|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Rozeznanie
|
Dot.: nieregularny okres przy tabletkach
ja 2 razy dostalam sam listek nie wiedzac dokladnie co jest w ulotce...nastepnym razem popros o ulotke bo masz prawo wiedziec co i jak...a technik farmaceuta czy mgr musi Ci ja wydac...trzeba sie upominac o swoje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2012 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nieregularne miesiączki
O to fajnie w końcu sie dowiedziałam czegoś konkretnego hehe
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2013 |
Przyczajenie
|
z niecierpliwościa czekam na OKRES :)
Witam . Mój problem tkwi w tym iż mam strasznie nieregularne miesiączki, a dzisiaj tzn. o tej godzinie już wczoraj
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
Dot.: z niecierpliwościa czekam na OKRES :)
A co my ci poradzimy. Lekarz przepisał ci tabletki i musisz czekać na okres. Nie masz innego wyjścia.
#2015 |
Raczkowanie
|
Też miałam taką sytuację, czekam 1.5mies... Nie ma żadnego cudownego spokoju pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Zakorzenienie
|
Jak weźmiesz teraz, to może się okazać, że nie będziesz zabezpieczona przez całe opakowanie.. więc na jedno wyjdzie
![]() ![]()
#2017 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Zakorzenienie
|
Gdzie Ty wyczuwasz oburzenie?
![]() Chociaż z drugiej strony może ta Twoja ostra reakcja to objaw PMS... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2019 |
Zakorzenienie
|
A ja myślałam, że nieżyczliwe też mogą się wypowiadać. A twój życzliwy ginekolog nie odpowiedział ci na pytanie
![]()
#2020 |
Zadomowienie
|
tez jakos nie zauwazylam oburzenia ze strony Edit23. Poprostu odpowiedziala ci rzeczowo i zgodnie z prawda.
Piszac na forum trzeba liczyc sie nie tylko z odpowiedziami, ale takze z KOMENTARZAMI... |
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Przyczajenie
|
brak okresu + dodatkowe objawy
Witam,
przeglądałam forum tak z grubsza i nie znalazłam nic takiego jak ja, może źle szukałam... wybaczcie mi w takim razie. Mam problem. ostatni okres miałam 28 listopada, jeszcze wcześniejszy 27 października, więc wszystko okej. Poza tym, że jest już dzisiaj 11 styczeń a ja okresu jak nie miałam, tak nie mam:/ W ciąży nie jestem, bo nie współżyje (no chyba że są inne możliwości zajścia w ciążę ![]() na marginesie, myślę, że tu nie do końca chodzi o stres... bo dopiero teraz zaczną się dla mnie stresujące dni, a do tej pory nie miałam się czym martwić. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2022 |
Przyczajenie
|
Dot.: Brak okresu podczas brania pigułek ! help
spokojnie... u mnie było tak, że po pierwszym opakowaniu czekałam 3 dni na okres i mam teraz
![]() ![]()
#2023 |
Raczkowanie
|
Dot.: brak okresu + dodatkowe objawy
w tamtym roku miałam taki przypadek, że nie dostałam okresu, po jakiś 14 dniach od kiedy się go spodziewałam odwiedziłam ginekologa bo coś mnie pobolewał brzuch w dolnych częściach, okazało się, że to niewielka cysta, a ból jakoś dziwnie promieniował, dostałam tabletki i samo się wszystko rozeszło
|
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Przyczajenie
|
dziękuję za odpowiedź!
hmm... a czy przejdzie samo czy nie bardzo? bo nadal tak liczę, że zaraz okres przyjdzie i wszystko przejdzie jak ręką odjął... co o tym myślisz? kolejny dzień minął, a jego jak nie było tak nie ma :/ ale staram się tym jakoś bardzo nie martwić, żeby nie wprowadzać niepotrzebnego stresu... najgorszy tylko ten męczący ból... Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Wtajemniczenie
|
Na twoim miejscu jak najszybciej poszłabym do lekarza.
#2026 |
Przyczajenie
|
ja mam podobny problem:/ tzn okres mialam 26 listopada i skonczylam wtedy brac Regulon... jednak po konsultacji z pania ginekolog postanowilam jednak kontynuowac tabletki z miesieczna przerwa... tylko ze okres nie przychodzil:/ tydzien temu zaczelo mi sie plamienie i myslalam ze to okres i zaczelam nowe opakowanie tabletek... tylko ze plamie juz tydzien:/ i te pamy krwi tez nie sa jakies takie wygladajace na okres, bo sa pomieszane ze śluzem... w ciazy nie jestem, bo nie wspolzyje... zostaje tylko wizyta u ginekologa tylko kiedy ja sie tam dostane... moze ktos kiedys mial podobna sytuacje?????
|
![]() ![]() |
![]() |
#2027 |
Raczkowanie
|
Idź lepiej do lekarza, moze wszystko będzie w porządku ale lepiej żeby wywołał Ci okres i uregulował go (przepisze Ci tabletki) i zrób sobie USG będziesz miała pewność czy wszystko jest dobrze, moze masz jakiś problem z jajnikami, jakieś zapalenie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Zadomowienie
|
Dot.: Brak miesiączki - zbiorczy
pewnie było, ale stron 19 więc wybaczycie mam nadzieje.
w ciągu jakichś 2,5 miesiecy schudłam 7 kg. raczej odżywiam się zdrowo.. tak sądze. od 3 lat jestem wegetarianką. mam 15 lat no i ostatni raz okres w listopadzie. teraz przy 166cm waże 45-46 kg.. mam bardzo lekkie kości z tego co widzę po sobie (albo tak sobie tłumacze?) nie chce przytyć, no ale co z tym okresem? czy mogę go jakos przywrocić sama bez ginekologa? gdybym np zwiększyła aktywność fizyczną a zaczęła jeść więcej powiedzmy żóltego sera i w ogóle nnkt itd, czego mimo wszystko chyba brakowało w mojej diecie.. czy bez ginekologa już się nie obejdzie? kurde, chce mieć dzieci.. kiedyś.
#2029 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zaburzenia cyklu
Mi jedna pani ginekolog odmowila twierdzac, ze nie sa mi potrzebne. Oczywiście przepisała mi tabletki antykoncepcyjne i na trądzik nie robiąc żadnych badan hormonalnych, mimo iz Pani Dermatolog wysłała mnie do pani ginekolog twierdząc iż moje zaburzenia sa prawdopodobnie na podłożu hormonalnym. Druga pani ginekolog wyrzuciła mnie z gabinetu za sam pomysł. Bo samo minie. Od 6 lat mija.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2030 |
Przyczajenie
|
słuchajcie! dziś (na 20sty dzień od dnia kiedy powinnam dostać okres), dostałam go
![]() ![]() Jednak mam do Was pytanie, znalazłam swoje wyniki z zeszłego roku i przeczytałam, że miałam przetrwały pęcherzyk o średnicy 3 cm, a na drugim jajniku mnóstwo pęcherzyków. W sierpniu przestałam brać tabletki antykoncepcyjne, i w związku z tym, myślicie, że mogło mi się coś jeszcze teraz utworzyć na jajnikach? i to właśnie spowodowało, że teraz aż tyle czasu się spóźnił? wiem, że to takie trochę gdybanie, bo trzeba zrobić USG, ale chciałam zapytać, zanim pójdę do lekarza... a zamierzam iść żeby to sprawdzić i chyba wrócę do tabletek antykoncepcyjnych:/ Będę wdzięczna za odpowiedź! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2031 |
Przyczajenie
|
hej. okres powinnam miec 5 dni temu. Czy takie leki jak Tetralysan, clindacne i duac mogly spowodowac spoznienie okresu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Przyczajenie
|
Otóż obecnie jestem w 33 dniu cyklu, o okres zawsze dostawalam ok 30 dnia. Ok 13 dnia cyklu i 15 cyklu uprawialam peeting, ale raczej nic poważnego, w bieliźnie. Jednak boje się ze mogła być sytuacja kiedy ja mialam jego płyn na palcach i mogłam sie niechcący dotkac, chociaz zawsze uwazam i staram sie od razu wycierać rece, albo on majac na palcach swoj plyn mnie dotknał.
Objawy mam w sumie typowe jakbym miala dostac okres: bóle glowy, małe wypryski, ból lewego janika, ból piersi. Przynajmniej zawsze takie mam...Ale zauważylam ze jakiś dziwny ból o okolicach prawego janika... Mam tez podwyższona temperature, jak mierzylam przed chwila to bylo 37.2 mierzona w pochwie, a taka mierzona pod pachą - 37.5. Ale czestoz tego co zauważylam aż do samego momentu dostania okresu mialam temperature ponad 37. Nie wiem czy brak okresu to po prostu wynik zmeczenia, stresu przed sesja, mala iloscia jedzenia, lekkiego przeziebienia, czy tam mam obawiać sie innej rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2034 |
Przyczajenie
|
nie wiem, czy jestem "bardzo plodna" bo w ciąży nigdy nie byłam...
ale martwi mnie ten brak miesiączki, ta wysoka temperatura... i do tego teraz taki biały grudkowaty śluz ;/ jedyna normalna rzecz to te wypryski i ból lewego janika bo zawsze tak mam przed okresem... no i ból glowy Wiem, że takie przypadki zapłodnienia przez nasienie na placu są mało prawdopododbne, ale jednak... tymbardziej że to były moje dni płodne... Poczekam jeszcze troche i zobaczymy... |
![]() ![]() |
![]() |
#2035 |
Przyczajenie
|
nieregularny okres
Mam 18 lat i niedawno byłam u ginekologa z powodu nieregularnego okresu. Miesiączkuje już od 5 lat i zawsze była ona nieregularna- co 2, 3 miesiące a nawet pół roku. Lekarz przepisał mi zastrzyk na wywołanie miesiączki, ale przedtem zrobił mi jeszcze USG. Powiedział, że moje endometrium wynosi 6mm. Mam dwa pytania: po jakim czasie dostaje się okres po tym zastrzyku i co to oznacza że endometrium ma 6 mm. Czy to za mało?
Edytowane przez monika1189 Czas edycji: 2008-01-18 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#2036 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam! mam problem
Mam 16 lat zawsze miałam regularną miesiączke . W sierpniu zaczęłam miesiączkować 12.. Potem nagle była przerwa na dwa miesiące dopiero w listopadzie dostałam 16 potem w grudniu 11 a teraz jest juz 19 i znów nie mam.. Nie wiem skąd te nagłe zmiany bylam u ginekologa mialam zrobione badania poziom hormonów i reszta tak jak ma byc wszystko ogólnie mówiąc dobrze.Dostałam tabletki hormonalne Lutheina (z góry przepraszam za błąd w pisowni ale nie pamiętam jak to sie pisało).Wciąż nie mam okresu .. Jakie mogą być powody? Ciąża odpada , stres tez nie bardzo , zmiana klimatu również nie... Nie mam pojęcia .. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez pyrciaczek Czas edycji: 2008-01-21 o 15:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
Raczkowanie
|
Dot.: Miesiączka - opóźnienie
Fakt faktem-przebadać się musisz. Ale dziewczyno-16 lat i już piguły? Na tyle regularnie chcesz uprawiać seks, aby były one Ci serio potrzebne? Po co się truć w Twoim wieku??
#2038 |
Zakorzenienie
|
Lekarz moze rowniez przepisac pigulki aby wyregulowac okres a dodoatkow bedziesz zabezpieczona ,chociaz nie wiem czy sex w wieku 16 lat to dobry pomysl ale to juz twoja sprawa.
z jednej strony piguly do zabezpieczenia to szkoda organizmu a z drugiej lepiej zebys je lykala niz byla w ciazy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Przyczajenie
|
Druga sprawa to tabletki antykoncepcyjne. Jestem niepełnoletnia (16lat) dlatego nie wiem czy mogę iść sama do ginekologa żeby mi je przepisał?? (oczywiście nie teraz , dopiero jak sprawy z miesiączką się wyjasnią)
Prosze o jakąś radę .. No, jesli juz chcesz brac tabsy w tym wieku, to polecam raczej prywatnego lekarza. Ale i tak mozesz miec problemy. Ja gdy poszlam po swoje pierwsze tabletki, to dawno mialam skonczone 18 lat, i bylam u lekarza prywatnego a i tak sie pytal czy jestem pelnoletnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Przyczajenie
|
ups, sorry, cos mi sie zepsulo cytowanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:54.