![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?
oczywiście że jest to etap tylko pytanie czy etap można nazwać człoiekiem. np samochód też ma swój etap produkcyjny, ale nie mozna powiedzieć ze karoseria jest samochodem. jest jedynie karoserią ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak bym się zachowała, jesli dowiedziałabym się, że jedyną opcją, żebym zaszła w ciąże jest in vitro. Dlatego dramat par, o których piszesz jest mi nie znany. Ale teraz myślę, że zdecydowałabym się na adopcję. Wolałabym dać dom dziecku, które go potrzebuje i potrafiłabym je pokochać 'jak swoje'. Wierzę w to, że jeśli nie mogłabym mieć dzieci to byłby jakiś tego powód, znak od Boga. Asiulkaa - większość, to nie wszystkie. Zawsze zostaje ten %, który czeka na dom. A czas dla rodzica, który chce założyć rodzinę jest raczej małą przeszkodą.
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Tyle miałam do powiedzenia w tym temacie,a tu wszystkie poje poglądy zostały już napisane
![]() Ktoś też poruszył temat becikowego.Ja wolałabym,żeby z tego zrezygnować i dopłacić do in vitro oraz podwyższyć zasiłek wychowawczy.Moja koleżanka jest samotną matką(jakich wiele jest w naszym kraju) i dostaje niewiele ponad 400 zł-to żenujące!Przecież wiadomo,że część świeżo upieczonych rodziców stać na wyprawkę, następna część z tych pieniędzy rzeczywiście kupi sobie nowe DVD(jak ktos wcześniej napisał).Ta "łatwa" kasa wcale nie zachęca do płodzenia dzieci(takie przecież było założenie),te pieniądze szybko pójda, a potem co?No ale to następny temat-o sytuacji matek w Polsce, nie będę tyle "offtopować" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym pewnie większość chciałaby zobaczyć jak dziecko rozwija sie od wieku niemowlęcego i dorasta oraz mieć wpływ na rozwój dziecka od chwili narodzin i uważam że nie można nikomu odbierać tego prawa tylko dlatego że nie może naturalnie począć dziecka.
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chętnie przygarnęła sierotkę. Nie musi być do mnie podobna, nie musi być krwią z krwi. Mój TŻ tez nie pochodzi z mojego łona, podobny do mnie nie jest i nie znam go od niemowlęcia a jakoś potrafię darzyć go miłością, troszczyć się o niego. Żałuję, że procedury adopcyjne są tak surowe i skomplikowane
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Osobiście jestem za dofinansowaniem zabiegów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale generalnie masz rację. zygota nie jest człowiekiem, człowiek nie jest zygotą. Cytat:
![]() Cytat:
z mojej strony temat chyba się już wyczerpał, napisałam wszystko co o tym myślę, teraz już tylko mogę to powielać, a to bez sensu. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeczytalam post AgiZ i chyba jest mi ta opinia bardzo bliska, pieniadze powinny isc na wdrazanie nowych technologii. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
Polecam artykuł z Gazety Wyborczej:
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4787867.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam właśnie ten artykuł...Utkwiło mi w pamięci,że ktoś wspomniał o kosztach 37 tys!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale posiadanie dzieci nie jest obowiązkowe,nie każdy musi je mieć.
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
jestem jak najbardziej ZA !
wg. mnie powinno byc refundowane w 90%. jesli chodzi o aspekt moralno - religijny - to mam to gdzies. Przeciez to nic zlego. Narodziny dziecka to najpiekniejsze co moze byc i nie rozumiem, ze inni robia z tego jakis problem.
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak zostaniesz emerytką i będziesz narzekać,że ci na leki nie starcza,to może usłyszysz odpowiedź od kogoś,że życie bez bólu też nie jest obowiązkowe,więc płać 100% za leki-po co ktoś ma dokładać do ulżenia w życiu jakieś staruszce. No słów nie mam na takie teksty... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
pierwszym etapem jest wytworzenie nowego LUDZKIEGO kodu genetycznego i to on determinuje człowieka.
to nie macica powoduje, że zarodek sie rozwija Wcześniak w inkubatorze to także zlepek komórek (co z tego, że już zróżnicowanych- matka za niego tego nie zrobiła przecież). I argument z jajkiem jets nie trafiony- kurczak nie powstaje z jajka tylko z kurzego zarodka ![]() Tak samo 10 letnie dziecko to też etap rozwoju dorosłego człowieka. Czyli wg Ciebie leuwen- od kiedy człowiek jest człowiekiem?
![]() |
#166 |
zielony stworek
|
Ja jestem za refundacją przez państwo kosztów leczenia niepłodności,które są koszmarnie wysokie i ta osoba,która jest zdrowa nie ma pojęcia i nawet sobie takich kwot często wyobrazić nie może.
Jest becikowe-jest.Kto je otrzymuje-rodzice. Osoby,które dzieci mieć nie mogą nigdy tej kasy nie dostaną co jest dla mnie niesprawiedliwe,bo gdzie tu równość wobec prawa ![]() I dlaczego osoba bezdzietna,której państwo finansowo nie pomaga ma łożyć płacąc podatki na cudze bachory,które sobie niektórzy fundują rok po roku ![]() Nie wiem czy in vitro to słuszna droga,jak na razie nie zaszła taka konieczność to się bezpośrednio w temacie nie wypowiem. A teksty w stylu,że jak nie możesz mieć dziecka to sobie adoptuj to już chamstwo-to mój wybór i ja chcę mieć własne dzieci! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2008-01-04 o 20:16 Powód: literówka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |||
zielony stworek
|
Cytat:
A równość wobec prawa gwarantuje konstytucja-radzę sobie poczytać.Chyba linków do tego nie muszę załączać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
Z tymi 100zł to była literówka.
Proszę, nie odsyłaj mnie do konstytucji, bo wiem o co w niej chodzi. To nie prawo krzywdzi niepłodnych, lecz natura i uważam, że są ważniejsze wydatki niż refundacja in vitro, takie jak leczenie ciężko chorych i modernizacja służby zdrowia, o czym już pisałam.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama sie staram o dziecko juz kilka lat.... no i nie wychodzi- ostanio wlasnie przyjelam taka postawe ze co mam byc to bedzie-nie musze miec dziecka-swiat sie nie zawali od tego ze nie bede go miala-widocznie inaczej sie moje zycie ulozy...moze adoptuje kiedys.... Na poczatku sie zadreczalam,obwinialam,do lowalam,teraz juz mi przeszlo,w koncu dziecko nie jest moim jedynym celem w zyciu....nie wszyscy musza je miec...nie wszystkim jest to dane...sa kobiety dla ktorych zajscie w ciaze jest tak latwe ze az niewyobrazalne(moja kolezanka-8 dzieci,w ciazy byla prawie co rok),a so takie ktore sie staraja latami i niestety,nie jest im to dane,takie zycie niestety........ Co do in vitro to mysle ze powinno jednak byc dofinansowane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie czy mają głodować.... Znalazłabym argumenty zarówno na tak jak i na nie, ale ostatecznie przeważyły by u mnie te żeby im pomóc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro ja mogę,to inni też mogą.
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że mogą ale nie wszyscy to robią, a przecież ich nie zmusisz do tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
To niech później nie narzekają i nie mają pretensji do tych,którzy będą mogli sobie pozwolić nie tylko na leki płatne 100% ,ale i na podróże (na przykład) ,oraz inne przyjemności.
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odbiegłyśmy od tematu in vitro. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Nie,tu nie chodziło o dofinansowanie lekarstw z budżetu państwa-tylko o to,że każdy może sobie zapewnić lepszą emeryturę.
![]() |
#180 | |||
Zakorzenienie
|
Zacytowałaś ten fragment:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie będę tworzyć dalej wątku w wątku, bo temat dotyczy in vitro. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.