Wymarzony pierścionek - cz. IV - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-02, 17:06   #4891
nema_
Gość

Dot.: Wymarzony pierścionek - cz. IV

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Wiem wiem ciężko sobie to wyobrazić.
Wiesz jak to jest... głód jest w tedy najpiekniejszym odczuciem. Dąrzysz do tego by cały czas czuć głód. Jedzenie obrzydza...totalnie. Ulubionym posilkiem jest woda...nie ma czegos takiego jak ulubiona potrawa.
Ja wprawdzie nigdy nie chorowałam na anoreksję i nie byłam nigdy blisko, ale ostatnio przez chwilę zrozumiałam jak to może być a propo tegoco napisała Hania. Kilka dni jadłam prawie zdawkowo. Zaczęło się od tego, co Wam pisałam, że mnie mdli - chyba się czymś zatrułam. I wtedy jak nigdy prawie wymiotowałam. Poczułam się dziwnie dobrze z osłabieniem i pustką w żołądku. W pewnym momencie burczenie brzucha nie było denerwujące a stało się dziwnie satysfakcjonujące. Zaczęłam dość często myśleć o tym, czy aby nie pójść do łazienki i nie zmusić się znów do zwrócenia jedzenia. Dziś przez chwilę tez o tym myślałam. Pilnuję się jednak i tego nie robię. To naprawdę nie takie trudne poddać się temu uzależnieniu... Trzeba uważać.
Stary 2008-01-02, 17:07   #4892
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Dokładnie przyczyny anoreksji czy bulumii są dużo głębsze niż sądzi większość ludzi. Ktoś kto tego nie doświadczył albo chociażby nie zagłębił się w lekturze o tych chorobach, myśli, ze wystarczy zacząć jeść i będzie wszystko ok... tymczasem to wcale nie wystarczy...
Moja siostra jest dla mnie jak przyjaciółka matka ...jest wszystkim dla mnie. Jest 12 lat starsza i to ona w duzej częsci mnie wychowała...dlatego tez dopiero jej płacz pozwolił mi na zrozumienie....skoro najwazniejsza dla mnie osoba na mój widok plakala coś musialo byc nie tak.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 17:14   #4893
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Anitka ja też jak czytam Twoje posty to odnoszę wrażenie, że jestm na jakiejś walce a Twój TZ chce za wszelką cene wygrac myśli, że Ty będziesz z nim mimo wszystko i wcale się nie stara
Tylko ze ja juz nie bede z nim mimo wszystko, to juz nie ta sama Anitka. Z Nowym rokiem jestem silniejsza i wiem ze gdzies czeka na mnie Ten czlowiek, ktory pokocha mnie taka jaka jestem, dla ktorego Ja bede wazna i z ktorym bede szczesliwa i jemu dam szczescie, poczuje pelnie milosci. Tz nie robi nic w tym kierunku..
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 17:16   #4894
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANITKA79 Pokaż wiadomość
Tylko ze ja juz nie bede z nim mimo wszystko, to juz nie ta sama Anitka. Z Nowym rokiem jestem silniejsza i wiem ze gdzies czeka na mnie Ten czlowiek, ktory pokocha mnie taka jaka jestem, dla ktorego Ja bede wazna i z ktorym bede szczesliwa i jemu dam szczescie, poczuje pelnie milosci. Tz nie robi nic w tym kierunku..
i dzisiaj powiesz o tym TZ-owi? Napiszę tylko, że pewnie będzie znów Ci obiecywał złote góry, ale podejrzewam, że skończyło by się tak samo jak zwykle smutne to, ale pamiętaj, że kogoś jeszcze spotkasz

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 17:22   #4895
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Anitko bardzo mi przykro to czytać. Juz sama nie wiem co Ci napisać. Myslałam ze się szybko dogadacie...bo jak dla mnie zadnych powaznych kryzysów nie przezywacie...a skoro nie potraficie się dogadać to moze rzeczywiscie oczekujecie od zycia czegoś innego, brak zrozumienia w tych podstawowych kwestiach jest niszcząca....
Stary 2008-01-02, 17:23   #4896
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Moja siostra jest dla mnie jak przyjaciółka matka ...jest wszystkim dla mnie. Jest 12 lat starsza i to ona w duzej częsci mnie wychowała...dlatego tez dopiero jej płacz pozwolił mi na zrozumienie....skoro najwazniejsza dla mnie osoba na mój widok plakala coś musialo byc nie tak.
Haniu czy to znaczy, że nie przechodziłaś żadnej terapii?

Cytat:
Czasem chyba lepiej jest odejść tak jak Ty to zrobiłaś Anitko.

Edytowane przez twin--maid
Czas edycji: 2008-01-02 o 17:26 Powód: post pod postem
twin--maid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 17:27   #4897
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu czy to znaczy, że nie przechodziłaś żadnej terapii?
Nie.
Stary 2008-01-02, 17:30   #4898
ANITKA79
Zadomowienie

Powiem mu o tym, kiedy sie spotkamy, jak przeczyta to wszystko co napisalam.

Cytat:
Anitko bardzo mi przykro to czytać. Juz sama nie wiem co Ci napisać. Myslałam ze się szybko dogadacie...bo jak dla mnie zadnych powaznych kryzysów nie przezywacie...a skoro nie potraficie się dogadać to moze rzeczywiscie oczekujecie od zycia czegoś innego, brak zrozumienia w tych podstawowych kwestiach jest niszcząca....
Haniu kochana ja czuje ze on tymi ciaglymi fochami, prawie 4* w tygodniu, z byle powodu o *******y, on mnie tym niszczy. Nie da sie podporzadkowac zycia, do jego fochow. I potem caly czas sie bac zeby cos powiedziec, bo moze wybuchnac, bo nie tak cos zrozumiei sobie pojdzie. Haniu Tz naprawde nie zachowywal sie jak czlowike ktroy kocha, dla niego liczy sie tylko on i jego potrzeby. Jak bedziesz miec chwile to przeczytaj to co pisalam na wizazu/wiesz dla mnie tak nie wyglada milosc i szacunek/ On obiecuje poprawe na krotki i kiedy czuje sie pewnie znow mnie atakuje, tak zeby jeszcze bardziej zaboalo, zeby dokuczyc, zeby zranic. Staralam sie zeby mnie zrozumial, ale on mnie niszczy A ja na to nie pozwole, czuje sie madra kobietom i wiem czego chce od zycia. Dalam mu cala swoja milosc a on ja podeptal, wyrzucil Nie chce byc lepszy ani sie zmienic..To co on robi i co mowi, naprawde boli, wierz mi....
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 17:32   #4899
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Nie.
To podziwiam Cię, że sama potrafiłaś wyjść z tej choroby. Czytałam dużo na ten temat bo przymierzałam się do pisania pracy rocznej z anoreksji lub bulimii i wiem, że to rzadkość gdy ktoś sam bez pomocy specjalistów wychodzi z anoreksji/ bulimii.
Stary 2008-01-02, 17:38   #4900
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
To podziwiam Cię, że sama potrafiłaś wyjść z tej choroby. Czytałam dużo na ten temat bo przymierzałam się do pisania pracy rocznej z anoreksji lub bulimii i wiem, że to rzadkość gdy ktoś sam bez pomocy specjalistów wychodzi z anoreksji/ bulimii.
Nie wiem sama jak to się stało. Czy choroba jeszcze nie zawładnełs moim umyslem do konca, czy jestem tak silna osobowoscią, czy przyjaciele i rodzina mi w tym pomogli.

Wiem tylko ze przyjazd do Polski mojej siostry byl przełomem. Spojrzalam w lustro i zobaczyłam chuda a nie grubą siebie. Zaczełam pomału przyzwyczajac swój organizm do jedzenia, zaczełam słuchac moich przyjaciól i rodziny. Uzmyslowiłam sobie ze to co mówią jest prawde i to ja mam skrzywiony obraz własnej osoby.
Stary 2008-01-02, 18:01   #4901
vadi
*sportaddict*

a ja miałam anoreksje, bo im bylam chudsza, tym wiecej uwagi i troski poswięcali mi znajomi i rodzina no i pokazałam wszystkim, że wieczny grubas potrafi im zagrać na nosie.
eh....

ciekawostka: nigdy nie miałam takiego brania jak wtedy, gdy ważyłam duuuużo za mało.
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 18:39   #4902
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
a ja miałam anoreksje, bo im bylam chudsza, tym wiecej uwagi i troski poswięcali mi znajomi i rodzina no i pokazałam wszystkim, że wieczny grubas potrafi im zagrać na nosie.
eh....

ciekawostka: nigdy nie miałam takiego brania jak wtedy, gdy ważyłam duuuużo za mało.
Miałaś powodzenie. W moim przypadku było zupełnie na odwrót. Ja byłam paskudna, wypadły mi włosy i jedyne uczucia jakie wywoływałam to było współczucie i obrzydzenie.
Stary 2008-01-02, 18:49   #4903
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Miałaś powodzenie. W moim przypadku było zupełnie na odwrót. Ja byłam paskudna, wypadły mi włosy i jedyne uczucia jakie wywoływałam to było współczucie i obrzydzenie.
Właśnie ja też się zdziwiłam.
Ostatnio był program w tv o anoreksji i bulimii. Nie rozumiem zupełnie jak może miec super-powodzenie dziwczyna, która wygląda dokładnie jak więźniowie z obozów koncentracyjnych. Wychudzona, szara cera, wypadajace włosy, często brak zebów.. Nie chcę nikogo urazić, ale chyba zdajemy sobie sprawę z tego, że tak samo jak chorobliwa nadwaga, też choroblia niedowaga mają negatywne skutki dla zdrowia.
Cieszę się Haniu i Vadi, że z tego wyszłyście! Życzę wam byście już nigdy nie musiały do tego wracać!

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:00   #4904
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Nie chcę nikogo urazić, ale chyba zdajemy sobie sprawę z tego, że tak samo jak chorobliwa nadwaga, też choroblia niedowaga mają negatywne skutki dla zdrowia.
Cieszę się Haniu i Vadi, że z tego wyszłyście! Życzę wam byście już nigdy nie musiały do tego wracać!
W sensie??? myslisz ze osoba mająca anoreksję zdaje sobie sprawę ze wychudzony organizm ma negatywne skutki dla zdrowia???
Osoba chora nie zdaje sobie sprawy ze jest chuda...wiec tym samym nie zdaje sobie sprawy ze jest to niebezpieczne.
To troszke inaczej niz z nadwagą. Takie osoby zdaja sobie sprawę ze swojej nadwagi, ale nie chcą albo nie potrafia z tym walczyć.
Anorektyczki nie walczą bo w lustrze caly czas widza grubaskę....

Spoko spoko teraz kocham swoje ciało....jest perfekcyjne...nawet z wystajacymi boczkami ze spodni
Stary 2008-01-02, 19:05   #4905
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
W sensie??? myslisz ze osoba mająca anoreksję zdaje sobie sprawę ze wychudzony organizm ma negatywne skutki dla zdrowia???
Osoba chora nie zdaje sobie sprawy ze jest chuda...wiec tym samym nie zdaje sobie sprawy ze jest to niebezpieczne.
To troszke inaczej niz z nadwagą. Takie osoby zdaja sobie sprawę ze swojej nadwagi, ale nie chcą albo nie potrafia z tym walczyć.
Anorektyczki nie walczą bo w lustrze caly czas widza grubaskę....

Spoko spoko teraz kocham swoje ciało....jest perfekcyjne...nawet z wystajacymi boczkami ze spodni
Haniu wbrew pozorom znam mechanizm tej choroby Nie porównuje nadwagi do niedowagi w sensie psychologicznym ale w sensie skutków fizycznych. Mówię, że my zdajemy sobie z tego sprawę. Wiem że anoraktyczka widzi siebie zupełnie inaczej niż postrzega ja otoczenie.
Ciesze sie ze masz perfekcyjne ciało

Stary 2008-01-02, 19:11   #4906
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Anitko trzymaj się

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:11   #4907
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Haniu wbrew pozorom znam mechanizm tej choroby Nie porównuje nadwagi do niedowagi w sensie psychologicznym ale w sensie skutków fizycznych. Mówię, że my zdajemy sobie z tego sprawę. Wiem że anoraktyczka widzi siebie zupełnie inaczej niż postrzega ja otoczenie.
Ciesze sie ze masz perfekcyjne ciało
OK teraz rozumiem
Stary 2008-01-02, 19:15   #4908
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
OK teraz rozumiem
To dobrze.

Stary 2008-01-02, 19:18   #4909
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Wiem wiem ciężko sobie to wyobrazić.
Wiesz jak to jest... głód jest w tedy najpiekniejszym odczuciem. Dąrzysz do tego by cały czas czuć głód. Jedzenie obrzydza...totalnie. Ulubionym posilkiem jest woda...nie ma czegos takiego jak ulubiona potrawa.
no właśnie. jedzenie to przeszkoda w dążeniu do celu.

Cytat:
no mnie to też dziwi, chociaż nigdy nie wyglądałam jak superszkieletor (wg mnie )

ale fakt faktem - zdaję sobie sprawę z tego, że zawsze już będę się widziała inaczej niż widzą mnie inni. oczywiście znacznie bardziej krytycznie.
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:20   #4910
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

hej kochane w nowym roku

wrocilam wczoraj ale nie moglam dojsc jeszcze do siebie po zabawie sylwestrowej
w sumie to jeszcze do konca nie doszlam

bylo super, i wyjazd i zabawa naprawde sie udala

narzeczona nie zostalam ale i tak bylo cudnie
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:22   #4911
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ja tez jestem bardzo krytyczna co do swojego ciała. 6 lat temu ( miałam wtedy 17 lat i zaczynałam być z TZ) miałam manię odchudzania. przez 3 dni potrafiłam nic nie jesc tylko sączyć wodę (i to malutko) a "najadałam się" oglądając jedzenie w tv schudłam wtedy do 40kg. zatrzymał mi się okres i to mnie wystraszyło. potem chciałam przytyc, jadłam ale to spowodowało ze dalej chudłam (jeszcze 2 kilo mniej), dostałam tabletki na wywołanie okresu itp. masakra . nigdy więcej. az patrze na swoje zdjęcia z tego okresu nie mogę

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:23   #4912
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
hej kochane w nowym roku

Witam w nowym roku.
Hmmm..skoro do dziś dochodziłaś do siebie to musiało byc na prawdę super-cudnie- ostro
Stary 2008-01-02, 19:23   #4913
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
hej kochane w nowym roku

Cieszę się że udał się wyjazd i zabawa

Stary 2008-01-02, 19:29   #4914
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

ja jeszcze dochodze i odsypiam

ale wiecie co? chyba juz nigdy nie rusze alkoholu - wczoraj caly dzien mialam dreszcze, wymiotowalam i myslalam ze umre, nawet juz do szpitala chcialam jechac, tak sie strulam
przetrwalam dzieki TZ ktory sie mna opiekowal i robil herbatki zamiast odsypiac, kochany jest
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:33   #4915
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
ja jeszcze dochodze i odsypiam

ale wiecie co? chyba juz nigdy nie rusze alkoholu - wczoraj caly dzien mialam dreszcze, wymiotowalam i myslalam ze umre, nawet juz do szpitala chcialam jechac, tak sie strulam
przetrwalam dzieki TZ ktory sie mna opiekowal i robil herbatki zamiast odsypiac, kochany jest
Biedulka.
Znam takie strucie....okropne...ale wazne ze mogłas liczyc tego dnia na TZ
Stary 2008-01-02, 19:56   #4916
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Biedulka.
Znam takie strucie....okropne...ale wazne ze mogłas liczyc tego dnia na TZ

A ja prócz strucia zupełnie szczeniackiego nigdy w dorosłym życiu nie strułam się aby mieć objawy jak opisała Svinecka Mam tzw. twardą głowę i naprawdę mogę wypić dużo alkoholu, po czym prześpię się i jestem jak nowonarodzona....nawet mieszając alkohol Cyborg jakiś czy co....
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:59   #4917
Poemi
Zakorzenienie

Weszłam tu, zobaczyłam, że piszecie o anoreksji i tak mi się źle zrobiło ;( Niby już z tego wyszłam a jednak...

PS.
TŻ powiedział, że chce najpierw wziąć ślub cywilny a potem kościelny ponieważ na cywilny krótko się czeka a potem zrobimy sobie kościelny z takim weselem jakie będę chciała Nie wiem co mam myśleć.
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 20:15   #4918
nema_
Gość

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
Weszłam tu, zobaczyłam, że piszecie o anoreksji i tak mi się źle zrobiło ;( Niby już z tego wyszłam a jednak...

PS.
TŻ powiedział, że chce najpierw wziąć ślub cywilny a potem kościelny ponieważ na cywilny krótko się czeka a potem zrobimy sobie kościelny z takim weselem jakie będę chciała Nie wiem co mam myśleć.
Znaczy nie wiem za bardzo jakie jest tło tej wypowiedzi. Ale to chyba dobrze
Stary 2008-01-02, 20:18   #4919
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poemi Pokaż wiadomość
Ale się chłopak śpieszy hohoho

Stary 2008-01-02, 20:26   #4920
Poemi
Zakorzenienie

Wcześniej TŻ mówił, że od zaręczyn do ślubu to tak z 2 lata minie co najmniej. Chociaż może miał na myśli, że po 2 latach cyiwilny a potem dopiero kościelny. W każdym razie zawsze byłam przekonana, że tylko kościelny weźmiemy
Poemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości