Mamusie grudniowe to babki odlotowe! 2016 - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-24, 00:58   #4801
folinka
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe, na II trymestr prawie gotowe! 2016

Cytat:
Napisane przez Velvet Wave Pokaż wiadomość
Widziałam takie nakładki silikonowe na sutki do karmienia, warto takie coś zakupić w razie takiego wypadku jak wklęsłe sutki? Czy któraś już z praktyką w karmieniu piersią taki wynalazek miała ?
Nie używałam osobiście. To raczej stosują mamy, żeby ochronić poranione brodawki. Na wklęsłe sutki to najlepiej myślę do specjalisty prosto, tj. do doradcy laktacyjnego. Ponoć są jakieś ćwiczenia brodawek, żeby je przygotować do karmienia, ale też nie zawsze jest to potrzebne, bo to chodzi nie tyle o sam kształt sutków, co o długość kanalików mlekowych i większość wklęsłych sutków niemowlęta doskonale potrafią wyciągnąć. Myślę, że doradca oceni sytuację i w razie czego powie jak ćwiczyć. Tacy doradcy pracują zwykle przy szpitalach. Można poprosić o kontakt będąc w szkole rodzenia.
Ostatnio akurat czytałam świetny wpis na jakimś blogu o kapturkach, ale nie mogę znaleźć teraz Mądry, z argumentami na tak i na nie. Niestety tych drugich było więcej. Może być tak, że nie wpłynie to na laktację, ale fakt jest taki, że pierś nie jest do końca prawidłowo opróżniana i może to prowadzić do kłopotów. Dziecko bardzo się do kapturków przyzwyczaja i ponoć ciężko z nich potem przestać korzystać. Na to też były sposoby podane. Już nie będę się rozpisywać, ale jakby coś kiedyś to pamiętam

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Znalazłam Tak dla zabicia czasu przed snem A poważnie tak czułam, że ta moja wypowiedź jest mało rzetelna.
Velvet, miałaś rację, że na wklęsłe sutki też się stosuje

http://www.hafija.pl/2016/05/nakladk...-pomagaja.html
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 07:04   #4802
mmgi
Zadomowienie

Dot.: Mamusie grudniowe to babki odlotowe! 2016

Po narodzinach dziecka zmienia się też zdanie na różne tematy. Ja byłam przeciwna spaniu z dzieckiem, a mała śpi z nami. Chciałam karmić piersią max do roku, a karmię nadal. Córka ma 18 miesięcy i nie wiem kiedy skończę. Wcześniej też karmienie 2, 3 latka było dla mnę bardzo dziwne, a teraz normalne

Zaczynam dziś 16 tydzień w poniedziałek wizyta. Jestem strasznie ciekawa czy płeć się potwierdzi, do badań polowkowych nie chce się przywiązywać jakoś szczególnie do płci i dlatego też nie kupuje jeszcze ubrań. W pierwszej ciąży póki nie znałam płci kupowałam neutralne, teraz już mi się nie chce takich szukać, bo to wcale nie takie proste.

Miłego dnia, u nas upał
mmgi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 08:44   #4803
aska8999
Rozeznanie

WHO zaleca karmienie piersia CONAJMNIEJ do drugiego roku zycia wiec nie wiem co jest dziwnegow karmieniu dwulatka.
aska8999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 08:53   #4804
DoDoo
Zakorzenienie

Babka ode mnie z miejscowosci karmila do 6 ROKU zycia swojego syna, to bylo przegiecie ale kazdy karmi jak dlugo chce, no ja bym sie tego nie podjela
Stary 2016-06-24, 08:59   #4805
mewkaa
Zadomowienie

nie wiedziałam że kp to temat niczym polityka
na jednym i drugim sie nie znam wiec milczę ale nie byłabym sobą gdybym nie zajęła się inną kwestią
Pani Migdałek dotychczasowy nasz temat bardzo mi sie podoba
ale może być też taki:
"wszystkie mocno się wspieramy bo się w grudniu spodziewamy"
ale to tylko luźna moja propozycja

miłego dnia laseczki - ja zmykam do pracy
mewkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 09:15   #4806
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez itstoolatex3 Pokaż wiadomość
ja prosiłam, ja! Ale cudne
dziekuje

nie wyspalam sie..

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 09:45   #4807
monika0185
Zakorzenienie

Dzień doberek Kochane ufff ale dzisiaj będzie gorąco, już jest a co dopiero później!
Była Pani pielęgniarka, krew pobrana 😊 oprócz moczu, morfologii i glukozy to dodatkowo cholesterol i tarczyca. Dużo sera żółtego jadłam i majonezu na kanapki dawałam więc wole sprawdzić

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez mewkaa Pokaż wiadomość
Ja tam chce karmić dzieciątko piersią
Mam cycki zacne i sutki jak wentyle więc jestem dobrej myśli [COLOR="Silver"]
Hehe ja też sutki mam spore więc o jeden problem z głowy. Zawsze też miałam wielkie brodawki. Mam nadzieje, że przy ciąży nie powiększą się na pół cycka

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Tytuł wątku dla mnie może zostać taki sam 😊 podoba mi się😊 w końcu cały czas jesteśmy odlotowe

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

A mnie to lotto kto i ile karmi piersią. Bylebym nie widziała gołych cyców naokoło. Nie mam nic przeciwko karmieniu w publicznym miejscu o ile jest to subtelne i kobieta się przykrywa np. pieluszką 😊
monika0185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 09:47   #4808
kamisha
Zakorzenienie

ja uwazam ze kazda karmi czym chce i do kiedy chce

Stary 2016-06-24, 09:47   #4809
monika0185
Zakorzenienie

Ale ja bym nie chciała pamiętać jak ssałam Mamie cycki.... omg
monika0185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 09:48   #4810
aska8999
Rozeznanie

A mnie denerwuje postawa matek niekarmiacych najpierw mowia ze to jest indywudua
na osobusta sprawa czy ktos karmi piersia czy nie po cxym eysmiewaja te matki ktore karmia dlugo.

Wczoraj wyxzulam wystajaca kostke przez podbrzusze. To byl chyba lokiec? Wkazdy, razie chyba chcial sie pokazac na dzirn taty

Edytowane przez aska8999
Czas edycji: 2016-06-24 o 09:52
aska8999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 10:34   #4811
pestka_11
Raczkowanie

cześć, ufffff gorąco, ja już po spacerze, wybrałyśmy się z dzieckiem na zakupy, póki jeszcze wcześnie, ale i tak skwar straszny, ledwo doczołgałam się do domu, dzisiaj gotuję kapuśniaczek i do tego młode ziemniaczki posypane koperkiem
Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość

[/COLOR]

Myślę, że na początku największym problemem jest, że jest to bolesne, zanim brodawki się przyzwyczają a męczące to tak bardziej psychicznie, np. mamy bardzo często mają obawy, czy dziecko się najada (są na to sposoby, żeby się upewnić).
Dla mnie tam bardziej pracochłonna jest cała zabawa z przygotowywaniem mm, myciem i wyparzaniem butelek, jeszcze trzeba to przygotowywać i zabierać przy wychodzeniu z domu... A z piersi to stołówka zawsze czynna i gotowa w sekundę
początki najgorsze, i ten ból brodawek, masakra, a i po trzech dobach nawał mleczny, dlatego zachęcam do zakupienia laktatora, bo ciężko to ogarnąć na początku, myślałam, że i cycki eksplodują

Cytat:
Napisane przez papaPapaya Pokaż wiadomość
Hej! Nadrobie was wieczorkiem jak bede lezala w lozku poki co przyszlam wam napisac, ze bede miala syna 😍 mam nawet zdjecie jajeczek i pitolka
gratulacje chłopca

Cytat:
Widziałam takie nakładki silikonowe na sutki do karmienia, warto takie coś zakupić w razie takiego wypadku jak wklęsłe sutki? Czy któraś już z praktyką w karmieniu piersią taki wynalazek miała ?
ja używałam, po prostu mniej sutki mnie bolały, ja tam nic złego w tym nie widzę
pestka_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 10:39   #4812
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Dzien dobry

Mnie tam kicha kto ile karmi czym i czy widzs te cycki czy nie ja karmic bym chciala na pewno pol roku a potem zobaczymy. Po roku na pewno koniec bo wracam do pracy woec sobie tego nie wyobrazam. Ale jak kto woli

Tez znam przypadek gdzie do 6 roku zycia babka karmila ale to juz max przegiecie
Stary 2016-06-24, 10:44   #4813
Velvet Wave
Rozeznanie

Hej Aleeee lato

Jutro idziemy oglądać mieszkanie Mam nadzieję, że się uda bo jest ulicę dalej niż to w którym mieszkamy teraz A dodatkowo jest z ogródkiem Jakbym teraz zagospodarowała to przy dziecku na drugi rok jak znalazł

Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 10:59   #4814
PaniMigdalek
Zadomowienie

Nie będę nikogo cytować bo z takich tematów jak kp potrafi się stworzyć tak zwana "GÓWNOBURZA".
Ja mam opinię taką:
Chcesz karmić pół roku? Ok! Rok?! Ok! 2 lata? Też super! 6?? Też ok, bo to TWOJA sprawa, to jesteś TY i TWOJE dziecko, mojego cycka do tego używać nie będziesz, więc rób co chcesz

(Do nikogo się nie zwracam, mówię ogólnie)
Nie chcesz karmić wcale? Też Twoja sprawa

Nie oceniajmy się, każda jest inna i ma inne zdanie i nie można narzucać swojego... Przecież nikt za nikogo karmić lub nie, nie będzie

Jeśli chcecie "dyskutować" o kp, to są od tego odpowiednie wątki na wizażu Tu się nie kłócimy ani przedrzeźniamy.

Czy u was też jest tak gorąco?
Ja aż założyłam krótkie spodenki, co u mnie jest ewenementem Ah pokaże mojego grube uda światu, a co tam!
Stary 2016-06-24, 11:11   #4815
folinka
Zadomowienie

Hejka!
Upał mówicie? Ja się cieszę z 20 stopni i słońca. Ale poza tym dzień u mnie zaczyna się słabo Czosnki i miody nie pomogły, gardło boli mnie tragicznie, chyba będę musiała wziąć antybiotyk Spać nie mogłam aż przez ten ból
Do tego od rana oglądam wiadomości na temat wyjścia UK z UE Nie podoba mi się to

Cytat:
Napisane przez pestka_11 Pokaż wiadomość
a i po trzech dobach nawał mleczny, dlatego zachęcam do zakupienia laktatora, bo ciężko to ogarnąć na początku, myślałam, że i cycki eksplodują
Dla mnie najlepszym lekarstwem na to było przystawienie dziecka Tak jak dla dziecka najlepszym lekarstwem niemal na wszystko jest pierś, tak samo dla mnie czy na nawał, czy na zastój najlepsze było dziecko. Z laktatorem moje piersi nigdy nie współpracowały więc szkoda mi na to pieniędzy.

Cytat:
Jutro idziemy oglądać mieszkanie Mam nadzieję, że się uda bo jest ulicę dalej niż to w którym mieszkamy teraz A dodatkowo jest z ogródkiem Jakbym teraz zagospodarowała to przy dziecku na drugi rok jak znalazł

Edytowane przez folinka
Czas edycji: 2016-06-24 o 14:01
Stary 2016-06-24, 11:20   #4816
PaniMigdalek
Zadomowienie

Cytat:
Hejka!

Do tego od rana oglądam wiadomości na temat wyjścia UK z UE Nie podoba mi się to
A mi się podoba...
Polska również powinna z UE wyjść i zająć się w końcu WŁASNYM krajem i WŁASNĄ gospodarka a nie pchają pysk w sprawy innych państw, co nigdy na dobre nie wychodzi.
Gospodarka by na tym skorzystała, małe firmy by znów się rozwijały, małe sklepy... A na zagraniczne sklepy nałożyć podatek od sprzedaży na terenie Polski. Tak trudno zadbać o ten kraj? Tylko pchać tą kasę w i tak już przepełnione kieszenie...
Stary 2016-06-24, 11:23   #4817
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PaniMigdalek Pokaż wiadomość
Nie oceniajmy się, każda jest inna i ma inne zdanie i nie można narzucać swojego... Przecież nikt za nikogo karmić lub nie, nie będzie

Jeśli chcecie "dyskutować" o kp, to są od tego odpowiednie wątki na wizażu Tu się nie kłócimy ani przedrzeźniamy.
Po części się z Tobą zgadzam i doceniam Twoje starania o miłą atmosferę.
Ale z drugiej strony chyba możemy wymieniać się opiniami na wszystkie tematy? Każdy może pisać o czym chce, póki szanuje innych ludzi i ich zdanie. Nie widzę tu na szczęście jeszcze żadnych kłótni. Dlaczego możemy rozmawiać o jedzeniu czy prenatalnych, a o kp nie?
Super, że się tu wspieramy, ciągle trzymamy kciuki i gratulujemy, ale mi właśnie brakuje na naszym wątku ciekawych i konkretnych rozmów.
Stary 2016-06-24, 11:23   #4818
a6594ed1feebe4acee52c55875557823d72aa50e_6074d104093b7
Konto usunięte

Cytat:
Nie będę nikogo cytować bo z takich tematów jak kp potrafi się stworzyć tak zwana "GÓWNOBURZA".
Ja mam opinię taką:
Chcesz karmić pół roku? Ok! Rok?! Ok! 2 lata? Też super! 6?? Też ok, bo to TWOJA sprawa, to jesteś TY i TWOJE dziecko, mojego cycka do tego używać nie będziesz, więc rób co chcesz

(Do nikogo się nie zwracam, mówię ogólnie)
Nie chcesz karmić wcale? Też Twoja sprawa

Czy u was też jest tak gorąco?
Ja aż założyłam krótkie spodenki, co u mnie jest ewenementem Ah pokaże mojego grube uda światu, a co tam!
Bardzo mi się podoba co napisałaś. zauważyłam ze mamy lubuja się w tym temacie. Ja na jakiekolwiek komentarze odnośnie kp pozwalam sobie tylko przy mezu :p

Swoją drogą polecam zakupić sobie podstawowy zestaw startowy do odciagania mleka. jak Franek miał 6 tygodni miałam jakis stan zapalny i sciagali mi ropę z dziąseł. I jak cierpialam z bólu to mama zabrała małego na kilka godzin i karmiła go moim odmrozonym mleczkiem. No i byłam spokojniejsza, ze jakby musieli mnie znieczulac to jednak mam zapas mleka dla malutkiego...
a6594ed1feebe4acee52c55875557823d72aa50e_6074d104093b7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 11:31   #4819
mewkaa
Zadomowienie

mój Tż był chyba z kolei za szybko odstawiony
Jak on się garnie do moich piersi gdy tylko je widzi
Rączki wyciąga a jak się przyssie...
To az żal odstawiac
Stary 2016-06-24, 11:33   #4820
xjustyniaaax
Zakorzenienie

Zawsze mozna w klubie taki temat zalozyc mi tam on nie przeszkadza ale widze ze to taki polityczny temat ile ludzi tyle opini
Ja sie ciesze ze sa tu ekspertki i w razie czego bede mogla poprosoc o porade itp

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
To az żal odstawiac
Stary 2016-06-24, 11:38   #4821
mewkaa
Zadomowienie

Ja tez jestem za rozmowa o kp na naszym watku
Mnie to interesuje np bardzo
I chce doświadczone matki mieć pod ręką i moc się ich poradzić
A nie szukać info gdzieś po internetach
W końcu po to jest też ten wątek
Jak kogoś kp nie interesuje to niech zamyka oczy gdy widzi posty na ten temat
Stary 2016-06-24, 11:45   #4822
iwona335
Zakorzenienie

Ja to zadnej klotni nie widze, wymiana zdan ot tyle. Nikt nikogo nie ocenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 11:47   #4823
folinka
Zadomowienie

Cytat:
A mi się podoba...
Polska również powinna z UE wyjść i zająć się w końcu WŁASNYM krajem i WŁASNĄ gospodarka a nie pchają pysk w sprawy innych państw, co nigdy na dobre nie wychodzi.
Gospodarka by na tym skorzystała, małe firmy by znów się rozwijały, małe sklepy... A na zagraniczne sklepy nałożyć podatek od sprzedaży na terenie Polski. Tak trudno zadbać o ten kraj? Tylko pchać tą kasę w i tak już przepełnione kieszenie...
Ja się właśnie obawiam, że to nie jest dobre dla gospodarki. Wszystko jest teraz jedną wielką niewiadomą i pewnie znowu jakieś kryzysy światowe będą.
Generalnie polityka mnie nie interesuje. Który rząd by nie przyszedł i tak pcha tylko w swoje kieszenie, tylko na gospodarkę patrzę.
Oczywiście też mam taką osobistą obawę o przyszłość mojej rodziny i moich dzieci w uk
Cytat:
To az żal odstawiac
Hahaha
Stary 2016-06-24, 11:47   #4824
PaniMigdalek
Zadomowienie

Cytat:
Po części się z Tobą zgadzam i doceniam Twoje starania o miłą atmosferę.
Ale z drugiej strony chyba możemy wymieniać się opiniami na wszystkie tematy? Każdy może pisać o czym chce, póki szanuje innych ludzi i ich zdanie. Nie widzę tu na szczęście jeszcze żadnych kłótni. Dlaczego możemy rozmawiać o jedzeniu czy prenatalnych, a o kp nie?
Super, że się tu wspieramy, ciągle trzymamy kciuki i gratulujemy, ale mi właśnie brakuje na naszym wątku ciekawych i konkretnych rozmów.
Mi chodziło o to, że zaczynałam widzieć zgrzyty, bo to delikatny temat.
Nie zakazuję o tym rozmawiać tylko jeśli już zakazywać to zakazuję się kłócić
Dopóki rozmowa jest normalna, to proszę bardzo, tylko nie chciałabym, żeby wątek nabrał wojennych barw, jak inne, gdzie ten temat poruszono.
Stary 2016-06-24, 12:00   #4825
itstoolatex3
Zakorzenienie

Dziewczyny, UWAGA UWAGA!!
W związku ze zbliżającym się limitem postów na wątku, proszę o propozycje nowego tytułu/dopisku po "Mamusie grudniowe...". Najlepsza propozycja będzie ustawiona jako tytuł nowego wątku
[/QUOTE]

"Mamusie grudniowe ciuszki już kupują nowe"

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Ja to zadnej klotni nie widze, wymiana zdan ot tyle. Nikt nikogo nie ocenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Ufff...gorąco jak w piekle U mnie temperatura dzisiaj 30C i jak tu żyć? za 9 godzin wizyta i zobaczę moje maleństwo stęskniłam się
Wklejam zdjęcie kostiumu Marcelka na grudzień będzie mały rozdawał prezenty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20160624_113458.jpg (157,7 KB, 12 załadowań)

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 12:01   #4826
kamisha
Zakorzenienie

u mnie upal.. dobrze ze o 17 slub . moze sie ochlodzi

Stary 2016-06-24, 12:08   #4827
CAR0LKA
Rozeznanie

Ja bardzo chetnie poczytam o karmieniu piersia - kazda porada sie przyda

Dzis drugi lekarz potwierdzil - bedzie synek prosze o odpowiedni kolorek na pierwszej stronie

W KRK taki upal ze zaraz po wyjsciu na pole cala zaczelam splywac potem ;/ az sie boje sprawdzac prognozy do kiedy to sie bedzie utrzymywac...
CAR0LKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 12:15   #4828
Velvet Wave
Rozeznanie

itstoolatex3 czadowy strój

CAR0LKA gratulacje

U mnie też ponad 30 stopni. Woda z lodem, cytryną i miętą wjeżdża co chwilę Idę dziś na urodziny, będę się topić

Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-24, 12:17   #4829
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CAR0LKA Pokaż wiadomość
Ja bardzo chetnie poczytam o karmieniu piersia - kazda porada sie przyda

Dzis drugi lekarz potwierdzil - bedzie synek prosze o odpowiedni kolorek na pierwszej stronie

W KRK taki upal ze zaraz po wyjsciu na pole cala zaczelam splywac potem ;/ az sie boje sprawdzac prognozy do kiedy to sie bedzie utrzymywac...
gratuluje synka

Stary 2016-06-24, 12:18   #4830
Emosz
Zadomowienie

Cytat:
Hejka!
Upał mówicie? :mysli: Ja się cieszę z 20 stopni i słońca. Ale poza tym dzień u mnie zaczyna się słabo Czosnki i miody nie pomogły, gardło boli mnie tragicznie, chyba będę musiała wziąć antybiotyk Spać nie mogłam aż przez ten ból
Folinko
spróbuj płukania gardła roztworem wody utlenionej (pół szklanki wody + 2 łyżeczki wody utlenionej), u mnie pomogło jak nic innego nie dawało rady

Cytat:
To az żal odstawiac

Hahaha w takim razie mój też :P

Cytat:
Napisane przez itstoolatex3 Pokaż wiadomość
Ufff...gorąco jak w piekle U mnie temperatura dzisiaj 30C i jak tu żyć? za 9 godzin wizyta i zobaczę moje maleństwo stęskniłam się
Wklejam zdjęcie kostiumu Marcelka na grudzień będzie mały rozdawał prezenty
U mnie 32°C, ja się zamknełam w domu, bo na polu mi słabo

Powodzenia na wizycie! zdjęcia niestety na apce nie widać
Emosz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości