Mamusie grudniowe na II trymestr gotowe :) 2016 - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-29, 10:37   #211
snufey
Raczkowanie

Dot.: Mamusie grudniowe na II trymestr gotowe :) 2016

Cytat:
Napisane przez kamisha Pokaż wiadomość
dobrze pamietam ze w Polsce nie mieszkasz nie?

szkoda kurcze
no ale jak mąż pracuje to jeszcze nie tak źle.
Tak, w Niemczech.
Nie jest źle z naszej perspektywy, ale z perspektywy przeciętnego Niemca to niemal głodowe zarobki
A co absurdalne, nie wpływa to na ich podejście do mnie i ofiarowanie mi zasiłku
Niestety, jestem z UE i żeby coś mieć muszę albo zasuwać w pracy albo wracać do własnego kraju.
snufey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 10:45   #212
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez snufey Pokaż wiadomość
Tak, w Niemczech.
Nie jest źle z naszej perspektywy, ale z perspektywy przeciętnego Niemca to niemal głodowe zarobki
A co absurdalne, nie wpływa to na ich podejście do mnie i ofiarowanie mi zasiłku
Niestety, jestem z UE i żeby coś mieć muszę albo zasuwać w pracy albo wracać do własnego kraju.
chyba by było inaczej jakbyś miała obywatelstwo niemieckie prawda?

no szkoda ze tak podchodzą do tego, ale no nic się nie da zrobić..
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 10:46   #213
motylek85
Zakorzenienie

Cytat:
To niestety Niemcy, nie Polska
Oni mają taki system obronny przed imigrantami, aby nie zajmowali miejsc pracy.

Mój mąż liczy, że na wizycie 11 lipca będzie mógł zobaczyć maluszka, bo jak mu opowiadałam, jakie fikołki tam wyczyniał, to zazdrosny był strasznie i mówił, że koniecznie na własne oczy musi zobaczyć
no to jak to? ciężarne tam nie mają żadnych praw? może on korzysta po prostu z twojej niewiedzy? dowiedz się koniecznie jakie rozwiązanie będzie dla ciebie najlepsze

♥37/40♥
USG: 03.10 - 2090g szczęścia
USG: 22.11
Wizyta: 28.11
motylek85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 11:01   #214
snufey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez motylek85 Pokaż wiadomość
no to jak to? ciężarne tam nie mają żadnych praw? może on korzysta po prostu z twojej niewiedzy? dowiedz się koniecznie jakie rozwiązanie będzie dla ciebie najlepsze
Lekarka mi to samo wcześniej powiedziała, że tutaj nie daje się L4 na ciążę - pracujesz ile możesz, a później, ewentualnie zwolnienie, ale problem raczej jest rozwiązany normalnie jak się jest na umowie na dłuższy okres/na czas nieokreślony.
Mówiła mi, że punktem wyjścia jest rozmowa z szefem i dogadanie się, a jeśli chce zwolnić, to nie ma rady.
Ale muszę się dowiedzieć i podpytać, bo jakby nie patrzeć - ja jestem teraz na zwolnieniu lekarskim, więc jak mam najszybciej składać wypowiedzenie jak jestem na chorobowym...
Stary 2016-06-29, 11:05   #215
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, macie jakieś sprawdzone strony/książki (ale nie fora) na których fajnie jest wszystko opisane głównie pod kątem diety w ciąży?

Staram się wprowadzić regularne i wartościowe posiłki do mojej diety, ale nie bardzo mi to wychodzi, bo zdrowych rzeczy nie dam rady przełknąć

Wiecie co... normalnie żenada.
Zadzwonił do mnie szef i powiedział, że mam złożyć wypowiedzenie, jeśli mam zamiar brać kolejne zwolnienia. Świetnie, bo jak się sama zwolnię, to nie przysługuje mi żaden zasiłek z powodu utraty pracy A już myślałam, że jednak uda się to załatwić normalnie i pozwolą mi doczekać do końca umowy, ale jak widać....
To powiedz mu, żeby sam Cię zwolnił😊
monika0185 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 11:06   #216
motylek85
Zakorzenienie

Cytat:
Lekarka mi to samo wcześniej powiedziała, że tutaj nie daje się L4 na ciążę - pracujesz ile możesz, a później, ewentualnie zwolnienie, ale problem raczej jest rozwiązany normalnie jak się jest na umowie na dłuższy okres/na czas nieokreślony.
Mówiła mi, że punktem wyjścia jest rozmowa z szefem i dogadanie się, a jeśli chce zwolnić, to nie ma rady.
Ale muszę się dowiedzieć i podpytać, bo jakby nie patrzeć - ja jestem teraz na zwolnieniu lekarskim, więc jak mam najszybciej składać wypowiedzenie jak jestem na chorobowym...
No fakt, pisałaś wcześniej o tym :/ strasznie głupie to prawo

♥37/40♥
USG: 03.10 - 2090g szczęścia
USG: 22.11
Wizyta: 28.11
motylek85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 11:21   #217
snufey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika0185 Pokaż wiadomość
To powiedz mu, żeby sam Cię zwolnił😊
Mówiłam, ale odpowiedź brzmiała: musisz sama się zwolnić
No taki z niego bezduszny idiota. Zanim dowiedziałam się o ciąży rozważałam odejście z tej pracy, bo ciężko i za marne pieniądze, ale chciałam coś wycisnąć jeszcze z nich, skoro i tak płacę składki.

Popytam, może ktoś mi coś doradzi, co w tej sytuacji począć. No ale zdrowie maluszka i moje najważniejsze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-06-29, 11:22   #218
kamisha
Zakorzenienie

popytaj moze się czegoś dowiesz
Stary 2016-06-29, 11:26   #219
pestka_11
Raczkowanie

Dziewczyny sorry, że wczoraj nie napisałam, ale nie miałam jak, ale teraz też z telefonu coś się staram, ale tu słaby net i się wiesza. No ale wizyta udana, wszystko jak najbardziej w porządku i ze mną i z dzidzią. No i poproszę o pokolorowanie mnie na pierwszej stronie na słodki róż.
pestka_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 11:31   #220
snufey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pestka_11 Pokaż wiadomość
Dziewczyny sorry, że wczoraj nie napisałam, ale nie miałam jak, ale teraz też z telefonu coś się staram, ale tu słaby net i się wiesza. No ale wizyta udana, wszystko jak najbardziej w porządku i ze mną i z dzidzią. No i poproszę o pokolorowanie mnie na pierwszej stronie na słodki róż.
Wspaniale, kolejna dziewczynka
Stary 2016-06-29, 11:41   #221
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
super!
gratuluje dziewuszki
Stary 2016-06-29, 11:56   #222
itstoolatex3
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluje dziewczynki

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 12:06   #223
jjb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez papaPapaya Pokaż wiadomość
a co do sukienki to pokaze tutaj zdjecie katalogowe:

ale mam wrazenie ze na mnie ta sukienka wyglada zupelnie inaczej. Jakbym jej nie przymierzyla to by mi sie nie spodobala
Wow! robi wrażenie... chociaż ciekawe jak wygląda na zwykłej śmiertelniczce

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
Co do sprawdzania czy dziecko sie najada mozna wazyc wysikane pampki i sie dowiedziec ile dziecko wypija.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Doradzcie mi co zrobic
Pojsc prywatnie do innego gina na usg czy doplacic 100zl wiecej i isc na prenatalne polowkowe?
Chodze do gina na nfz wiec mam usg jakie mam no i nie widze robaczka za czesto
..

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja bym wybrała się na połówkowe, tam będziesz miała wszystkie pomiary- dostajesz dokument gdzie wszystko jest opisane dokładnie, na pewno kilka fotek maluszka i nagranie (przynajmniej u mnie to jest w pakiecie)

Cytat:
Napisane przez xjustyniaaax Pokaż wiadomość
A więc Kochane !

Ogólnie wizyta udana
- badanie ogólne, ważenie, ciśnienie
- nie muszę już brać luteiny uff
- niestety mam dalej bakterie w moczu więc dostałam antybiotyk...
- glukoza wyszła mi poniżej normy nie mam pojęcia jakim cudem...

No a teraz najważniejsze...
Dziś spalił im się aparat do usg... wszystkie prenatalne odwołane... mieli taki staryyy zastępczy to tylko sprawdziła czy jest ok, posłuchałam chwilę serduszka
Zdjęcia nie dostałam pierwszy raz ale pewnie nic na nim nie byłoby widać. No więc na takim sprzęcie o płci nie było mowy...

Za 3 tygodnie mam wizyte normalną a za 5 tygodni 2 prenatalne i wtedy już będę wiedzieć na 100%... może się uda za 3 tygodnie.

Kupiłam w pepco 3 bodziaki po 5.99zł super zrobię jutro fotkę
I kolejną sukienkę maxi w lidlu

z emocji zapomniałam zapytać o celibat ...i zapisać się na kolejną wizytę

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Pestka a co z Tobą???
Ale pech z tym usg, ale najważniejsze to usłyszeć serduszko wg mnie !!

Cytat:
Dziewczyny, macie jakieś sprawdzone strony/książki (ale nie fora) na których fajnie jest wszystko opisane głównie pod kątem diety w ciąży?

Staram się wprowadzić regularne i wartościowe posiłki do mojej diety, ale nie bardzo mi to wychodzi, bo zdrowych rzeczy nie dam rady przełknąć

Zadzwonił do mnie szef i powiedział, że mam złożyć wypowiedzenie, jeśli mam zamiar brać kolejne zwolnienia. Świetnie, bo jak się sama zwolnię, to nie przysługuje mi żaden zasiłek z powodu utraty pracy A już myślałam, że jednak uda się to załatwić normalnie i pozwolą mi doczekać do końca umowy, ale jak widać....
Ale dupek z szefa przecież nie bierzesz zwolnienia z powodu lenistwa tylko źle się czujesz... pewnie gdybyś była niemką to potraktował by Cię inaczej....

Cytat:
Gratuluję córeczki !! niech rośnie zdrowo

Edytowane przez jjb
Czas edycji: 2016-06-29 o 12:08
jjb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 12:12   #224
aska8999
Rozeznanie

Snufey to sue nie zwalniaj. Pewnie jak i w polsce pracodawca nie moze zwolnic ciezarnej i kaze Ci sie samej zwolnic. Nie badz glupia i sie nue zwalniaj.
aska8999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 12:20   #225
PaniMigdalek
Zadomowienie

Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu się nie zwalniała i czekała aż szef sam Cię zwolni. Wtedy masz prawo do złożenia zażalenia o to, że zwolnił Cie bo jesteś w ciąży i sąd przyzna Ci racje i odszkodowanie. Skonsultuj się z prawnikiem..

Cytat:
Gratuluję dziewczynki Jak na razie są większością

Dziewczyny, nie wiecie przypadkiem w jakim banku najlepiej wziąć pożyczkę?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-06-29, 12:23   #226
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaniMigdalek Pokaż wiadomość

Dziewczyny, nie wiecie przypadkiem w jakim banku najlepiej wziąć pożyczkę?
może w Credit agricole?

Alior , Paribas?
albo w swoim się zapytaj

Edytowane przez kamisha
Czas edycji: 2016-06-29 o 12:25
Stary 2016-06-29, 12:30   #227
snufey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aska8999 Pokaż wiadomość
Snufey to sue nie zwalniaj. Pewnie jak i w polsce pracodawca nie moze zwolnic ciezarnej i kaze Ci sie samej zwolnic. Nie badz glupia i sie nue zwalniaj.
Cytat:
Napisane przez PaniMigdalek Pokaż wiadomość
Ja bym na Twoim miejscu się nie zwalniała i czekała aż szef sam Cię zwolni. Wtedy masz prawo do złożenia zażalenia o to, że zwolnił Cie bo jesteś w ciąży i sąd przyzna Ci racje i odszkodowanie. Skonsultuj się z prawnikiem..
Kochane, ale to są Niemcy. Tu to na prawdę tak funkcjonuje.
Tutaj ciężarna nie jest szczególnie uprzywilejowana i jak byłam u lekarki Niemki to dziwiła się, jak ja mogę chcieć zwolnienie, przecież jestem zdolna do pracy.

Na razie nie zwolnię się, bo mam przecież zwolnienie lekarskie i może do tego czasu czegoś się dowiem
Stary 2016-06-29, 13:02   #228
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję dziewczynki! I udanej wizyty 😊
Stary 2016-06-29, 13:16   #229
snufey
Raczkowanie

Papaya - piękna suknia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-29, 15:24   #230
Velvet Wave
Rozeznanie

Cytat:
Gratulacje Jak na razie to nam w tym grudniu róż przeważa chyba

Edytowane przez Velvet Wave
Czas edycji: 2016-06-29 o 15:26
Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 16:22   #231
itstoolatex3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Wave Pokaż wiadomość
Gratulacje Jak na razie to nam w tym grudniu róż przeważa chyba
zaróżowiło się na pierwszej stronie

15.01.2021 - Aniołkowa Mama 🤍

itstoolatex3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 16:29   #232
Emosz
Zadomowienie

Cytat:
Gratulacje!

Ja dziś jestem w kiepskiej formie... pokłóciłam się z moją młodsza siostra tak jak nigdy w życiu, aż szkoda gadać, z tego wszystkiego się totalnie rozkleiłam i nie mam na nic psychicznie siły. Do tego te upały... uciekam na jakąś drzemkę czy coś
Emosz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 16:29   #233
iza251
Zakorzenienie

Question Dot.: Mamusie grudniowe na II trymestr gotowe :) 2016

Witajcie dziewczyny!

Nie było mnie przez parę dni,ale złożyło się na to sporo różnych spraw.

U mnie 15 tydzień,wymioty nawet ustąpiły-w tym tyg.tylko raz za to zgaga nie daje za wygraną na wadze nic nie przybywa,choć brzuszek się ładnie zaokrągla

Od trzech dni boli mnie dosyć mocno podbrzusze a żeby śmielej to określić to najbardziej...poch.wa - być może to powiększająca się macica,ale mam jednak obawy,nic takiego nie robiłam nie dźwigałam ,nie podnosiłam. Czuje taki napięty brzuch,jakieś bulgocenie i ciągłe pobolewanie-myślicie,że powinnam zgłosić się do lekarza?
A wizyta dopiero 21 lipca...
Stary 2016-06-29, 16:49   #234
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Kochane, ale to są Niemcy. Tu to na prawdę tak funkcjonuje.
Tutaj ciężarna nie jest szczególnie uprzywilejowana i jak byłam u lekarki Niemki to dziwiła się, jak ja mogę chcieć zwolnienie, przecież jestem zdolna do pracy.

Na razie nie zwolnię się, bo mam przecież zwolnienie lekarskie i może do tego czasu czegoś się dowiem
No proszę, myślę, że niejedną z nas zaskoczyłaś, że tam jest takie a nie inne podejście oraz inne przepisy... Jak widać w Polsce nie jest tak źle
Stary 2016-06-29, 17:14   #235
Velvet Wave
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
No proszę, myślę, że niejedną z nas zaskoczyłaś, że tam jest takie a nie inne podejście oraz inne przepisy... Jak widać w Polsce nie jest tak źle
Potwierdzam. Ja dopiero to wszystko przeczytałam i aż jestem zdziwiona.

Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 17:19   #236
aska8999
Rozeznanie

Snufey, Poczytaj sobie
http://pracaw-niemczech.pl/prawa-i-p...ch-w-niemczech

Ważną kwestią w tym temacie jest także to, iż niemieckie prawo pracy skrupulatnie przewiduje całkowity zakaz wypowiadania umowy o pracę kobietom ciężarnym. Zakaz ten obowiązuje w okresie od momentu zajścia w ciążę aż do upływu 4 miesięcy po porodzie. Jedynie za wcześniejszą zgodą właściwego urzędu pracodawca może rozwiązać umowę w tego typu sytuacji. Jednak przypadki te należą zdecydowanie do rzadkości.
aska8999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 17:40   #237
monika0185
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!

Nie było mnie przez parę dni,ale złożyło się na to sporo różnych spraw.

U mnie 15 tydzień,wymioty nawet ustąpiły-w tym tyg.tylko raz za to zgaga nie daje za wygraną na wadze nic nie przybywa,choć brzuszek się ładnie zaokrągla

Od trzech dni boli mnie dosyć mocno podbrzusze a żeby śmielej to określić to najbardziej...poch.wa - być może to powiększająca się macica,ale mam jednak obawy,nic takiego nie robiłam nie dźwigałam ,nie podnosiłam. Czuje taki napięty brzuch,jakieś bulgocenie i ciągłe pobolewanie-myślicie,że powinnam zgłosić się do lekarza?
A wizyta dopiero 21 lipca...
Zapewne u Ciebie wszystko ok ale jak Cię coś niepokoi to zawsze możesz iść wcześniej na wizytę i rozwiać swoje wątpliwości 😊
Stary 2016-06-29, 17:57   #238
ewelinuus
Zadomowienie

Uffff...w końcu Was nadrobiłam
My zaczeliśmy właśnie 17 tydzień Najgorsze że do wizyty mamy jeszcze całe 11 dni... a potem jak będzie dobrze wypad do Władka
Jestem ciekawa, czy ginek podtrzyma swoje zdanie dot płci i nadal będzie to chłopczyk Ale z drugiej strony ważne aby było zdrowe

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

A no i u mnie ruchów brak I brzuszek dalej mały...a na wadze +- 1 kg raz jest a raz nie ma go
ewelinuus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-29, 18:43   #239
snufey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aska8999 Pokaż wiadomość
Snufey, Poczytaj sobie
http://pracaw-niemczech.pl/prawa-i-p...ch-w-niemczech

Ważną kwestią w tym temacie jest także to, iż niemieckie prawo pracy skrupulatnie przewiduje całkowity zakaz wypowiadania umowy o pracę kobietom ciężarnym. Zakaz ten obowiązuje w okresie od momentu zajścia w ciążę aż do upływu 4 miesięcy po porodzie. Jedynie za wcześniejszą zgodą właściwego urzędu pracodawca może rozwiązać umowę w tego typu sytuacji. Jednak przypadki te należą zdecydowanie do rzadkości.
Realia są takie, iż jeśli kończy Ci się umowa podczas ciąży i pracodawca Ci jej nie chce przedłużyć to... jej po prostu nie przedłuża To akurat jest potwierdzona informacja.
Faktem też jest, że Niemcy mają inne podejście do kobiet ciężarnych niż Polacy. Tu nie dostaje się L4 ot tak, bo kobieta jest w ciąży. Ale też chyba nie przewidują, że kobieta będzie pracowała w kuchni w fastfoodzie

Już się co nieco dowiedziałam i tak, pracodawca nie może mnie zwolnić przed zakończeniem umowy Dlatego ten idiota zadzwonił i chyba uznał, że nie będę nigdzie tego sprawdzać i się z nikim kontaktować i po prostu posłusznie przyniosę natychmiast wypowiedzenie. A guzik, bo nie przyniosę, a na pewno nie zrobię tego przed kolejną wizytą u lekarza Jak mi lekarz da kolejne zwolnienie, to je zaniosę i tyle. Ja czekam na koniec umowy i nie bardzo obchodzi mnie to, że on chciałby się mnie pozbyć, bo nie po to płacę składki, aby teraz nie móc z nich korzystać
Stary 2016-06-29, 18:46   #240
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Realia są takie, iż jeśli kończy Ci się umowa podczas ciąży i pracodawca Ci jej nie chce przedłużyć to... jej po prostu nie przedłuża To akurat jest potwierdzona informacja.
Faktem też jest, że Niemcy mają inne podejście do kobiet ciężarnych niż Polacy. Tu nie dostaje się L4 ot tak, bo kobieta jest w ciąży. Ale też chyba nie przewidują, że kobieta będzie pracowała w kuchni w fastfoodzie

Już się co nieco dowiedziałam i tak, pracodawca nie może mnie zwolnić przed zakończeniem umowy Dlatego ten idiota zadzwonił i chyba uznał, że nie będę nigdzie tego sprawdzać i się z nikim kontaktować i po prostu posłusznie przyniosę natychmiast wypowiedzenie. A guzik, bo nie przyniosę, a na pewno nie zrobię tego przed kolejną wizytą u lekarza Jak mi lekarz da kolejne zwolnienie, to je zaniosę i tyle. Ja czekam na koniec umowy i nie bardzo obchodzi mnie to, że on chciałby się mnie pozbyć, bo nie po to płacę składki, aby teraz nie móc z nich korzystać
masz racje !
nie poddawaj sie

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości