|
|
#1231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 7
Dobranoc Mamuśki
Ide spać oczy mi się zamykają. I cały czas mnie pobolewa na Bozenie..
|
#1232 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny nie bójcie się! Boleć boli, ale to jest chwila! Ja już nie pamiętam tego bólu a rodziłam tydzień temu! Cytat:
![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;61331636]Elaine to nasza mama-bohaterka Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Elaine jest hardkorowa!!
|
|
|
#1233 |
|
Konto usunięte
|
Mnie też po drugim porodzie obkurczanie bardziej bolało. Podobno z każdą kolejną ciążą jest to boleśniejsze. Zobaczymy...
Ja słyszałam, że po cc należy poczekać z kolejną ciążą co najmniej rok, żeby blizna nie pękła. Moja kuzynka zaszła w ciążę pół roku po cc i jej lekarka była nieźle wydygana Ale wszystko było ok.Ale mi ochoty na jakieś ciacho narobiłyście... Ja niestety nie miałam ochoty dzisiaj na żadne pichcenie. Ale na obiadek pierwszy raz zrobiłam bakłażany faszerowane i były pyyyszne. Będę na pewno robić częściej różne wersje. Między moimi dziećmi jest 14 m-cy różnicy i jakoś nie pamiętam żebym miała w domu jakiś sajgon. Wszyscy mi zawsze współczuli, pytali jak sobie daję radę lub czy nie potrzebuję pomocy, a ja nawet nie brałam opcji że będzie źle pod uwagę. Ważne żeby tak dostosować mieszkanie pod starszaka, żeby nie musieć się martwić czy czegoś nie zbroi lub nie zrobi sobie krzywdy podczas gdy trzeba się zająć maluchem. Zamknięcie się w jednym pokoju to dobry pomysł Dacie radę dziewczyny. Mamy mają supermoce
|
|
|
|
#1234 | |||
|
Rozeznanie
|
Elaine- wymiatasz
Dzień po porodzie i śmigasz! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, ale masakra. Nie mogę znaleźć oryginałów wyniku HBS i Tokso- miałam wszystko w jednej teczce i tak mi się wydaje, że pewnie lekarz mi nie oddał po tym jak wpisał wynik w kartę ciąży. W szpitalu to mnie chyba potną (i wcale nie mam na myśli CC...). |
|||
|
|
|
#1235 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pierwszą noc po wyjściu ze szpitala spędziłam z dziewczynkami u mamy i marzyłam o tym, żeby być u siebie w mieszkaniu, właśnie dlatego, że jest dostosowane pod starszą. Może sobie biegać gdzie chce i ile chce i krzywdy sobie nie zrobi. A u mamy cały czas trzeba było jej pilnować i za nią biegać. W ogóle jakoś tak szybko się ze wszystkim ogarniam. Myślałam, że będzie to bardziej męczące... Szczerze mówiąc przy pierwszym dziecku byłam mniej zorganizowana i bardziej zagubiona niż teraz
|
|
#1236 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do cc, koleżanka ostatnio rodziła rok i 9miesięcy po I cc i nie miała szans na poród sn, bo bliznę miała tak cienką, że i bez tego lekarz bał się, że się rozejdzie. Za to moja siostra po ciąży bliźniaczej, rodziła kolejny raz przez cc, po praktycznie tym samym czasie (miesiąc mniej nawet) i wszystko ok. Zatem nie ma reguły, ale lepiej trochę odczekać. Cytat:
Cytat:
![]() Pisała mi koleżanka, że jej siostra dziś urodziła, a miała termin na 4, ale lipca. No i teraz uwaga: lekarz wpisał jej 37tc, żeby "nie miała wcześniaka, bo trzeba dużo po lekarzach chodzić". Co o tym myślicie? Mi to w głowie siedzi. No, bo przecież taki wcześniak ma darmowe szczepienia na pneumokoki i podobno są one ważne u takich dzieci, wyczytałam gdzieś nawet, że 5w1 też jest za free ze wzg na szczepionkę na krztusiec. No a co do chodzenia po lekarzach, to znając życie i tak będą się niepokoić i oblecą wszystkich lekarzy, więc czy nie lepiej by było mieć przynajmniej do niektórych skierowania? No i jakiś pakiet badań w szpitalu? Nasze wcześniakowe mamusie, co sądzicie? No, bo wcześniak pozostanie wcześniakiem, niezależnie od tego, co napiszą na wypisie, nie? Kocyk prawie skończony, idę spać ---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- A i oczywiście trzymam kciuki za idące jutro/pojutrze do szpitala i czekam na info od Evelinke oraz coś więcej od Olinki!Kaska pij melisę, pobaw się z Mikim, nie daj się nerwom!
|
|
|
#1237 |
|
Zakorzenienie
|
Cierpliwość bardzo źle zrobili u koleżanki bo wcześniaki mają przywileje. W większości niestety jest bieganie po lekarzach bo są jakieś problemy. Przy zapisach podajesz magiczne słowo"wcześniak" i terminy szybkie się znajdują. Dokladnie darmowa szczepionka na pneumokoki i bezkomórkowe jakieś. Często też potrzebna jest rehabilitacja więc tu też nie ma problemu. U mnie ostatnio jak koledze urodził się syn w 37tc to wpisali 36 by objąć go jako wcześniak. Ma jakieś problemy z nerkami więc latwiej będzie.
Co do starszaków w domu to tak jak dziewczyny piszą. Mamy domy tak przystosowane by biedy nie było i nie trzeba za dzieckiem chodzić. To tak jak ja teraz jestem u mamy. Ona wszystko ma na wierzchu np.noże. Musiała chować. Dziecko jest ciekawe i wszędzie wlezie. Co do bóli po porodzie. Ja strasznie przeżyłam poród i czas po. Przez pół roku mówiłam że nie będę mieć dzieci i co? Zapomniałam i kolejne w drodze. Matki mają moc! ---------- Dopisano o 03:27 ---------- Poprzedni post napisano o 03:26 ---------- Trzymam kciuki za idące dziś do szpitala. |
|
|
|
#1238 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dopoki nie wrócę do domu ) teraz mam samą Gabrysie ktora poki co jest malo wymagajaca i ladnie spi, wiec korzystam![]() Cytat:
to badanie na koniec na fotelu jest nieprzyjemne brawo za dobre wiesci, będziemy czekaćCytat:
wzięłam trzy razy. Ja,malo lekowa jestem i rzadko cos biorę. Teraz jednak się skusilam ![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;61331636]Elaine to nasza mama-bohaterka Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] nie przesadzajmy ![]() Cytat:
![]() U nas nocka spokojna. Karmienie co 1,5h, ale pomiędzy spalam z Maleńką, wiec nie ma tragedii. Pewnie chwilę zejdzie zanim sie ponownie przedstawię na częste pobudki w nocy. Igi juz cale noce przesypia, więc się rozleniwilam.
|
|
#1239 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Bo przez ostatnie kilka nocy właśnie schizowałam podczas pobudek czy mi coś tam nie chluśnie
|
|
|
|
#1240 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cierpliwość zgadzam się że źle zrobili nie zaznaczając że to wczesniak jak już dziewczyny pisały, wczesniak pozostaje wczesniakiem, pewnie i tak będą z nim ma początku częściej do lekarza chodzić, a tak lekarz pozbawił go przywilejów. Same szczepienia to zaoszczędzone parę stówek.Kiepsko mi się spało, poruszam się w łóżku jak słoń z tym brzuchem już... Australia dobrze że już możesz być spokojniejsza. Już nóg zaciskac nie musisz ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Elaine laktacja już ci się rozkrecila? Szybciutko! Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1241 |
|
Wtajemniczenie
|
Cierpliwość, no jestem w szoku, przecież lepiej przebadać dziecko. Pobiega się trochę po lekarzach, ale są to same korzyści. W naszym przypadku było tak, że Laura jest wcześniakiem o całe 5 dni, ale ja tam się cieszę, że miała dodatkowe usg i wiem, że wszystko jest ok. Zawsze to jakoś lepiej psychicznie się człowiek czuje, jak usłyszy, że maluszek zdrowy.
Elaine, co to obkurczania macicy, jeśli to jest potwierdzone przez parę osób to jestem w stanie w to uwierzyć dziwne mi się to wydawało, bo na logikę rzecz biorąc, to właśnie po pierwszym porodzie mogłoby bardziej boleć, kiedy macica przechodzi takie "atrakcje" pierwszy raz. Ale jak widać matka natura inaczej to wymyśliła
|
|
#1242 |
|
Zadomowienie
|
OPIS PORODU:
Wstając rano nawet do głowy mi nie przyszło, że dziś URODZĘ!!! Choć jak wiecie przeczuwałam, że będę jedną z pierwszych, ale na Boga nie w KWIETNIU Już w nocy czułam Olka inaczej niż zawsze. Był delikatny a mój synek do takich nie należy... zazwyczaj kopał matkę ile wlezie. Rano wstałam i pomyślałam, że przesadzam, przecież dziecko też ma prawo spać, ale on nadal był jakiś markotny nawet po śniadaniu. Włączyła mi się czerwona lampka i zaczęłam czuć dziwny niepokój (choć zdarzały się już dni, że nie czułam go w ogóle nawet przez pół dnia, ale zawsze czułam, że jest ok) Tym razem jednak czułam coraz większy i większy niepokój. Mąż z Zuzią pojechali na majówkę 150 km od Warszawy. Ja miałam jechać z nimi, ale żartowałam sobie parę dni wcześniej, że na pewno tego dnia urodzę i wolę jednak zostać w domu Ok 12 zaczęłam prasować ubranka Aleksandra i tu też dziwnym trafem uprasowałam same najmniejsze pajacyki i rzeczy które miałam w planie spakować do szpitala (na więcej nie miałam ochoty) Spakowałam je do jednej dużej reklamówki. Olka nie czułam w ogóle! Po obiedzie ok 14 dalej cisza. Zjadłam nawet 3 kostki czekolady mlecznej, żeby obudzić tego mojego śpiocha... bez skutku ![]() Leżałam w najróżniejszych pozycjach i czekałam na jakikolwiek znak... NIC CISZA!!! Szpital mam praktycznie obok (planowałam rodzić w innym), więc przed 16 wybrałam się na ktg. Wychodząc spakowałam jeszcze kosmetyki do kosmetyczki (tak na wszelki wypadek) i włożyłam do siatki z ubrankami Olka. Na ip pustki, byłam na szczęście jedyna. Weszłam do gabinetu i oczywiście zostałam potraktowana jak zeshizowana matka "jak to ruchów pani nie czuje?", "a ile czasu?", "dzieci w brzuchu też mają prawo spać", "jadła Pani coś" itp. pytania zadawane mi tonem znudzonej urzędniczki W końcu łaskawie podłączyli mnie pod ktg. Jak usłyszałam bijące serduszko kamień spadł mi z serca!!!Położna do mnie "o widzi Pani z dzieckiem w porządku, serce pięknie bije, może Pani zestresowała syna i nie chce się ruszać, hahahaha... poleż sobie kwiatku spokojnie, pooddychaj a zaraz kopa ci sprzeda"!!! Olek jednak się nie ruszał! Zostałam sama, a za jakieś 10 min wbiegła ta sama położna ze zmienioną miną i tonem mówienia wręczając mi ankietę dla anestezjologa!!! Ciarki mnie przeszły, ale zanim zdążyłam zapytać o co chodzi ona już się zmyła. Po chwili przyleciała lekarka i oznajmiła, że przyjmują mnie na oddział bo zapis ktg im się nie podoba. I od tego czasu wszystko potoczyło się jak w filmie.... opuszczając pokój od ktg była godz. 16.50! Szybkie badanie na fotelu, szybkie usg i dosłownie biegiem na porodówkę!!!! Tam podpięli mnie pod kolejne ktg, założyli wenflon i już chcieli cewnikować, ale lekarze kazali chwilę poczekać... minęło 15 min i dalej było źle. Lekarz zapytał czy zgadzam się na wykonanie CC w trybie nagłym, bo małemu grozi zamartwica wewnątrzmaciczna, gdyż na ktg wychodzi oscylacja milcząca. Z tego co zrozumiałam to Olek był jakby w śpiączce i groziło mu niedotlenienie ![]() Wszystko działo się tak szybko, że nawet ja - ostoja spokoju zaczęłam się bać Podczas operacji podawali mi nawet tlen, bo ciężko było mi oddychać ze stresu!Olek przyszedł na świat o 17.45. Poprosiłam, żeby pokazali mi go od razu po wyjęciu z brzucha... był śliczny
|
#1243 |
|
Zakorzenienie
|
Anuszko o matko ależ się poryczałam.Dobrze że nie zignorowałaś przeczucia
![]() A jak Oluś? |
|
|
|
#1244 |
|
Wtajemniczenie
|
Anuszka, ale się wzruszyłam
|
|
#1245 |
|
Zakorzenienie
|
Anuszka
Dziękujemy za opis! Jak dobrze, że to się tak skończyło... Napisz w wolnej chwili co tam u Was słychać |
|
|
|
#1246 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki kochane gratuluje Wam porodów!!!!!!!
Jakoś nie mogę ogarnąć, żeby być z Wami na bieżąco Jestem z dziećmi większość dnia sama, ale dajemy radę Olek rośnie jak na drożdżach. Wszystko w porządku. Raz, w dzień matki wyskoczył mu częstoskurcz i jechaliśmy do szpitala. Ale w szpitalu już było ok, także organizm zaczął sam sobie z tym radzić Od tamtej pory spokój, serduszko bije pięknie.24 czerwca idziemy do szpitala na kilka dni na różne badania kontrolne... jestem dobrej myśli. Zuzia siostrą idealną Co do bólu macicy po porodzie to u mnie też był o wiele większy przy drugim dziecku
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
Anuszka jak dobrze, ze wszystko szczęśliwie się skończyło
![]() Dzis szpital, jak zwykle rano placz, dzis mężowi w ramie, ze to wszystko miało być inaczej. Ale juz przeszło i trzeba zacząć nastrajac sie lepiej. W nocy pobudki co godzine,śniło mi sie, ze dostaje skurczy ale wstawając doznawałam rozczarowania. Czekac na ból, no ktoby pomyślal ![]() Nie wiem o ktorej jechac? Myslicie, ze ok 18 bedzie ok?
|
|
#1248 |
|
Zadomowienie
|
anuszka dziękujemy za opis
Poryczałam się ![]() A tak w ogóle to dzień dobry ![]() Jak się pogoda utrzyma, to jedziemy w końcu na te konie ![]() Dziękuję za odpowiedzi w sprawie wcześniaka, postanowiłam że napiszę do koleżanki, może da się to jeszcze odkręcić póki są w szpitalu. To I dziecko tej siostry, mogli wiele nie wiedzieć, ale skoro ja wiem więcej, to się podzielę, zrobią jak zechcą albo będą walczyć, albo nie.
|
|
#1249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1250 |
|
Wtajemniczenie
|
anuszka, popłakałam się. Matki mają jednak intuicję
Dobrze, że wszystko się skończyło szczęśliwie. Cierpliwosc, świetny pomysł z tymi konikami My wczoraj złożyliśmy łóżeczko ( czas najwyższy ), leżaczek-bujaczek i matę. Synek oczywiście, poukładał swoje zabawki na leżaczku i próbował kłaść się na macie ale ciut się nie mieści ![]() Ale pomagał tacie skręcać łóżeczko i przykrył je różowym kocykiem Ale gorąco. Z domu się dzisiaj nie ruszam.
2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4. 2019: 2 Edytowane przez Miqesi Czas edycji: 2016-06-05 o 08:59 |
|
|
|
#1251 |
|
Konto usunięte
|
Dziękujemy za ten dramatyczny opis porodu. Jednak matczynej intuicji trzeba wierzyć. Fajnie, że u Was już wszystko w porządku ![]() australia to teraz już możesz rodzić, bo coś tu nudnawo ![]() zabcia, jak możesz się zgłosić tak późno to ja bym na pewno wcześniej nie jechała Jak spędzicie z TZem ten ostatni dzień tylko we dwoje?
|
|
|
|
#1252 |
|
Konto usunięte
|
Anuszka łzy mi.poleciały
dziękuję za opis i cieszę się że się odezwałaś i że u was w porządkuWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1253 |
|
Zakorzenienie
|
Anuszko ale się wzruszyłam... Dobrze, ze wszystko tak sie skończyło. Polozne często sie tak zachowują, ale to my jestesmy odpowiedzialne za nasze dzieci. Kobieca intuicja to jednak moc...
Dzisiaj mama do mnie przyjeżdża w odwiedziny, a ja wstalam z bólem głowy Miqesi, ale Ty będziesz od poczatku używać lezaczka bujaczka i maty? Ja to swoje chciałam do piwnicy znieść, ostatecznie wylądowalo w garderobie, ale nie pralam nawet jeszcze. Wczoraj mąż przyniosl stelaż od drugiego wózka - będzie w salonie i maly czasem w nim poleży, bo łóżeczko w sypialni.. Zebrah, wykombinowaliscie cos z tym przewijakiem? Jakiej wysokości masz lozko? Udalo Ci się spasowac z poziomem lozeczka? |
|
|
|
#1254 |
|
Rozeznanie
|
Anuszka dziekujemy za opis
wyczulas wszystko, podziwiam Cie dobrze ze juz wszystko sie normuje ![]() MariaF to juz 10 tygodni w szpitalu. Jestes silna babka ![]() Zabcia wykorzystaj ten dzien na same przyjemnosci z tz. Wybierzcie sie gdziec, poprzytulajcie, kto wie jak bedzie Wasze zycie wygladalo po porodzie chociaz trzymam kciuki aby bobo bylo grzeczne
|
#1255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cudownie, że intuicja zadziałała! ![]() Biedna tyle strachu cieszę się, że Olek jest już z Wami i zdrowo rośnie oby tak dalej.
|
|
#1256 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewka, bujaczka na pewno będę używać od początku. Bo go sobie postawiłam w salonie. Jak Izunia się obudzi, to ją po prostu przeniosę do bujaczka i będzie przy mnie sobie leżeć. Nie mam kosza Mojżesza, więc bujaczek będzie OK
Co do maty, na początku pewnie się nie przyda, ale niech sobie leży
|
#1257 |
|
Rozeznanie
|
Co do drugiego dziecka tez bym chciala z nieduza roznica wieku. Moje rodzenstwo jest juz stare
(14 starsza siostra, 13 lat starszy brat, 10 lat starszy drugi brat, 3 lata starszy trzeci brat, i ja najmlodsza, taki wypierdek) jako dziecko bawilam sie z tym bratem 3 lata starszym, ale teraz dogaduje sie najlepiej z tym co jest 10 lat starszy - chyba te same charaktery . Ale u mnie max 2 lata chce roznicy bo trzy to czasami duzo. Tylko moj maz jeszcze o tym nie wie.Co do gadania, to ludzie gadaja, dopytuja sie, jest to czasami denerwujace. Zawsze gdy ktos sie nas pytal kiedy slub, to odpowiadalam ze juz moze ta osoba odkladac na prezent, bedzie wiecej. Na pyt kiedy dziecko?, to odpowiadalam ze jak naciesze sie mezem, a maz ogier to jeszcze troche. Raz mnie wkurzyl wujek tzeta jak robil sobie dowcipy w rodzinie ze chyba jestesmy cos nie ten tego skoro po dwoch i pol roku malzenstwa dziecka nie ma, ze moj slepakami strzela. Oooo bylam w☠☠☠☠iona, to powiedzialam ze my nie jak jego corki zeby lapac byle kogo i w wieku 22 lat miec meza i dzieci, a potem narzekac wszedzie jakie to zycie ciezkie. Efekt byl bo w koncu przestal. Mi tam nic do jego corek bo super dziewczyny i ich decyzja byla kak sobie zycie poukladaly. Na kazdego przychodzi pora w roznym wieku, niestety ich ojciec nie potrafil tego zrozumiec wiec musialam jakos dopiec.
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane dnia z tęczą i jednorożcami nie będzie. Mąż się musi uczyć i robić projekty. Ale dla mnie dużo, że jest w domu. Zajmę się ogarnianiem siebie, ostatnio w dniu z tp-7dni temu lol Porobie maseczki na buźke, ogole Grażyne, powyrywam brwi, pedicure
|
|
#1259 |
|
Rozeznanie
|
Co do plci dziecka, ogolnie marzyla mi sie dziewczynka, wiec zapowiedzialam mojemu ze drugie ma mi zrobic dziewczynke, nie dlatego ze ma byc do pary, tylko zebym miala kogo stroic, plwc warkoczyki i miec taka przyjaciolke
|
#1260 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moj też schowany, razem z mata, nawet nie wiem gdzie ![]() Szczerze mówiąc z "zabawek" dla małej mam wyciągnięta tylko karuzele do łóżeczka, ale,samą pozytywke. Pałak z zawieszkami do niej też schowany... nie wiem gdzie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.

No ale z drugiej strony, tyle kobiet już to przeżyło, że i my damy radę, co nie? 

ale powiem wam że dziś było normalne badanie ginekologiczne i pobierany gbs a prawie został przekroczony mój próg bólowy, zaczynam się bać strasznie porodu.....
za idące jutro/pojutrze do szpitala i czekam na info od Evelinke oraz coś więcej od Olinki!

brawo za dobre wiesci, będziemy czekać
jak już dziewczyny pisały, wczesniak pozostaje wczesniakiem, pewnie i tak będą z nim ma początku częściej do lekarza chodzić, a tak lekarz pozbawił go przywilejów. Same szczepienia to zaoszczędzone parę stówek.

"jak to ruchów pani nie czuje?", "a ile czasu?", "dzieci w brzuchu też mają prawo spać", "jadła Pani coś" itp. pytania zadawane mi tonem znudzonej urzędniczki
Dziękujemy za opis! Jak dobrze, że to się tak skończyło... Napisz w wolnej chwili co tam u Was słychać