![]() |
#151 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
Jak dla mnie może się uczyć na świńskiej skórze, jak tatuażyści albo na dorosłym człowieku a nie na małym dziecku ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Uciekam na szkołę rodzenia. Dziś temat opieki nad noworodkiem - dla mnie kompletnie obcy ![]() Akurat młody się obudził z czkawką ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja to dziś pobijam rekord w senności. Dosłownie chodzę jak niedobita mucha i ciągle ktoś coś chce więc siedzę wściekła i bezsilna. Niby chłodno a cała zgrzana jestem ... nawet jeść nie mogę tak się ciulowo czuję ...
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() ![]() 18.07.2011 zaręczyny ![]() 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() ![]() ![]() 12.12.2015 II kreseczki ![]() 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
On mi tak ciagle, TZ dostaje wscieklizny jak slucha co ja czasem slysze - oczywiscie przy TZ milutki. Ostatnio jakos stwierdzil, ze przeciez po co mi beda zarcie do szpitala dowozic, jak takie niedobre szpitalne to przynajmniej od razu diete zaczne. Noz ku***! Jak to uslyszalam to wyszlam a moj kochany dziadek dumny z siebie tylko sie smial... |
![]() ![]() |
![]() |
#154 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mój kot się sfochał, bo mu nie dałam jogurtu naturalnego jak jadłam z truskawkami i poszedł spać na podłogę pod stół zamiast mruczeć koło mnie na kanapie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na szczęście to tylko sesja ciążowa, na upartego można powtórzyć - nie to co ślub ![]() ![]() dziś kupiliśmy stelaż pod wanienkę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Origa, tak jak z dziadkiem zawsze lubilam gadac, tak odkad jestem w ciazy ma ogromna frajde z wkurzania mnie. Nie wiem co on chce mi w ten sposob pokazac, ale robi to non stop, z ogromna przyjemnoscia i nie zaluje sobie zdecydowanie. Na imieninach wuja dostalam fotel, na ktorym zawsze wuja siedzial, zeby mi wygodniej bylo z tym brzuszyskiem. Jak tylko wstawalam z niego chociazby na siku, to nie mialam gdzie usiasc, bo dziadek na nim wiecznie siadal, a ja wg niego mialam sie wciskac w miejsce w kacie przez stol i reszcie osob przez kolana praktycznie. Z tym, ze nawet bym sie tam nie zmiescila
![]() ![]() Edytowane przez Świniaczek Czas edycji: 2016-06-20 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi ciężko iść na L4 nawet od 1.07.a to dlatego, że mam prace lekka i pracuje razem z mężem ![]() ![]() I jestem bardzo związana z firmą. Dzięki temu też czas mi szybko płynie i nie mam czasu na myślenie jak to będzie...itp ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
Cukier najwyższy mam przy produktach z mąki pszennej oraz produktach smażonych...także tego unikam najbardziej.
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no coś Ty..świetnie zadziałało to na moją zdolność przykimania ![]() zaraz wyciągam lasagne z piekarnika, wsuwamy i jedziemy z mężem na szkołe rodzenia..ostatnie zajęcia ominęliśmy przez szpital ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 | ||||
Zadomowienie
|
Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wczoraj było mega gorąco... Pojechaliśmy z TZ po zakupy to myśleliśmy oboje ze sie roztopimy. Na szczęście pózniej sie ochłodziło no i dzisiaj już jest do D.... Pada :P Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
U mnie jest podobnie z rodzicami i teściami. W sensie, ze nie będę sie wstydzić poprosić mamy o herbatę czy ojca by wyszedł mi z psem :P już teraz jak byli to dużo skakali wokół mnie. Ale teściowej bym o to nie poprosiła i tez będę czuła sie,w obowiązku biegania wokół niej. Poza tym najgorsze jest to, ze mamy małe to mieszkanie i to mnie przeraża. Pokój z aneksem i sypialnia. Wiec żeby wyjsć do toalety czy nawet do kuchni po cos no to muszę wyjsć z sypialni a ona(oni) bedą tam spać razem. Rodzice to kit no ale teściowie to wiadomo inaczej... Zobaczymy jeszcze jak to będzie bo moi rodzice jadą na wakacje 30lipca wyjeżdżają od nas z poznania i wracają chyba 15 wiec jak sie rozpakuje wcześniej to oni bedą pierwsi :P A tymi goframi to tak mi smaka narobiłas:pała: no i ktoś jeszcze pisał o kurkach ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Czytam Was i czytam i nie wiem co odpisać ![]() TŻ wrócił szybciej z pracy i nakrył mnie i Esika na spaniu ![]() ![]() ![]() A tak poza tym, mam wrażenie, że mam codziennie większy brzuch! ![]()
#161 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zapowiedziałam teściom i rodzicom, ze pierwszy tydzień jesteśmy z TZ sami i nie chcemy aby ktoś przyjeżdżał bo chcemy sami sie zaznajomić z nowa sytuacja. Myśle, ze wszyscy to uszanują ![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jedynie to chcę męża blisko siebie.. będę po cc to nie wyobrażam sobie stękać i zwijać się z bólu przy innych gościach ![]() ![]() Rodzinie już to oznajmiłam.. jak coś to krótkie odwiedziny po powrocie.. dla dziadków i rodzeństwa.. później chcemy zostać sami i oswoić się z nową sytuacją ![]() Cytat:
![]() powodzenia na SR ![]() a tak a propo.. po zakończonej SR dostaje się jakiś papierek, że się uczestniczylo, czy to nie jest nam nigdzie potrzebne? ![]() Nie uwierzę, jak nie zobaczę ![]() ![]() ![]()
.. i ślubuję Ci.. ![]() ![]() Zuzanka ![]() II kreski ![]() Edytowane przez Afrodita Czas edycji: 2016-06-20 o 15:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Byłam za "krokusem" w entliczku i tam było dużoooo modeli (nie maja sciezki) a akurat nie mieli riko nano i pan powiedział ze one u nich nigdy długo nie stoją... ![]() A ja mam takie pytanie... W czym przywieziecie maluchy ze szpitala? bo ja myślałam, że w tym nosiedle/foteliku - dobrze myśle? Cytat:
Wyobraziłam sobie koty, puszke i kartke - uśmiałam się ![]() Cytat:
U nas lipiec jest wyjątkowo obfitujący w rodzinne imprezy - urodziny to chyba ze 3 (w tym 25go ur męża), imienin jeszcze więcej, a i ja mam imieniny 26go ![]() Co do odwiedzin w szpitalu to nie mam serca zabraniać naszym mamom odwiedzin w szpitalu - obie pierwszy raz zostaną babciami, poza tym ja nie czuje sie zbyt pewnie w takich sytuacjach, to nasze pierwsze dziecko i chyba nawet bede sie lepiej czuła jak ktoś z boku spojrzy na wszystko i sprawdzi czy jest ok. Powiedziałam też już mężowi, że to tyle jeśli chodzi o odwiedziny w szpitalu, tylko mamy. Po powrocie poprosze mame zeby z nami pobyła z tydzień, mam do niej śmiałość i wiadome wszystkie fizjologiczne sprawy łatwiej załatwie z nią niż z teściową czy nawet z mężem. I tu też myślę, że się nie opędze od wizyt rodziny, mama zapowiedziała, że będzie wyganiać ![]() A najbardziej czekam na siostre, przylecą w połowie sierpnia i ona juz mówi że od lipca będzie jak na dopingu i pod telefonem. ![]()
Zuzia - 29.07.2016 19:01 ![]() Edytowane przez LunaLov Czas edycji: 2016-06-20 o 16:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja nie mam pojecia jak to u nas bedzie wygladac z odwiedzinami. Mam nadzieje, ze nikt poza ewentualnie moimi rodzocami sie nie przyczlapie, bo nie bede miala raczej ochoty na gosci, ktorzy tylko mi kazania prawic beda. Dodaje zdjecie lokum Mlodego ![]() ![]() I piesia czysciocha po bojach z sunia rodzicow :p ![]() LunaLov, to 26 robimy imreze na wizazu ![]() Moja waga startowa to 82 wiec podobnie ![]() Edytowane przez Świniaczek Czas edycji: 2016-06-20 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Świniaczek
Jaki fajny brzuszek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze myślisz i z tego co słyszałam to teraz jest taki wymóg chyba, ze wręcz TRZEBA w foteliku przewozić odrazu po narodzinach. My taki wybraliśmy maxi cosi i ta wkładka w środku jest właśnie dla noworodka ![]() Ehhh nawet ciastka nie można zjeść w spokoju bo Cie pilnują.... ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
Super brzuszek ![]() Podliczyłam sobie w końcu ile mam ubranek w jakich rozmiarach. Trochę tego przygarnęłam a wydawało mi sie tak niewiele :P zastanawiam sie tylko czy dzidzi bedzie wygodnie bo tak porównujac te nowe body z tymi już po kimś to jest jednak duża różnica... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez superhuman Czas edycji: 2016-06-20 o 17:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Zadomowienie
|
Kot i kartki z opisem:
![]() Wysłane za pomocą magii Edytowane przez Krefetka Czas edycji: 2016-06-20 o 17:32 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Hahahaha!!!! Muszę to mieć!!!! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |||
Zakorzenienie
|
witam się w 32 tc
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja kupiłam w Smyku 36/38 i wydają mi się małe ![]() więc wzięłam też 40/42 ![]() Cytat:
no brzuszki mamy już pokaźne ![]() Ja dziś czuję się jak słoń ![]() Jest mi tak ciężko, źle, nie dobrze.....buuuu |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#172 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to nie wiesz co napisać? kolejną lekcję przedporodową ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
o boziu..nie mów,że nie dałaś psince tego ciacha? takie oczyska i miałaś sumienie odmówić? ten kot wygląda jakby go prąd pokopał wróciliśmy ze sr..mój mąż był jedyny z panów.. i na wstępie dostał pytanie "czy w ciązy można uprawiać seks..." ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Zadomowienie
|
Dziś na szkole rodzenia były całkiem fajne rzeczy.
Omówiono kiedy się wychodzi ze szpitala i po jakim czasie. Znów jak poprzednio mówiono o zdrowej ciąży. Czyli można wyjść już po 6h od porodu. Jeśli poród w nocy, to raczej proszą by czekać do rana. Na drugi dzień od wyjścia ze szpitala przychodzi Community midwife do domu. Raz jeszcze sprawdza stan dziecka, stan mamy. Stan dziecka - czy nie ma żółtaczki, jaki ma kolor skóry, waga - taki standard. Stan mamy - sprawdza ewentualne rany (po szyciu jeśli musiała być nacinana czy po CC). Pomaga w przystawianiu do piersi jeśli jest taka potrzeba. Położna dziś powiedziała, że bardzo ważne jest by po porodzie kobieta była mobilna i nie leżała plackiem w łóżku. Ponieważ jest narażona na coś zwane DVT*, czyli robią się jakieś skrzepy i mogą one zagrażać życiu. Nie miała na myśli wyjścia na zakupy, ale zrobienie sobie herbaty, pójście pod prysznic itd. Położne też pomagają w ustaleniu odpowiednich ćwiczeń by pomóc macicy wrócić do poprzedniego stanu, by uniknąć kłopotów z pęcherzem itd. Tzw pelvic floor exercise. Później położna znów przychodzi w 5 dobie dziecka i znów waży, sprawdza jak idzie karmienie, pobiera krew dziecka z piętki. Sprawdza ogólny stan zdrowia. Może przychodzić w kolejnych dniach jeśli mama sobie np nie radzi z karmieniem albo ma problemy z laktacją i potrzebuje pomocy w tym temacie. Późniejsze odwiedziny są głównie od Health Visitor. Co do pielęgnacji noworodka - polecają jak najmniej kosmetyków i jeśli już to jak najbardziej naturalne. Przez pierwszych kilka dni życia zalecają mycie głównie tylko wodą. Żadnych oliwek, olei itd jeśli skóra dziecka tego nie wymaga. Omówiła jak wyglądają potencjalne kupki dziecka i jaki kolor przybierają. Mówiła o tym, że u dziewczynek może wystąpić "menstruacja" ale, że to na tym etapie normalne i nie jest to wynik "dojrzałości" płciowej tylko hormonów, które się stabilizują. Kikuta nie smaruje się niczym. Ważne by utrzymać jego higienę i sam odpada między 5-10 dni. Kąpiel i przebieranie to nic odkrywczego tak myślę ![]() Mówiła dużo o więzi z dzieckiem i rozwoju takiego małego mózgu. Dużo o tym by nie przegrzewać i by nie wychładzać dziecka. Że zimne rączki i nóżki nie są oznaką wyziębienia (ja to potwierdzam bo Oliwia zawsze je miała zimne a ciałko było ciepłe) Z ważnych rzeczy też mówiła o tym by noworodkom nie obcinać zbyt szybko paznokci bo bardzo łatwo tam o infekcję/zastrzał które mogą być dla niego dość groźne. Sporo też o śmierci łóżeczkowej - i jednym z czynników SIDS jest palenie papierosów przez rodziców i tutaj sobie pomyślałam o tych kobietach o których pisał Pierniki i Żona - że jeśli to nie przekonuje to rzucenia palenia to ja nie wiem co.... *https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakrze...82%C4%99bokich ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
Ja poproszę szersze omówienie podania wit K, oraz jakiegoś zastrzyku który pomaga urodzić łożysko oraz zastrzyku po porodzie na zakrzepicę(?? - nie jestem pewna czy o takim zastrzyku mówiła położna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#174 | |||
Raczkowanie
|
Robiłam rosół, nowe ziemniaki z koperkiem, mizerie i schabowy z pieczarkami i serem.
To tak jak u nas. śliczny brzuszek ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() superhuman śliczny ten twój piesio i jaka słodka mina prosząca ![]()
![]() |
#175 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz kupiłam w RE kilka rozm M i L więc skoro teraz się w nie mieszcze liczę, że po porodzie również ![]() Cytat:
![]() więc na bank bym wyła.....tż stwierdził, że raczej nie pójdziemy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Do domu pewnie przyjadą teście, moja babcia, ale to na chwilę, a reszta rodziny po 2 tygodniach ![]() Cytat:
![]() W ogóle dla mnie bez pojęcia jest zwalanie się całych rodzin do szpitala, przecież leży kilka kobiet na sali, każda z cyckiem na wierzchu, dup.sko czy rana po cc boli, a tam wędrówki ludu ![]() Cytat:
![]() No cóż, takie życie. Też nie chce teściów w szpitalu ![]() Cytat:
![]() ![]() Czas pokaże... ale wierze, że rodzina zrozumie ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale przemyślałam temat, i jak będzie chciała do nas przyjechać jak wrócimy do domu to ok. Zawsze może mi zrobić obiad albo herbatę ![]() Dziś położna na SR mówiła o tym by nie wstydzić się prosić o pomoc na początku połogu i jeśli ktoś proponuje pomoc to wykorzystać. Ale nie tak, że ktoś nam zabierze dziecko a my do garów, tylko ktoś niech nam ugotuje a my rodzice mamy tworzyć więź z dzieckiem a nie sąsiadka, przyjaciółka czy babcia. To my mamy nauczyć się komunikawać z naszym dzieckiem bo to my będziemy z nim spędzać cały czas. Całkiem rozsądne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odnośnie przegrzewania dziecka, na taką lekcję powinna pójść moja teściowa. Co Ona wyczyniała jak się urodziła moja córka to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#178 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- moja teściowa tak przegrzała tż jak był malutki, że aż dostała 40 stopni gorączki |
||
![]() ![]() |
![]() |
#179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#180 | |||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tyle upierdliwości naraz. :/ Cytat:
A zdjęcie mi się coś nie zacytowało - super lokum! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie najbardziej killerskie było pieczywo, kasze, ryże - kolejne rodzaje odpadały, tak że doszło do prawie całkowitej eliminacji wszystkiego poza Probody. Dalej jem ten chleb na śniadania, ale już mam go dosyć. No i owoce mnie załatwiały, także te z niby niskim IG. Smażone nawet wchodziło bez problemów. ![]() Cytat:
![]() Czas najwyższy na przyrost brzucha. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Na prawdziwym egzemplarzu byłoby najlepiej, do takiej szkoły chętnie bym się zapisała. ![]() Cytat:
![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.