|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Lustrzanka do 4500 zł - zdjęcia na Instagram
Witajcie,
potrzebuję rady - chodzi o zakup lustrzanki, która będzie wykorzystywana w firmie do prowadzenia kilku(a może kilkunastu) kont na Instagramie. Zdjęcia będę robić ja, nie mam doświadczenia z lustrzankami - będę się tego uczyć; dotychczas zdjęcia instagramowe wykonywałam telefonem (ale o dobrym aparacie). Zależy mi na tym, żeby body z obiektywem nie kosztowało łącznie więcej niż ok. 4500 brutto. Celem są oczywiście ładne zdjęcia - wyraźne, czyste, jasne (choć tu może popełniam błąd w myśleniu i takie zdjęcie otrzymam po prostu je prześwietlając lub później obrabiając albo nakładając odpowiednie filtry). Aparat powinien robić (gdy już się tego nauczę ![]() ![]() Czy istnieje uniwersalny model, który mogłybyście polecić, mając na uwadze wszystkie powyższe kwestie? ![]() Będę niezmiernie wdzięczna za wszelką pomoc ![]()
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Lustrzanka do 4500 zł - zdjęcia na Instagram
Cytat:
![]() Jakakolwiek lustrzanka, do tego dobrej klasy obiektywy odpowiednie do rodzaju zdjęć, jakie masz robić, plus dużo własnej pracy, najlepiej na kursach (można znaleźć dobre) lub w szkole foto (gorszy pomysł, szkoły zaoczne są bardziej nastawione na "zdawalność" niż nauczenie czegoś, choć to zależy od wykładowców). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
tylko maja to byc zdjecia produktow do sprzedazy ? czy czego ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
różnego rodzaju konta - chodzi o to, żeby były profesjonalne i estetyczne.
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Canon EF 100/2.8 Macro
Jeśli przedmioty na instagram, to pewnie nie chodzi o zdjęcia na zwykłym, białym tle, tylko o jakieś aranżowane, więc tym bardziej przyda się szkolenie, a do listy zakupów pewnie trzeba będzie dodać jakiś sprzęt oświetleniowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy mogłabym też liczyć na polecenie sprzętu oświetleniowego?
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mogłabyś liczyć, ale najbardziej na odradzenie czegoś, niż na polecenie konkretnej lampy, konkretnego producenta
![]() Mistrzowie fotografii mówią, że słońce jest tylko jedno, więc do zdjęć też powinna wystarczyć jedna lampa (a resztę można załatwić odbijając światło). Tylko tak mówią mistrzowie, a my, malutkie robaczki, musimy sobie radzić inaczej, czyli dokładając lamp ![]() Pisałaś o białym tle, to jest wieloznaczne, bo może być "na białym, bez żadnego cienia" (a to znaczy, że tło musi być oświetlone od dołu = plexi, stół bezcieniowy, dodatkowa lampa do świecenia od dołu), a może być "normalnie", na np. białym kartonie, oświetlone "ze wszystkich stron" (co można załatwić świecąc jedną lampą w biały sufit, w niewysokim pomieszczeniu). Czy możesz wstawić zdjęcia (albo linki do zdjęć), takich, jakie chciałabyś uzyskać (możesz także pokazać, co w tej chwili udaje Ci się robić)? Najłatwiej byłoby rozmawiać na konkretnych przykładach. Ja Ci niczego nie sugeruję, ale właśnie zaczęła się (kolejna) promocja "cashback" u Canona, na ich stronie są szczegóły. Warto porównać z ofertami innych producentów, bo inni też mogą mieć podobne akcje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Wydaje mi się, że lustrzankę już można kupić do instagramu nawet za 2000 zł. A jeszcze jak się dobrze zakręci przy promocjach i pochodzi po marketach to i wyciśnie się za te 2 koła naprawdę fajny sprzęt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja używam Nikon D3300 z obiektywem 18-55. Kupisz w cenie 1800zł. Bez problemu. Popatrz na allegro albo w marketach. Bardzo dobry wybór, ja polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.