|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
Cytat:
Tak tak,najpierw naskrobałam post a potem zmieniłam podpis, dziś dokladnie 32+2... masakra jak to leci. za czujność, spostrzegawczość i szybka kalkulacje
Zuzia - 29.07.2016 19:01 |
|
|
|
|
#3452 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Noż kurde to małe jak zdzieli psu po pysku przypadkiem, to mu szczękę połamie ![]() Też póki co nie planuję żadnych zakupów na okres karmienia, ale mam dość sporo luźnych rozpinanych koszul, a z takich bardziej przewiewnych na sam początek też mam sporo, z których cycka bez problemu wyjmę w razie potrzeby. Ale mi apetytu narobiłaś, a na tej mojej wsi to ja szparagów nie dostanę Na dodatek jak mam robić obiad tylko dla siebie (z TŻ prosto po jego pracy jedziemy do moich rodziców na obiad - mam nadzieję, że jakiś dobry - i od nich do lekarza, bo bierzemy od nich bardziej poręczne na zakorkowane miasto autko :P), to przeżyję jakoś ten ślinotok ![]() Cytat:
Bo osobiście nie wyobrażam sobie w 9 miesiącu do pracy naginać - co nie zmienia faktu, że u ojca w biurze będę siedzieć jakieś 2 tygodnie przed terminem i robić to co zwykle, ale po prostu mam to zrobić przed porodem i do 20 dnia miesiąca :P No i w razie W tata zrobi to wszystko za mnie, chociaż wolałby nie, bo już połowy nie pamięta ![]() A mi się TŻ ostatnio właśnie straszny komplemenciarz zrobił Od ślubu łazi za mną, jaka to śliczna się w tej ciąży zrobiłam i milion innych przemiłych rzeczy Problem jest tylko tej natury, że muszę się od niego trochę odganiać , a mi już tak serio zaczął brzuch przeszkadzać
|
||
|
|
|
#3453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3454 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3455 | ||
|
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część V.
Cytat:
Sam organizer bez torby? Ja tez sie zastanawiałam nad tymi lamillou i nad o bagiem ale czemu mowię ze duże są? Co w ogóle do wózka sie zabiera? ![]() Co do czkawki to tez praktycznie codziennie ja czuje - tak mi sie wydaje przynajmniej, ze to czkawka. Ale to podobno zupełnie normalne nawet jak sie zdarza kilka razy dziennie. Siedzę właśnie nad lista, która próbuje stworzyć i jestem totalnie ogłupiona ![]() Ach...no i mierzylam wczoraj wieczorem brzuchol - 95cm Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
Ale masakra z tym burakiem przy kasie! Mnie nic ostatnio nie spotyka chyba za mało chodzę po sklepach a mam ochotę sie pokłócić i wyrazić własne zdanie :pała: Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez superhuman Czas edycji: 2016-06-06 o 12:44 |
||
|
|
|
#3456 | |||||||
|
Rozeznanie
|
można z masłem, można z nutellą
na sucho też się nada nazywa się chlebek bułgarski ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
udanego ostatniego dnia pracy napisz później jak Cię pożegnali ![]() Cytat:
![]() Koniecznie podziel się efektami! ![]() Cytat:
Cytat:
Tak piszecie o tych czkawkach i ja chyba jeszcze ani razu nie czułam... jakie to uczucie jest? może tego nie zauważam? tak jak z twardnieniem brzucha dopiero kilka dni temu "zidentyfikowałam" to zjawisko i sobie uświadomiłam że miałam tak już wcześniej tylko nie zwracałam na to uwagi
...no day but today... Edytowane przez scoiatael86 Czas edycji: 2016-06-06 o 12:58 |
|||||||
|
|
|
#3457 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam się w 30 tc
![]() Niestety, nadal z bólem głowy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
za 5 ![]() Extra! Piernik, nie wiem czy to cieśnienie czy co, ale cały czas chodzę taka nijaka ![]() I do tego ta głowa..... Wczoraj tż mówi do swojej mamy, że mnie ciagle boli głowa od 2 dni, a Ona: "ojj mnie też boli" ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Ja planuję kupić nianię elektroniczną, muszę się za tym w końcu rozejrzeć .... Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-06-06 o 13:10 |
||
|
|
|
#3458 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też nie wiem jakie to uczucie ta czkawka ... ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
|
|
#3459 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Jestem po wizycie Mała waży niecałe 1500g. Tyle wyszło w pomiarach w szpitalu na innym usg, ale doktor mówił, że to właśnie usg dziwnie mierzy i on mu nie wierzy. Nadal jest główką w dół, ale doktor się śmiał, że to nie gwarancja, że zostanie tak do porodu Szyjka ładnie siedzi w krążku, nie mam żadnej infekcji Wczoraj TŻ wrócił od mojej cioci z 8 kartonami ciuchów, fotelikiem, matą i krzesełkiem do karmienia. Ciuszki przejrzałam i zostawiłam sobie troszkę najładniejszych malutkich i pojedyncze większe rzeczy. Reszta idzie do Bydgoszczy bo u nas nie ma miejsca na to. Zakupiłam dla Esika karmę, kuwetę, piasek i miseczki To nie teściowa, a moja własna mamusia Była ze mną najpierw na KTG i się jarała, że słyszy wnuczkę ![]() Cytat:
Dziecka to nie męczy Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3460 |
|
Zadomowienie
|
Normalne ruchy no to wiadomo a czkawkę odczuwam w ten sposób, ze jest to takie pukanie jakby z 1-2sekundowa przerwa rytmiczne cały czas w tym samym miejscu przez jakas dłuższa chwile
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3461 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i brawa należą się też tobie, że dobrze idzie pilnowanie przybierania ![]() miło,że masz wsparcie w rodzinie i do tego miłe słowo..szczególnie w ciąży to można docenić... Cytat:
co do p.s. - przecież to takie logiczne..czepiasz się chłopa ![]() Cytat:
mam identycznie ze spaniem.. 6sta i jestem gotowa,żeby zbierać się do pracy ![]() Cytat:
w sumie to nie wiem co się bierze - pewnie coś do wytarcia dziecka, coś na ewentualną zmianę pieluchy, jakieś ubranko, smoka, chusteczki zwykłe i nawilżane i na początek to tyle..chyba ,że się karmi mm to zestaw jakiś też.. ja nie chcę babskiej torby bo tżeta z tak z tym nie wypuszczę..jakiś zapas takich rzeczy do ogarnięcia (pampers, nawilżane,zwykłe chusteczki,tetrowe) pewnie spakuję do kosza na dół, a bieżące rzeczy będę do organizera wrzucać typu ubranko, smok itp..dobrze jakby doświadczone mamy się wypowiedziały, bo to tylko takie moje spekulacje.. to podobnie jak mój.. Cytat:
![]() jak nie zwracałaś uwagi na twardnienie to dobry znak ![]() Cytat:
za 30tclipa z tym bólem głowy..mi wczoraj przeszło..może rzeczywiście jakieś przewianie
|
||||||
|
|
|
#3462 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Musze o tym poczytac, bo ja z tych, co lekko glowa cmi i od razu biora etopiryne, zeby nie bolalo Cytat:
Super prezenty i super komplementy ![]() Ja w lumpach nic nie umiem znalezc, nie wiem, czemu...Raz w zyciu kupilam boska mala czarna i to by bylo na tyle. Dla dziecka tez jeszcze nic fajnego nie wyczailam, a zagladam. Do ktorych chodzisz? W Krakowie? Cytat:
![]() Cytat:
Pokazesz zdjecia? ![]() Cytat:
Cytat:
Boski komentarz!!! Wykorzystam moze przy nastepnej okazji, hahaha ![]() Co do sukienki, to teraz spoko wyglada, ale po porodzie bede miala flaka pewnie i juz jej nie zaloze (dopoki sie flaka nie pozbede). Do karmienia tez sie nie nadaje. Zakup zycia, po prostu ![]() Strasznie duzo zachodu z tym karmieniem- cos czuje, ze mloda bedzie glownie na butelce, bo nie planuje siedziec z nia w domu, tylko na maksa korzystac z lata i ladnej pogody. Ostatnio kolezanka chciala fotke, zrobilam zdjecie i wyslalam. Stwierdzila, ze mam bardzo nisko brzuch...No i od tego czasu myslenice, ze moze rzeczywiscie wyzej powinien byc :/ Druga sprawa-czuje kopniaki malej po dwoch stronach brzucha. Nie zapytalam ostatnio, czy jest ulozona glowkowo juz, a gin tez zrobila szybkie usg, powiedziala wage i ze wszystko ok. Mam jednak schize, ze sie nie obrocila (w 25tc. byla poprzecznie ustawiona). Za 1'5 tyg. mam genetyczne i mam nadzieje, ze sie obroci, bo nie chce, bardzo nie chce cc. Wczoraj kupilam kotom koncowke obrotowa do wedki teleskopowej- starszak malo pluc nie wyplul ganiajac "ptaszka". Fajnie, bo u niego trudno o jakakolwiek aktywnosc. Ja obwodu brzucha dawno nie mierzylam, az zmierze z ciekawosci. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
||||||
|
|
|
#3463 | |
|
Zakorzenienie
|
hehehe..a ja nie lubię czereśni, tak przy okazji wyznam
![]() Cytat:
![]() to teraz pewnie działasz z tymi przywiezionymi rzeczami.. a Esik kiedy przyjeżdża do Was? mamie napewno było przyjemnie,że mogła z Tobą pójść |
|
|
|
|
#3464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mama mi całość poprasowała Esik w środę do nas zawita. Oj tak, mama prze zadowolona Dostałam wychodnę od lekarza i mogę chodzić na spacery!
|
|
#3465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ruchy czuje też po obu stronach, a Mała głową w dół..rączki ma skulone pewnie przed klatą i puka po jednej stronie,a nóżki rozprostowuje w drugą..chyba ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- ale super..cieszę się..Esik,prasowanko mamy,podsłuchiwanie wnuczki np i pozwolenie na spacery..musisz to uczcić.. |
|
|
|
|
#3466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No wazy dobrze niby, ale tutaj dziewczyny takie wagi podaja, ze moja wydaje mi sie taka Calineczka ![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3467 | |
|
Zakorzenienie
|
Znowuzapomnialamhasla mała idealnie waży
Nie martw się Cytat:
|
|
#3468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze jej wałeczki uhodujesz |
|
|
|
|
#3469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kuzynka ma figurę 13-latki , jej facet też chudzielec, a urodziła małego ludzika Michelin 4100-4200 Do teraz nikt nie wie, po kim to taki pulpet
|
|
|
|
|
#3470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiaj jak czekałam pod poradnią to straż graniczna przyprowadziła czterech Azjatów w kajdankach do RTG. Wyglądało to jak jakaś scena z filmu!
|
|
#3471 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Brawa za 30. tydzień. ![]() Łączę się w bólu głowy. :/ Cytat:
![]() Cytat:
![]() Świetnie. |
|||
|
|
|
#3472 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ostatni egzamin z prawa pracy mam teraz w niedzielę No to mam 5stron nadrabiania przez weekend nie zaglądałam do komputera, ale urodziny się udały, wino bardzo dobre jak na wytrawne lekkie tylko ciut cierpkie Maluch dawał niestety popalić i musiałam przeprosić gości by się położyć, za to niedziela super aktywna malowanie się udało![]() materac w łóżeczku jest kokos, to już Teściowa kupiła do nowego mieszkania ![]() w koszu mojżesza jeszcze nie wiemy, zamiast szlafroka kupię bluzę polarową wygodniej zapiąć, koszulę do porodu kupię t shirt xxl i każe Tż trochę ponosić,żeby mi się z Nim kojarzył-oczywiście wypiorę ![]() Dziś chyba zdołam ruszyć się po laktator i wanienkę taką mniejszą do pokoju
|
|
#3473 |
|
Zadomowienie
|
31+1 tydzień
juz całkiem blisko ... Mój kurs przygotowawczy do porodu niestety juz sie skończył. Bardzo mi sie podobał, fajna położna ciekawe tematy, strach przed porodem minął, ogólnie sie uspokoiłam, jednak takie grupowe damskie pogawędki pomagają polecam każdej kobiecie w pierwszej ciazy. Aha i w Niemczech kursy sa darmowe, nic nie trzeba płacić. Jeden termin był z przyszłymi tatusiami, położna im trochę o porodzie opowiadała, pokazała jak mozna kobietę wspierać, np. Masaż kręgosłupa w dolnej parti ciepłymi ziarnami wisni(sa takie malutkie poduszki z ziarnami i wkłada sie je mikrofali i podgrzewa) - masaż zmniejsza ból. Kupiłam sobie w końcu poduszkę rogala- do karmienia i mozna tez na niej spać, ale nie wiem jak sie wygodnie na niej usadowić, poki co sprawdza sie idealnie pod stopy podczas snu Czy macie obecnie problemy z ciśnieniem? Jest tak gorąco i jestem bardzo osłabiona, zaczęłam znowu pic 1 kawę dziennie, zeby jakoś sie na nogach utrzymać. |
|
|
|
#3474 |
|
Raczkowanie
|
Witam sie w 31tygodniu
![]() Odebralam dzis wyniki badan i mam 3 pozycje ponizej normy. Niestety wssystkie wskazuja na anemie, ale w ciazy to niby inne te normy sa. Najbardziej mniw martwi spadek hemoglobiny bo ostatnio mialam 12,4 a teraz 11 i jak patrzylam na starsze badania to caly czas mi spada. Dzis o 17 mam wizyte zobaczymy co lekarz powie. Ostatnio na watku byla cos mowa o tym ale kurcze nie moge tego odszukac;/ |
|
|
|
#3475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówi się nawet o fizjologicznej niedokrwistości. Zazwyczaj lekarze przepisują żelazo i jakoś się te wyniki trzymają do końca ciąży. Nie masz co się martwić
|
|
#3476 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale troche przerazilo mnie, ze bodajze Asicuha ma dwa tyg. wiecej niz ja, a dziecko wazy prawie 2x tyle, co moje :OCytat:
Moja babcia byla szczypior cale zycie, w ciazy tyla malutko, a dzieci rodzila w przedziale 4000-4500 (trojka). Ja juz zapowiedzialam corci, ze 3200 ma wazyc, nie wiecej ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
#3477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczymy dzisiaj na wizycie co orientacyjnie powie lekarz, ostatnio stwierdził, że z takim przyrostem jak ma dotychczas, to zdecydowanie bliżej 3500 niż 4000, więc jakoś strasznie bać się nie muszę Chyba, że nabrał aż tyle masy, że nagle wyskoczy wyżej
|
|
|
|
|
#3478 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() brawa za wizytę i dobre wyniki ![]() Cytat:
ja swojemu synkowi też tak cały czas powtarzam wizyta za tydzień, to się przekonam
|
|
#3479 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
za szyjke i powodzenia w nauce toaletowej![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
dla małej i super, że wszystko jest ok. Fajnie, że Ci sie gratisy dostały No i pochwal się, kiedy Esik do was dołącza![]() Cytat:
![]() Cytat:
A nie będzie Ci za gorąco w polarze w sierpniu Mam nadzieje, że zakupy udaneCytat:
za kolejny tydzień. Tez jestem zdania, że niewiedza sprzyja strachowi, a jak sie strach oswoi wiedza, to jest dużo lepiej Mi moje zajęcia też pomagają. Problemów z ciśnieniem nie mam to nie pomogę, ja z tych niskociśnieniowych i w zasadzie kawę przez całą ciąże piję![]() Któras pytała o dokumenty do becikowego: więc w Krk można dostać 2 x 1000 zł. Z UM jesli dochód nie przekracza 840 zł/os. netto i to ogólnopolskie gdzie dochód może wynosić maks 1922,00 zł/os. netto. Przy czym trzeba pamietac, że jesli składamy wniosek przed 31/10 to nalezy przedstawic zaświadczenie o dochodach ze skarbówki za rok 2014, a jesli po 31/10 to zaświadczenie za rok 2015. Ponadto do tego "państwowego" nalezy przedstawic jeszcze zaświadczenie z ZUS o wysokości składek odprowadzanych za konkretny rok. No i oczywiście wypełniony wniosek. Do liczby osób w gospodarstwie domowym wlicza się nowy członek rodziny czyli przykładowo w 2014r. bylismy sami z Tż i zarabialiśmy każde po 3000 netto przez wszystkie miesiące czyli 6000 net, w sierpniu rodzi sie nam córka/syn i jest nas juz troje, we wrzesniu składamy wniosek, a więc do celów becikowego nasz dochód za 2014 wyniesie 2000 net/osobe czyli i tak sie nie łapiemy ![]() Szybko mi dzis mija czas, jeszcze 1,5 godz. i do domu
|
||||||||
|
|
|
#3480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy dzieciaczek rośnie w swoim tempie i każde będzie trochę inaczej ważyć przy porodzie. Ja mojej zapowiedziałam, że jak utyje więcej niż 3,5kg to nie rodzę ![]() Niee W za dużym szoku byłam
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.

za czujność, spostrzegawczość i szybka kalkulacje

Noż kurde to małe jak zdzieli psu po pysku przypadkiem, to mu szczękę połamie 

<3

nie wiem jak mi poszło, dowiem się za 2 tygodnie ale porównałam wyniki z innymi i mieliśmy te same więc albo jest ok albo wszyscy mamy źle 

nawet skomentowałam wczoraj do męża, że jednak nie każdy poziom upośledzenia musi być widoczny gołym okiem;p