Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-06, 10:52   #4621
Vinnga
Zakorzenienie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Kociaak Pokaż wiadomość
Dokładnie tak jak pisze Vinnga- dla zdrowej kobiety idealne TSH to 1-1,5. Dla kobiety chcącej zajść w ciążę to niemalże mus Wszędzie gdzie pytałam stosują normę do 4,2, co dla mnie jest nieco dziwne. Zwłaszcza, że ja nie wierzyłam nigdy lekarzom, mówiącym mi że tabletki nie wpływają na inne hormony- to jest tak delikatny układ, takie głupoty wpływają na hormony, że tabletki anty nie wpływałyby na inne? Dobre sobie. Gdzieś ostatnio wyczytałam, że tabletki mogą prowadzić do subklinicznej niedoczynności tarczycy

Tu są fajne (i proste, niewymagające cudowania) rady jak sobie poradzić z dietą na wspomożenie tarczycy:
http://www.qchenne-inspiracje.pl/201...-na-temat.html
http://www.qchenne-inspiracje.pl/201...czycy-tak.html

Każde hormony wprowadzą zamęt w Twoją własną gospodarkę hormonalną i jest szansa, że będziesz mieć jakieś objawy odstawienia niestety na szczęście brałaś je na tyle krótko, że nie powinny byc one bardzo poważne bądź długotrwałe moim zdaniem
Ciekawe, taką teorię ostatnio przedstawiła nieśmiało moja endokrynolog, bo w sumie to nie mogła znaleźć innej przyczyny mojej niedoczynności (ani Hashimoto, ani niedobór jodu, ani przysadka).
Nie wiem jak lekarze mogą takie rzeczy opowiadać, że jedne hormony nie wpływają na drugie, wszystko jest ze sobą silnie powiązane...
Dzięki za linki
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-06, 12:19   #4622
201611240917
Konto usunięte

Zabawne, że jeszcze rok temu mówiłam, że będę brać tabletki przynajmniej do 30tki :P
Odmieniło mi się całkiem.
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-09, 22:08   #4623
Lady_K_
Przyczajenie

Cześć , własnie sie zbieram do odstawienia tabletek, 3 do konca opakowania.
Najpierw 6 lat Nuvaring, wszystko bylo spoko do czasu plamień . Potem zmiana na Zoely ( obecne ok 6 mcy) i dramat, zatrzymane hektolitry wody ... Cwicze, dieta, a woda stoi, wygladam powoli jak balon, do tego pryszcze na brodzie mi sie zrobily:/ Przed Nuvaringiem mialam to samo na Yasminie ale teraz jestem starsza ( 30 lat) i boje sie, ze nie pojdzie tak szybko...
Jak szybko zaczeła Wam schodzić ta woda?
Czy wspomagałyście się czymś ? Bo ja zaraz pękne

Z góry dzięki za pomoc
Lady_K_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-10, 10:04   #4624
pysia07
Raczkowanie

U mnie po 26 dniach od odstawienia tabsów pojawiła się dziś @. Troche z rana brzuch pobolewal, ale juz przeszlo. Miesiaczka dokladnie tego samego dnia jak krwawienie przy braniu tabletek, ale wiem ze to sie jeszcze moze zmienic.

Oby dalej było tylko dobrze
pysia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-10, 10:45   #4625
zakrecona_pomarancza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pysia07 Pokaż wiadomość
U mnie po 26 dniach od odstawienia tabsów pojawiła się dziś @. Troche z rana brzuch pobolewal, ale juz przeszlo. Miesiaczka dokladnie tego samego dnia jak krwawienie przy braniu tabletek, ale wiem ze to sie jeszcze moze zmienic.

Oby dalej było tylko dobrze
ale zazdroszczę...
Odstawiłam w kwietniu i do dnia dzisiejszego cisza. Po jakim czasie według Was powinnam wybrać się do lekarza, jeśli w dalszym ciągu nie mam okresu?
Stary 2016-06-10, 11:24   #4626
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Cytat:
Napisane przez zakrecona_pomarancza Pokaż wiadomość
ale zazdroszczę...
Odstawiłam w kwietniu i do dnia dzisiejszego cisza. Po jakim czasie według Was powinnam wybrać się do lekarza, jeśli w dalszym ciągu nie mam okresu?

Ja osobiście już bym poszła Lepiej pójść na próżno, głowę pozawracać i się uspokoić, niż potem kombinować i się martwić Dwa miesiące to jednak długo

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-10, 12:11   #4627
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
ale zazdroszczę...
Idź już, długo nie masz.

U mnie właśnie przyszedł 4 okres po odstawieniu, 29 dni, więc zaczynam 5 cykl.
Czyli dobrze obstawiałam owulację 2 tyg temu Nauczyłam się obserwować swoje ciało.
Powiem wam, że bardziej regularne mam teraz okresy niż przed braniem piguł.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-10, 13:38   #4628
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
ale zazdroszczę...
Myślę, że możesz się już umawiać Lepiej sprawdzić co i jak
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-10, 16:37   #4629
pysia07
Raczkowanie

[QUOTE=zakrecona_pomarancz a;61568056]ale zazdroszczę...
Odstawiłam w kwietniu i do dnia dzisiejszego cisza. Po jakim czasie według Was powinnam wybrać się do lekarza, jeśli w dalszym ciągu nie mam okresu?[/QUOT

Mi moj gin powiedzial, ze jesli w ciagu miesiaca miesiaczka sie nie pojawi to powinnam sie do niego zglosic, takze mysle ze ty tym bardziej powinnas...zawsze warto miec spokojna glowe

U mnie to dopiero pierwsza miesiaczka, wiec na razie nie ma co sie cieszyc bo moze sie okazac ze np. jutro juz jej nie bedzie, a za miesiac nie dostane wcale.

Roznie moze byc...ale mam nadzieje ze bedzie dobrze. Twoj organizm tez musi sie wyregulowac.

Dlugo bralas tabsy?
Stary 2016-06-11, 08:42   #4630
Lady_K_
Przyczajenie

Cześć, jutro odstawiam powiedzcie czy zabiezpieczalyscie sie jakos dodatkowo po odstawieniu? Bo chyba samej prezerwatywie nie ufam tak do końca
Stary 2016-06-11, 09:30   #4631
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lady_K_ Pokaż wiadomość
Cześć, jutro odstawiam powiedzcie czy zabiezpieczalyscie sie jakos dodatkowo po odstawieniu? Bo chyba samej prezerwatywie nie ufam tak do końca
Ja ufam
A raczej bardziej partnerowi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-11, 10:52   #4632
Lady_K_
Przyczajenie

Haha zaufanie zaufaniem ale ja panikara jestem no ale jakis trzeba dac sobie rade odstawiam tabletki bo Zoely proboje mnie zniszczyc ale odpoczne i wroce do Nuvaringu
Stary 2016-06-11, 11:01   #4633
pysia07
Raczkowanie

Cytat:

Ja po odstawieniu wspolzyje z prezerwatywą, bo co wiecej?
Nie wiem, czy sa jeszcze jakies globulki plemnikobojcze, czy zele - nie szukalam hmm...ale raczej tak, jednak ja akurat polegam na samej prezerwatywie. Dodatkowo Tż nie konczy we mnie (tzn. nie konczy w prezerwatywie, we mnie w srodku).
Tez jestem straszna panikara , zwlasza ze jedno dziecko juz mam i na razie nie po drodze mi by bylo drugie.
Stary 2016-06-11, 11:07   #4634
201611240917
Konto usunięte

Ja nie panikuję.
Nie jesteśmy płodne cały miesiąc, poza tym dobrze założona prezerwatywa nie pęknie.
Zawsze można rozważyć założenie wkładki.
Stary 2016-06-12, 10:10   #4635
elizakasia
Raczkowanie

Witam odstawiłam tabletki po 5 latach zażywania i wczoraj dostałam pierwszą "normalną" miesiączkę. Czy dobrze liczę, że pierwszy dzień cyklu to był dzień wystąpienia krwawienia z odstawienia a ostatni dzień to dzień przed wystąpieniem miesiączki? to mi 30 dni wychodzi
elizakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-12, 17:34   #4636
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizakasia Pokaż wiadomość
Witam odstawiłam tabletki po 5 latach zażywania i wczoraj dostałam pierwszą "normalną" miesiączkę. Czy dobrze liczę, że pierwszy dzień cyklu to był dzień wystąpienia krwawienia z odstawienia a ostatni dzień to dzień przed wystąpieniem miesiączki? to mi 30 dni wychodzi
Tak. Po odstawieniu anty ważne są trzy pierwsze cykle.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-14, 06:40   #4637
Sofiax
BAN stały

Cytat:
Napisane przez shantai Pokaż wiadomość
Ja ufam
A raczej bardziej partnerowi
A to Twój partner umie powstrzymać preejakulat ? Chyba zaufanie nie ma tu nic do rzeczy chyba,że ufasz jego umiejętności zakładania prezerwatywy bo fakt to ma istotne znaczenie.
Sofiax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-14, 07:39   #4638
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sofiax Pokaż wiadomość
A to Twój partner umie powstrzymać preejakulat ? Chyba zaufanie nie ma tu nic do rzeczy chyba,że ufasz jego umiejętności zakładania prezerwatywy bo fakt to ma istotne znaczenie.
Przecież mowa o prezerwatywach.
Stary 2016-06-14, 08:59   #4639
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Cytat:
Żadnych dodatkowych zabezpieczeń poza prezerwatywą nie stosujemy z TŻ

Chociaż trochę szkoda, że nie można bez gumki, jednak to były doznania przyjemniejsze niż z. Chociaż sam seks bez tabsów to bez porównania lepszy

Cytat:
Napisane przez Sofiax Pokaż wiadomość
Też myślę, że chodzi o umiejętność prawidłowego założenia prezerwatywy

Już czwarty dzień boli mnie lewy jajnik, wcześniej kłuł, przypominał o sobie a wczoraj wieczorem i dziś, to po prostu boli, nie daje o sobie zapomnieć i skoncentrować na pracy Cieszę się, że pracuje, ale takie atrakcje mógłby sobie darować

Nie palę od 15.03.2015

Stary 2016-06-14, 15:04   #4640
Sofiax
BAN stały

Fakt ja z moim Tż 4 i pół roku używaliśmy prezerwatyw i było oki i mój Tż faktycznie idealnie wręcz zakłada prezerwatywę, nie ma zapowietrzenia i idealnie przylega ani nie zawija się a z kolei chłopak mojej koleżanki nie umiał gumek zakładać i kilkukrotnie im pękały.

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Hehe i to używaliśmy jakichś za 2 zł za paczkę z supermarketu
Stary 2016-06-16, 14:09   #4641
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Byłam dziś u ginekologa, mój ból jajnika to podręcznikowo piękna owulacja, nawet mi na usg pokazywał moje wnętrze poprzedni ginekolog mi ani razu usg nie zrobił ten mnie od razu na usg piersi wysłał, uspokoił co do odstawienia, wszystko gra i zachęca do starań o potomka

Także dziewczęta, chodzić do lekarzy (sensownych!) i się nie denerwować że okresu nie ma, tu boli, tam strzyka

Nie palę od 15.03.2015

Stary 2016-06-17, 00:07   #4642
Sofiax
BAN stały

ja mam jakoś dziwnie bo mam nawet zbadane, że owulacji nie mam a od kiedy biorę tabletki to mam bóle jak przy owulacji tylko sporo silniejsze.
Stary 2016-06-18, 13:10   #4643
Mya_93
Rozeznanie

Dziewczyny, jakoś na dniach powinnam dostać okres, pierwszy od odstawienia. Jeżeli go nie dostanę to po jakim czasie udać się do ginekologa po coś na wywolanie?
Mya_93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 14:25   #4644
Sofiax
BAN stały

ja bym po 2-3 tygodniach poszła
Stary 2016-06-19, 11:54   #4645
thuskawa
Raczkowanie

Hej dziewczyny

Mam pytanie, może trochę głupie ale wolę się upewnić. Jestem w trakcie sesji i nie mam chwilowo czasu na wizytę u mojego ginekologa (mam do niego 300km ), mój chłopak wyjeżdża na wakacje i postanowiłam po pół roku odstawić anty. Moje pytanie brzmi - do kiedy można uprawiać seks bez zabezpieczenia? Kończę ostatni blister 27 czerwca w poniedziałek, w piątek dostaję regularnie okres, który trwa równo tydzień. Wiem, że po odstawieniu tabletek płodność wzrasta, dlatego pytam doświadczone koleżanki

Sat down here with my head hung down and I just seem to find a bit of peace, bit of love, bit of something left behind.

thuskawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 23:35   #4646
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thuskawa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Mam pytanie, może trochę głupie ale wolę się upewnić. Jestem w trakcie sesji i nie mam chwilowo czasu na wizytę u mojego ginekologa (mam do niego 300km ), mój chłopak wyjeżdża na wakacje i postanowiłam po pół roku odstawić anty. Moje pytanie brzmi - do kiedy można uprawiać seks bez zabezpieczenia? Kończę ostatni blister 27 czerwca w poniedziałek, w piątek dostaję regularnie okres, który trwa równo tydzień. Wiem, że po odstawieniu tabletek płodność wzrasta, dlatego pytam doświadczone koleżanki
Do dnia ostatniej tabletki

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-21, 21:32   #4647
hoacynka
Raczkowanie

Dziewczyny pocieszcie
Odstawiłam jakiś czas temu tabletki i o ile nigdy w życiu nie miałam jakichś większych problemów z cerą (wiadomo że w okolicach okresu pojawiały się pojedyncze niespodzianki ) to od tego czasu moja skóra jest w tragicznym stanie i to nawet na policzkach mam problemy gdzie w życiu nie miałam w tym miejscu niedoskonałości .
Nic mi na to nie pomaga.
Macie coś co może pomóc? Jeśli dalej tak będzie to rozważam wizytę u dermatologa :/.
Swoją drogą włosy też mi wypadają, zbankrutowałam na różnych ampułkach i trochę przystopowały na szczęście, ale skóra...

hoacynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-22, 09:07   #4648
pysia07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hoacynka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pocieszcie
Odstawiłam jakiś czas temu tabletki i o ile nigdy w życiu nie miałam jakichś większych problemów z cerą (wiadomo że w okolicach okresu pojawiały się pojedyncze niespodzianki ) to od tego czasu moja skóra jest w tragicznym stanie i to nawet na policzkach mam problemy gdzie w życiu nie miałam w tym miejscu niedoskonałości .
Nic mi na to nie pomaga.
Macie coś co może pomóc? Jeśli dalej tak będzie to rozważam wizytę u dermatologa :/.
Swoją drogą włosy też mi wypadają, zbankrutowałam na różnych ampułkach i trochę przystopowały na szczęście, ale skóra...

Dawno odstawilas tabletki? Dlugo je bralas?

Włosy to wypadaja, tak jest bo następuje spadek estrogenów. Mi tez coraz bardziej wypadaja, a tabletki odstawilam troche wiecej niz miesiac temu. Tak juz jest z wlosami, podobno trzeba to przejsc i nic na to nie pomoze, po czasie minie.

Po jakim czasie od odstawienia zaczely sie u ciebie problemy z cera?

Przeczytaj sobie w skrocie caly ten watek to zobaczysz ile tu kobiet po odstawieniu ma ten sam problem, masa. Az sama jestem przerazona i boje sie, ze sama niedlugo bede przez to przechodzic.

Widzialam tu na forum juz takie watki o tradziku po odstawieniu tabletek albo o tradziku hormonalnym, poszukaj, poczytaj.

Niestety ja sama od siebie nic wiecej nie pomoge, ale raczej powinnas isc juz do dermatologa. Trzymaj sie cieplo i dzialaj

Edytowane przez pysia07
Czas edycji: 2016-06-22 o 09:09
Stary 2016-06-22, 09:35   #4649
hoacynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pysia07 Pokaż wiadomość
Dawno odstawilas tabletki? Dlugo je bralas?
(...)
Po jakim czasie od odstawienia zaczely sie u ciebie problemy z cera?
Prawie 3 miesiące temu odstawiłam, brałam niecałe 3 lata.
Najgorsze problemy ze skórą mam od jakiegoś miesiąca .

Najdziwniejszy był wysyp 'kaszki' na czole jakieś 2 tygodnie temu, nie wiem jak to inaczej nazwać, nigdy czegoś takiego nie miałam (nie zmieniłam diety, ani pielęgnacji) na szczęście powoli przechodzi po maseczkach i peelingach ale w międzyczasie tragicznie to wyglądało .

Strasznie żałuję brania tabletek

hoacynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-22, 09:49   #4650
pysia07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hoacynka Pokaż wiadomość
Prawie 3 miesiące temu odstawiłam, brałam niecałe 3 lata.
Najgorsze problemy ze skórą mam od jakiegoś miesiąca .

Najdziwniejszy był wysyp 'kaszki' na czole jakieś 2 tygodnie temu, nie wiem jak to inaczej nazwać, nigdy czegoś takiego nie miałam (nie zmieniłam diety, ani pielęgnacji) na szczęście powoli przechodzi po maseczkach i peelingach ale w międzyczasie tragicznie to wyglądało .

Strasznie żałuję brania tabletek

3 lata to jednak troche juz jest, wiec nie obylo sie bez skutkow zazywania tabletek. Moze jeszcze jakies badania powinnas zrobic hormony itp.

Zrob tak jak pisalam, przeszperaj forum i poczytaj. Ja sie juz duzo naczytalam na temat tradziku po odstawieniu tabsow. Wybierz sie do dermatologa jesli bedzie gorzej.

Sama sie boje co sie u mnie wydarzy za jakis czas...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości