|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy
Cytat:
![]() Zerknij tutaj - podałam spis badań, jakie zleciła mi doktor endokrynolog ginekologiczny. Może do czegoś Ci się przyda. A teraz pochwalę się wynikami ![]() ![]() ![]() Niestety kolejny okres się nie pojawił, więc znowu biorę zastrzyki z Progesteronem. Od piątego dnia cyklu (czyli 5 dni od rozpoczęcia krwawienia) mam brać Androcur (16 dni), potem Duphaston (6 dni) i w międzyczasie 5 czopków estrogenowych (Ortho-Gynest D, co 4-5 dni). Do tego doktorka zapisała żel na pryszcze (Progestagel) i wspomagająco: drożdże, Citrosept i Vitrum Calcium D3. Po tej kuracji mam mieć twarz jak pupcia niemowlaka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny
od 4 lat bralam tabletki antykoncepcyjne, napierw Diane, potem Harmonet, Logest a na koncu przez 2 lata Marvelon. Czulam sie po nich dobrze, ale ze wzgledu na totalny spadek libido zdecydowalismy z mezem ze czas zrobic przerwe w ich stosowaniu. Skonczylam ostatnie opakowanie, po 4 dniach tak jak zwykle dostalam krwawienie z odstawienia ktore trwalo tyle co normalnie. Nastepnego opakowania nie zaczelam. 8 dnia od dnia w ktorym powinnam rozpoczac nowe opakowanie dostalam kolejne krwawienie... chcialam sie upewnic czy to takie normalne rozregulowanie hormonalne organizmu.. ?? bo troche sie martwie. Czekam na odp ![]() pozdrawiam wszystkie forumowiczki |
![]() ![]() |
![]() |
#1203 |
Raczkowanie
|
alex 2804 - mysle, ze kazdy ginekolog powie Ci, ze tak moze sie zdarzyc. natomiast czy to jest normalne? kiedy sie odstawia tabletki prawie nic nie jest normalnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Raczkowanie
|
natomiast u mnie lipa
![]() dostalam provere na wywolanie miesiaczki. ale nie zaczelam jej brac bo dostalam okres samoczynnie (to jedyny plus ![]() ![]() zeby bylo weselej to moj lewy jajnik jest policystyczny, czyli ma pelno malych pecherzykow ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1205 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja zazywalam juz 3 rodzaje tabletek anty; stedrill 30 , Microginon , i novynette. CO do tych pirewszych dwoch sie nei wypowiadma bo malo pamintam ale nei byly za dobre , ale okresu po nich dostalm normalnie i wiekszych jazd nie bylo teraz od wsumie od ponad roku zazywalm novynette ; piersi mi nie urosly , schudlam , cera mi sie znacznie poprawila , ale meczy mnei jedno zazywalam tabletke na noc i nie moglam spac w nocy czesto albo mialm bole brzucha rano i iw nocy , rano czesto bylo mi nie odbrze . Niewiedzialm czym to jest spowodowane , wiadomo ze zaleznie od moej kondycjji raz bardziej raz menij zwracalm na to uwage ale eni cchialm przestac ich zazywac gdyz mialm przy nich krotki i wsumie bezbolesny okres i dostawalm regularnie o tej samej nawet porze... Ale ostatnio zaczelam die czuc coraz gorzej i nie zazylam ostanich 3 tabletek okresu dostalm jak zawsze po 5 dniach ... i spalo mi sie lepij przez te 3 dni ..i nieiwem co robic dalej czy odstawic je na jakis czas potem ewentualnie wrocic do nich , zmienic na inne - co moze byc jeszcze gorszym wyjsciem bo nei wiadomo jak zaakceptuje je ? czy zazyc np dzis tabletke normalnie chodz 1 normalnie powinnam zayzyc wczoraj .???????? nieiwem jestem w strasznej rozsterce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Raczkowanie
|
Hej mam, problem. odtawilam tabletki 23 listopada a okres dostalam 28. przez czas ich brania okres dostawalam zawsze w 26 dniu cyklu. teraz juz styczen a ja nadal nie mam grudniowego
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1208 |
Wtajemniczenie
|
czesc
ja byłam u ginekologa (do tej pory brałam diane i chciałam nareszcie skończyć z tymi hormonami) I tak jak się spodziewałam dostałam tabsy z mniejszą ilością hormonów- żeby nie zszokować za bardzo organizmu. co mnie zaskoczyło ginka powiedziała mi żebym nie odstawiała tabsów zanim będę chciała zajść w ciązę- poradziła mi że gdy będziemy się decydowac na bobasa to brac cały czas tablety- łykać też jakiś kwas foliowy a potem odstawić tablety i od razu próbować. że wtedy organizm będzie taki "naładowany" no i chyba tak zrobię...a tak chciałam już całkiem je odstawić... |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Przyczajenie
|
U mnie życie z tabletkami wyglądało następująco : brałam 8 miesięcy Yasmin, przy 3 miesiącu w połowie cyklu zaczął się bardzo poważny ból brzucha łącznie z krwawieniem. Ból (gdzie ja naprawde jestem wytrzymała) był nie do zniesienia, przez 3 dni, zanim dostałam sie do ginekologa brałam po 4-5 tbletek Ketonalu (dla mnie szok). Pojechałąm na pogotowie ale nie wiedzieli co mi jest, doczekałam sie tego 3 dnia i szanowna Pani ginekolog również nie wiedziała co się dzieje, przepisała mi antybiotyk bo rzekomo miałam kamyczki w przewodzie moczowym choć nie była pewna natomiast gdy powiedziałam ze może m ieć to coś współnego z tabletkami powiedziała że niekoniecznie, więc nie odstawiłam tabletek
![]() ![]() ![]()
#1210 |
Raczkowanie
|
Ja dzis dostalam okres Po odstawieniu tabl- po 35 dniach Mysle ze nie jest zle w takim razie Ale w ciaze nie zaszlam tak jak chcialam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 |
Zakorzenienie
|
jeżeli ureguluje ci się w miarę cykl, to nie należy się przejmować przez co najmniej pół roku tym że nie zaszłaś w ciąże
![]() |
#1212 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odp
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1213 |
Raczkowanie
|
Ps czuje ze nie mialam owulacji. Skad to wiem? bo czytalam w czasopismie medycznym ze jesli okres jest bardzo obfity-taki wlasnie mam i do tego nie boli wcale, moze to znaczyc brak owulacji .Chec jeszcze dodac ze przed rozpoczeciem brania tabl. mialam okres co 40- 45 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Raczkowanie
|
Kurcze czuje sie jakbym znowu miala 14 lat-wtedy mialam takie obfite okresy (najprawdopodobniej w wyniku braku owulacji) Poza tym nic nie boli- czuje sie z tym dziwnie Załuje teraz ze bralam te tabl. Teraz widze ze nie od razu organizm bedzie sprawny-jesli wogle...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Raczkowanie
|
przenioslam sie z novynette na regulon (czyli niby ze slabszych na mocniejsze) bez robienia 7dniowej przerwy.
poniewaz pierwszy raz cos takiego zrobilam, nie wiem, czy moge sie obawiac tego, ze nie bede miala okresu po pierwszym opakowaniu regulonu? tak sie sklada, ze zalezy mi na okresie po tym opakowaniu, bo przygotowuje sie do zabiegu. czy miala ktoras z was sytuacje, ze po zmianie tabletek, ewentualnie po niezrobieniu przerwy na okres, okres nie wystapil? |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Raczkowanie
|
nie wiem, czy do konca moje pytanie nadaje sie do tego tematu, ale mysle, ze jestescie bardziej doswiadczone niz ja i mozecie mi pomoc
![]() mianowicie: czy ktoras z was miala sytaucje po zmianie tabletek, badz po niezrobieniu przerwy 7dniowej na okres, ze okres nie wystapil? jestem w glupiej sytuacji: przeszlam z novynette na regulon (czyli teoretycznie ze slabszych na mocniejsze), jednak nie zrobilam pomiedzy opakowaniami przerwy na okres. teraz bede konczyla pierwsze opakowanie regulonu i bardzo mi zalezy na okresie, poniewaz przygotowuje sie do zabiegu. wiem, moze glupie, ale musze miec okres! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1217 |
Przyczajenie
|
A co z tyciem po odstawieniu? Czy któraś miała taki problem. Brałam microgynon
|
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Wtajemniczenie
|
ja utyłam okropnie- po odstawieniu evry i kompletnie nie mogłam tego zrzucić... dopiero potem, gdy zaczęłam brac diane. dziwne
|
![]() ![]() |
![]() |
#1219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1220 |
Zakorzenienie
|
ja właśnie muszę umówić się do lekarza ale brak mi coś i chęci i odwagi, chcę odstawić tabletki, wyleczyć nadżerkę, zrobić wszystkie badania, zacząć łykać folik i witaminy i starać się o dziecko...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1221 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1222 |
Raczkowanie
|
Odp dla miss.a Nie radze brac 2 opakowan z rzedu jesli zminiasz tabl Trzeba zrobic koniecznie przerwe tak mi powiedzial pani gin kiedy poszlam do niej z krwawieniem przy 9 tabletce! tez tak zrobilam Czyli zmieniajac z Mercilonu na yasmin czyli z mniejszej dwadki na wieksza rozregulowalam hormony i najpierw dostalam plamienia a potem jak pani dr kazala mi odstawic - krwawienia Do tego dostalam cyclonamine zeby za bardzo sie nie "wykrwawic" A trwalo to w sumie 2 tyg!!! dziewczyny nie robcie tego !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1224 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, ja rózwnież zdecydowałam przestać brać tabletki, (biorę yasminelle). w środę zjadłam ostatnią tabletkę z blistra, zawsze dostawałam krwawienie w niedzielę (jutro..). mam lekkiego stresa, bo ok 2 tyg temu mialam opóźnienie w zarzyciu tabletki aż 6 godzin.. wiem że jak się nie przekroczy 12 to nic sie nie dzieje, no ale ja schizę lekką mam;] więc czekam na te krwawienie.. bo to oznacza że nie jest się w ciązy tak?
no i jak to jest.. teraz dostane tego krwawienia z odstawienia (miejmy nadzieje :P ) a potem... czekam na normalną miesiączkę? |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW. Ja dziś dostałam kolejną naturalną miesiączkę. W środę pójdę do lekarza po skierowanie na badania hormonalne i jeśli wszystko będzie ok to przy następnej miesiączce wracam do tabletek.ale wydaje mi się że wszystko z moimi hormonami jest dobrze bo naturalne miesiączki dostaję co 29-31 dni więc rozbieżność jest niewielka
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Przyczajenie
|
Witam,jestem tutaj pierwszy raz,zaczełam brac tabletki od nowa bo miałam przerwę miesięczną i tutaj pojawia sie pytanie czy moge sie kochac z moim chlopakiem bez zabezpieczen odrazu czy potrzebny jest ten miesiac kiedy biore tabletki i kocham się z prezerwatywą.
Z góry dziękuję za odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Przyczajenie
|
nie mam ulotki :-( była bym wdzięczna za odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
biegam dla Zabawy
|
Widzę, że znacie się na rzeczy więc moze i mi pomożecie. Biorę Regulon od pół roku, ze względów antykoncepcyjnych, ale też na poprawienie cery. Teraz juz mi nie bedzie potrzebna antykoncepcja, więc chętnie bym je odstawiła.
Boję się jednak o cerę, bo przyznam, że ładniej wygląda. Czytam, że niektóre z was przed odstawiniem przeszły na lżejsze, zeby uniknąc szoku dla orgzanimzu. CZy to faktycznie dobry pomysł , jakie tabletki są lżejsze od regulonu? (regulon ma skład: 0.03 mg etinylestradiolu oraz 0.15 dezogestrelu.) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.