Torbiel w trakcie ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-06, 09:31   #1
bakemp89
Przyczajenie

Torbiel w trakcie ciąży

Witam,

jestem w 6 tygodniu ciąży i dziś rano pojawiło się troszkę różowego śluzu. Wystraszyłam się i od razu poszłam do lekarza. Podczas USG lekarz sprawdził jajniki. Jest pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym - wszystko prawidłowo. A w lewym jajniku 4 cm torbiel wypełniona wodą (echeoujemna, bez przepływów, torbiel prosta).. czy ktoś miał podobną sytuację? Strasznie się boję... co robić?

Lekarz mi powiedział, że mam się nie martwić i że torbiel może się wchłonąć, albo pęknąć- ale to nic groźnego jak się tak stanie i że trzeba kontrolować. A jak poczuje silny ból mam natychmiast jechać z wynikami z USG do szpitala bo może jajnik się skręcić. i kolejną wizytę mam mieć dopiero pod koniec czerwca.

Edytowane przez bakemp89
Czas edycji: 2016-06-06 o 19:46
bakemp89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-06, 12:13   #2
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Dot.: Torbiel w trakcie ciąży

Ja też podczas potwierdzania ciąży dowiedziałam się że mam torbiel 8cm..
Z czasem się zaczął wchłaniać już do 4 cm się zmniejszył
Stary 2016-06-06, 12:56   #3
bakemp89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez xjustyniaaax Pokaż wiadomość
Ja też podczas potwierdzania ciąży dowiedziałam się że mam torbiel 8cm..
Z czasem się zaczął wchłaniać już do 4 cm się zmniejszył
Mam nadzieję, że i u mnie się wchłonie... a w którym tygodniu się dowiedziałaś o torbieli i po jakim czasie się zmniejszyła do 4 cm?
Stary 2016-06-06, 17:53   #4
motylek85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bakemp89 Pokaż wiadomość
Witam,

jestem w 6 tygodniu ciąży i dziś rano pojawiło się troszkę różowego śluzu. Wystraszyłam się i od razu poszłam do lekarza. Podczas USG lekarz sprawdził jajniki. W jednym pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółciowym - wszystko prawidłowo. A w drugim jajniku 4 cm torbiel wypełniona wodą (echeoujemna, bez przepływów, torbiel prosta).. czy ktoś miał podobną sytuację? Strasznie się boję... co robić?

Lekarz mi powiedział, że mam się nie martwić i że torbiel może się wchłonąć, albo pęknąć- ale to nic groźnego jak się tak stanie i że trzeba kontrolować. A jak poczuje silny ból mam natychmiast jechać z wynikami z USG do szpitala bo może jajnik się skręcić. i kolejną wizytę mam mieć dopiero pod koniec czerwca.
bakemp nie strasz! jak to, że masz w jednym jajniku pęcherzyk ciążowy? on powinien być w macicy przecież. Mam nadzieję, że to tylko "przejęzyczenie" bo pęcherzyk ciążowy w okolicach jajnika to ciąża pozamaciczna, bardzo niebezpieczna dla kobiety! Oczywiście nie chcę cię straszyć i mam nadzieję, że jednak wszystko dobrze jest i tam gdzie trzeba co do torbieli to też na pierwszym usg wyszło, że mam i choć do drugiego usg nieco urosła to już teraz (14 tydzień) nie ma po niej śladu.

♥37/40♥
USG: 03.10 - 2090g szczęścia
USG: 22.11
Wizyta: 28.11
motylek85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-06, 19:48   #5
bakemp89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez motylek85 Pokaż wiadomość
bakemp nie strasz! jak to, że masz w jednym jajniku pęcherzyk ciążowy? on powinien być w macicy przecież. Mam nadzieję, że to tylko "przejęzyczenie" bo pęcherzyk ciążowy w okolicach jajnika to ciąża pozamaciczna, bardzo niebezpieczna dla kobiety! Oczywiście nie chcę cię straszyć i mam nadzieję, że jednak wszystko dobrze jest i tam gdzie trzeba co do torbieli to też na pierwszym usg wyszło, że mam i choć do drugiego usg nieco urosła to już teraz (14 tydzień) nie ma po niej śladu.

zgadza się- pomyliłam się- miała być macica. Z tego stresu już pomyliłam wszystko.
Stary 2016-06-07, 07:06   #6
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że i u mnie się wchłonie... a w którym tygodniu się dowiedziałaś o torbieli i po jakim czasie się zmniejszyła do 4 cm?
Dowiedzialam się w 5t6d wtedy tez niło już serduszko. Na nastepnej wizycie za miesiac juz bylo 4 z groszami. Teraz tylko prenaralne wiec pod koniec czerwca sie dowiem jak tam wyglada sytuacja. Nic sie nie martw
Stary 2016-06-07, 07:48   #7
motylek85
Zakorzenienie

Cytat:
zgadza się- pomyliłam się- miała być macica. Z tego stresu już pomyliłam wszystko.
uffffffffff to niech teraz dzidzia rośnie zdrowo a ty się nie martw tą torbielą baaardzo często zdarza się w ciąży.

♥37/40♥

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-07, 07:52   #8
bakemp89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez xjustyniaaax Pokaż wiadomość
Dowiedzialam się w 5t6d wtedy tez niło już serduszko. Na nastepnej wizycie za miesiac juz bylo 4 z groszami. Teraz tylko prenaralne wiec pod koniec czerwca sie dowiem jak tam wyglada sytuacja. Nic sie nie martw
Trzymam kciuki żeby było wszystko ok

Cytat:
Napisane przez motylek85 Pokaż wiadomość
uffffffffff to niech teraz dzidzia rośnie zdrowo a ty się nie martw tą torbielą baaardzo często zdarza się w ciąży.
dziękuję za pomoc i wsparcie!

Nie wiem co bym bez Was zrobiła!
Stary 2016-06-07, 10:01   #9
motylek85
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam kciuki żeby było wszystko ok

dziękuję za pomoc i wsparcie!

Nie wiem co bym bez Was zrobiła!

♥37/40♥
Stary 2016-06-08, 18:20   #10
jola35
Rozeznanie

bakemp
ja też miałam stwierdzoną torbiel, w 6,5 tygodnia miała 6cm podczas gdy moja poziomka była 10 razy mniejsza i wyglądało to na usg dośc niefajnie, że ta wiela dziura pochłonie moje dziecko
Lekarz powiedział by się nie martwić, bo to pozostałość po ciałku żółtym i że może rosnąc do końca 1 trymestru potem powinna się wchłonąć.
Byłam w zeszłym tyg na usg w 10tc i torbiel zmniejszyła się z 6 do 4 cm! więc jest poprawa!

Więc rzeczywiście nie ma się czym martwić!
koleżanka mówiła że kiedyś miała ponad 8 cm torbiel w ciązy i się wchłonęła - więc trzeba wierzyć że będzie ok!!!
jola35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-08, 18:42   #11
201606201204
Konto usunięte

Ja miałam dwie torbiele juz na pierwszej wizycie. Obie sie wchłonęły
201606201204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości