|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: brak miesiączki
Stokrotko- pojawic sie pojawi napewno, ale co Ci szkodzi isc do ginekologa i sie konkretnie dowiedziec ???? Nie mozna konkretnie odpowiedziec, po jakim czasie isc do Niego, poprostu idz i bedziesz miala jeden klopot mniej
Pozdrawiam. |
|
|
|
#1982 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie. Otóż odchudzałam się i od lipca nie mam okresu.. Czy mogę zajść w ciążę?
|
|
|
|
#1983 |
|
Rozeznanie
|
Brak miesiączki oznacza, ze Twój organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Małe jest ryzyko zajścia w ciążę, a zerowe szanse utrzymania jej - płód nie rozwinie się w łożysku, które zalega w Twojej macicy pół roku, o ile cokolwiek tam masz, bo tymczasem nowe nie jest wytwarzane, nie jajeczkujesz. Nie martwi Cie ten brak okresu? Czemu nie odwiedzisz z tym problemem lekarza?
|
|
|
|
#1984 |
|
Przyczajenie
|
Martwi mnie ale boję się iść.. Boję się tego co usłyszę.
Pocieszam się jedynie gdy co miesiąc (jakoś tak) na moich majtkach widzę rdzawą wydzielinę. |
|
|
|
#1985 |
|
Przyczajenie
|
Hej Wam!
![]() Mam 16 lat i miesiączkuję od ok. 1,5 roku. Ostatnią miesiaczkę miałam ok. 5 miesięcy temu i trwała ona 10 dni. Nie miałam jeszcze regularnych miesiączek. Na majtkach prawie codziennie pojawia mi się biała.. biało-przezroczysta wydzielinia. Około miesiąc temu zaobserwowałam szarą wydzielinę o typowo rybim zapachu. Nie poszłam z tym do lekarza poniewaz owa wydzielina pojawiła się tylko raz. Czasami gdy naciskam zarówno lewe jak i prawe podbrzusze czuję lekkie kucie. Czasami podbrzusze pobolewa mnie samo z siebie. Wiem, że nieregularne miesiaczki mają prawo występować 5 lat po wystąpieniu pierwszej.. ale... Moje BMI wynosi 16.61 .. co oznacza wychudzenie..Moja waga wynosi zaledwie 42 kg.. Czy tak niska waga może być przyczyną braku miesiączki od 5 miesięcy? Czy przyczyną może być ta szara wydzielina lub biało/przezroczysta? Czy niepokojące jest te kucie?.. Wiem, że najlepszym wyjściem byałaby wizyta u ginekologa ale raz, ze strach .. dwa, że sytuacja nie bardzo pozwala mi na zajęcie się sobą. Poradźcie... a może któraś z Was miewa czy miewała takie kucia.. braki miesiączki.. wydzieliny? Może jakaś specjalna dieta, tabletki bez recepty..? Bardzo proszę o poradę.. pozdrawiam
|
|
|
|
#1986 |
|
Zadomowienie
|
Najwyraźniej masz jakaś infekcję o czym świadczy szara wydzielina o specyficznym zapachu.... nie ma na to żadnych domowych sposobów... kłucie tym bardziej nie jest normalne... brak okresu jak najbardziej może być z wychudzenia bądź z młodego wieku chociaż mi nigdy okres nie zatrzymał sie na tak długo. Jeżeli bardzo boisz się ginekologa może idź do lekarza pierwszego kontaktu chociaż nie wiem czy on cos będzie mógł zdziałać bez badania.
|
|
|
|
#1987 |
|
Przyczajenie
|
Moj ostatni okres zaczal sie 55 dni temu zaraz pod odstawieniu tabletek. Wiem, ze moze sie opozniac, ale same przyznacie, ze to juz przesada (dodam, ze w ciazy z pewnoscia nie jestem). Co gorsza nie mam kiedy wykroic czasu na wizyte u lekrza w najblizszych 3 tygodniach. Spytalam w aptece o cos na niregularne cykle, ale w ulotce Castagnusa przeczytalam, ze pomaga przy np zbyt obfitych miesiaczkach, a to nie moj problem
![]() Nie wiem, sa jakies domowe sposoby lub dostepne bez recepty preparaty, ktore moga przyspieszyc okres? Z gory dziekuje za pomoc. |
|
|
|
#1988 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: brak okresu po odstawieniu tabletek :(
Bez lekarza nic nie zdzialasz.
|
|
|
|
#1989 |
|
Rozeznanie
|
Idź do lekarza
|
|
|
|
#1990 |
|
Zadomowienie
|
niestety to zalezy od tego czy wczesniej mialas regularne miesiaczki
ale lekarz jest i tak najlepszym doradca
|
#1991 |
|
Przyczajenie
|
bralam tabletki prawie 2 lata, wczesniej mialam bardzo regularne cykle.
Ale coz, postaram sie jeszcze w tym tygodniu jakos wyrwac i pojsc do lekarza. Zreszta jesli bede dluzej zwlekac to mnie opieprzy przy wizycie za to :P Ale tak ogolnie czego spodziewac sie w tej sytuacji? jakichs tabletek na wywolanie okresu? |
|
|
|
#1992 |
|
Przyczajenie
|
nieregularny okres przy tabletkach
witam
![]() zacznę od tego, że wcześniej brałam tabletki(cilest) i zrobiłam sobie półroczną przerwę, zaznaczam, że wczesniej, pomimo znacznego przytycia, wszystko było ok. teraz zaczęłam na nowo brac cilest i po skonczeniu opakowania(skonczylam drugie) okres pojawia sie szybciej niz po 7 dniach, a mianowicie po 4! co robic? wczesniej wzielam tabletke gdy pojawil sie okres i uznalam to za pierwszy dzien krwawienia majac nadzieje ze sie wszystko wyrowna, ale teraz sytuacja sie powtorzyla. z gory dziekuje za pomoc
|
|
|
|
#1993 |
|
Zadomowienie
|
moja siostar tez po odstawieniu tabletek nie miala okresu..zdaje sie ze ponad 3 miesiace. okazalo sie ze tabletki byly zle dobrane - bo nie miala wczesniej robionych badan poziomu hormonow.
jak poszla do lekaza to kazal zrobic jej takie testy i pozniej dostala hormon ktorego jej brakowalo. i zdaje sie ze dostala duphaston..ale tego nie jestem pewna. w kazdym badz razie teraz ma normalnie miesiaczki i wszystko jest ok ![]() ale koniecznie musisz isc z tym do lekarza bo to moze byc niebezpieczne. powodzenia |
|
|
|
#1994 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nieregularny okres przy tabletkach
nie bardzo rozumiem o co chodzi.
okres pojawia sie w ciagu 7 dniowej przerwy i moze pojawic sie w kazdym z tych dni,8 dnia bierzesz kolejne opakowanie i tak w kolko. |
|
|
|
#1995 |
|
Przyczajenie
|
ja od zawsze mialam tak, ze 1 dzien okresu - biore tabletke, a rowno po 28 dniach dostaje okres i tak bylo zawsze, tak mi mowil ginekolog i tak dzialal moj organizm, a teraz wlasnie dostaje o 4 dni wczesniej, wiec zaniepokoilo mnie to troche..
|
|
|
|
#1996 |
|
Zadomowienie
|
ja też nie rozumiem. Skoro 1 tabletke wziełaś 1 dnia okresu a potam "okres" dostałaś za 28 dni tzn że stało sie to poza 7 dniową przerwą... coś jest nie tak
|
|
|
|
#1997 |
|
Zadomowienie
|
albo wywplywal bedzie albo poczeka jakis czas
napewno zbada pod katem bycia w ciaze po odtsawieniu tabletek przeciez latwiej sie zachodzi
|
#1998 |
|
Przyczajenie
|
wlasnie nie, teraz mam tak, ze cykl trwa nie 28, a 24dni. czyli o 4 dni za szybko. nie wiem, moze utrzymywano mnie w zlym przekonaniu, ze cykl powinien trwac 28 dni? ze przez 21 dni biore tabletki, nastepnie 7dni przerwy i po tych 7dniach biore tabletke.
|
|
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
karolinawil twoje obawy wynikają z niewiedzy. W czasie 7-dniowej przerwy dostaje się krwawienie z odstawienia. Można "okres" dostać w 2 dni przerwy, a można w 6 dniu, to zależy od organizmu. Ty dostawałaś w 7, a teraz w 4 i jest dalej wszystko ok. Ważne jest, by po 7 dniach przerwy zażyć tabletkę.
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
8 dnia kolejne opakowanie pigulek i tak w kółko. okres w czasie tych 7 dni przerwy mozesz dostac dnia 1 lub 4 lub 6 i tak to sie liczy jako okres bo jest sztucznie wywolywany przez pigulki. przeczytaj ulotke . |
|
|
|
|
#2001 |
|
Zakorzenienie
|
Kolejne tabletki bierzesz po prostu po siedmiodniowej przerwie, bez względu na to, kiedy masz okres z odstawienia. Jedynie przy pierwszym opakowaniu należało wziąć pigułkę w pierwszym dniu krwawienia.
Oczywiście, możesz sobie skracać przerwę i brać tabletki z kolejnych opakowań, kiedy pojawi się krwawienie, jednak nie ma to żadnego uzasadnienia medycznego. Dziewczyny najczęściej po prostu skracają sobie przerwę, kiedy chcą przesunąć początek cyklu, jednak nie ma to nic wspólnego z pojawieniem się okresu.
|
#2002 |
|
Zakorzenienie
|
1 dnia okresu bieżesz tabletke tylko wtedy gdy robisz to po raz pierwszy, a potem bierzesz w regularnych odstępach czasu bez względu na to kiedy się krwawienie pojawiło.
|
#2003 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny Ci juz wytlumaczyly co i jak...ja chcialam Ci tylko przypomniec ze w opakowaniu jest ulotka
|
|
|
|
#2004 |
|
Rozeznanie
|
te Izmonek...a tak wlaściwie to o co chodzi bo nie bardzo zrozumialam Twoj przekaz
napisz jeszcze raz
|
|
|
|
#2005 |
|
Przyczajenie
|
dzieki Wam kochane
macie racje..wynika z niewiedzy, albo z wprowadzenia w błąd przez lekarza, bo nie tylko mnie tak poinstruował racja, że w opakowaniu jest ulotka, ale mi aptekarka sprzedaje same listki, bez opakowania, więc chciałam się poradzic na forum teraz juz wiem i dzieki za rozwianie obaw!
|
|
|
|
#2006 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
Ja mam podobny problem do Potępionej (mam 18 lat, ale też w tym roku pisze maturę :P )z tym, że okres dostałam w 2 klasie gimnazjum i od tamtej pory mam nieregularne miesiączki. Słyszałam, że miesiączka powinna być co 28 dni a ja mam co 34 lub 35. czasem nawet co 40 dni ale to rzadko się zdarza a okres trwa 7 dni. Raz dostałam okres w 28 dnia i ucieszyłam sie, że może wreszcie mi sie uregulowało, ale były to mylne przypuszczenia niestety Okres Jest bardzo bolesny i obfity. Co to może oznaczać? Byłam u ginekologa, ale nie powiedział mi nic konkretnego. Powiedział tylko, że jestem jeszcze młoda i to normalne. Jak dla mnie to nie jest normalne, dla dziewczyny, która ma okres już 5 lat... Może powinnam pójść do innego lekarza??? |
|
|
|
#2007 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nieregularne miesiączki
Te 28 dni to jest taki książkowy przykład i rzadko która młoda dziewczyna ma takie cykle może być tak że nigdy nie bedziesz miała cykli takiej długości. Cykle mogą wahać się do 35 dni i to jest normalne. Jeśli Ty masz cykle 34 35 dni to jak bym powiedziała że masz bardzo regularne z małymi odchyleniami co jakiś czas.
|
|
|
|
#2008 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej będzie jak udasz się do lekarza, po odstawieniu tabletek możesz prze jakis czas nie mieć okresu ale moze być 100 róznych przyczyn -nadżerki, cysty, zapalenia itp. po co czekać i się denerwować
|
|
|
|
#2009 |
|
Zadomowienie
|
po odstawieniu anty latwiej zajsc w ciaze i tyle
|
#2010 |
|
Przyczajenie
|
tak jak zaznaczylam w pierwszym poscie - w ciazy na pewno nie jestem. Odstawilam tabletki, poniewaz rozstalam sie z chlopakiem, a tzw pozywcie ustalo juz jakies 3 m-ce wczesniej.
A do lekarza zarejestrowalam sie na czwartek. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.