Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami- peemki 2016 cz.51! - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-01, 13:40   #3721
taya88
Raczkowanie

Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami- peemki 2016 cz.51!

Piękna wszystkie się tu zachwycają Waszym tańcem, więc musiało być mega Mój M. nie tańczy już 6 lat zawodowo, więc może faktycznie jak się nie będzie starał, to jakoś to wyjdzie Ale dzięki za radę, na pewno skorzystam

Edytowane przez taya88
Czas edycji: 2016-07-01 o 14:04
taya88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:41   #3722
AnnLady
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsze śluby już za nami, wszystkie chcemy być żonami- peemki 2016 cz.51!

Cytat:
Napisane przez taya88 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za opinie. Będę szukać jeszcze czegoś innego, może mi się spodoba, ale niestety wybór trochę ograniczony, bo muszę mieć mega wolną piosenkę. Mój tata jest po operacji i teraz większość czasu leży, a nie wiem jak to będzie w dniu wesela. Bardzo chcę, żeby z nami zatańczył, a raczej pobujał się w kółeczku, więc nie chce ryzykować, że nie da rady do czegoś szybszego. Z kolei teściu nie lubi szybkich tańców, bo się zaraz mega poci i musi się przebierać

Co do pierwszego tańca, to podobno mamy z M. się czegoś nauczyć. Tak on twierdzi. generalnie to mam przekichane, bo teściowa powiedziała, że NIE WYOBRAŻA SOBIE, żebyśmy nie zatańczyli jakiegoś walca, albo innego tańca standardowego, bo M. kiedyś zawodowo tańczył. Szkoda, tylko że ja nie potrafię tak tańczyć , a to niestety ja będę większą uwagę przyciągać. Boję się co z tego wyjdzie, bo ćwiczyć zaczniemy dopiero gdzieś miesiąc albo i trzy tygodnie przed ślubem i to M. ma wymyślić układ i jemu pewnie pięknie wyjdzie, a ja? no cóż pewnie jak słoń w składzie porcelany Nawet co do piosenki jeszcze nie jesteśmy dogadani, a tak to bym się chociaż z nią osłuchała, przez ten czas jak go nie ma.
Bez urazy ale wyobrażać to ona sobie może siebie za 10 lat. A to jest Wasz taniec a jej kij do tego! Wy zatańczycie to co będziecie chcieli a nie to co ona sobie wyobraża.
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:42   #3723
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość

A suknię któraś na wątku ma na pewno śliczna jest
Cray ją ma!

Hej hej! Od rana sprzątam i rozpakowywuję swoje graty, a jeszcze nawet 1/10 nie ogarnęłam, poszły już 4 pralki i 3 zmywary

Dziewczyny, macie jakieś kwiaty doniczkowe w łazienkach? MAm dwa okna w swojej łazience i chętnie bym coś zielonego postawiła na parapecie, tylko nie wiem co wytrzyma takie warunki: ciepło, dużą wilgoć, północne okna. Macie pomysły jakieś?

Rinti, pięknego dnia
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:45   #3724
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Wrzucam na chwilę
Mam nadzieje, ze zdarze zobaczyc w domu na kompie
Cytat:
Napisane przez lenka990 Pokaż wiadomość
My poszliśmy nakurs tańca, bo oboje chcmey zatańczyć walca. Ale mieliśmy alternatywę, gdyby nam to nie szło, to mielismy inna piosenkę tylko parę kroków z walca, reszta by jakoś poszła. Ale póki co nam wychodzi i daje coraz większą frajdę
My sie uczylismy walca. I jestesmy z tego mega zadowoleni. Kurs sie skonczyl wczoraj, ale probujemy nakrecic wlasciciela, zeby go przedluzyl

Cuddly tam jest jeszcze gorzej? A myslalam, ze u nas jest fatalnie

Mialam wizyte na 9 weszlam po 10, ale bylam tak zla, ze masakra. Przede mna wywolala laske, ktora miala na 9:25 i jak tamta wyszla to weszlam do gabinetu i pytam sie jej czy mnie wywolywala, bo nie slyszalam. A ona, nie. To ja na to, ze tamta pani miala wizyte pol godziny po mnie a wedzla pierwsza. a ona do mnie, ze moze mam dodatkowy. Ja na to, ze nie, zapisywalam sie w marcu, wiec jak moge miec dodatkowy! I przyjela mnie od razu. Ale w miedzyczasie wymyslila sobie spirometrie i w rezultacie w pracy bylam po 10:30. Dwie godziny stracilam, bo oczywiscie bylam pol h wczesniej. I to mi zepsulo humor na caaaaly dzien.
W pracy opieprzylam pare osob

Ale dzieki Bogu zaraz bede w domu. Zrobilan co mialam zrobic i w koncu mam weekend

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:47   #3725
taya88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Bez urazy ale wyobrażać to ona sobie może siebie za 10 lat. A to jest Wasz taniec a jej kij do tego! Wy zatańczycie to co będziecie chcieli a nie to co ona sobie wyobraża.
Niestety, ale nie znasz mojej teściowej. Ogólnie jest spoko, ale jak się na coś uprze, to koniec. A do tego cała rodzina M. oczekuje jakiegoś super tańca. A z kolei moja mama rozgadała na jednym weselu w mojej rodzinie, że M. zawodowo tańczy, zapomniała ująć to w czasie przeszłym, no ale już trudno.
I nie chodzi o to, że ja nie chcę z nim zatańczyć czegoś wyuczonego, bo bardzo chcę, ale przez to czuję presję niesamowitą i boję się, że wyjdzie strasznie sztywno z mojej strony Chyba, że zamienię obiad na butelkę wina, wtedy to na pewno pięknie popłynę w tym tańcu
Stary 2016-07-01, 13:49   #3726
Petit_Papillon
luckygirl

Taya bedzie pieknie, nie ma sie co stresowac. Ja tez kiedys tanczylam. Co prawda jako dzieciak, ale tanczylam i na ta chwile nic mi to nie pomoglo, bo nic nie pamietalam a tanczylam tance standardowe

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2016-07-01, 13:49   #3727
CrayOn
Wife!

Tak, tak wszystko się zgadza MAM JĄ

I już się przestałam przejmować, ze mam krzywy ryjek, ta suknia broni się sama

Tyle emocji

Morsik jak kolczyki się prezentują?

CrayOn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:51   #3728
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Piękna wszystkie się tu zachwycają Waszym tańcem, więc musiało być mega Mój M. nie tańczy już 9 lat zawodowo, więc może faktycznie jak się nie będzie starał, to jakoś to wyjdzie Ale dzięki za radę, na pewno skorzystam
To może nasi tancerze się znają? W jakich latach tańczył Twój Tż? I w jakiej kategorii?

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:51   #3729
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
przesliczna ona ale i reportaż

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
to prawda, Pięknej i jej mężowi wyszło wspaniale
To prawda, a do tego dla mnie bardzo naturalnie, bo nie mieli dziwnych figur jak w tańcu z gwiazdami tylko płynęli po parkiecie
Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
Cray ją ma!

Dziewczyny, macie jakieś kwiaty doniczkowe w łazienkach? MAm dwa okna w swojej łazience i chętnie bym coś zielonego postawiła na parapecie, tylko nie wiem co wytrzyma takie warunki: ciepło, dużą wilgoć, północne okna. Macie pomysły jakieś?
Ja jeszcze nic nie mam, ale planuję postawić jakiegoś fajnego kaktusa.
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:53   #3730
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny któraś z was pytala gdzie pracuje i co będę robić - dostałam pracę w biurze rachunkowym, wprowadzanie danych do komputera, aktualizacja baz danych, potwierdzanie spotkan itp zazwyczaj 2 czasem 3h dziennie od poniedzialku do piatku ogolnie od 16-22 czyli moge przyjsc na 17:00 do 19.00 albo 20.00-22.00 jak.mi pasuje tak przychodze płacą nawet wiecej niz na 1/2 etatu wiec jestem zadowolona.

Wysłano z Huawei P9 Lite...
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 13:57   #3731
CrayOn
Wife!

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Dzieki dziewczyny któraś z was pytala gdzie pracuje i co będę robić - dostałam pracę w biurze rachunkowym, wprowadzanie danych do komputera, aktualizacja baz danych, potwierdzanie spotkan itp zazwyczaj 2 czasem 3h dziennie od poniedzialku do piatku ogolnie od 16-22 czyli moge przyjsc na 17:00 do 19.00 albo 20.00-22.00 jak.mi pasuje tak przychodze płacą nawet wiecej niz na 1/2 etatu wiec jestem zadowolona.

Super!

Stres szybko minie, zobaczysz

CrayOn jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-01, 13:58   #3732
taya88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
Taya bedzie pieknie, nie ma sie co stresowac. Ja tez kiedys tanczylam. Co prawda jako dzieciak, ale tanczylam i na ta chwile nic mi to nie pomoglo, bo nic nie pamietalam a tanczylam tance standardowe

M. tańczył chyba od pierwszej klasy podstawówki, aż trzeciej technikum, tańce standardowe i latynoamerykańckie. Jeździł na mistrzostwa polski i wiem, że w standardzie miał kategorie B. W sumie nie wiem, czy wśród tancerzy to jakieś super osiągnięcie, bo się na tym nie znam.
Martwi mnie też to, że późno się za to zabierzemy, ale M. twierdzi, że starczy Nam czasu, bo jak on uczył Młode Pary pierwszego tańca, to 4 zajęcia im wystarczały. Także tli się we mnie iskierka nadziei, zobaczymy co będzie dalej. Boję się tylko, że go podeptam w tym tańcu. Chociaż suknia długo, to może nie będzie widać
Stary 2016-07-01, 13:58   #3733
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość

To fajnie Najważniejsze, że jesteś zadowolona I nie ma się co stresować, na pewno szybko wszystko ogarniesz

Stary 2016-07-01, 13:59   #3734
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety, ale nie znasz mojej teściowej. Ogólnie jest spoko, ale jak się na coś uprze, to koniec. A do tego cała rodzina M. oczekuje jakiegoś super tańca. A z kolei moja mama rozgadała na jednym weselu w mojej rodzinie, że M. zawodowo tańczy, zapomniała ująć to w czasie przeszłym, no ale już trudno.
I nie chodzi o to, że ja nie chcę z nim zatańczyć czegoś wyuczonego, bo bardzo chcę, ale przez to czuję presję niesamowitą i boję się, że wyjdzie strasznie sztywno z mojej strony Chyba, że zamienię obiad na butelkę wina, wtedy to na pewno pięknie popłynę w tym tańcu
No nie znam. Ale moim zdaniem to ona ma g.. do powiedzenia w tym zakresie. To Wy macie się dobrze czuć w tym tańcu. I tak jest to stresujący moment wesela. Po tym już chyba z górki
Ja też się tego momentu boję, TŻ ma problemy z achillesami póki co chodzi o kuli. O jakimś kursie tańca nawet mowy nie ma. Będzie spontan aby to przeżyć.
A jeżeli Twoj TŻ tańczył to uwierz mi że tak Cię poprowadzi że będzie dobrze!
Moja mnie teź raz ubawiła ale nie skomentowałam tego. Bo powiedziała że cyt. "ona kazała aby naszym drużbą był.." ha ha ha kazać to sobie może
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 14:00   #3735
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez Iskra14 Pokaż wiadomość
Wrzucam na chwilę
Ale laska
[1=6335951a6f2125013706eea 4dadcb7dfe0c9d63c_649cbb9 a0ad25;62474966]Fiole, szczerze? Dla mnie ten ostatni taniec mógłby być Waszym pierwszym! Cudowny był, taki prawdziwy! I tyle widać w nim miłości
[/QUOTE]
Zgadzam się, bardzo mi się podoba
Cytat:
Napisane przez LadyI Pokaż wiadomość
Mam sukienkę z alli jestem w szoku bo gdybym ja miała wcześniej to pewnie bym ślubnej nie kupowala tyle kasy w kieszeni by bylo zaraz wstawię foty do klubu

Rintintin - 100 wspólnych lat w milosci
Ooo, czekam na fotki! Mega ciekawa jestem,bo też chciałam ją zamówić

Cytat:
To prawda my wprawdzie mieliśmy wyuczony, ale za to ukladany przez nas samych
Wasz to inna kategoria
Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
No właśnie dla mnie żaden wyuczony nie wygląda na naturalny, to jest ten problem nie mówię, że to jest nieładne, bo piękne są niektóre takie tańce, ale jak dla mnie - nigdy nie sa naturalne
Według mnie taniec piękniej wyglądał obłędnie
Cytat:
śliczna

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
też tak uważam i dlatego na kamerzyście nie oszczędzaliśmy

Tak właściwie już od prawie roku Dmitri Shostakovich - Waltz No. 2
To też nasz taniec na 90 %

My mamy kamerzystę, nie jest może świetny,ale widzę po cywilnym,że najchętniej oglądam filmiki,bo najlepiej jednak widać te emocje, przypomina się chwile I jestem przeszczęśliwa,że mamy nagrany first look i przysięgę.

W klubie wrzucilam już ostateczną fotkę sukni. Bylam na przymiarce i skończyło się to sceną jak w filmie melodramatycznym - szlochająca panna młoda,która rzuca się w objęcia projektantki kwiląc,że spełniła jej marzenie Ale tak było
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 14:01   #3736
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
M. tańczył chyba od pierwszej klasy podstawówki, aż trzeciej technikum, tańce standardowe i latynoamerykańckie. Jeździł na mistrzostwa polski i wiem, że w standardzie miał kategorie B. W sumie nie wiem, czy wśród tancerzy to jakieś super osiągnięcie, bo się na tym nie znam.
Martwi mnie też to, że późno się za to zabierzemy, ale M. twierdzi, że starczy Nam czasu, bo jak on uczył Młode Pary pierwszego tańca, to 4 zajęcia im wystarczały. Także tli się we mnie iskierka nadziei, zobaczymy co będzie dalej. Boję się tylko, że go podeptam w tym tańcu. Chociaż suknia długo, to może nie będzie widać
A jaki jest rocznik? Bardzo możliwe, że się na turniejach spotkali Jak będziecie się uczyli we dwoje to będzie mógł całą uwagę skupić na Tobie i dobrze Cię nauczyć także się nie martw A Twoją teściową poniekąd rozumiem, że chciałaby się "pochwalić" o popatrzeć jak jej syn pięknie tańczy W końcu pewnie sporo energii i kasy w ten taniec włożyli

Stary 2016-07-01, 14:02   #3737
taya88
Raczkowanie

Cytat:
To może nasi tancerze się znają? W jakich latach tańczył Twój Tż? I w jakiej kategorii?
Tak jak wyżej pisałam, od podstawówki do trzeciej technikum. Skończył jakieś 6 lat temu (wcześniej pisałam, że 9, bo źle policzyłam muszę poprawić posta). Tańce standardowe (kategoria B) i tańce latynoamerykańckie (kategoria C). On jest rocznik '91.
Stary 2016-07-01, 14:02   #3738
Petit_Papillon
luckygirl

Blanka super

Taya bedzie dobrze, mowie Ci. Nauczysz sie szybko

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2016-07-01, 14:07   #3739
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ale laska

Zgadzam się, bardzo mi się podoba

Ooo, czekam na fotki! Mega ciekawa jestem,bo też chciałam ją zamówić

Wasz to inna kategoria

Według mnie taniec piękniej wyglądał obłędnie

śliczna

To też nasz taniec na 90 %

My mamy kamerzystę, nie jest może świetny,ale widzę po cywilnym,że najchętniej oglądam filmiki,bo najlepiej jednak widać te emocje, przypomina się chwile I jestem przeszczęśliwa,że mamy nagrany first look i przysięgę.

W klubie wrzucilam już ostateczną fotkę sukni. Bylam na przymiarce i skończyło się to sceną jak w filmie melodramatycznym - szlochająca panna młoda,która rzuca się w objęcia projektantki kwiląc,że spełniła jej marzenie Ale tak było
Dziękuję

A z suknią u mnie było to samo! Też się rzuciłam z objęciami na krawcową, aż ona się wzruszyła Ostatnio jeszcze do mnie pisała, że jest wzruszona jak jej wysłałam filmik i napisałam jak jestem zadowolona z sukni

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:
Tak jak wyżej pisałam, od podstawówki do trzeciej technikum. Skończył jakieś 6 lat temu (wcześniej pisałam, że 9, bo źle policzyłam muszę poprawić posta). Tańce standardowe (kategoria B) i tańce latynoamerykańckie (kategoria C). On jest rocznik '91.
No to jeśli jest bardziej z północy niż z południa to na bank tańczyli razem bo mój mąż tańczył mniej więcej od 9 do 19 roku życia, a jest rocznik 90

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-01, 14:08   #3740
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Cray ją ma!

Hej hej! Od rana sprzątam i rozpakowywuję swoje graty, a jeszcze nawet 1/10 nie ogarnęłam, poszły już 4 pralki i 3 zmywary

Rinti, pięknego dnia
szukaj jakichś egzotycznych które lubią dużą wilgotność i wysoką temperature jakby Ci zależało to moge podpytać eksperta - moją mame

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 14:09   #3741
taedio
MerDer 4ever

Odebrałam obrączki
Stary 2016-07-01, 14:10   #3742
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Odebrałam obrączki

Stary 2016-07-01, 14:12   #3743
taya88
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję

A z suknią u mnie było to samo! Też się rzuciłam z objęciami na krawcową, aż ona się wzruszyła Ostatnio jeszcze do mnie pisała, że jest wzruszona jak jej wysłałam filmik i napisałam jak jestem zadowolona z sukni

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

No to jeśli jest bardziej z północy niż z południa to na bank tańczyli razem bo mój mąż tańczył mniej więcej od 9 do 19 roku życia, a jest rocznik 90
No to chyba niestety nie bardzo, bo M. jest ze śląska.
Stary 2016-07-01, 14:15   #3744
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
No to chyba niestety nie bardzo, bo M. jest ze śląska.
A no to pewnie nie jeździł na te same turnieje, ale na jakichś mistrzostwach Polski już pewnie się spotkali Jak masz takiego nauczyciela to nic się nie bój Akurat w standardzie to facet jest "wazniejszy" jak dobrze poprowadzi to będzie wyglądało jakbyś umiała tańczyć

Stary 2016-07-01, 14:18   #3745
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Relacja w klubie: brzydal:

Mój tz zawsze był anty taneczny. przed studniówka zaciągnelam go na kurs tańca. Teraz się mega z tego cieszy
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 14:25   #3746
taya88
Raczkowanie

Cytat:
A no to pewnie nie jeździł na te same turnieje, ale na jakichś mistrzostwach Polski już pewnie się spotkali Jak masz takiego nauczyciela to nic się nie bój Akurat w standardzie to facet jest "wazniejszy" jak dobrze poprowadzi to będzie wyglądało jakbyś umiała tańczyć
Dzięki za pocieszenie , może przestane się tym aż tak przejmować. A przynajmniej do czasu aż faktycznie zaczniemy ćwiczyć i się sama przekonam jak Nam to wychodzi.
Stary 2016-07-01, 14:28   #3747
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez CrayOn Pokaż wiadomość
Morsik jak kolczyki się prezentują?
Pięknie! Mega mi się podobają, ale nie wzięłam w końcu tych z lilou, a odrobinę delikatniejsze z yes
Cytat:
Napisane przez pannamima Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nic nie mam, ale planuję postawić jakiegoś fajnego kaktusa.
Też myślałam o kaktusie, ale one chyba wolą suchy klimat
Cytat:
szukaj jakichś egzotycznych które lubią dużą wilgotność i wysoką temperature jakby Ci zależało to moge podpytać eksperta - moją mame
O, byłoby super!

Sprzątam tę łazienkę i nie umiem doszorować z kamienia brodzika Chyba muszę dołączyć do jakiegoś wątku sprzątaniowego
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 14:43   #3748
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Pięknie! Mega mi się podobają, ale nie wzięłam w końcu tych z lilou, a odrobinę delikatniejsze z yes

Też myślałam o kaktusie, ale one chyba wolą suchy klimat

O, byłoby super!

Sprzątam tę łazienkę i nie umiem doszorować z kamienia brodzika Chyba muszę dołączyć do jakiegoś wątku sprzątaniowego
Na kamień polecam albo cilit bang albo ocet ;-) obloz miejsca gdzie jest kamień wata nasaczona octem i zostaw tak nawet na godzinę ;-) potem kamień sam odlazi

Stary 2016-07-01, 14:44   #3749
ann2016
Zakorzenienie

Cytat:
piękna

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Odebrałam obrączki
ann2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-01, 14:53   #3750
pannamima
Zakorzenienie

taedio, super

Cytat:

Ja mam problem z białymi fugami w łazience, a raczej z utrzymaniem ich w czystości. Jakieś rady?
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości