![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
maturzystki pomóżcie koleżance po fachu......
Mozliwe ze tylko mnie przeraża opcja matury.... a mozliwe że nie tylko mnie
![]() ![]() ![]() Pomożecie towarzyszki niedoli??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Dot.: maturzystki pomóżcie koleżance po fachu......
Przesuwam na plotkowe i łączę z wątkiem o efektywnej nauce.
Ci na odwyku też potrafili ![]() Zastanów się lepiej. Poza tym wątpię, żeby ktoś na wizażu polecał Ci używki jako sposób na efektywniejszą naukę. Przeczytaj lepiej ten wątek i postaraj się znaleźć coś dla siebie. ![]()
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sposoby nauki - Jak efektywnie się uczyć i rozplanować czas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja może nie mam jeszcze takiego doświadczenia w obkówaniu, bo jestem dopiero w 1 gimnazjum, ale mam całkiem niezłe oceny (najgorsza to aktualnie 3), i opatentowałam kilka dobrych metod:
1. Muzyka poważna- już to zostało wymienione, ale ona naprawdę pomaga. Najlepiej jest słuchac (wg. mnie) 9 symfonii Bethovena, ale inne też się nadają. Najgorzej działa słuchanie fasole, czy czegoś w tym stylu, bo zupełnie zakłócają koncentrację. 2.Napoje energetyzujące- kawa, kappuccino, nawet zielona herbata, a przede wszystkim takie jak Plusssssz Active. Oczywiście niekoniecznie trzeba je stosowac (tych dwóch ostatnich jeszcze nie obczaiłam), ale pomagają. 3. Ruch- to naprawdę ważne. Najlepiej w trakcie nauki robic sobie pół- godzinne przerwy. Można też nagrac sobie materiał i słuchając biegac. 4. Co się uczysz- zapisuj!- świetną metodą jest przepisywanie materiału (gorzej jest jak jest go dużo, więc można go sobie podzielic na kawałki). Nie trzeba potem tego czytac, po prostu lepiej "wchodzi" do głowy! 5.Zapamiętywanie tuz przed lekcją- to najgorsza metoda, bo trzeba do niej miec superpamięc, ale warto sobie powtórzyc materiał tuż przed lekcją. No to chyba tyle. Oczywiście metod jest dużo więcej, ale to są te najlepsze wg. mnie. NIE POLECAM METODY 3XZ (ZAKUC,ZDAC,ZAPOMNIEC). Może się zdarzyc, że nauczyciel będzie pytał z zaległych materiałów. Extra metodą jest uczenie się po każdej lekcji, gdyż potem się tylko przypomina materiał, lub uczy się brakujących rzeczy. Jeśli w domu czegoś nie pamiętacie, nie liczcie, że w szkole się wam przypomnie. No to tyle. Stosujcie się, a będziecie geniuszami:p!!! PS.:Zapomniełabym: świetną metodą jest też miłośc- w końcu wszystko kojarzy ci się z ukochanym, a więc wszystko jest wspaniałe! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Małolata:p
B. fajny wątek. Mój sposób nauki jest następujący:
Przed nauką, przepisuję sobie wszystko na kartkę, to co mam sie nauczyć [uważam że tak jest najlepiej]. Nie lubię siedzieć przy książce i się z niej uczyć. Z zeszytu to samo - często nie ma tych rzeczy, których też muszę się nauczyć. Niestety nigdy nie mogę się nauczyć na 5 ![]() Czasem się ucze i myślę o czymś innym. A czasami myśle, że się nauczyłam na tą 5 a sie potem okazuje że tak nie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Wtajemniczenie
|
najlepsza metoda to... być ciekawym tematu
![]() ![]() ja jak jeszcze miałam fizykę i musiałam się jej nauczyć na sprawdzian choć jej nienawidzę całym sercem ![]() ![]() ![]() ![]() jeśli jest się ciekawym tego co trzeba się nauczyć to wiedza bardzo szybko wchodzi do głowy. zawsze miałam tak z biologią ![]() ![]() ![]() ![]() a jeśli czegoś się nie da zrozumieć i zafascynować się tym to warto układać jakieś śmieszne wierszyki, tworzyć słowa z pierwszych liter wyrazów do zapamiętania, śpiewać sobie to czego trzeba się nauczyć w rytm ulubionej piosenki, rysować obrazki, kolorowo podkreślać ważne informacje itd. pamiętam jak z koleżanką uczyłyśmy się... już nie pamiętam czego (bo mnie to nie interesuje ![]() ![]() ![]()
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetny sposób, do dziś pamiętam, a klasycznymi metodami nie mogłam się nauczyć.
![]() |
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
Na siedmiu wzgórzach piętrzy* się Rzym
![]() *pięć trzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Tego uczyła mnie pani w 5 klasie podstawówki
![]()
![]() |
#250 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez sciagam mapy twwoich mysli przez emula
![]() |
#251 |
Rozeznanie
|
Mogłabym Wam tu przkeopiowac całą moją prace zaliczeniową na temat efektywności uczenia sie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Raczkowanie
|
Podbijam wątek, bo jest bardzo ciekawy. Zaczynają się wakacje i większosc z nas (tych uczących sie) bedzie miala duzo wolnego czasu. Mozna go wyorzystac na poznanie tych bardzo ciekawych technik, o tórych pisała iff. Ja sama kupiłam w zeszle wakacje ksiazke "Mapy Twoich myśli" Buzana, ale jak zaczal sie rok szkolny, to ja rzucilam w kat,, nie mialam czasu. Teraz bym chciała zaczac sie znowu uczyc. Mam duzo czasu (az do pażdziernika) - 3 miesiace. Chcialabym nauczyc sie technik szybkiego zapamietywania i czytania. Mój problem chyba wynika jednak z tego, iz mam slomiany zapal i to do wszystkiego. Moja ochota znika ta szybko jak sie pojawila, czyli momentalnie i niepostrzezenie.
![]() ![]() ![]() W każdym razie, gorąco zachecam wszystkie wizażanki, żeby sie do mnie przyłączyly. Mysle, że w internecie jest duzo na ten temat i nawet jelsi nie macie tej ksiazki, to mozecie skorzystac z czegos innego. Na przyklad z tych stronek http://www.szybkie-czytanie.com/ http://student.agh.edu.pl/~mstan/roz...pters/menu.htm Pozdrawiam . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Super wątek, wiele ciekawych rzeczy z niego wyniosłam
![]()
![]() |
![]() |
#254 |
Przyczajenie
|
![]()
Jeśli chodzi o mnie to sposób z muzyką- bez różnicy jaką - poważną czy nowoczesną jest do bani!!!!!
bo mnie tylko rozprasza, a jak jeszcze jakaś fajan piosenka to ją śpiewam pod nosem i nawet nie patrzę do ksiażki!! to zależy od charakteru; jednym muzyka pomaga, a drugim nie . . . Jeśli chodzi o notatki- to moim zdaniem też zbyt dobry sposób nie jest, jeśli klasówka jest jutro- ODRADZAM!! Skupicie sie tylko na robieniu notatek- z dużej cześci materiału, a wszystko wydaje sie ważne- no i tylko przepisuje się książkę;/ jak na spr z biologii mam materiał z jakichś 90 str, to notatek na 2 dzień sie nie zrobi- gwarantuję- przynajmniej takich dobryh. Bo po co robić byle co, skoro często w ksiażce pod tematem jest ogólne streszczenie ( niedokładne, ale...) Polecam notatki robić zdecydowanie wcześniej!- wtedy mamy czas je dobrze napisać i powtarzać zawarte tam wiadomości ![]() Ja też jestem wzrokowcem jak wielu z Was. Nie moge np sie uczyć z kartki, na której jest nabazgrane. pismo musi być czytelne ... Pomaga mi cisza, miłe miejsce do nuki- takie, które lubicie, brak rzeczy, odwracajacych nasą uwgę ![]() Niektórzy też piją kawe- ale ja nie lubię PS- niektórzy ludzie lubią uczyć sie w łzienkach( serio)- czemu nie? buźka ![]() powodzenia
![]() |
#255 |
Konto usunięte
|
kochani. wakacje mamy. :P
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
czy mogłabym prosić o te ebooki???
Z gory dziekuję: Madziaa_15@poczta.fm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
rychło w czas.
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
Nikt nie posiada już tych ebooków??? bardzo by mi się teraz przydały ...
Proszę o pomoc ![]() Madziaa_15@poczta.fm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
podbijam wątek.
I dajcie juz spokój z tymi ebookami. notabene-12 zł za książkę.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz nawet w tym watku zostalo napisane, ze przesylanie sobie plikow jest zabronione. Jesli nie wierzysz to poczytaj regulamin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Przyganiał kocioł garnkowi, ściąganie z emula też jest zabronione.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Super wątek!
Zaintrygował mnie ten Buzan z jego książkami. Chyba sobie kupie ![]() Chciałam tylko zapytać się czy "Genialna pamięć" to to samo co "Pamięć na zawołanie" . Zastanawiam się także co lepiej kupić "Pamięc na zawołanie czy "Mapy twoich myśli". Proszę o pomoc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Rozeznanie
|
Ja mam ksiązki Buzna i je czytałam, ale wszystkie książki "instrukcje obsługi nauki" jakoś mnie nie przekonywyja. Nauka, jak się szybko uczyć...welug mnie bez ciężkiej pracy niewiele da się zdzaiałać.
Choc przyznam, że niektóre porady z książek P.Buzana sa przydatne. Mój sposób na nauke to przepisywanie notatek. Przepisuje je, potem podkreslam, potem jeszcze coś do nich dopisuję. Nie lubię uczyć się przy nawet najmniejszym hałasie, nawet jesli jest to Bethoven. Cisza absolutna i skupienie tylko na jednej rzeczy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 |
Przyczajenie
|
ciekawy artykuł o metodach szybkiego czytania i nauki http://www.profeo.pl/board/topic/152...u_artykul.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamówiłam sobie Genialną Pamięć.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 | |
Zadomowienie
|
Dot.: :) Sposoby nauki - Help
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
Pomocy
Wiecie co mozecie mi powiedziec jak moge sie nauczyc szybko na jutro
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomocy
Plussz activ albo coś podobnego i sio do książek zamiast siedzieć na Wizażu
![]()
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze dochodze do siebie po Sylwku a tu tyle sprawdzianow to jakis zart chyba ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
Trzeba sie było wziąć do nauki trochę wcześniej, a nie dopiero po Sylwestrze. A Plusssz Activ nie znasz? Musujące tabletki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.