Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegnamy - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-20, 13:49   #3781
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn

Cytat:
Napisane przez aleksandramaj Pokaż wiadomość
Najlepszy!
Albo zupa kalafiorowa.
Ja wrzucam ugotowane różyczki do gara, polewam bułką i dokładnie mieszam. Do tego sól i jest super
Kiedyś robiłam ciut inaczej, ale tak mi bardziej smakuje. To samo z fasolką szparagową...
Stary 2016-06-20, 13:49   #3782
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Daj przepis

A ja robię pierwszy raz botwinkę z makaronem. Robiła już któraś kiedyś?
ja mam botwinkę w lodówce , leży już 3 dzień i nie wiem co z nią zrobić
a z makaronem to jak robisz?

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:50   #3783
MajWija
Wtajemniczenie

Ja botwinkę z kluskami lanymi
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:53   #3784
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Ja botwinkę z kluskami lanymi
Ja botwinkę robię tak, że gotuję włoszczyznę i do tego botwinka i jeden buraczek starty na drobnych oczkach, doprawiam i gotowe. Ziemniaki albo gotuję w zupie pokrojone w kostkę albo gotuje oddzielnie, normalnie tłuczone, czasami robię skwareczki.

Edytowane przez Cherry_24
Czas edycji: 2016-06-20 o 13:55
Cherry_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:57   #3785
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed
Konto usunięte

ja nie znoszę ani botwnki ani lanych klusek
Lane kluski to mój koszmar z dzieciństwa

Lecę poćwiczyć
60d64c77414195c3f1000bfc6e843f4303cd6908_5f3f0074680ed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:57   #3786
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry_24 Pokaż wiadomość
Kalafior ugotowany i podsmażony na masełku z bułeczką tartą, wczoraj jadłam u mamuni, niebo w gębie
A na obiad dziś jeszcze nie jestem pewna ale chyba domowe tortille
idę robić
+młode ziemniaczki i mielone

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:59   #3787
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluesberry Pokaż wiadomość
PATRYCJA no nie takie normalne w paczkach tylko są takie kółeczka w rolkach

LISTOPADOWA tyle ze te mozarelle z pizzeri to o kant d.. rozbić :/
a te marketowe?
Może do tej pizzy dali taka w plastrach? Ja ostatnio kupialam to tego sie jesc nie dało.

---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Najprostsza najlepsza na cienkim cieście.
Często w pl robią taką wręcz zapiekankę z masą składników, na puchatym, grubym cieście i ze spalonym, tanim serem albo z szynką która wygląda jak konserwowa. Oszczędzają na składnikach jak mogą. Bleee.

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Poszukaj w googlach poradnika jak bezpiecznie zamawiać na alli, widziałam na jakimś blogu, wszystko fajnie opisane.

Taki sosik czosnkowy kocham, ale czuję go na żołądku jeszcz na drugi dzień :P niezależnie od ilości jaką zjem...
Mozarella i żółty ser też mają laktozę, jak jesteś tak wrażliwa na laktozę to pewnie to... Może jakiś zamiennik typu tofu? Chociaż głowy nie dam czy to nie będzie obrzydliwe.

Ciekawe czy dostanę takie w kauflandzie. Tam mają duży wybór żelków

Najlepiej zjeść pizzę w jakiejś włoskiej knajpie albo w restauracji, choć to nie jest reguła i gwarancja jakości :P Większość pizzeri żydzi na składnikach...
Mozarella nie ma jej duzo, duzo mniej niz ser zolty, ale z tym zoltym serem to róznie bywa, zalezy jaki.
W sumie taka zwykla mozarelka na pomidorku czy w salatce mi nie zaszkodzila nigdy.
Tofu nigdy nie jadlam.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 13:59   #3788
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
idę robić
+młode ziemniaczki i mielone
Najlepszy wybór Smacznego
Stary 2016-06-20, 14:00   #3789
bluesberry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
a te marketowe?
Może do tej pizzy dali taka w plastrach? Ja ostatnio kupialam to tego sie jesc nie dało
Jak pracowałam w knajpie, która też serwowała pizze i widziałam te wielkie wory z "mozarella" to łeeee a jak to śmierdziało
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 14:07   #3790
desire87
Zadomowienie

Cytat:
O matko mój mąż by padł, gdyby o tym keczupie usłyszał! Ja swego czasu robiłam makaron + keczup + oregano + parmezan, nie przyznaję się mężowi, bo to profanacja przecież
tego keczupu tylko trochę:P prawie nie czuć

a ja botwinkę robię tak, że najpierw ją kroję i podsmazam na masełku. Potem siup na rosołek, później przyprawiam i dodaję kremówki. I zawsze dodaję trochę koncentratu barszczu bo lubię taki intensywny...
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 14:08   #3791
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Mozarella nie ma jej duzo, duzo mniej niz ser zolty, ale z tym zoltym serem to róznie bywa, zalezy jaki.
W sumie taka zwykla mozarelka na pomidorku czy w salatce mi nie zaszkodzila nigdy.
Tofu nigdy nie jadlam.
Też nie jadłam, ale wiele osób chwali. Spróbować nie zaszkodzi...
A mozarellę dodaję z tego względu, że niewielka ilość daje dobry smak. Na żółtych serach parę razy się przejechałam, nigdy nie kupowałam wyrobów seropodobnych, a niektóre goudy sprzedawane jako pełnotłuste sery, po stopieniu smakowały obrzydliwie. Podchodzi mi ewentualnie taki okrągły ser w czerwonym opakowaniu, sprzedawany w biedronce, w kawałkach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-20, 14:08   #3792
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak pracowałam w knajpie, która też serwowała pizze i widziałam te wielkie wory z "mozarella" to łeeee a jak to śmierdziało
Tż kiedy po 1 roku na uczelni chciał zarobić na wakacje, szukał pracy i znalazł w pizzeri, facet zadzwonił, że zaprasza na pierwszy dzień na przyuczenie. Tż poszedł, facet mu pokazuje co i jak, no i w pewnym momencie miseczka z serem spadła na podłogę, tż sprząta i ser z podłogi wyrzuca do kosza, bo przecież to mają jeść ludzie. Właściciel rzucił się do niego, że to marnowanie pieniędzy, że ma to kłaść na pizzę !!! Tż się wkurzył i powiedział mu, że tak się nie robi, trzasnął drzwiami i poszedł.
Stary 2016-06-20, 14:10   #3793
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
szybko szybko, poproszę pomysł na kalafiora
i co macie dziś na obiad
Najlepszy z bułką tartą, ale można ugotować go na pół twardo a potem dusić w jakimś sosie. Czasami robie w pomidorowym

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

A ja obiadów mam kilka O 12 zjadłam rosół, niedawno pierogi z truskawkami a zaraz lecimy do mamy tz na pierogi z jagodami. A moi rodzice szykuje kurczaka, ziemniaki wiec pewnie potem jeszcze zjemy
Stary 2016-06-20, 14:10   #3794
domek_z_piernika
Zadomowienie

Cytat:
Ja myślałam, że po pizzy to przez ser mam takie akcje, ale ostatnio zamówiłam z mozarella, ale nie jestem pewna czy tam byla tylko mozarella. No i to samo. Chyba, ze to wina sosu, ale i tak bardzo oszczędnie smaruje pizze.
z reguły do pizzy daje się tartą żółtą mozarellę (w typowo włoskich pizzeriach dają tylko kawałeczki zwykłej białej di buffalo). Ale tak czy siak żółta mozarella to jednak ser i jeśli masz nietolerancję laktozy to niestety odpada (mimo że ma mniejszą zawartość niż zwykły żółty ser). Ja przy alergii na białka mleka to w ogóle nie mam wyboru. Nawet kozim nie zastąpię, bo na kozie produkty też mam juz się przyzwyczaiłam do pizzy bez sera. Powiem wam, że naprawdę smaczna jest no i w końcu brzuch nie boli i nie czuję się ociężała.
domek_z_piernika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 14:13   #3795
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
to wszystko jasne. Jednak stawiam na pizze domową

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Też nie jadłam, ale wiele osób chwali. Spróbować nie zaszkodzi...
A mozarellę dodaję z tego względu, że niewielka ilość daje dobry smak. Na żółtych serach parę razy się przejechałam, nigdy nie kupowałam wyrobów seropodobnych, a niektóre goudy sprzedawane jako pełnotłuste sery, po stopieniu smakowały obrzydliwie. Podchodzi mi ewentualnie taki okrągły ser w czerwonym opakowaniu, sprzedawany w biedronce, w kawałkach.
Mi bardzo szkodzil krolewki, byl pyszny ale zle sie po nim czulam. Po niektorych serach z marketu bylo okey także pewnie zalezy co w tym serze jest, jak jest robiony
Stary 2016-06-20, 14:14   #3796
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
to wszystko jasne. Jednak stawiam na pizze domową

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Mi bardzo szkodzil krolewki, byl pyszny ale zle sie po nim czulam. Po niektorych serach z marketu bylo okey także pewnie zalezy co w tym serze jest, jak jest robiony
Ja też, wiem co jem choć czasami mam lenia i dzwonię
Stary 2016-06-20, 14:14   #3797
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domek_z_piernika Pokaż wiadomość
z reguły do pizzy daje się tartą żółtą mozarellę (w typowo włoskich pizzeriach dają tylko kawałeczki zwykłej białej di buffalo). Ale tak czy siak żółta mozarella to jednak ser i jeśli masz nietolerancję laktozy to niestety odpada (mimo że ma mniejszą zawartość niż zwykły żółty ser). Ja przy alergii na białka mleka to w ogóle nie mam wyboru. Nawet kozim nie zastąpię, bo na kozie produkty też mam juz się przyzwyczaiłam do pizzy bez sera. Powiem wam, że naprawdę smaczna jest no i w końcu brzuch nie boli i nie czuję się ociężała.
Pizza bez sera, ciekawe moze sprobuje
Stary 2016-06-20, 14:15   #3798
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Tż kiedy po 1 roku na uczelni chciał zarobić na wakacje, szukał pracy i znalazł w pizzeri, facet zadzwonił, że zaprasza na pierwszy dzień na przyuczenie. Tż poszedł, facet mu pokazuje co i jak, no i w pewnym momencie miseczka z serem spadła na podłogę, tż sprząta i ser z podłogi wyrzuca do kosza, bo przecież to mają jeść ludzie. Właściciel rzucił się do niego, że to marnowanie pieniędzy, że ma to kłaść na pizzę !!! Tż się wkurzył i powiedział mu, że tak się nie robi, trzasnął drzwiami i poszedł.
Kuzynka Tz, studentka, dorabia sobie w wakacje pracując w Niemczech. Teraz pracuje w miejscu, gdzie np przyjeżdża kilka ton śmierdzącego boczku, który kroją na małe kawałki, pakują hermetycznie, mrożą i posyłają do marketów, ewentualnie dodają marynaty i jest to sprzedawane jako produkt na grilla. Tam też praktykuje się mycie kiełbas jakimś płynem na bazie spirytusu.
Stary 2016-06-20, 14:18   #3799
domek_z_piernika
Zadomowienie

Cytat:
Pizza bez sera, ciekawe moze sprobuje
na początku dziwnie smakuje, wiadomo, lata przyzwyczajenia ale teraz już dla mnie naturalne
domek_z_piernika jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-20, 14:20   #3800
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Kuzynka Tz, studentka, dorabia sobie w wakacje pracując w Niemczech. Teraz pracuje w miejscu, gdzie np przyjeżdża kilka ton śmierdzącego boczku, który kroją na małe kawałki, pakują hermetycznie, mrożą i posyłają do marketów, ewentualnie dodają marynaty i jest to sprzedawane jako produkt na grilla. Tam też praktykuje się mycie kiełbas jakimś płynem na bazie spirytusu.
Nie wiem jak można robić takie rzeczy mycie kiełbasy to jest już szczyt...moja teściowa wchodzi raz do sklepu, który ma dosłownie przed domem, zna właścieli również prywatnie bo to taki mały sklepik na osiedlu domków jednorodzinnych, a tam pani właścicelka w wiaderku pełnym wody i płynu do mycia naczyń SZORUJE kiełbasę teściową zamurowało, na całe szczęście ona nie robi tam zakupów zbyt często bo tam nic nie ma, jak jej zabraknie cukru czy makaronu to leci do tego sklepu, ale od tego dnia to już nic nie chce tam kupić.
Stary 2016-06-20, 14:20   #3801
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
O dżizas...
aleksandramaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 14:25   #3802
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Wiedziałam że niektórzy myją wędliny, ale dotychczas nie myślałam, że czyjaś działalność może w całości opierać się na skupowaniu i obróbce starych wyrobów :/
Stary 2016-06-20, 14:29   #3803
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem jak można robić takie rzeczy mycie kiełbasy to jest już szczyt...moja teściowa wchodzi raz do sklepu, który ma dosłownie przed domem, zna właścieli również prywatnie bo to taki mały sklepik na osiedlu domków jednorodzinnych, a tam pani właścicelka w wiaderku pełnym wody i płynu do mycia naczyń SZORUJE kiełbasę teściową zamurowało, na całe szczęście ona nie robi tam zakupów zbyt często bo tam nic nie ma, jak jej zabraknie cukru czy makaronu to leci do tego sklepu, ale od tego dnia to już nic nie chce tam kupić.
Wydawałoby się, że takie małe sklepiki powinny bardziej dbać o jakość od jakichś wielkich molochów. A jednak...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-20, 14:32   #3804
bluesberry
Zakorzenienie

CHERRY no niestety dosyć częste zachowanie właścicieli :/

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Właśnie mi Mutsy pod oknem przejechal, podoba mi się :ekhm:
bluesberry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 14:35   #3805
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydawałoby się, że takie małe sklepiki powinny bardziej dbać o jakość od jakichś wielkich molochów. A jednak...
Wiem, że eldoradro dla takich sklepików skończyło się wraz z hipermarketami, wiem, że jest im trudniej ale taki mały sklepik może wygrać sprzedając dobre, smaczne produkty. Moja teściowa mięsa nie kupuje w biedronie tylko ma na osiedlu rzeźnika, który ma dobre mięso. Facet ma malutki sklepik ale ludzie kupują bo ma dobry produkt.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Cytat:
CHERRY no niestety dosyć częste zachowanie właścicieli :/

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Właśnie mi Mutsy pod oknem przejechal, podoba mi się :ekhm:
Prywaciarze są czasem gorsi niż wielkie sklepy. Zmywają zmywaczem do paznokci datę ważności z opakowania, myją wędliny, zaklejają jakimiś nalepkami promocyjnymi datę ważności ;/
Stary 2016-06-20, 14:36   #3806
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Przypomniało mi się, jak kiedyś jako studentka pracowałam w jednej z krakowskich restauracji, byłam kelnerką. Mama właściciela czasem wpadała i pomagała stając za barem. Ruch był duży, często nalewała do stolika np o jedno piwo za dużo, więc nakrywała je spodkiem i chowała do lodówki, kazała je wynosić przy kolejnym zamówieniu, po uprzednim zamieszaniu żeby powstała jakaś minimalna piana. Starałam się to wylewać jak tylko miałam okazję, wstyd mi było wynosić ludziom takie coś.
Stary 2016-06-20, 14:38   #3807
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Przypomniało mi się, jak kiedyś jako studentka pracowałam w jednej z krakowskich restauracji, byłam kelnerką. Mama właściciela czasem wpadała i pomagała stając za barem. Ruch był duży, często nalewała do stolika np o jedno piwo za dużo, więc nakrywała je spodkiem i chowała do lodówki, kazała je wynosić przy kolejnym zamówieniu, po uprzednim zamieszaniu żeby powstała jakaś minimalna piana. Starałam się to wylewać jak tylko miałam okazję, wstyd mi było wynosić ludziom takie coś.
Rozumiem, że można np coś co jest blisko terminu sprzedać taniej ale niech o tym konsument wie, a nie wciskać mu jako pełnowartościowy produkt ;/
Stary 2016-06-20, 14:39   #3808
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, że eldoradro dla takich sklepików skończyło się wraz z hipermarketami, wiem, że jest im trudniej ale taki mały sklepik może wygrać sprzedając dobre, smaczne produkty. Moja teściowa mięsa nie kupuje w biedronie tylko ma na osiedlu rzeźnika, który ma dobre mięso. Facet ma malutki sklepik ale ludzie kupują bo ma dobry produkt.
No dokładnie tak myślałam, walczą jakością, bo ceną wiadomo, niekoniecznie dają radę. No ale widać byłam w błędzie.
Chociaż może to taki wyjątek potwierdzający regułę

Dziewczyny, które już pokupowały ubranka - ile, jakiego typu i w jakich rozmiarach kupujecie? Bodziaki z długim rękawkiem zaczynając od 56? Mam po dzisiejszym usg ciśnienie na jakiś chociaż malusi zakup Chyba ze 3 body 56 kupię

Edytowane przez aleksandramaj
Czas edycji: 2016-06-20 o 14:42
Stary 2016-06-20, 14:41   #3809
doooti
Zadomowienie

Cytat:

Czytam i az musiałam kilka razy bo nie mogłam uwierzyć ja dzisiaj w ulewie byłam skazana na kupno mięsa w tesco, czego raczej unikam i trafiłam na fajna babkę bo mowię ze chce piersi z kurczaka a ona ze termin ważności jest do dzisiaj.. Wcale nie musiała mi tego mowić a mięso wyglądało całkiem niezle.. Swoją droga ciekawe ile razy sie je przeterminowane mięso które wyglada dobrze..
doooti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-20, 14:43   #3810
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem, że można np coś co jest blisko terminu sprzedać taniej ale niech o tym konsument wie, a nie wciskać mu jako pełnowartościowy produkt ;/
Jak ktoś nie rozumie, że takie zachowanie to strzał we własną stopę, to co zrobisz... Ludzie skupiają się głównie na zysku, nie myślą o tym, że konsumenta łatwo zniechęcić, a zła opinia rozchodzi się w ekspresowym tempie.
Prawda jest taka, że do biznesu czasem trzeba nieźle dołożyć, przełknąć straty i utrzymywać stałą jakość.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości