😢 to się wyżaliłam z rana😜 Piszę z telefonu-pozdro szejset
#930 | |
Zadomowienie
|
Hej hej,
mnie niestety czeka zaraz... sprzątanie ![]() ![]() Ale póki co chwilka relaksu przed kompem z czekoladą Milką ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.