|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?
Cytat:
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Ci sami lekarze( lub "przyszli lekarze"), którzy są przeciwko aborcji i in vitro, bez zastanowienia przeszcepiaja wątroby alkoholikom-tego nie rozumiem...
Wiecie co?Tak czytam ten wątek i nie dość, że mnie czasem zatyka, to wstyd mi, że w XXI wieku młodzi ludzie mają takie szokujące(dla mnie) poglądy.Oczywiście, mówię tu o poglądach innych niż moje, być może te osoby tak samo myślą w drugą stronę...Nigdy bym nie zgadła, że tak wiele kobiet w tych czasach jest przeciwnych metodzie in vitro-po prostu tego nie zrozumiem i już. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz może jakiej wiedzy nam brakuje, chętnie poczytam na ten temat, bo może żyję w niewiedzy i mylnie popieram stosowanie i finansowanie tej metody przez państwo. Przy okazji chciałam powrócić do problemu adopcji. Czytałam w weekendowej Wyborczej listy od czytelników w sprawie In Vitro i jeden był bardzo ciekawy, pokazuje że do adopcji nie wystarczą tylko chęci. Poza brakiem dzieci których status prawny jest uregulowany, stawia się rodzinom bardzo rygorystyczne wymagania i niestety wiele z nich nie jest w stanie im sprostać. Dla chętnych link do tego listu http://www.gazetawyborcza.pl/1,82949,4811133.html
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli będzie taka konieczność, będzie musiał wykonać zabieg, oczywiście w granicach obowiązującego prawa.
![]() |
![]() |
#215 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
EDIT do asiulkaa. To nie jest kwestia braku argumentów. Ale jak po moich tłumaczeniach czytam kolejnego posta, że w in vitro usuwa się zygoty( a wcześniej pisałam, że usuwa się rozwijające się, zagnieżdżone zarodki)..Litości! Albo porównywanie in vitro do leczenia osób umierających na raka.. To nie jest dyskusja na takie forum.
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem sprawa jest prosta ,nie kazdy polak to katolik -zgadza sie ?
wiec prosze bardzo kto katolik placi sam ,kto nie, ma refundacje i po klopocie ,ciekawe co wtedy kosciol by powiedzial ?skonczylyby sie chrzty,komunie,sluby i sami by sie prosili zeby ktos przyszedl do kosciola i mam nadzieje ze dozyje takich czasow. kosciol ma prawo do wlasnego zdania ale musi tez tego ponosic konsekwencje. zmusza do rodzenia dzieci z gwaltu ale z probowki to dla nich be. refundujemy leczenie pijakow,narkomanow,. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Adopcja to niestety bardziej skomplikowana sprawa niż in vitro, i na pewno o wiele droższa. Cytat:
Cytat:
Zlinczujcie mnie. Cytat:
Więc apeluję po raz drugi - zastanów się nad tym co piszesz. Bo wyrażenie swojej opinii jako przyszły lekarz, a agitowanie o zabijaniu człowieka - zarodka i naturze która wie co robi "zsyłając" bezpłodność to dwie różne sprawy. Opinia tworzy Twój obraz, a taka agitacja "skarykaturza" go. Przeciwnikom refundacji in vitro pogrubiam jakże proste i trafne: Cytat:
Płakać się chce. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odnośnie "natury" itd. to była jedna z wielu sugestii do rozpatrzenia a propo, a nie jakiś niepodważalny dogmat. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#219 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym nie kazdy "nadaje" sie na takie dziecko bo to dzieci czesto bardzo okaleczone z niepewna przyszlosci szczegolnie prawna. a co najwazniejsze nie kazdy chce miec takie dziecko ,ja bym nie chciala bo nie potrafilabym pokochac dziecka ktorego nie urodzilam,trudno taki juz ze mnie zwyrodnialec. Cytat:
ciekawe ilu z tych lekarzy dokonalaoby by aborcji w prywatnym gabinecie. szczegolnie ten w swoim ,wlasnym ,osobistym ciele w fazie zygotowym w pierwszych kilku tygodni. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#221 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy wszyscy rodzice biologiczni dobrze wywiązują się ze swoich ról? Czy wszyscy rodzice biologiczni kochają i dbają o swoje dzieci? Więc, skąd te domy dziecka? Bycie rodzicem biologicznym nie gwarantuje dziecku, że będzie szczęśliwe i kochane, że zawsze będzie szczęśliwe i kochane.
![]() |
![]() |
#222 | ||||
Zakorzenienie
|
Bo tylko kilka (kilkadziesiąt ?) kobiet na świecie rocznie ma fizyczną możliwość utrzymania pięcio - , sześcio - raczków w swojej macicy. Poza tym jeden zarodek ma większą szansę na przeżycie i rozwój niż dwa lub więcej. Zgadza się ?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla kobiety, która wychowała się w rodzinie wielodzietnej (7 rodzeństwa), całe życie chciała mieć dużą rodzinę - bezpłodność to jak rak. Depresja, leki przeciwbólowe, nasenne, rezygnacja z pracy, wycieńczenie orgaznizmu. Cytat:
Więc nie mówmy iż to jest czarno - białe - nie możesz mieć dziecka to adoptuj. ADOPCJA TO NIE KUPNO BUTÓW W SKLEPIE - TE MI SIĘ PODOBAJĄ TO BIORĘ, POCHODZĘ I WYRZUCĘ, ALBO WŁOŻĘ DO SZAFY, A JAK SIĘ ZEPSUJĄ TO ODDAM. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja wypowiedź była przeciwwagą do Twojej, że nie każdy, kto mógłby adoptować dziecko się do tego nadaje. Więc ja powiedziałam, że nie każdy człowiek nadaje się do tego, żeby być rodzicem biologicznym. Nie każdy, kto może mieć dziecko-powinien je mieć.
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co słyszałam to raczej odchodzi się od wszczepiania dużej ilości zarodków aby nie występowała konieczność usuwania nadliczbowych. Jestem w stanie zrozumieć nakaz ograniczenia wszczepiania liczby zarodków do takiej ilości by w przypadku zagnieżdżenia się wszystkich można było pozwolić im swobodnie się rozwijać, ale z tego co rozumiem to Ty jesteś bezwzględnie przeciwko jakimkolwiek wersjom zabiegu In Vitro. szugarbejb według mnie wiedza jaką posiadam na temat In Vitro jest wystarczająca, chodziło mi o to że agniesia uważa że nie mamy wystarczającej wiedzy i chciałam się douczyć aby spełnić jej wymogi do prowadzenia rozmowy na ten temat.
![]() |
![]() |
#227 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Chodzi o to że dla wielu osób biorących udział w dyskusji rozwiązaniem problemu bezpłodności jest adopcja a nie In Vitro, no i ja dodałam kolejny argument że adopcja nie jest idealnym lekarstwem.
Cytat:
Edit. Mam zresztą nadzieję że jak się dokształcę to będę godna usłyszeć odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie: dlaczego osoba która uważa iż natura wie lepiej i dlatego powoduje że niektórzy są bezpłodni, sama chce zostać lekarzem i ingerować w działania natury poprzez leczenie ludzi z różnych dolegliwości.
![]() |
![]() |
#229 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I jeszcze raz powtarzam- nie jestem przeciwna samemu Invitro ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fresa - nawiązując do Twojej wypowiedzi i mojej wcześniejszej : z tym że tak jak nie da sie uniknąć, by potencjalnie każdy, nawet ten kto wg mnie lub Ciebie dzieci mieć nie powienien , będzie dziecko miał - tak rodziców adopcyjnych się wybiera - muszą być szczególnymi osobami, by być zdolnymi psychicznie do wychowania dziecka nie dość że nie swojego to często specjalnej troski (zaniedbanego, chorego na chorobę sierocą, w o złym stanie zdrowia). A nie każdy jest do tego zdolny i tak jak pisze asiulkaa adopcja nie jest rozwiązaniem problemu. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
... i z niczego więcej. Zlepek komórek, bez świadomości, niezdolny do życia poza orgazizmem matki. Nie jest mu przykro gdy się go usuwa, nie boli go, nie ma również refleksji na ten temat. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
owszem ale napisałam, że dla mnie jets to coś szczególnego włąśnie, że tylko z tego zlepka- z niczego innego nie może powstać zarodek człowieka
![]() żadna inna komórka, żaden inny zlepek takiego potencjału nie ma. w przyszłym semestrze będę miałą etykę zawodową (nie bójcie się ja nie 'jestem przyszłym lekarzem' ![]()
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem, czemu istenie czegos takiego jak adopcja miałoby mieć wpływ na pogląd odnośnie "refundować in vitro, czy nie?"
![]() Co z tego,że obie metody mają taki sam efekt finalny? Czy powinnismy cofnąć refundację drogiej, laserowej korekcji wady wzroku, tylko dlatego,że istnieją okulary(no przecież dają ten sam efekt)?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O ile rozumiem argumentację przeciwników bezpłatnych studiów, to trudno powiedzieć, żeby studia były same w sobie złe. Przecież nie chodzi Ci o to, żeby uchronić tzw. młodzież przed złyyyyyymi ![]() Szanuję Twoje zdanie, ale mamy chyba trochę inny stosunek do tej dyskusji, może podchodzę do niej zbyt idealistycznie. Jednak szkoda mi czasu na rozpisywanie sie o warunkach w Polsce i tym, co trzeba by zmienić. Po prostu nakreśliłam wycinek państwa bliskiego ideału. No wiesz... studia płatne, ale mimo to wystarczająco dostępne, sprawna służba zdrowia, na wszystko starcza kasy- ale każdy może zadeklarować na co chce, a na co nie chce płacić. ![]() Temat wątku jest bardzo ogólny, nie narzuca, że mamy ocenić konkretny przepis. Chyba trochę idealizmu w dyskusji nie zaszkodzi. Bądź co bądź nie służy ona zaplanowaniu budżetu na najbliższe sto lat ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Rozeznanie
|
ja chyba . . . jestem za.
![]() |
#235 |
Zadomowienie
|
oszołomy czyli ludzie jak ta pani dzisiaj w tVN 24 nie wiem jak sie nazywa taka ok 28-32 lat buzia nawet ładna, włosy do ramion kręcone. Moze ktos przypomni jej nazwisko często sie pojawia w telewizji i zabiera głos zawsze w sprawie życia poczętego. To jakaś katolicka działaczka.. Ta Pani niestety jest strasznym oszołomem i chyba nikt o zdrowych zmysłąch nie ma co do tego wątpliwosci
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym in vitro nie jest obowiazkowe -kto uwaza ze to be nie skorzysta z opcji finsowania aborcja tez nie jest obowiazkowa ,nikt nikogo do tego nie zmusza. kazda decyzja ponosi za soba konsekwencje przyjemne i mniej przyjemne ale dajmy ludziom wybor. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jako pierwsza temat in vitro z pojęciem adopcji połączyła ... agniesia, przyszły lekarz. Cytuję: Cytat:
![]() [QUOTE] Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie zaszkodzi - ja , z tego co widzę, nieco idealistycznie podchodzę do in vitro ![]() Śpij dobrze ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
No ja wręcz przeciwnie, Pani która z nią dyskutowała praktycznie nie mogła się wypowiedziec bo tamta próbowała ją zakrzyczeć, nie potrafiła się odniesć do rozmówcy tylko klepała mantry o morderstwie itd. No dla mnie taki ktos to oszołom, kto próbuje w agresywny sposób narzucic swoje zdanie drugiemu rozmówcy. rozumiem że ta pani chce bronic zycia poczetego, ale jaki jest tego sens, skoro jesłi ktos chce usunąć to jedzie poprostu do niemiec czy do czech i to robi. Tak naprawdę restrykcyjna ustawa uderza jedynie w najniższe warstwy społeczne, w kobiety biedne niewykształcone z patologicznych rodzin. no ale chyba właśnie kosciołowi głównie o to chodzi, bo im więcej głupich niewykształconych ludzi tym wieksza szansa na to ze laicyzacja Panstwa bedzie postepowała wolniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Już opracowano metode in vitro podczas kturej wykorzystuje się tylko jeden zarodek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.