2016-06-20, 18:59 | #91 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 319
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Cytat:
A tak w ramach anegdoty i przypisywania olejowi kokosowemu niemal "magicznych" właściwości... Moja koleżanka naczytała się o odchudzających efektach stosowania oleju kokosowego i uznała, że sam olej wystarczy... W ogóle nie zmieniała diety (a odżywia się niezbyt zdrowo), tylko dodatkowo jadła codziennie 2 łyżki oleju kokosowego. Rezultat? Po miesiącu 3 kg na plusie |
|
2016-06-23, 12:26 | #92 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 94
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Naczytałam się troszkę o właściwościach oleju kokosowego i stosowałam choć przyznaję że nie regularnie, więc efektów nie widziałam ... Słyszałam ostatnio że do kuchni (do smażenia) najlepiej kupować rafinowany olej kokosowy a do użytku kosmetycznego nierafinowany. Nie wiem czy to prawda, może ktoś coś wie na ten temat?
|
2016-06-30, 08:59 | #93 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-11
Wiadomości: 25
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Polecam przeczytać ten artykuł o oleju kokosowym. Mam nadzieje, że rozwieje wątpliwości
http://www.spirulina.pl/rosliny-swia...zystkiego.html |
2016-07-01, 22:53 | #94 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-05
Wiadomości: 17
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego miałby być suplementem. Na pewno jest dobrym tłuszczem, do smażenia chyba najlepszym
|
2016-07-04, 10:19 | #95 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 94
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
No właśnie, takiej odpowiedzi potrzebowałam. Już od jakiegoś czasu do smażenia używam masła klarowanego na szczęście. Pozwoliłam sobie zacytować część artykułu, która o tym mówi:
"Z tłuszczami wiąże się pewien problem, a mianowicie przestrzenna lokalizacja atomów. To od niej zależy czy tłuszcz będzie strawny, czy nie. Na zimno olej kokosowy trawi się doskonale, ponieważ wszystkie tłuszcze są w konformacji cis: przyswajalnej, pożytecznej i użytecznej. Jednak w wysokiej temperaturze możliwa jest zmiana konformacji na niestrawną trans. W tłuszczu kokosowym proces ten zachodzi w 120°C, czyli dość szybko. Oznacza to, że olej ten nie nadaje się do głębokiego smażenia, choć ma wysoką temperaturę dymienia. Jednak na zimno jest wręcz idealnym dodatkiem do sałatek i świetnie zastępuje używane w tej roli inne oleje." |
2016-07-05, 07:53 | #96 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 5 514
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
|
2016-07-05, 08:32 | #97 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2016-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 94
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Nie jestem ekspertem w tej sprawie. Zacytowałam tylko część artykułu jaki mój przedmówca umieścił. Oczywiście że używam różnych innych olei w kuchni. Szczerze mówiąc kokosowego w kuchni prawie w ogóle nie używam. Ale do włosów i do ciała jak najbardziej.
|
2016-07-06, 09:17 | #98 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-11
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 16
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;62615526]ale jak stały olej zastępuje inne oleje ?
tę sałątkę mam podgrzać przed podaniem[/QUOTE] Takiego oleju prosto z lodówki raczej do sałatki nie dodasz Olej kokosowy powyżej bodajże 25 stopni traci swoją stałą konsystencję. Wystarczy taki słoiczek włożyć do nagrzanej wody na kilka chwil i masz płynny olej. To samo robi się z mlekiem kokosowym. |
2016-07-07, 13:17 | #99 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2016-07
Wiadomości: 8
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;6200289 1]Gratuluję
A tak w ramach anegdoty i przypisywania olejowi kokosowemu niemal "magicznych" właściwości... Moja koleżanka naczytała się o odchudzających efektach stosowania oleju kokosowego i uznała, że sam olej wystarczy... W ogóle nie zmieniała diety (a odżywia się niezbyt zdrowo), tylko dodatkowo jadła codziennie 2 łyżki oleju kokosowego. Rezultat? Po miesiącu 3 kg na plusie[/QUOTE] Wydaje mi sie ze te przybranie wagi mialo mało wspolnego z olejem, skoro jak mowisz, tak zle sie odzywiala moze jadla nawet wiecej bo takie myslenie jest, skoro cos dziala odchudzająco to moge na wiecej innych przyjemnosci sobie pozwolic a no i bede na zero |
2016-07-07, 20:09 | #100 |
Irenosława Pierwsza
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 62 254
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;62615526]ale jak stały olej zastępuje inne oleje ?
tę sałątkę mam podgrzać przed podaniem[/QUOTE] Słoik z olejem wystatczy ocieplić ciepłą wodą. Dodaj do niego troszkę oliwy i w sałatce nie zastygnie.
__________________
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf |
2016-07-13, 10:58 | #101 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: 3city
Wiadomości: 30
|
Dot.: Olej Kokosowy - jako suplement diety i zastosowanie w kuchni ;)))
Po samym oleju to się raczej nie schudnie. On po prostu wszystko usprawnia. Bez diety i aktywności się zdrowo nie schudnie.
Ja uwielbiam olej kokosowy Używam go do smażenia, np. pyszne są naleśniki albo kurczak. Nie próbowałam jeszcze jajek czy jajecznicy smażonych na oleju, ale to pewnie przede mną. Moim ulubionym połączeniem jest dodanie nieco oleju do koktajli, pyszności! Dodaje przyjemnego kokosowego smaku. Co do tego czy ma być rafinowany czy nierafinowany?! Zawsze lepiej nierafinowany, bo zachowuje swoje wartości odżywcze - witaminy i kwasy tłuszczowe. Do tego ten rewelacyjny kokosowy smak, uwielbiam. Też się dużo naczytałam, zanim kupiłam. Razem z koleżankami debatowałyśmy, co lepsze, bo rafinowany tańszy, ale jak coś kupować, to żeby to miało sens. Na razie zainwestowałam w Coconnelle i póki co jestem zadowolona koleżanka kupiła inny, też niby eko, ale w ogóle nie pachniał. Aaa, no i nie trzeba oleju trzymać w lodówce. Najważniejsze to żeby nie stał na Słońcu. Przy takiej temperaturze staje się płynny, ale to nawet lepiej, bo lubię się czasami nasmarować
__________________
Motywacja jest tym, co pozwala Ci zacząć. Nawyk jest tym, co pozwala Ci wytrwać. J. Ryun
|
Nowe wątki na forum Dietetyka |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.