Izotek - cz.II - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-16, 21:28   #2671
asiuulkaa
Zadomowienie

Dot.: Izotek - cz.II

Cytat:
Napisane przez FioletowaGruszka Pokaż wiadomość
Kurcze im bardziej wgłębiam się w skutki uboczne i ilość osób, które ich doświadczyły tym mniej mam ochotę kontynuować kurację

Co myślicie o problemach z jelitami, stawami itp. wywołanymi przez izotek? Przejmujecie się tym jakoś wybitnie?

Lepiej nie dać się zwariować. Po aspirynie czy antybiotykach też można mieć poważne skutki uboczne,ale jakoś tak się nie zastanawiamy nad tym. Jasne,że to nie cukierki,izotek nie jest bez wpływu na organizm ale zawsze warto rozważyć,czy zniszczona psychika, stany depresyjne i problemy społeczne,które są wynikiem trądziku nie przynoszą również negatywnych skutków dla organizmu. Trzeba przeanalizować za i przeciw i wybrać mniejsze zło. U mnie akurat było nim stosowanie izoteku. Spodziewałam się gorszych efektów. Mam nadzieję,że efekt kuracji utrzyma się po zakończeniu.
asiuulkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-16, 21:39   #2672
feronik
Raczkowanie

Cytat:
Przed leczeniem nie używałam bo i tak rzadko wychodzę na słońce. Ale teraz rozglądam się za czymś niezapychającym, polecasz jakieś konkretne marki?
+Dziękuję
Od siebie mogę polecić filtr Vichy 50 matujący i z La Roche Posay 50+ ultra lekki fluid (z tym, że ten warto wcześniej jakoś przetestować, bo może Cię trochę podrażnić jeśli będziesz miała bardzo podrażnioną skórę podczas kuracji). A do ciała czyli głównie na ręce i ramiona używam emulsja do opalania z Lirene (też SPF 50), jest fajna bo dosyć tania. Czasem maznę nią też twarz i też się sprawdza. Dziewczyny chyba też często polecają filtr z Pharmaceris ten hydrolipidowy dla dzieci i dorosłych. Generalnie bardzo polecam przejść się do kilku aptek i poprosić (a raczej pożebrać ) o próbki różnych filtrów

Cytat:
Kurcze im bardziej wgłębiam się w skutki uboczne i ilość osób, które ich doświadczyły tym mniej mam ochotę kontynuować kurację
Co myślicie o problemach z jelitami, stawami itp. wywołanymi przez izotek? Przejmujecie się tym jakoś wybitnie?
FioletowaGruszka, każdy reaguje inaczej na lek i pewnie są różne przypadki, ale grunt to dobre nastawienie Nie przejmuj się tymi wszystkimi skutkami ubocznymi tak od razu, bo być może większości w ogóle nie doświadczysz, a łatwo się samemu zacząć wkręcać i wmawiać sobie, że wszystko jest od leku (już był tu jeden taki Grześ...) Oczywiście lek jest poważny i jak coś się dzieje to nie można tego bagatelizować, ale miejmy nadzieję, że akurat u Ciebie będzie wszystko w porządku
feronik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-17, 12:38   #2673
tytlini
Raczkowanie

Czy ktos z Was spotkal sie y takimi bialzmi,krostkami nawte nie wiemm jak to nayac, sa plaskie i jest ich duzo ale to nei typowe pryszcze, i jestem niby w 4 miisacu a to nei schodzi
tytlini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-17, 12:43   #2674
Xzuz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tytlini Pokaż wiadomość
Czy ktos z Was spotkal sie y takimi bialzmi,krostkami nawte nie wiemm jak to nayac, sa plaskie i jest ich duzo ale to nei typowe pryszcze, i jestem niby w 4 miisacu a to nei schodzi
Ja mam chyba to samo, nie wiem co to jest, mam całe plecy i trochę na twarzy a jestem w 9 miesiącu i dalej nic się z tym nie dzieję. Takie pod skórą, ale niezbyt wyczuwalne i niezbyt widoczne w dużej ilości.
Xzuz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-17, 12:46   #2675
pacia33
Przyczajenie

tez mialam duze problemy z tradzikiem, co prawda nie bralam izoteku ale mialam kuracje retoinami wiec moja cera troche oberwała i też się łuszczyla. W ogole wczesniej miałam tłustą skore a teraz mam normalna nawet w stronę suchej, Teraz uzywam jedynie kremu na dzien nawilzajacego z oeparol seria essence i on nie jest zapychający, nie robią mi sie syfki po nim, tylko ladnie nawilza i chroni tę moją skóre po przejsciach
pacia33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-17, 23:02   #2676
tytlini
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Xzuz Pokaż wiadomość
Ja mam chyba to samo, nie wiem co to jest, mam całe plecy i trochę na twarzy a jestem w 9 miesiącu i dalej nic się z tym nie dzieję. Takie pod skórą, ale niezbyt wyczuwalne i niezbyt widoczne w dużej ilości.
musze zapytac o to dermatolog...
tytlini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-18, 11:35   #2677
FioletowaGruszka
Przyczajenie

Dzięki dziewczyny za rady
U mnie dziś 4 dzień i jest mega dobrze co mnie dziwi, a nawet trochę niepokoi. Poznikały mi praktycznie wszystkie zaskórniki, ale za to mam parę nowych guzów (jednak tutaj zwalam winę bardziej na odstawianie tabletek anty). Mam ogromną nadzieję, że progres nie zwolni tempa i na woodstocku nie będę się siebie wstydzić tylko korzystać z wakacji
FioletowaGruszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-18, 12:41   #2678
visionAM
Zakorzenienie

U mnie drugi tydzień, chyba zaczął mi się wysyp.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 00:57   #2679
mohitajka
Przyczajenie

Jestem w 4tc, dwa tygodnie temu przestała stosować Axotret po ponad 3 miesiącach. Któraś była w takiej sytuacji? Dowiedziałam się dziś o ciąży... Nie ma jednak niezawodnej antykoncepcji poza abstynencją. Jestem załamana. Wcześniej starałam się rok o dziecko, a teraz? Jestem na skraju załamania. Mówcie co chcecie ale chyba wystarczy mi to, że sobie w twarz spojrzeć nie mogę... Co robić? Umówiłam się do trzech lekarzy. Do jednego udało mi się dziś dostać... Ale nic konstruktywnego.
mohitajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 14:30   #2680
xkasia123
Przyczajenie

Kurde co tutaj zrobić ... ;/ Zostały mi 3 miesiące kuracji izotekiem, w połowie sierpnia mam zarezerwowane wakacje, wiadomo jak to jest, czasem coś się wypije. Czy na okres wyjazdu lepiej zrobić sobie przerwę od izoteku na tydzień czy może brać w mniejszej ilości?
xkasia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 14:35   #2681
zabazabinska
Przyczajenie

Byłam wczoraj i dermatologa i miałam zacząć kurację Izotekiem. Jakiś miesiąc temu zaczęłam brać Vibin jako antykoncepcję i troszkę polepszył mi się stan skóry i w związku z tym derma nie przepisał mi Izo, tylko Damelium 2x1 tab przez 10 dni i następnie 1 po 1. Przepisał też Acnelec. Powiedział, że mam stosować tę kurację do końca września, jeśli nie pomoże to wtedy wprowadzi Izo. Co o tym myślicie? Zna ktoś te leki?

Pozdrawiam!
zabazabinska jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-19, 18:05   #2682
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mohitajka Pokaż wiadomość
Jestem w 4tc, dwa tygodnie temu przestała stosować Axotret po ponad 3 miesiącach. Któraś była w takiej sytuacji? Dowiedziałam się dziś o ciąży... Nie ma jednak niezawodnej antykoncepcji poza abstynencją. Jestem załamana. Wcześniej starałam się rok o dziecko, a teraz? Jestem na skraju załamania. Mówcie co chcecie ale chyba wystarczy mi to, że sobie w twarz spojrzeć nie mogę... Co robić? Umówiłam się do trzech lekarzy. Do jednego udało mi się dziś dostać... Ale nic konstruktywnego.
Musisz przejść wszystkie badania i sprawdzić jaki jest stopień uszkodzenia płodu. Może okazać się, że nie został uszkodzony, lub znacznie uszkodzony, a może być też inaczej ale nie chce straszyć. Problem z izo jest taki że to pacjentka podpisuje oświadczenie że nie zajdzie w ciążę i lekarz w takim wypadku może "umywac ręce". Ale miej nadzieje ze bedzie dobrze

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez xkasia123 Pokaż wiadomość
Kurde co tutaj zrobić ... ;/ Zostały mi 3 miesiące kuracji izotekiem, w połowie sierpnia mam zarezerwowane wakacje, wiadomo jak to jest, czasem coś się wypije. Czy na okres wyjazdu lepiej zrobić sobie przerwę od izoteku na tydzień czy może brać w mniejszej ilości?
Brać dawkę minimalna(np 10mg) i skonsultować się z dermatologiem.
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 19:49   #2683
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Ja biorę izotek (50mg) i od czasu do czasu piję alko, wiadomo nie jest to chlanie na umór. Nie dajmy się zwariować i nie podporządkowujmy swojego życia pod małe rude tabletki.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 20:30   #2684
Cytrynusia
Rozeznanie

[QUOTE=Malinowaslodycz;619 56016]Musisz przejść wszystkie badania i sprawdzić jaki jest stopień uszkodzenia płodu. Może okazać się, że nie został uszkodzony, lub znacznie uszkodzony, a może być też inaczej ale nie chce straszyć. Problem z izo jest taki że to pacjentka podpisuje oświadczenie że nie zajdzie w ciążę i lekarz w takim wypadku może "umywac ręce". Ale miej nadzieje ze bedzie dobrze[COLOR="Silver"]

Moim zdaniem to nie jest umywanie rąk. Każda z nas powinna sie zabezpieczac na tyle, zeby nie doszło do zapłodnienia (dwie skuteczne, pewne metody). Przecież lekarz prowadzący nie bedzie nam stał nad głową i kierował. On nie wpłynie na naszr zachowanie. Przestrzega co dzieje sie z płodem, kiedy dojdzie do zapłodnienia podczas kuracji.
Cytrynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 20:33   #2685
Malinowaslodycz
Raczkowanie

[QUOTE=Cytrynusia;61961061]
Cytat:
Napisane przez Malinowaslodycz Pokaż wiadomość
Musisz przejść wszystkie badania i sprawdzić jaki jest stopień uszkodzenia płodu. Może okazać się, że nie został uszkodzony, lub znacznie uszkodzony, a może być też inaczej ale nie chce straszyć. Problem z izo jest taki że to pacjentka podpisuje oświadczenie że nie zajdzie w ciążę i lekarz w takim wypadku może "umywac ręce". Ale miej nadzieje ze bedzie dobrze[COLOR="Silver"]

Moim zdaniem to nie jest umywanie rąk. Każda z nas powinna sie zabezpieczac na tyle, zeby nie doszło do zapłodnienia (dwie skuteczne, pewne metody). Przecież lekarz prowadzący nie bedzie nam stał nad głową i kierował. On nie wpłynie na naszr zachowanie. Przestrzega co dzieje sie z płodem, kiedy dojdzie do zapłodnienia podczas kuracji.
Nie zrozumialas mnie chodzilo mi o to że może jej powiedziec "to Pani wina", bo ma do tego prawo. A pacjentka w takiej sytuacji nie ma podstaw do oczekiwania czegokolwiek od lekarza, nie ma nawet odpowiednich procedur postępowania w takiej sytuacji, bo podpisala oświadczenie. I zgadzam się z tym w 100%, bo można stosować nawet 3 metody antykoncepcji i nie ma szans zajścia w ciążę.
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 20:36   #2686
Cytrynusia
Rozeznanie

[QUOTE=Malinowaslodycz;619 61216]
Cytat:
Napisane przez Cytrynusia Pokaż wiadomość

Nie zrozumialas mnie chodzilo mi o to że może jej powiedziec "to Pani wina", bo ma do tego prawo. A pacjentka w takiej sytuacji nie ma podstaw do oczekiwania czegokolwiek od lekarza, nie ma nawet odpowiednich procedur postępowania w takiej sytuacji, bo podpisala oświadczenie. I zgadzam się z tym w 100%, bo można stosować nawet 3 metody antykoncepcji i nie ma szans zajścia w ciążę.
Ah. Teraz rozumiem. Dokładnie, wszystko spoczywa na barkach pacjenta a lekarz nie moze nawet pomóc w takiej sytuacji.
Cytrynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-19, 22:42   #2687
lenor
Zadomowienie

Cytat:
To jest równiez mój najgorszy koszmar, ale nie będę pisać o mnie. O izoteku kiedyś rozmawiałam z koleżanką z pracy, jej kuzynka zaszła w ciążę biorąc izotek. Wszystko z chłopcem było i jest w porządku. Pamiętaj, że stres też wpływa źle na płód więc staraj się nie denerwować.

Cytat:
Wiem, że biorąc leki nie wolno ich łączyć z alkoholem, ale żeby aż przerywac kurację?
Stary 2016-06-20, 01:30   #2688
mohitajka
Przyczajenie

Jak pisałam - winić mogę siebie. 100% pewności nie ma się nigdy.Nie mam zamiaru kogokolwiek obarczać winą - czy to lekarza czy męża czy samego Boga. W "umowie" pisze tylko tyle, że w razie zajścia w ciążę należy odrzucić Axotret (ja go nie biorę od 2.5tyg - ulotka mówi, że bez obaw w ciążę można zajść po miesiącu od zaprzestania czyli zaszłam w trakcie kuracji). Nie oczekuje rekompensaty od dermatologa. Jestem świadoma tego, że ja nawaliłam, a nie on. Zostałam szczegółowo poinformowana.. Szukam pomocy u ginekologów. Jutro również będę kontaktować się z dermatologiem. Jestem przerażona. Owszem, chciałam mieć dziecko ale nie teraz gdy istnieje tak duże ryzyko.

Cytat:
Napisane przez lenor Pokaż wiadomość
To jest równiez mój najgorszy koszmar, ale nie będę pisać o mnie. O izoteku kiedyś rozmawiałam z koleżanką z pracy, jej kuzynka zaszła w ciążę biorąc izotek. Wszystko z chłopcem było i jest w porządku. Pamiętaj, że stres też wpływa źle na płód więc staraj się nie denerwować. ?
Wiesz może coś więcej? Lub mogłabyś skontaktować się z tą osobą? Byłabym dozgonnie wdzięczna..
mohitajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 07:28   #2689
saoriQ
Raczkowanie

Cytat:
Tak bardzo mi przykro Mam jednak pytanie jaką metodę antykoncepcji stosowałaś? Ja wiem, że przy izo trzeba stosować najlepiej podwójną czyli tabsy i prezerwatywy... Daj znać co powiedzą Ci lekarze. Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze.
saoriQ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 11:04   #2690
feronik
Raczkowanie

Cytat:
Jak pisałam - winić mogę siebie. 100% pewności nie ma się nigdy.Nie mam zamiaru kogokolwiek obarczać winą - czy to lekarza czy męża czy samego Boga. W "umowie" pisze tylko tyle, że w razie zajścia w ciążę należy odrzucić Axotret (ja go nie biorę od 2.5tyg - ulotka mówi, że bez obaw w ciążę można zajść po miesiącu od zaprzestania czyli zaszłam w trakcie kuracji). Nie oczekuje rekompensaty od dermatologa. Jestem świadoma tego, że ja nawaliłam, a nie on. Zostałam szczegółowo poinformowana.. Szukam pomocy u ginekologów. Jutro również będę kontaktować się z dermatologiem. Jestem przerażona. Owszem, chciałam mieć dziecko ale nie teraz gdy istnieje tak duże ryzyko.
mohitajka, mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Jak ktoś wyżej pisał - nie zamartwiaj tak bardzo, bo to nic nie pomoże, teraz trzeba liczyć na to, że z pomocą lekarzy wszystko się dobrze potoczy.

A ja się trochę podłamałam, bo robiłam ostatnio zalecone przez dermę podstawowe badania hormonalne (jakoś wyprosiłam skierowanie) i okazało się, że już jeden hormon (DHEAS) trochę ponad normę, więc jak się okaże że całe to leczenie szlak trafi to... Czekam jeszcze na jeden wynik, ale już mam wizję, że cały ten trądzik wróci... A za niecały miesiąc kończę kurację, teraz boję się odstawić izo
Stary 2016-06-20, 11:54   #2691
KarolaKr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez feronik Pokaż wiadomość
A ja się trochę podłamałam, bo robiłam ostatnio zalecone przez dermę podstawowe badania hormonalne (jakoś wyprosiłam skierowanie) i okazało się, że już jeden hormon (DHEAS) trochę ponad normę, więc jak się okaże że całe to leczenie szlak trafi to... Czekam jeszcze na jeden wynik, ale już mam wizję, że cały ten trądzik wróci... A za niecały miesiąc kończę kurację, teraz boję się odstawić izo
a przed podjęciem leczenia izo nie badałaś podłoża trądziku??? u mnie to było pierwsze co, potem badania podstawowe + lipidogram,
teraz nie dostane kolejnej recepty bez świeżych wyników badań
Stary 2016-06-20, 12:21   #2692
feronik
Raczkowanie

KarolaKr, niestety hormonalnych badań nie robiłam, tylko podstawowe + lipidogram i wątrobowe
Ja sama (i dermatolog chyba też) raczej nie podejrzewałam, że to może mieć jakąś konkretną przyczynę hormonalną (raczej nic tego nie sugerowało), ale jakiś czas temu coś mnie naszło, żeby to sprawdzić...
A orientuje się ktoś, czy przyjmowanie izo może namieszać w hormonach?
Źle zrobiłam, że nie sprawdziłam tego przed kuracją
Stary 2016-06-20, 12:31   #2693
Joskelyn
Zadomowienie

Jakie badania hormonalne trzeba zrobić, by sprawdzić czy trądzik ma przyczynę hormonalną?

Wysłane z mojego SM-T550 przy użyciu Tapatalka

Perfumowe szaleństwo

Filmowy blog
Perfumowy blog

Szukam koreczka do Aury Loewe 80 ml!
Joskelyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 12:42   #2694
feronik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Joskelyn Pokaż wiadomość
Jakie badania hormonalne trzeba zrobić, by sprawdzić czy trądzik ma przyczynę hormonalną?

Tych badań jest sporo, zależy na ile możesz sobie pozwolić finansowo, ja dostałam skierowanie na testosteron, prolaktynę, androstendion i DHEAS.
Oprócz tego chyba warto zrobić 17-OH progesteron, LH/FSH i testosteron wolny, ewentualnie tarczyca, krzywa cukrowa i insulinowa jak są wskazania. Z tym że na te badania to pewnie tylko endokrynolog da skierowanie.
Stary 2016-06-20, 12:49   #2695
KarolaKr
Raczkowanie

Cytat:
A orientuje się ktoś, czy przyjmowanie izo może namieszać w hormonach?
Źle zrobiłam, że nie sprawdziłam tego przed kuracją
Mi przez izo cykl wydłużył się do 38-39 dni, więc chyba jakiś wpływ ma, dziewczyny też skarżą sie na opóźnienia w miesiączce
Stary 2016-06-20, 12:57   #2696
Joskelyn
Zadomowienie

Cytat:
Tych badań jest sporo, zależy na ile możesz sobie pozwolić finansowo, ja dostałam skierowanie na testosteron, prolaktynę, androstendion i DHEAS.
Oprócz tego chyba warto zrobić 17-OH progesteron, LH/FSH i testosteron wolny, ewentualnie tarczyca, krzywa cukrowa i insulinowa jak są wskazania. Z tym że na te badania to pewnie tylko endokrynolog da skierowanie.
Dziekuje za odpowiedź.

Perfumowe szaleństwo

Filmowy blog
Perfumowy blog

Szukam koreczka do Aury Loewe 80 ml!
Joskelyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:24   #2697
Leukotea
Zadomowienie

Dziewczyny pomóżcie. Bierzecie jakieś dodatkowe tabletki do izoteku? Jakieś osłonowe czy coś? Od kilku dni codziennie boli mnie żołądek i zaczynam się niepokoić

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Szczęśliwa
Leukotea jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-20, 13:50   #2698
feronik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Leukotea Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie. Bierzecie jakieś dodatkowe tabletki do izoteku? Jakieś osłonowe czy coś? Od kilku dni codziennie boli mnie żołądek i zaczynam się niepokoić

A robiłaś badania krwi przed rozpoczęciem kuracji, enzymy wątrobowe itd? Bierzesz tabletkę do posiłku? Może postaraj się ograniczyć ciężkostrawne, tłuste jedzenie i obserwuj, a jak będzie się nasilać to myślę, że powinnaś umówić się do dermatologa. Niektórzy lekarze zalecają jakiś Sylimarol albo Essentiale na wątrobę, ja z kolei biorę ostropest w nasionach.
Mogę Cię pocieszyć, że na początku też miewałam bóle brzucha jakieś 2 godziny od wzięcia tabletki, ale z czasem przeszło.
Stary 2016-06-20, 15:00   #2699
FioletowaGruszka
Przyczajenie

@feronik też mam problemy hormonalne, pomimo to dermatolog zalecił mi kurację. Trzeba być dobrej myśli, że nic nie wróci, bo jeśli chodzi o hormony to nie wiem czy pozostaje coś innego niż dożywotnie faszerowanie się tabletkami anty.
FioletowaGruszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 15:36   #2700
Leukotea
Zadomowienie

Cytat:
A robiłaś badania krwi przed rozpoczęciem kuracji, enzymy wątrobowe itd? Bierzesz tabletkę do posiłku? Może postaraj się ograniczyć ciężkostrawne, tłuste jedzenie i obserwuj, a jak będzie się nasilać to myślę, że powinnaś umówić się do dermatologa. Niektórzy lekarze zalecają jakiś Sylimarol albo Essentiale na wątrobę, ja z kolei biorę ostropest w nasionach.
Mogę Cię pocieszyć, że na początku też miewałam bóle brzucha jakieś 2 godziny od wzięcia tabletki, ale z czasem przeszło.
Badań nie robiłam, jestem na diecie więc nie jem ciezkostrawnych i tłustych potraw. Tabletkę biorę po posiłku.

Szczęśliwa

Edytowane przez Leukotea
Czas edycji: 2016-06-20 o 15:37
Leukotea jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości