Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami- peemki 2016 cz.51! - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-27, 13:06   #2821
morsmordre
sajkolidżist

Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami- peemki 2016 cz.51!

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
Przyszla sukienka :-D
Piękna
Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ja bym się mega wkurzyła o jakieś stiptizerki i nie chodzi o zazdrość, tylko jestem przeciwniczką robienia ze ślubu jakiegoś "końca wszystkiego" albo konieczności "wyszalenia się".
Na szczęście mój tż ma podobne zdanie
uważam, że takie atrakcje są poniżej krytyki i bym się wkurzyła jakby mojemu TŻ takie przygotowano. I też ufam TŻ, ale tu w ogóle nie chodzi o kwestię zaufania.
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:10   #2822
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami- peemki 2016 cz.51!

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
Piękna

uważam, że takie atrakcje są poniżej krytyki i bym się wkurzyła jakby mojemu TŻ takie przygotowano. I też ufam TŻ, ale tu w ogóle nie chodzi o kwestię zaufania.
Dokładnie Ufać można,że jak idzie do klubu to nie wydupcy połowy lasek,a tu gdzie? Że zamknie oczka?

Dla mnie jedynym sposobem na to,żeby nie zawieść mojego zaufania byłoby po prostu powiedzenie kolegom,że nie wchodzi,albo wyjscie w momencie gdyby się zorientował gdzie jest.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2016-06-27 o 13:14
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:11   #2823
CrayOn
Wife!

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
U mnie też lubią sobie popić. Ale jakoś tak całe szczęście tylko kiedyś robili wiejskie bury na weselu, teraz się to jakoś skończyło.

U mnie hitem jest "płacząca wódka". Wujkowie (rodzeństwo) lubią sobie powspominać i popłakać na weselu Cała rodzina ma wtedy ubaw a oni tacy biedni zapłakani siedzą
U mnie wódka płacze

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość

Dalej mnie łamie nie pisałam Wam wcześniej, ale mój W.ma półpaśca

Na kawalerskim się wybawił. Oczywiście jego koledzy wyciągneli go do klububze striprizem. I to jestem trochę zła, ale mniejsza.

Piękna zdrówka dla Twojego męża!

Cray ja bym się nie zgodziła.

A dzisiaj zmiana kodu na 1 z przodu Coraz blizej. Juz tylko 19ddś

siły na Tż bo ponoc strasznie boli

Myślę sobie o matko teraz się nie obejrzysz i będziesz żoną po czym przypomniałam sobie, ze mamy slub tego samego dnia

CrayOn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:14   #2824
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie Ufać można,że jak idzie do klubu to nie wydupcy połowy lasek,a tu gdzie? Że zamknie oczka?

Dla mnie jedynym sposobem na to,żeby nie zawieźć mojego zaufania byłoby po prostu powiedzenie kolegom,że nie wchodzi,albo wyjscie w momencie gdyby się zorientował gdzie jest.
Dokładnie,tak samo myślę w tym temacie... na szczęście mój M. Brzydzi sie takich kobiet i takich miejsc..

Wysłano z Huawei P9 Lite...
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:14   #2825
lenka990
Zaszynszylowana

Cytat:
Wzięłabym ze skóry bo mniejsze
dzięki

Cytat:
Ja bym w ogóle nie brała,bo według mnie do Twojej sukienki nie pasują buty z kokardkami
Nie zastanawiałam się nad tym:P Same kokardki ogromnie mi się podobają

Cytat:
Piękna

Te tak sądze

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
lenka990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:18   #2826
Fragaria_
Wtajemniczenie

Cytat:
Piękna

Zgadzam się Też jestem przeciwna takim atrakcją.
Fragaria_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:18   #2827
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CrayOn Pokaż wiadomość
U mnie wódka płacze

siły na Tż bo ponoc strasznie boli

Myślę sobie o matko teraz się nie obejrzysz i będziesz żoną po czym przypomniałam sobie, ze mamy slub tego samego dnia
Grunt to się w porę zorientować
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:19   #2828
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Dokładnie,tak samo myślę w tym temacie... na szczęście mój M. Brzydzi sie takich kobiet i takich miejsc..

My mamy podobne zdanie
I niestety ja również brzydziłabym się swoim facetem mentalnie gdyby poszedł do takiego przybytku, a fizycznie,gdybym się dowiedziała,że jakieś kobiety wątpliwej reputacji ocierałyby się o niego, a on zadowolony sobie patrzył na taki typ kobiet.
It never fails.
Stary 2016-06-27, 13:22   #2829
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
Wykupili mu 3 laski i tanczyly dla niego, ale powiedzial, ze brzydkie, ja i tam jestem ladniejsza i kobieca a nie plaska

Lekarz mowil, ze nie jest zarazliwy. Moze mnie zaatakowac jak bede oslabiona - niestety jestem ale to nasz organizm nas nim atakuje.

Jezeli nie chorowalabym na ospe to wowczas na 100% moglby mnie zarazic, ale chorowalam.

O kurde, 3 laski mu tańczyły Ja bym oszalała ze złości, serio. Już wiadomo czemu była taka kosmiczna stawka na ten kawalerski

Jak chorowałaś na ospę to raczej nie powinien Cię zarazić A nawet jeśli to zazwyczaj po ospie przechodzi się to łagodnie Moja siostra miała niedawno.

Cytat:
Dla mnie jedynym sposobem na to,żeby nie zawieść mojego zaufania byłoby po prostu powiedzenie kolegom,że nie wchodzi,albo wyjscie w momencie gdyby się zorientował gdzie jest.

Ale wiem, że niektórzy tak tego nie przeżywają i im nie przeszkadza..
Stary 2016-06-27, 13:26   #2830
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
My mamy podobne zdanie
I niestety ja również brzydziłabym się swoim facetem mentalnie gdyby poszedł do takiego przybytku, a fizycznie,gdybym się dowiedziała,że jakieś kobiety wątpliwej reputacji ocierałyby się o niego, a on zadowolony sobie patrzył na taki typ kobiet.
Pierwszy raz chyba mamy dokladnie takie samo zdanie haha

Nie mogłabym tego zaakceptować... czuła bym obrzydzenie i tyle. Porównanie chodzenia do klubu z tym,ze na ulicy też sobie patrzy jest nietrafione.. na ulicy zadna laska nie pręży sie przed moim facetem w czyms co ma przypominać bieliznę i nie jeczy mu do ucha

A to,że miałaby go dotykać,albo on ją to w ogóle nie mieści mi sie w głowie. Znam siebie i wiem,ze tylko męczyła bym sie ze swoimi myslami czy aby na pewno do niczego wiecej nie doszło ( alkohol robi swoje, nacisk kumpli również) i nie potrafila bym zaufać, moze jestem psychiczna no

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 13:30   #2831
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7
Konto usunięte

Treść usunięta
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-27, 13:43   #2832
Sophie24
Zakorzenienie

Spadam do optyka, ostatnia wizyta, mam nadzieję.
Stary 2016-06-27, 13:51   #2833
fioleciasto
Zakorzenienie

U mnie też klub ze striptizem i tańczące laski by nie przeszły...

Idę dziś z moją mamą do kina na "Zanim się pojawiłeś".

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 14:00   #2834
6335951a6f2125013706eea4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9a0ad25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lenka990 Pokaż wiadomość
Zgadzam się, Cray ciężko coś doradzić ale 15 piw to zdecydowanie za dużo...

Dziewczyny Help me bo nie wiem na które się zdecydować do tych butów:
https://www.rylko.com/pl/produkt/6G2...,84879,23.html

Czy kokardki ze skóry:
http://sklep.coquet-art.pl/kokardki-...r-leather.html

czy z satyny?:
http://sklep.coquet-art.pl/kokardki-3d-pastela.html

Z góry dzięki za pomoc
Chyba te z satyny jak dla mnie, chociaż nie jestem w ogóle jakoś do nich przekonana, nie pasują mi do sukni.

A propos striptizerek.... u mnie chyba też by to nie przeszło. Chociaż wydaje mi się, że nie mam wpływu na fakt czy mu koledzy zamówią jakąś na imprezę czy nie. Jemu swoje zdanie przedstawiłam, a co z tym zrobi. Wiem, że jego brat bardzo by się ucieszył jakby mi zrobił na złość jakąś laską.
6335951a6f2125013706eea4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9a0ad25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 14:05   #2835
lolusl
Japońska rzepa

[1=6335951a6f2125013706eea 4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9 a0ad25;62299556]

A propos striptizerek.... u mnie chyba też by to nie przeszło. Chociaż wydaje mi się, że nie mam wpływu na fakt czy mu koledzy zamówią jakąś na imprezę czy nie. Jemu swoje zdanie przedstawiłam, a co z tym zrobi. Wiem, że jego brat bardzo by się ucieszył jakby mi zrobił na złość jakąś laską.[/QUOTE]
Nie masz wpływu na to,czy zamowią,ale masz wpływ na wasze ustalenia miedzy sobą i jesli tobie to nie odpowiada to bym to wprost powiedziala
It never fails.
Stary 2016-06-27, 14:23   #2836
6335951a6f2125013706eea4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9a0ad25
Konto usunięte

Cytat:
Nie masz wpływu na to,czy zamowią,ale masz wpływ na wasze ustalenia miedzy sobą i jesli tobie to nie odpowiada to bym to wprost powiedziala
Powiedziałam mu co o tym myślę i że mi to nie pasuje. Zobaczymy co z tego wyniknie...
6335951a6f2125013706eea4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9a0ad25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 14:26   #2837
candy111
Zakorzenienie

Witam, nie mam czasu zaglądać ale staram sie jak mogę. Właśnie skończyłam prasować, włosy obcięte jak prawdziwa żona. Kupiliśmy sobie podróż na 2 tyg na Krete. Na Maderze jednak za gorąco. Zapomniałam Wam opowiedzieć. Jedna dziewczyna nasza koleżanka i była naszego przyjaciela została zaproszona na wesele. Powiedziała ze przyjdzie z osoba towarzysząca. Na 3 dni przed jak juz wszystko załatwione zadzwoniła i przeprosiła ze jednak jej nie będzie bo sobie wszystko przemyślała i prEprasza za zamieszanie i po weselu zaprasza nas na obiad. Juz sie wkurzyłam, ze 3 dni przed jak plan stołów przygotowany ona mówi, ze jej nie będzie. Przed kościołem jak składali życzenia dziewczyna sie pojawiła. Pomyslałam sobie pewnie przyszła na msze. Jedziemy na sale goście biorą szampana i wtedy Tz do mnie mówi zobacz kto przyszedł. Okazało sie ze ona jednak przyszła! Nie było dla niej winietki. Na szczęście nie było chłopaka jednej koleżanki bo niestety rano zmarł mu dziadek i tam ja usadzilismy. Na tym obiedzie na, który zaproszenie nadal aktualne powiem jej, ze szczeka mi opadła do podłogi jak ja zobaczyłam na sali. Na szczęście postawiliśmy 3 krzesła więcej przy dzieciach gdyby ktoś zdecydował sie zabrać dziecko mimo wcześniejszej informacji, ze nie bierze i tam by siedziała.
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 14:33   #2838
Iskra14
Zakorzenienie

Ja osobiście dramatu z tego striptizu bym nie robiła. Zadowolona bym nie była, ale facet szczerze powiedział jak było, więc spokojnie zostawiłabym to w spokoju. Wątpię żeby mnie to jakoś specjalnie męczyło
Iskra14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 14:53   #2839
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Ja bym się mega wkurzyła o jakieś stiptizerki i nie chodzi o zazdrość, tylko jestem przeciwniczką robienia ze ślubu jakiegoś "końca wszystkiego" albo konieczności "wyszalenia się".
Zadowolona nie jestem, ale glowy mu nie urwe. Nigdy wczesniej nie byl w takim miejscu i nigdy juz nie pojdzie. Ale jego swiadek podpadl mi bardzo. Z reszta nie tylko tym.
Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Ja mówię tylko o sobie i o swoich zasadach

Luzik
Cytat:
Napisane przez Fragaria_ Pokaż wiadomość
Petit - Zdrowia dla Ciebie i Tża
Dziekujemy
Cytat:
To oby jednak nie zaatakował. Kiepsko by było.
Nawet bardzo kiepsko

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
O kurde, 3 laski mu tańczyły Ja bym oszalała ze złości, serio. Już wiadomo czemu była taka kosmiczna stawka na ten kawalerski

Jak chorowałaś na ospę to raczej nie powinien Cię zarazić A nawet jeśli to zazwyczaj po ospie przechodzi się to łagodnie Moja siostra miała niedawno.
Najlepsze jest to, ze nic za to nikt nie placil, bo magaerka tego klubu byla kolezanka jednego z chlopakow, ktorzy byli na kawalerskim.

Oby
Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Ja osobiście dramatu z tego striptizu bym nie robiła. Zadowolona bym nie była, ale facet szczerze powiedział jak było, więc spokojnie zostawiłabym to w spokoju. Wątpię żeby mnie to jakoś specjalnie męczyło
Zadowolona nie jestem

Ale fakt. Wszystko mi opowiedzial.

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 15:27   #2840
rintintin
Zakorzenienie

Sala załatwiona. Wieczorem jedziemy dowieść zapowiedzi i reszte koscielnych papierów, opłacić koscielnego i organistę.
Rozmawialam dzisiaj z barmanem. Powiedzial, że dorzucił nam truskawkowe mojito do menu. Z usługodawców zostaje jeszcze tylko fotograf.
rintintin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 15:31   #2841
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny witam się po panienskim. Zaraz jedziemy do banku i do księdza, więc krótką relację napiszę później. Wybawilam się niestety średnio.
W skrócie- była bardzo fajna atrakcja bo byłyśmy w parku trampolin, dostalam super prezent - zaproszenie na warsztaty kulinarne, a przede wszystkim cieszylam się, że aż tyle dziewczyn przyjechało
Z minusów- klub był straszny, jakaś nora z pakietem 3x3 i mimo uwag większości dziewczyn i moich, żeby stamtąd wyjść niestety zostalysmy.
Było też za dużo testów o panu młodym, nudziło mi się już. I było kilka mniej smacznych o jakieś pozycje seksualne
Szkoda, że nie wszytsko było w Twoim guście, ale prezent bardzo fajny według mnie

Cytat:
Mam dokładnie to samo zdanie w tej kwestii Na szczęście mamy ten temat omówiony z Tż i wiem, że nie zrobiłby mi tego. Poza tym, że czułabym obrzydzenie do niego to jeszcze sama nie miałabym ochoty po czymś takim prezentować przed nim swoich wdzięków poiwedziałam mu kiedys, że jak będzie oglądał obce laski jak dla niego tańczą to nie będzie oglądał mnie jak dla niego tańczę I chociaż ja byłam na kilku występach z męskim striptizem (raz nawet wspólnie z Tż przez przypadek ) to oboje mamy zdanie takie, że to jednak jest co innego niż laska tańcząca na kolanach faceta I Tż wie, że mnie męski striptiz obrzydza i wolę odwrócić wzrok niż patrzeć na męską wygoloną upę w strinach Wolę wtedy wyjść na chwilę i wrócić po występie

Edytowane przez *piękna
Czas edycji: 2016-06-27 o 15:33
*piękna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 15:40   #2842
lolusl
Japońska rzepa

Szukam fajnych knajp na Krecie Przytyję 20 kg w 2 tyg,taki mam cel
It never fails.
Stary 2016-06-27, 15:42   #2843
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rintintin Pokaż wiadomość
Sala załatwiona. Wieczorem jedziemy dowieść zapowiedzi i reszte koscielnych papierów, opłacić koscielnego i organistę.
Rozmawialam dzisiaj z barmanem. Powiedzial, że dorzucił nam truskawkowe mojito do menu. Z usługodawców zostaje jeszcze tylko fotograf.
truskawkowe mojito

Kurczę, kiepska ze mnie żona rozmroziłam mięso (rzekomo filet z piersi indyka - Tż kupił) i miałam zamiar zrobić kotleciki, pieczone ziemniaki i salatę z rzodkiewką, a okazało się, że ten filet to mięso w udźca... no i teraz nie wiem co z tym zrobić, bo na kotlety to chyba średnio się nadaje

Oooo już wiem zrobię shoarmę

Edytowane przez *piękna
Czas edycji: 2016-06-27 o 15:46
Stary 2016-06-27, 15:54   #2844
kotzdzisiu
Wtajemniczenie

Mojego Tż do takich miejsc nie ciągnie. Ja bym do klubu ze striptizem nie poszła, ale jakbym mogła na żywo obejrzeć występ Dity to https://www.youtube.com/watch?v=W-ky7W13b3M
No ale to jest bardziej na poziomie, a nie jakieś obleśne.

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

W ogóle Dita dla mnie to ideał

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Jakby mi jakiś pomarańczowy striptizer w stringach wyleciał na panieńskim to bym chyba padła ze śmiechu

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

W ogóle mam nadzieję, że moje znajome uzanują moją niechęć do klubów i słomek penisów.

Edytowane przez kotzdzisiu
Czas edycji: 2016-06-27 o 15:51
kotzdzisiu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 15:55   #2845
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez kotzdzisiu Pokaż wiadomość
Mojego Tż do takich miejsc nie ciągnie. Ja bym do klubu ze striptizem nie poszła, ale jakbym mogła na żywo obejrzeć występ Dity to https://www.youtube.com/watch?v=W-ky7W13b3M

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Jakby mi jakiś pomarańczowy striptizer w stringach wyleciał na panieńskim to bym chyba padła ze śmiechu
No tak,ale Dita to burleska bardziej i to jest super, można to właśnie na jakichś oficjalnych galach w ramach urozmaicenia a nie panienki z klubu go-go
It never fails.
Stary 2016-06-27, 15:58   #2846
Iskra14
Zakorzenienie

Ale mi dziś ładnie brwi i hennę zrobiła laska
Iskra14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 16:02   #2847
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

W ogóle mam nadzieję, że moje znajome uzanują moją niechęć do klubów i słomek penisów.
To jest coś jak burleska, a nie prywatny taniec z obmacywaniem Takie cos jest spoko, chociaż tez trochę za mało tańca a za dużo golizny w tym występie

---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Ale mi dziś ładnie brwi i hennę zrobiła laska
pochwal się

Stary 2016-06-27, 16:20   #2848
CrayOn
Wife!

Cytat:
:
TAK, TAK, TAK! jest przekobieca

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

https://www.youtube.com/watch?v=y9uSyICrtow

I niczego więcej mi nie trzeba

CrayOn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 16:36   #2849
klakla91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
Przyszla sukienka :-D
Śliczna
Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
To duzo Wam poszlo whisky
A wodki ile? Ja od kazdej zony zbieram dane o wodce, zeby sie upewnic, ze mamy wystarczajaco
To u mnie poszło na 75 osób, w tym 19 niepijących, 39 butelek. A kupiliśmy 100

DOSTAŁAM PRACĘ!

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-27, 16:39   #2850
Sophie24
Zakorzenienie

Ja widziałam striptiz kobiet bo akurat był jak byłyśmy na panieńskim przyjaciółki. Było obrzydliwe i widać było, że faceci też byli zażenowani. To był wybór miss czy tam coś ale też tańczyły przy facetach.
Widziałam i kobiece i męskie striptizy i męskie oglądało się przyjemniej, nie były takie wulgarne ani wyzywające jak kobiece.
Oj się kiedyś imprezowało

Byłam u optyka po raz trzeci, jutro idę po raz czwarty:P Jestem bardzo zadowolona bo nie dość, że przyjmą mi otwarte opakowanie to jeszcze przyjmą bez paragonu bo go zgubiłam I kasa zaoszczędzona
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości