Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegnamy - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-07, 11:42   #1381
Cherry_24
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
A czy któraś ma mniej wiecej pokoik dla nowego członka rodziny gotowy? Chociaż tak troszkę chyba Ty Cherry robiłas? Wstawiłaby któraś zdjęcie i zainspirowała?
Mogę wstawić choć tam są tylko mebelki, stare łóżko i pranie no ale jak bardzo chcecie to wstawię
Cherry_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 11:43   #1382
sosowhat
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn

Cytat:
Napisane przez Cherry_24 Pokaż wiadomość
Mogę wstawić choć tam są tylko mebelki, stare łóżko i pranie no ale jak bardzo chcecie to wstawię

Poka poka
sosowhat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 11:43   #1383
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shine_sky Pokaż wiadomość
Ja też do tego czasu chcę ogarnąć resztę wyprawki, a po wakacjach ciuszki, bo teraz w sklepach ciężko z takimi jesienno zimowymi.

W Auchanie mrożone, ale nie w panierce żadnej

Ja dziś na obiad robię burgery z ciecierzycy, pierwszy raz więc nie wiem czego się spodziewać.
Ja na wyprzedażach będę polować na jakieś letnie ciuszki na kolejny sezon, trzeba jakoś będzie rozmiar przekalkulowac

Ja często robię burgery z soczewicy, pycha wychodzą!
Najczęściej robimy sobie wtedy bułki z burgerem i dużą ilością warzyw Może dziś wieczorem bym takie kotletasy przyrządziła
Z ciecierzycy nie próbowałam, daj znać, jak wyjdą i przepis proszęęęęęęęę
aleksandramaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 11:43   #1384
Cherry_24
Wtajemniczenie

[QUOTE=shine_sky;61430256
Ja dziś na obiad robię burgery z ciecierzycy, pierwszy raz więc nie wiem czego się spodziewać. [/QUOTE]

Jadłaś hummus? Bo to z ciecierzycy. Ja lubię ale są osoby którym ten smak nie pasuje.
Stary 2016-06-07, 11:47   #1385
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Jadłaś hummus? Bo to z ciecierzycy. Ja lubię ale są osoby którym ten smak nie pasuje.
Ja lubię hummus
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 11:51   #1386
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jadłam w Stamule raz sam i mi nie podszeł, ale chyba spóbuję zrobić i jeść na kanapkach z warzywami, bo ogólnie ciecierzyca mniam.
Stary 2016-06-07, 11:53   #1387
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sosowhat Pokaż wiadomość
Poka poka
no to zrobię fotki i wstawię bo teraz w pracy jestem

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
Napisane przez aleksandramaj Pokaż wiadomość
Ja jadłam w Stamule raz sam i mi nie podszeł, ale chyba spóbuję zrobić i jeść na kanapkach z warzywami, bo ogólnie ciecierzyca mniam.
hummus ma specyficzny smak i albo się go kocha albo nienawidzi

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Ja lubię hummus
dobrze bo jest bardzo zdrowy
Stary 2016-06-07, 12:00   #1388
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
My będziemy mieć łózeczko w sypialny ale myślę czy nie kupić czegos do salonu, zeby za dnia dziecko moglo z nami byc. Bujaczek to moze nie ale jakaś kołyska albo kosz. Co myślicie?
Ja tam mam za mały salon i nie chcę go zagracać, styknie mi mata. Ale to co kto kupi zależy od miejsca, upodobań i portfela
Cytat:
Ale Cię wzięło... Od soboty Cię tak trzyma? Dobrze pamiętam?
Współczuję :/
Tak, tzn w sobotę zjadłam kebaba ale wtedy bolał mnie brzuch, oddaję go od niedzieli.
Cytat:
Panna Izabela a masz zaparcia, wzdęcia czy tylko bóle?
Mam zaparcia, rozwolnienie i ból brzucha 3 dzień. Na szczęście brzuch nie boli cały czas, tylko mocny skurcz i po nim wiem, żeby biec do wc.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:03   #1389
mietowka25
Zakorzenienie

Listopadowaa mi marzył się ten kosz mojzeszowy ;-) ale chyba zostanę przy tym lezaczku ;-)

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Albo taki hamak http://amazonas-baby.pl/produkty/hamaki-i-kolyski <3
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:03   #1390
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:06   #1391
doooti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
A te w panierce kupujesz mrożone?
Nawet gdybym kupiła świeże faktycznie to nie podjęłabym się chyba ich przyrządzać

Zawsze w knajpkach jadłam, chyba bym sie nie odważyła typowej mrożonki kupić..
doooti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:07   #1392
aleksandramaj
Wtajemniczenie

[QUOTE=mietowka25;61431536]Listopadowaa mi marzył się ten kosz mojzeszowy ;-) ale chyba zostanę przy tym lezaczku ;-)/QUOTE]

Faktycznie cudne te kosze! Pierwszy raz widzę
Stary 2016-06-07, 12:09   #1393
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
Zawsze w knajpkach jadłam, chyba bym sie nie odważyła typowej mrożonki kupić..
Dlaczego?
Listeriozy to już nie będzie miało bo jest głęboko mrożone.
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:11   #1394
jalouse
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam się z rana Tż ma dzisiaj urodziny. No ale prezent już dostał więc rano był tylko buziak ;-)
100 lat dla tz.

Cytat:
Myślę, że dwa miesiące już łykam żelazo i jem mięso a wyniki mam gorsze od tych pierwszych z morfologii
No nic, trzeba się wziąć za siebie i jakoś to mięcho w siebie wmuszać codziennie. Do tego soczewica i szpinak, oby się poprawiło. Kiedyś pisałyście, z czym jeść szpinak ze względu na szczawiany, pamięta któraś?
Bardzo chętnie skorzystam z przepisu na koktajl, dzięki

Co to za cudeńko to afrykańskie mydło??

Ja się witam z rana również. Na śniadanie drożdżowe bułeczki z malinami upieczone wczoraj wieczorem

Miętówka sto lat dla tż
U mnie też koktajl się sprawdził. Szpinak nie ma dużo żelaza. Żelazo z roślin słabo się przyswaja, szczawiany jeszcze to utudniaja.
Jedz też kasze, najlepiej amarantus i komose ryzowa.

Cytat:
No no no weekend pierwsza klasa Bardzo ładne imiona, jak się zdrabnia Miłosza?

Czy jarmuż można wg Ciebie zastąpić szpinakiem? Mieszkam we Włoszech, nie widziałam tu jarmużu. Poszukam, ale w razie czego...
Lepszy jarmuz

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
A ten lezaczek bujaczek to jest wogole artykul pierwszej potrzeby dla dziecka? Taki must have ze tak to ujme? Tak sie zastanawiam czy chce przyzwyczajac do bujania
Nie jest potrzebny. Ja nie chciałam uczyć bujania, spała w łóżeczku, albo na kanapie przy mnie, a bawiła się na macie edukacyjnej.

Cytat:
http://www.tinylove.pl/index.php?p35...18kg-niebieski ja wybrałam ten. Podoba mi się ta możliwość położenia na płasko.
Mam. Nam się przydał przy karmieniu jako krzesełko, jak mała jeszcze nie siedziała.

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Też mam bóle pachwin jak przesadze z chodzeniem

Jaki laktator kupiłaś? Zastanawiam się nad philipsem avent, ale tym ręcznym. Elektryczny może mi się nie przydać, a wolę mieć w domu.
Ja mam medale mini elektric. Bardzo dobry, polecany na wizażu.

Cytat:
Do wózeczka mu pod główkę położę, żeby miał wygodnie, kupiłam płaską bo dzieci chyba nie powinny wysoko mieć głowy

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Powiem Wam, że to jest radocha kupić coś swojemu maluchowi.
Chyba byłam jedyną, która kładka dziecko na płasko. Nie wiem skąd przekonanie, ze tak dziecku nie jest wygodnie.

Cytat:
No to elektryk, faktycznie będziesz go używać, przy ręcznym tylko byś się denerwowała.

Ja jestem w kropce. Chce karmić piersią, ale mam małe sutki (króciutkie brodawki) i boje się jak niemowlę sobie z tym poradzi. Jak złapie i będzie ciągnąć bez nerwów to super, jak nie to butla i odciąganie...
Nie zamartwiaj się, bo karmienia siedzi w głowie. Ja mialam brodawki duże i wklęsłe, mała nie umiała złapać. Kilka tygodni z nakladkami i sutki się wyciagnely.

Cytat:
Będziemy kombinować...
Jak obecne tu mamy mają jakieś polecane nakładki, to proszę pomóc, zaopatrzę się wcześniej na wszelki wypadek.

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Które miałaś?
I jeszcze jedno pytanie, taki avent ma nakładki w różnych rozmiarach, o co biega z tymi rozmiarami, od czego to zależy?
Ja używałam z baby one, tanie i dobre. Z aventu były grubsze. Zaczyna się od najmniejszego rozmiaru i zwiększa rozmiar wraz ze wzrostem ust dziecka. Różnią się rozmiarem końcówki imitujące brodawek i chyba ilością dziurek.

Cytat:
Cherry ładne te kocyki, takie unisexowe

A jeśli chodzi o pieluchy, to jakie polecacie obecne mamy?
Ostatnio już się na jednej czaiłam, ale nie wiedziałam z jakiego materiału wziąć, a w piątek może wtedy bym już jakieś kupiła
Tetra do wycierania buzi, ewentualnie szerokiego pieluchowania. Flanelowych uzywalismy do przykrywania w gorące dnia, mialam kolorowe. Potem kupiłam kocyk bambusowy i flanele leżały.

Edytowane przez jalouse
Czas edycji: 2016-06-07 o 12:29
jalouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:12   #1395
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Super, to sobie zamówię z kilka sztuk na sprobowanie ja uzywam tez miesiecznych Pure Vision ale już je powoli wycofują z rynku a ich nowa wersja jest niestety klapą dla mnie :/
Z soczewkami niestety się tak nie da, każdemu pasuje co innego. Ale z miesięcznych jeśli chcesz zmienić ja moge polecić Air Optix mają bardzo dobre parametry, uwodnienie , nawilżenie i przepuszczalność powietrza. Ja bardzo je lubię

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2016-06-07, 12:17   #1396
doooti
Zadomowienie

Cytat:
Dlaczego?
Listeriozy to już nie będzie miało bo jest głęboko mrożone.

Raz ze panierka ma w sobie cała tablice mendelejewa a dwa ze paluszki rybne i inne takie mniejsze rybne rzeczy w panierce maja mało wspólnego z ryba ;/ podobnie z reszta z mrożonymi nuggetsami etc.
Stary 2016-06-07, 12:23   #1397
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Aha kumam. Pewnie jak.nie.spi a mama zmienia pomieszczenia.w mieszkaniu jak cos robi.
ja już mam taki leżaczek/bujaczek
w sumie nadaje się już od pierwszych dni życia dla noworodka , jest regulowana wysokość można położyć na płasko czy podnieść oparcie dla większego bobasa , są pasy dla bezpieczeństwa
może samo stać, można lekko bujać
bobas może sobie leżeć obserwować świat, być np. ze mną w salonie czy gdy coś będe robić w kuchni , przecież nie będzie ciągle w łóżeczku lub na rękach
wiadomo że jak jest już większy to chce się ruszać wiercić itp. ale takie maleństwo to tylko leży
ja uważam że to się przyda , mam z firmy fisher price
mam taki :
https://www.google.pl/search?q=fishe...0fR5t8tWZGM%3A

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2016-06-07, 12:30   #1398
Hiacinta
Raczkowanie

Cytat:
Nie jest to coś co musisz mieć. Ja miałam wątpliwości czy to nie jest zbędny wydatek, a z drugiej strony chciałam mieć coś w czym maluch będzie leżał a ja mogę mieć go na widoku. Można w nim bujać malucha a można i zablokować bujanie i będzie sobie np. spał.

Bujaczki nie są dobre dla kręgosłupa, ortopedzi odradzają.
Hiacinta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:33   #1399
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hiacinta Pokaż wiadomość
Bujaczki nie są dobre dla kręgosłupa, ortopedzi odradzają.
tylko to nie jest bujak a huśtawka hybrydowa

https://www.youtube.com/watch?v=RNLIQ5PXH_I tu dziewczyna opowiada dokładnie o tym konkretnym modelu.

Edytowane przez Cherry_24
Czas edycji: 2016-06-07 o 12:37
Stary 2016-06-07, 12:38   #1400
jalouse
Wtajemniczenie

Cytat:
tylko to nie jest bujak a huśtawka hybrydowa
W tym też nie ma odpowiedniego podparcia dla kręgosłupa. U mnie mała hustala się w nim, ale jednorazowo ok. 20 minut.
Stary 2016-06-07, 12:40   #1401
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jalouse Pokaż wiadomość
100 lat dla tz.

U mnie też koktajl się sprawdził. Szpinak nie ma dużo żelaza. Żelazo z roślin słabo się przyswaja, szczawiany jeszcze to utudniaja.
Jedz też kasze, najlepiej amarantus i komose ryzowa.

Lepszy jarmuz

Nie jest potrzebny. Ja nie chciałam uczyć bujania, spała w łóżeczku, albo na kanapie przy mnie, a bawiła się na macie edukacyjnej.

Mam. Nam się przydał przy karmieniu jako krzesełko, jak mała jeszcze nie siedziała.

Ja mam medale mini elektric. Bardzo dobry, polecany na wizażu.

Chyba byłam jedyną, która kładka dziecko na płasko. Nie wiem skąd przekonanie, ze tak dziecku nie jest wygodnie.

Nie zamartwiaj się, bo karmienia siedzi w głowie. Ja mialam brodawki duże i wklęsłe, mała nie umiała złapać. Kilka tygodni z nakladkami i sutki się wyciagnely.

Ja używałam z baby one, tanie i dobre. Z aventu były grubsze. Zaczyna się od najmniejszego rozmiaru i zwiększa rozmiar wraz ze wzrostem ust dziecka. Różnią się rozmiarem końcówki imitujące brodawek i chyba ilością dziurek.

Tetra do wycierania buzi, ewentualnie szerokiego pieluchowania. Flanelowych uzywalismy do przykrywania w gorące dnia, mialam kolorowe. Potem kupiłam kocyk bambusowy i flanele leżały.
Dzięki stokrotne, bo już kombinowałam że to rozmiar dopasowany do piersi, a nie do dziecka :P
Liczę że z karmieniem jakoś pójdzie chciałabym się tym nacieszyć, bo jakieś pół roku po urodzeniu będę musiała wrócić do leków.

U nas w domu wszystkie niemowlaki leżały na płasko. Dostałam tylko radę, żeby zaopatrzyć się w płaską podusię na wypadek kataru.
Stary 2016-06-07, 12:43   #1402
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Raz ze panierka ma w sobie cała tablice mendelejewa a dwa ze paluszki rybne i inne takie mniejsze rybne rzeczy w panierce maja mało wspólnego z ryba ;/ podobnie z reszta z mrożonymi nuggetsami etc.
Eeee ale kalmary?
Przecież to nie jest zmielone mięso. W składzie np tych co oglądałam było 100% kalmara.
Fakt panierka pewnie nie należy do najzdrowszych.
A nuggetsów nigdy mrozonych nie jadłam, nie widziałam nawet takowych :P
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:43   #1403
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jalouse Pokaż wiadomość
W tym też nie ma odpowiedniego podparcia dla kręgosłupa. U mnie mała hustala się w nim, ale jednorazowo ok. 20 minut.
Nie będę dziecka trzymać w nim przecież cały dzień, we wszystkim umiar. Gyby tak patrzeć na każdą rzecz jaką chce się kupić to wyjdzie na to, że wszystko ma wady i złe strony. Kupisz nosidełko to będzie złe bo bioderka, kupisz fotelki a to będzie mało bezpieczny albo kark dziecka będzie krzywo ułożony, kup butelki też będzie źle bo źle ścięty smoczek. We wszystkim można szukać wad. ;D
Stary 2016-06-07, 12:45   #1404
desire87
Zadomowienie

Cytat:
Nie będę dziecka trzymać w nim przecież cały dzień, we wszystkim umiar. Gyby tak patrzeć na każdą rzecz jaką chce się kupić to wyjdzie na to, że wszystko ma wady i złe strony. Kupisz nosidełko to będzie złe bo bioderka, kupisz fotelki a to będzie mało bezpieczny albo kark dziecka będzie krzywo ułożony, kup butelki też będzie źle bo źle ścięty smoczek. We wszystkim można szukać wad. ;D
nasi rodzicie sadzali nas w niewygodnych fotelikach, bujali na koślawych huśtawkach, spaliśmy w twardych wózkach po 3 kuzynkach i żyjemy i mamy proste plecki nie ma co się nakręcać...
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:46   #1405
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

hej

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
Ja przepadne zakupowo dopiero na jesień
ja też

Cytat:
My będziemy mieć łózeczko w sypialny ale myślę czy nie kupić czegos do salonu, zeby za dnia dziecko moglo z nami byc. Bujaczek to moze nie ale jakaś kołyska albo kosz. Co myślicie?
fajny pomysł wg mnie
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:46   #1406
jalouse
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki stokrotne, bo już kombinowałam że to rozmiar dopasowany do piersi, a nie do dziecka :P
Liczę że z karmieniem jakoś pójdzie chciałabym się tym nacieszyć, bo jakieś pół roku po urodzeniu będę musiała wrócić do leków.

U nas w domu wszystkie niemowlaki leżały na płasko. Dostałam tylko radę, żeby zaopatrzyć się w płaską podusię na wypadek kataru.
Też tak myślałam i kupiłam większe. A przy karmieniu okazało się, ze przy malutkiej buzce są trudności.

Ja podkładem pod materac tak gdzie głowa, gazety.

Edytowane przez jalouse
Czas edycji: 2016-06-07 o 12:49
Stary 2016-06-07, 12:46   #1407
doooti
Zadomowienie

Cytat:
Eeee ale kalmary?
Przecież to nie jest zmielone mięso. W składzie np tych co oglądałam było 100% kalmara.
Fakt panierka pewnie nie należy do najzdrowszych.
A nuggetsów nigdy mrozonych nie jadłam, nie widziałam nawet takowych :P

No kalmarów nie mielą wiec ogólnie spoko tylko ta panierka, ale raz po raz nie zaszkodzi
Stary 2016-06-07, 12:47   #1408
desire87
Zadomowienie

a co do kalmarów to polecam zajrzeć do siecówki THAI EXPRESS - we Wrocławiu mają przepyszne jedzenie a jako że to sieciówka to pewnie maja te same receptury we wszystkich miastach
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:48   #1409
bluesberry
Zakorzenienie

CHERRY i tu się z Tobą 100% zgadzam :ekhm:
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-07, 12:49   #1410
shine_sky
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na wyprzedażach będę polować na jakieś letnie ciuszki na kolejny sezon, trzeba jakoś będzie rozmiar przekalkulowac

Ja często robię burgery z soczewicy, pycha wychodzą!
Najczęściej robimy sobie wtedy bułki z burgerem i dużą ilością warzyw Może dziś wieczorem bym takie kotletasy przyrządziła
Z ciecierzycy nie próbowałam, daj znać, jak wyjdą i przepis proszęęęęęęęę
Jak mi wyjdą to oczywiście się pochwalę

Cytat:
Lubię ten z Lidla z żurawiną

Ja to mam ogólnie zagwozdkę z tymi bujakami i łóżeczkami. Bo w sypialni będziemy mieli kołyskę bo dostaję w spadku(jak wyrośnie zmienimy na łóżeczko). Natomiast co w momencie, kiedy mały zaśnie, a ja będę chciała zejść do kuchni na dół(mieszkamy w domu i mamy dwa piętra). Nie wiem czy wtedy znieść ze sobą tą gondolę od kołyski czy na przykład włożyć go do bujaczka(z tym, że musi być opcja na płasko i bez bujania)? Chodzi o to, żeby podczas robienia obiadu itd mieć go na oko, nie chciałabym w pierwszych miesiącach radośnie przygotowywać obiadu na parterze, kiedy on spałby bez mojej"kontroli" u góry. Chcę kupić nianię, ale ona raczej przyda się w późniejszych miesiącach kiedy poczuję się pewniej.
Co byście mi radziły?
shine_sky jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości