![]() |
#391 |
Przyczajenie
|
Dot.: studiować dwa kierunki:)
Na jednym z moich dwóch wydziałów wykłady są w 100% nieobowiązkowe. Nie chodzę na nie, bo mam zajęcia na drugim kierunku. Za to chodzą na wykłady mega kochane osoby, które dzielą się ze mną notatkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#393 |
Konto usunięte
|
Mnie się pokrywają wyłącznie dwa wyklady, w tym jeden nieoficjalnie niezobowiązkowy. No ale siedzę jak na etacie w korpo. Od pon do pt po ok 8h. To tak w teorii.
W praktyce po prostu na część wykładów nue chodzę bo na mojej uczelni listy są raz na ruskich rok, a chodzace osoby po prostu są 'lepiej traktiwani' na egzaminach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
BAN stały
|
Jak dobieracie ten drugi kierunek? Zastanawia wie czy w obliczu bezsensowaności większości kierunków jest sens studiować 2? Znacie kogoś kto po dwóch kierunkach ma lepiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Przyczajenie
|
Drugi kierunek dobrałam jako uzupełnienie pierwszego, a dokładnie uzupełnienie tej części, którą potraktowano po macoszemu przez ludzi układających program mojego kierunku macierzystego.
Uprzedzając kąśliwe uwagi i opinie - dobranie nie spowodowało, że przepisano mi mnóstwo ocen. Niczego z wyjątkiem języka mi nie przepisano, więc muszę zaliczyć wszystkie przedmioty z dwóch kierunków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Konto usunięte
|
Po prostu nie łączy się tych bezsensownych. U mnie to znaczne podwyzszenie kwalifikacji. Cześć studiuje jeden sensowny, drugi dla pasji. Sadze, że większość dwukierunkowcow ma jakiś plan na siebie i nie są to łączenia z d.py albo brzytwa dla tonacego, ktory za pozno sue obudzil, ze jego podstawowy kierunek obecnie nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
BAN stały
|
A co ty konkretnie studiujesz? Czy ta wiedza jest praktyczna?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 |
Konto usunięte
|
Prawo i sinologie. Po skończeniu (obronie oba w tym samym roku) chce jeszcze zaczac kanoniczne ale to juz zaocznie. Czy praktyczne, sama ocen. Jest ogrom prawnikow i studentow prawa. Konkurencja jest ogromna. Jednak niewielu jest ze znajomoscia jezyka chinskiego i dwoch jezykow nowozytnych. Plus w przyszlosci o podwojnej specjalizacji - jeszcze mniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Rozeznanie
|
Są jakieś ograniczenia natury "organizacyjnej", jeśli chodzi o rozpoczynanie drugiego kierunku? Np. czy studiując dziennie jakiś tam kierunek na jakiejś tam uczelni można bez problemów rozpocząć drugi, również dziennie, ale na innej uczelni?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#401 |
Raczkowanie
|
Zależy tak naprawdę od regulaminu uczelni. Studiuję na dwóch, na jednej można rozpocząć studia i nikogo nie interesuje, czy jest to Twój pierwszy czy dziesiąty ciągnięty jednocześnie kierunek, na drugiej chcąc rozpocząć studia na drugim kierunku trzeba mieć odpowiednią średnią na pierwszym i zgodę obu dziekanów, a na niektórych wydziałach dochodzą takie ograniczenia jak ilość ukończonych semestrów etc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nad dziekanką może nie myślałem, jak na tym, że po licencjacie z pierwszego kierunku, będę na 3 rok drugiego i wtedy miałbym też szansę i możliwość wyjazdu na jakiś wyżej wymieniony program. Nie wiem czemu, ale jakoś tak mam ochotę pojechać gdzieś nawet i na te pół roku.
![]() |
![]() |
#403 |
Konto usunięte
|
halo, halo - jest tu ktoś jeszcze?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Disaster
|
Widzę, że wątek jest dość wymarły, ale może jeszcze ożyje i ktoś mi nieco doradzi
![]() Niedługo kończy mi się rekrutacja na studia (od października zaczynam swój pierwszy kierunek). Kusi mnie jednak spróbowanie pociągnięcia od pierwszego roku dwóch kierunków jednocześnie. Czy myślicie, że to dobry pomysł, czy może lepiej wstrzymać się np. rok i dać sobie najpierw szansę poznać realia panujące na uczelni, studiach ogólnie? Bardzo chciałabym pogodzić ze sobą dwa kierunki, część przedmiotów mi się pokrywa, więc może czasem byłaby szansa, żeby przepisać jakieś oceny itp. Jakieś rady, jak przetrwać na dwóch kierunkach na raz? Co robić, jak żyć? ![]()
![]() |
![]() |
#405 |
Raczkowanie
|
A na jakiej zasadzie Ci się pokrywają przedmioty? Tzn na jednym semestrze masz tu i tu?
Jakie kierunki wybrałaś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Disaster
|
Czasem w jednym semestrze, czasem w różnych
![]() Kognitywistyka (na którą na pewno pójdę od października) i psychologia (którą chciałabym jako drugi kierunek).
![]() |
![]() |
#407 |
Zadomowienie
|
Ja bym poczekała. Czasami nie chcą przepisywać przedmiotów, bo nie zgadzają się ECTS, ilość godzin albo np. od 4 w górę. Jeśli masz jednocześnie ten sam przedmiot na obu kierunkach, to na starcie nie masz czego przepisać, a może być ciężko dogadać się, u kogo będziesz zaliczać, a kto przepisze, itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Disaster
|
Te, które pokrywają się w jednym semestrze są zwykle z tym samym wykładowcą, więc nie powinno być problemu z dogadaniem się, że zaliczę dany przedmiot na jednym kierunku
![]()
![]() |
![]() |
#409 |
Raczkowanie
|
To na jednej uczelni?
Nie wiem czy Ci tak pójdą na rękę. Ja studiuje zarzadzanie i miałam tam Mikro (I semestr) i Makro (II semestr), na drugim kierunku miałam podstawy ekonomii (II semestr) i gościu odmówił przepisania oceny, gdyż część makro nie była jeszcze zaliczona. Gdzie mógłby spokojnie poczekać za oceną z makro.. Dla mnie najgorzej jest właśnie w czasie sesji. W czasie roku da się ogarnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Zadomowienie
|
Ja miałam problem z przepisaniem lektoratu, bo na filologii rozliczenie PNJ było roczne, a na drugim kierunku 2xsemestralne.
Poza tym w takim układzie trzeba być pewnym, że się nie rzuci żadnego z kierunków (czasami przepisują ocenę tylko jak cały semestr jest zaliczony, nie da się chodzić tylko na jeden przedmiot). Tak samo, jak nie masz pewności, czy jak się umówicie na przepisanie od 4, to na to 4 zaliczysz. To jak randka w ciemno: niektórzy podobno lubią, moim zdaniem to kiepski pomysł, który może się skończyć zawalaniem nawet obu kierunków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Disaster
|
Tak, na jednej uczelni.
Chociaż po zobaczeniu kryteriów oceny wypracowania z WOSu chyba jednak i tak odpuszczę w tym roku - nie spodobały mi się i mój umiarkowany entuzjazm przepadł ![]()
![]() |
![]() |
#412 |
Raczkowanie
|
Ja CI powiem, że jeśli będziesz studiować dziennie i nie musisz pracować to próbuj!
Nic nie stracisz, a możesz tylko zyskać. Ja jeden kierunek niby zawaliłam i niektóre osoby mówią - "A nie mówiłam/em!", ale u nas 3 osoby zaliczyły rok. Chyba wszystkich na poprawcę nie uwalą.. a nawet jeśli uwalą to będę kontynuowała studia z powtarzaniem przedmiotu! Na dodatek studiuję zaocznie na obu kierunkach i pracuję na pełnym etacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Disaster
|
Ja uderzałabym w dwa kierunki dziennie akurat. Jakoś na pewno da się to zrobić, bo ponoć połączenie tych kierunków, które rozważam nie jest aż takie bardzo rzadkie i ludzie dają jakoś radę. Tylko serio moja nadzieja odeszła i teraz siedzę jak na szpilkach, bo wieczorem wyniki... Najwyżej pójdę na jeden kierunek, a jak będę bardzo chciała, to poprawię maturę i za rok dorzucę do tego drugi
![]() Pracować nie muszę, a od biedy pewnie da się dorabiać np. w weekendy czy coś. Na pewno przez najbliższe... parę lat w sumie mogę liczyć na wsparcie finansowe ze strony rodziców - chociaż wiadomo, że w nieskończoność z tego korzystać nie chcę i nie będę. Bądź co bądź kiedyś trzeba będzie zacząć się usamodzielniać i przestać ciągnąć pieniądze od rodziców - w pewnym momencie to aż wstyd ![]()
But we like it when we're spinning in his grip. Edytowane przez Sayven Czas edycji: 2016-07-04 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
Raczkowanie
|
Dwa kierunki jednocześnie
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dwa kierunki jednocześnie
Mój brat był na biologii na 2 roku, jak się dostał na medycynę. Biologię licencjacką dokończył zaocznie jednocześnie rozpoczynając medycynę dziennie. Dał radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Raczkowanie
|
W grę nie wchodzą zaoczne, bo na mojej uczelni nie ma biologii w takim trybie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zadomowienie
|
Może być bardzo ciężko zwłaszcza na pierwszym roku. Na Twoim miejscu wzięłabym dziekankę na rok - I rok na wecie jest zwykle rokiem przesiewowym, choć nie wiem w jakim mieście chcesz studiować (nie ukrywajmy w Poznaniu czy Krakowie jest dużo dużo prościej niż we Wrocławiu czy Olsztynie)
![]() |
![]() |
#418 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studiować dwa kierunki - zbiorczy
Micraneska, myślę o SGGW. Tutaj na bioli jestem
![]() Z tą dziekanką pomyślę. Dzięki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Disaster
|
Moje wyniki nieco zaskoczyły i jednak miałabym szansę się dostać na swój drugi wymarzony kierunek...
![]() Tylko coraz więcej wątpliwości mam, czy warto od pierwszego roku ciągnąć dwa, czy dać sobie ten rok jednak.
![]() |
![]() |
#420 |
Raczkowanie
|
Jeśli są to oba kierunki dzienne (bezpłatne) to, że tak powiem nic nie ryzykujesz!
Ja się zastanawiam nad 3 kierunkiem :P :P ale chyba nie zaryzykuję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.