|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: CV wysłane w ciemno
Ja tak dostałam ostatnią pracę i też miałam odzew po takim wysyłaniu.
Pisałam różnie w zależności od tego czym się firma zajmowała i co ja w danej chwili robiłam. Jak miałam w tej dziedzinie jakieś doświadczenie to krótko pisałam o tym doświadczeniu w jednym zdaniu. Obecnie poszukuję pracy/Obecnie chce zmienić pracę. Mam doświadczenie w pracy z programami ... / Do tej pory zajmowałam się .... . W załączniku przesyłam CV Jeśli będą państwo szukać pracownika z moimi kwalifikacjami to proszę o kontakt. Pozdrawiam imię nazwisko .
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie wysyłałam CV w ciemno ale chodziłam osobiście do firm głownie do dyrektorów. Nie polecam zostawiania CV w kadrach
|
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Co napisać w mailu z CV bez ogłoszenia
Hej Dziewczyny. Mam takie pytanie. Obecnie szukam pracy i chciałam wysłać kilka aplikacji do firm, które nie ogłaszają naboru. Wiedzie na zasadzie "a nuż może się uda". Chciałabym wiedzieć co w takiej sytuacji napisać w treści maila, skoro nie odpowiadam na żadne ogłoszenie, tylko tak z sama z siebie wysyłam aplikację?
|
|
|
|
|
#34 |
|
Przyczajenie
|
Najlepiej napisać, że chciałabyś pracować w ich firmie, dlaczego i załączyć cv. Może akurat planują jakąś rekrutację i się załapiesz
|
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
Najlepiej zanieść do firmy zarówno list motywacyjny jak i CV. Potem zostaje już tylko czekać na jakiś telefon.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Lepiej iść osobiście a nie wysyłać, moim zdaniem takie cv przyniesione osobiście spotka się z większym zainteresowaniem ze strony potencjalnego pracodawcy
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
uważam, że osobiste roznoszenie to bardzo dobry sposób. Sama tak kiedyś znalazłam prace. Czasem te ogłoszenia internetowe sa tak dla picu wstawiane.
|
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
Wysyłanie CV w ciemno ma zazwyczaj największy sens w przypadku większych firm i korporacji, ponieważ tam są największe zmiany kadrowe i ciągle odbywają rekrutacje na różne stanowiska. Jeśli bardzo zależy nam na pracy w jakiejś firmie, warto wysłać CV nawet ciemno pisząc, dlaczego chcemy się tam zatrudnić (np. podoba się nam kultura organizacji firmy, mamy doświadczenie, które może wpłynąć na rozwój przedsiębiorstwa)
Pracodawcy nastawieni na rozwój coraz częściej zwracają uwagę na Employer Branding i takie maile na pewno potraktują poważnie, ponieważ są one miarą ich działań.
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was,
pytanie kieruję zarówno do osób poszukujących pracy jak i tych pracujących w kadrach/sekretariatach, którzy mają styczność z odbieraniem CV na stanowiska na które nie ma aktualnie oferty pracy ![]() Jak to wygląda w Waszym odczuciu i co według Was przynosi lepsze efekty - wysyłanie CV to takich firm drogą mailową czy też osobiste roznoszenie do działu kadr/sekretariatu? Od niedawna nie pracuję (w ostatniej pracy zostałam polecona przez znajomą i zaproszona na rozmowę) , zabieram się za szukanie pracy i szukam efektywnych rozwiązań, chociaż zdaję sobię sprawę z tego, że na to nie ma reguły. Na stronach firm w których chciałabym pracować szukają pracowników na inne stanowiska niż te którymi jestem zainteresowana podając przy tym adres mailowy bezpośrednio do kadr/sekretariatu, zastanawiam się co pracownicy robią z CV które nie są odpowiedzią na wystawione przez nich ogłoszenie. Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem sporo zależy od firmy. Jeśli któraś ma wpisane, że "aktualnie nie rekrutujemy, ale prosimy zostawić CV", to można to zrobić. Może akurat się odezwą, jak ktoś będzie pasował na dane stanowisko? Jeśli zaś firma nic o tym nie wspomina, to moim zdaniem lepiej sobie darować. U siebie w firmie miałam kilka takich przypadków, że przychodzili ludzie lub wysyłali maile, że szukają pracy. Stawia to w dość niezręcznej sytuacji, bo i co miałabym powiedzieć, odpisać? Jedynie oklepaną formułkę, że na razie nikogo nie szukamy.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytania odnośnie CV, ale nie wysłanego w ciemno, tylko ogólnie:
Jeśli jestem na ostatnim roku studiów to jak w rubryce "wykształcenie" ując to, że jeszcze nie mam tytułu magistra, tylko jestem w trakcie studiów? Czy w wykształceniu wpisywać też technikum? Po technikum uzyskałam tytuł technika ekonomisty. Studia są również ekonomiczne. Czy w CV obowiązkowo trzeba umieścić zdjęcie? Jeśli tak, to jakie ono ma być? Najlepiej takie jak u fotografa? |
|
|
|
|
#42 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
2. Ja bym wpisała, warto żeby była informacja że masz tytuł technika 3. Nie trzeba umieszczać zdjęcia i jak dla mnie jest to passe - niczego nie wnosi do pracy biurowej Twój wygląd
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się zachować ? (szukanie pracy bez ogłoszenia)
A jeśli pracę chciałabym podjąć dopiero za kilka miesięcy albo w niepełnym wymiarze to o to już pytać bezpośrednio potencjalnego pracodawcę? Bo chyba nie ujmuje się tego w CV
|
|
|
|
|
#44 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli zamieszczasz zdjęcie, to koniecznie formalne, np. do dowodu albo legitymacyjne.
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
A jeśli pracę chciałabym podjąć dopiero za kilka miesięcy albo w niepełnym wymiarze to o to już pytać bezpośrednio potencjalnego pracodawcę? Bo chyba nie ujmuje się tego w CV
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
To dobry sposób takie osobiste roznoszenie cv. Też kiedyś dzieki temu dostałam prace.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli bronić się będę dopiero we wrześniu/październiku to jak wtedy wpisać studia magisterskie w CV? Bo jako tako one jeszcze nie będą ukończone całkowicie.
Czy w CV można pominąć "Zainteresowania" jeśli nie ma się jakichś konkretnych? Czy w CV należy umieścić klauzulę o przetwarzaniu danych? |
|
|
|
|
#48 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Szukanie nowej pracy bez ogłoszenia
Witam aktualnie pracuje w pewnej firmie. Bardzo dobrze sobie radzę itd. Jednak czuję, że to nie to. Nie wyobrażam sobie tutaj pracować cały czas. Mam na oku pewną pracę w której wiem, że bym spełniała się zawodowo. Tylko problem jest taki, że nie szukają nowego pracownika. Czy warto samej z siebie nawiązać kontakt i złożyć CV? Czy jednak sobie odpuścić i jeżeli pojawi się ogłoszenie wtedy kandydować?
|
|
|
|
|
#50 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Szukanie nowej pracy bez ogłoszenia
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 21:13 |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Tak kojarzę. Bardzo ale to bardzo rzadko.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
Wyślij, co Ci szkodzi.
|
|
|
|
|
#53 |
|
BAN stały
|
Gdybym czekała, aż ktoś wystawi ogłoszenie, nie miałabym chyba żadnej ze swoich prac.
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#55 |
|
Przyczajenie
|
Ja też często wysyłam nawet jeśli nie ma ogłoszenia i w sumie parę razy odzew był.
Na pewno nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Ja po prostu mowie, że ja w sprawie oferty pracy na stanowisko XY i chcialabym zostawic CV.
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Btw. polecam czytać wątki, a nie pisać w każdym bezsensownie, aby tylko coś napisać i zareklamować
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
U mnie bylo tak, że po prostu stawilam sie osobiscie, mowilam ze chcialabym zostawic swoje cv do rozpatrzenia, dziekowalam za odebranie i wychodzilam :P
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.