Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-08, 10:44   #2011
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: nieregularny okres przy tabletkach

ja 2 razy dostalam sam listek nie wiedzac dokladnie co jest w ulotce...nastepnym razem popros o ulotke bo masz prawo wiedziec co i jak...a technik farmaceuta czy mgr musi Ci ja wydac...trzeba sie upominac o swojebuzka
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-08, 17:03   #2012
ewelinkagoz
Przyczajenie

Dot.: Nieregularne miesiączki

O to fajnie w końcu sie dowiedziałam czegoś konkretnego hehe no to super bardzo dziękuję
ewelinkagoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-09, 23:36   #2013
ibelieveinangels
Przyczajenie

z niecierpliwościa czekam na OKRES :)

Witam . Mój problem tkwi w tym iż mam strasznie nieregularne miesiączki, a dzisiaj tzn. o tej godzinie już wczoraj ginekolog przepisał mi tabletki antykoncepcyjne Novynette. Pierwszą musze zażyć w pierszy dzień miesiączki,a moje cykle sa strasznie nieregularne.. czasem jestem nawet 3 miesiące bez miesiączki.. martwie się że bede musiała strasznie długo czekac, aby zażyć pierwszą tabletkę.. nawet do 3 msc .. ;/ czy któraś z Was kobietki miała już taką sytuację ? nie chce łamać tych ścisłych zasad i brac pigółki wczesniej.. a jestem strasznie ciekawa reakcji mojego organizmu na antykoncepcje hormonalną itp.. czytałam wiele na forum o naturalnych metodach wywołania wczesniej miesiączki, ale u mnie się to nie sprawdza.. znacie może jakieś rozwiązanie mojego problemu ? może któraś z Was miała juz taki problem i mogła by mi cos doradzić.. wiem, może post nie jest konkretny, ale chyba nie zostane zbanowana za ten topic czekam na Wasze wypowiedzi, i z góry prosze o zrozumienie, to moje pierwsze tabletki i nigdy nie czekałam z taką niecierpliwością na okres :p dodam jeszcze że na dzień dzisiejszy mój cykl trwa już 32 dni od daty odstaniej miesiączki, no i mam 19 lat więc raczej nie będzie tekstów typu '' jesteś jeszcze za młoda na antykoncepcję '' ;p pozdrawiam ; *
ibelieveinangels jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-10, 07:02   #2014
edit23
Zakorzenienie

Dot.: z niecierpliwościa czekam na OKRES :)

A co my ci poradzimy. Lekarz przepisał ci tabletki i musisz czekać na okres. Nie masz innego wyjścia.
Stary 2008-01-10, 07:19   #2015
hania888
Raczkowanie

Też miałam taką sytuację, czekam 1.5mies... Nie ma żadnego cudownego spokoju pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać
hania888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-10, 07:41   #2016
margitta
Zakorzenienie

Jak weźmiesz teraz, to może się okazać, że nie będziesz zabezpieczona przez całe opakowanie.. więc na jedno wyjdzie Musisz jakoś wytrzymać
Stary 2008-01-10, 13:34   #2017
ibelieveinangels
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
A co my ci poradzimy. Lekarz przepisał ci tabletki i musisz czekać na okres. Nie masz innego wyjścia.
jakie oburzenie . pytałam bardziej zyczliwych osób.
ibelieveinangels jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-10, 13:38   #2018
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ibelieveinangels Pokaż wiadomość
Gdzie Ty wyczuwasz oburzenie? Skoro naturalne metody przyspieszania miesiączki na Ciebie nie działają (a na kogoś w ogóle działają? nawet nie wiem...) to jak my Ci możemy pomóc? Odstawić taniec dookoła ogniska?
Chociaż z drugiej strony może ta Twoja ostra reakcja to objaw PMS...

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-10, 14:09   #2019
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ibelieveinangels Pokaż wiadomość
A ja myślałam, że nieżyczliwe też mogą się wypowiadać. A twój życzliwy ginekolog nie odpowiedział ci na pytanie
Stary 2008-01-10, 17:32   #2020
meszsares
Zadomowienie

tez jakos nie zauwazylam oburzenia ze strony Edit23. Poprostu odpowiedziala ci rzeczowo i zgodnie z prawda.
Piszac na forum trzeba liczyc sie nie tylko z odpowiedziami, ale takze z KOMENTARZAMI...
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-11, 08:54   #2021
akacyjna
Przyczajenie

brak okresu + dodatkowe objawy

Witam,

przeglądałam forum tak z grubsza i nie znalazłam nic takiego jak ja, może źle szukałam... wybaczcie mi w takim razie.
Mam problem. ostatni okres miałam 28 listopada, jeszcze wcześniejszy 27 października, więc wszystko okej. Poza tym, że jest już dzisiaj 11 styczeń a ja okresu jak nie miałam, tak nie mam:/ W ciąży nie jestem, bo nie współżyje (no chyba że są inne możliwości zajścia w ciążę ). W sierpniu po roku brania tabletek odstawiłam je, bo uznałam że już nie ma sensu ich brać. Brałam je z powodu jakiegoś przetrwałego pęcherzyka, który po miesiącu brania tabletek zniknął, czyli wszystko się oczyściło jednym słowem. Ale wracając do mojego braku okresu. Wszystko było by dobrze, gdyby nie to, że spóźnia się już tyle czasu (15 dni)... a poza tym już czwarty dzień mam wzdęty brzuch, który bardzo mnie boli i męczy, oraz od dwóch dni mam coraz większe rozwolnienie. Nie wiem o co chodzi:/ Do tego 3 dni temu dostałam stan podgorączkowy 37,3 i już myślałam że w takim razie okres się pojawi, ale niestety... Nie czuje się najlepiej od czterech dni, ciągle wydaje mi się że już powinnam dostać okres a tu nici... Nie wiem o co chodzi. Proszę o pomoc! Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie!

na marginesie, myślę, że tu nie do końca chodzi o stres... bo dopiero teraz zaczną się dla mnie stresujące dni, a do tej pory nie miałam się czym martwić.
akacyjna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-11, 15:41   #2022
aigieltre
Przyczajenie

GG do aigieltre
Dot.: Brak okresu podczas brania pigułek ! help

spokojnie... u mnie było tak, że po pierwszym opakowaniu czekałam 3 dni na okres i mam teraz <uff>

aigieltre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-11, 17:16   #2023
negra78
Raczkowanie

Dot.: brak okresu + dodatkowe objawy

w tamtym roku miałam taki przypadek, że nie dostałam okresu, po jakiś 14 dniach od kiedy się go spodziewałam odwiedziłam ginekologa bo coś mnie pobolewał brzuch w dolnych częściach, okazało się, że to niewielka cysta, a ból jakoś dziwnie promieniował, dostałam tabletki i samo się wszystko rozeszło
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-11, 20:09   #2024
akacyjna
Przyczajenie

dziękuję za odpowiedź!

hmm... a czy przejdzie samo czy nie bardzo? bo nadal tak liczę, że zaraz okres przyjdzie i wszystko przejdzie jak ręką odjął... co o tym myślisz? kolejny dzień minął, a jego jak nie było tak nie ma :/ ale staram się tym jakoś bardzo nie martwić, żeby nie wprowadzać niepotrzebnego stresu... najgorszy tylko ten męczący ból...

Pozdrawiam serdecznie
Stary 2008-01-11, 23:03   #2025
corka_rosy
Wtajemniczenie

Na twoim miejscu jak najszybciej poszłabym do lekarza.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-12, 05:00   #2026
ewa20
Przyczajenie

ja mam podobny problem:/ tzn okres mialam 26 listopada i skonczylam wtedy brac Regulon... jednak po konsultacji z pania ginekolog postanowilam jednak kontynuowac tabletki z miesieczna przerwa... tylko ze okres nie przychodzil:/ tydzien temu zaczelo mi sie plamienie i myslalam ze to okres i zaczelam nowe opakowanie tabletek... tylko ze plamie juz tydzien:/ i te pamy krwi tez nie sa jakies takie wygladajace na okres, bo sa pomieszane ze śluzem... w ciazy nie jestem, bo nie wspolzyje... zostaje tylko wizyta u ginekologa tylko kiedy ja sie tam dostane... moze ktos kiedys mial podobna sytuacje?????
ewa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-12, 16:24   #2027
negra78
Raczkowanie

Idź lepiej do lekarza, moze wszystko będzie w porządku ale lepiej żeby wywołał Ci okres i uregulował go (przepisze Ci tabletki) i zrób sobie USG będziesz miała pewność czy wszystko jest dobrze, moze masz jakiś problem z jajnikami, jakieś zapalenie
negra78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 17:44   #2028
zooosia
Zadomowienie

Dot.: Brak miesiączki - zbiorczy

pewnie było, ale stron 19 więc wybaczycie mam nadzieje.

w ciągu jakichś 2,5 miesiecy schudłam 7 kg. raczej odżywiam się zdrowo.. tak sądze. od 3 lat jestem wegetarianką.
mam 15 lat no i ostatni raz okres w listopadzie. teraz przy 166cm waże 45-46 kg.. mam bardzo lekkie kości z tego co widzę po sobie (albo tak sobie tłumacze?) nie chce przytyć, no ale co z tym okresem? czy mogę go jakos przywrocić sama bez ginekologa? gdybym np zwiększyła aktywność fizyczną a zaczęła jeść więcej powiedzmy żóltego sera i w ogóle nnkt itd, czego mimo wszystko chyba brakowało w mojej diecie..
czy bez ginekologa już się nie obejdzie? kurde, chce mieć dzieci.. kiedyś.

zooosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 20:25   #2029
anka.killer
Przyczajenie

Dot.: Zaburzenia cyklu

Mi jedna pani ginekolog odmowila twierdzac, ze nie sa mi potrzebne. Oczywiście przepisała mi tabletki antykoncepcyjne i na trądzik nie robiąc żadnych badan hormonalnych, mimo iz Pani Dermatolog wysłała mnie do pani ginekolog twierdząc iż moje zaburzenia sa prawdopodobnie na podłożu hormonalnym. Druga pani ginekolog wyrzuciła mnie z gabinetu za sam pomysł. Bo samo minie. Od 6 lat mija.
anka.killer jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-16, 07:30   #2030
akacyjna
Przyczajenie

słuchajcie! dziś (na 20sty dzień od dnia kiedy powinnam dostać okres), dostałam go w sumie trochę nie wczas, bo dzisiaj chciałam właśnie iść do lekarza, no ale ważne że się pojawił w sumie od dwóch dni nawet dobrze się już czułam, jedyne co mnie troszkę męczyło to temperatura 37,4, ale wzdęcia ustały chyba w sobotę, ból brzucha ustał też w sobotę, także w zasadzie od soboty czułam się bardzo dobrze, nie wliczając objawów spowodowanych temperaturą.

Jednak mam do Was pytanie, znalazłam swoje wyniki z zeszłego roku i przeczytałam, że miałam przetrwały pęcherzyk o średnicy 3 cm, a na drugim jajniku mnóstwo pęcherzyków. W sierpniu przestałam brać tabletki antykoncepcyjne, i w związku z tym, myślicie, że mogło mi się coś jeszcze teraz utworzyć na jajnikach? i to właśnie spowodowało, że teraz aż tyle czasu się spóźnił? wiem, że to takie trochę gdybanie, bo trzeba zrobić USG, ale chciałam zapytać, zanim pójdę do lekarza... a zamierzam iść żeby to sprawdzić i chyba wrócę do tabletek antykoncepcyjnych:/

Będę wdzięczna za odpowiedź!
Stary 2008-01-16, 19:43   #2031
SylwiaaaS
Przyczajenie

hej. okres powinnam miec 5 dni temu. Czy takie leki jak Tetralysan, clindacne i duac mogly spowodowac spoznienie okresu?
SylwiaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 19:50   #2032
nutritka
Przyczajenie

Otóż obecnie jestem w 33 dniu cyklu, o okres zawsze dostawalam ok 30 dnia. Ok 13 dnia cyklu i 15 cyklu uprawialam peeting, ale raczej nic poważnego, w bieliźnie. Jednak boje się ze mogła być sytuacja kiedy ja mialam jego płyn na palcach i mogłam sie niechcący dotkac, chociaz zawsze uwazam i staram sie od razu wycierać rece, albo on majac na palcach swoj plyn mnie dotknał.
Objawy mam w sumie typowe jakbym miala dostac okres: bóle glowy, małe wypryski, ból lewego janika, ból piersi. Przynajmniej zawsze takie mam...Ale zauważylam ze jakiś dziwny ból o okolicach prawego janika... Mam tez podwyższona temperature, jak mierzylam przed chwila to bylo 37.2 mierzona w pochwie, a taka mierzona pod pachą - 37.5. Ale czestoz tego co zauważylam aż do samego momentu dostania okresu mialam temperature ponad 37.
Nie wiem czy brak okresu to po prostu wynik zmeczenia, stresu przed sesja, mala iloscia jedzenia, lekkiego przeziebienia, czy tam mam obawiać sie innej rzeczy.
nutritka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-17, 09:24   #2033
zooosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nutritka Pokaż wiadomość
Otóż obecnie jestem w 33 dniu cyklu, o okres zawsze dostawalam ok 30 dnia. Ok 13 dnia cyklu i 15 cyklu uprawialam peeting, ale raczej nic poważnego, w bieliźnie. Jednak boje się ze mogła być sytuacja kiedy ja mialam jego płyn na palcach i mogłam sie niechcący dotkac, chociaz zawsze uwazam i staram sie od razu wycierać rece, albo on majac na palcach swoj plyn mnie dotknał.
Objawy mam w sumie typowe jakbym miala dostac okres: bóle glowy, małe wypryski, ból lewego janika, ból piersi. Przynajmniej zawsze takie mam...Ale zauważylam ze jakiś dziwny ból o okolicach prawego janika... Mam tez podwyższona temperature, jak mierzylam przed chwila to bylo 37.2 mierzona w pochwie, a taka mierzona pod pachą - 37.5. Ale czestoz tego co zauważylam aż do samego momentu dostania okresu mialam temperature ponad 37.
Nie wiem czy brak okresu to po prostu wynik zmeczenia, stresu przed sesja, mala iloscia jedzenia, lekkiego przeziebienia, czy tam mam obawiać sie innej rzeczy.
to raczej mało prawdopodobne żebyś była w ciązy, musiałabyś być niezwykle płodna. 3 dni to niewiele więc poczekaj trochę a jeśli nie dostaniesz okresu zrób test dla pewności.

zooosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-17, 13:09   #2034
nutritka
Przyczajenie

nie wiem, czy jestem "bardzo plodna" bo w ciąży nigdy nie byłam...

ale martwi mnie ten brak miesiączki, ta wysoka temperatura... i do tego teraz taki biały grudkowaty śluz ;/

jedyna normalna rzecz to te wypryski i ból lewego janika bo zawsze tak mam przed okresem... no i ból glowy

Wiem, że takie przypadki zapłodnienia przez nasienie na placu są mało prawdopododbne, ale jednak... tymbardziej że to były moje dni płodne...

Poczekam jeszcze troche i zobaczymy...
nutritka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-18, 09:57   #2035
monika1189
Przyczajenie

nieregularny okres

Mam 18 lat i niedawno byłam u ginekologa z powodu nieregularnego okresu. Miesiączkuje już od 5 lat i zawsze była ona nieregularna- co 2, 3 miesiące a nawet pół roku. Lekarz przepisał mi zastrzyk na wywołanie miesiączki, ale przedtem zrobił mi jeszcze USG. Powiedział, że moje endometrium wynosi 6mm. Mam dwa pytania: po jakim czasie dostaje się okres po tym zastrzyku i co to oznacza że endometrium ma 6 mm. Czy to za mało?

Edytowane przez monika1189
Czas edycji: 2008-01-18 o 13:15
monika1189 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-19, 15:29   #2036
pyrciaczek
Przyczajenie

Exclamation Miesiączka - opóźnienie

Witam! mam problem
Mam 16 lat zawsze miałam regularną miesiączke . W sierpniu zaczęłam miesiączkować 12.. Potem nagle była przerwa na dwa miesiące dopiero w listopadzie dostałam 16 potem w grudniu 11 a teraz jest juz 19 i znów nie mam.. Nie wiem skąd te nagłe zmiany bylam u ginekologa mialam zrobione badania poziom hormonów i reszta tak jak ma byc wszystko ogólnie mówiąc dobrze.Dostałam tabletki hormonalne Lutheina (z góry przepraszam za błąd w pisowni ale nie pamiętam jak to sie pisało).Wciąż nie mam okresu .. Jakie mogą być powody? Ciąża odpada , stres tez nie bardzo , zmiana klimatu również nie... Nie mam pojęcia ..

Edytowane przez pyrciaczek
Czas edycji: 2008-01-21 o 15:14
pyrciaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-19, 16:25   #2037
Fifty50
Raczkowanie

Dot.: Miesiączka - opóźnienie

Fakt faktem-przebadać się musisz. Ale dziewczyno-16 lat i już piguły? Na tyle regularnie chcesz uprawiać seks, aby były one Ci serio potrzebne? Po co się truć w Twoim wieku??

Fifty50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-19, 18:39   #2038
paula78
Zakorzenienie

Lekarz moze rowniez przepisac pigulki aby wyregulowac okres a dodoatkow bedziesz zabezpieczona ,chociaz nie wiem czy sex w wieku 16 lat to dobry pomysl ale to juz twoja sprawa.

z jednej strony piguly do zabezpieczenia to szkoda organizmu a z drugiej lepiej zebys je lykala niz byla w ciazy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-19, 20:34   #2039
invicto
Przyczajenie

Druga sprawa to tabletki antykoncepcyjne. Jestem niepełnoletnia (16lat) dlatego nie wiem czy mogę iść sama do ginekologa żeby mi je przepisał?? (oczywiście nie teraz , dopiero jak sprawy z miesiączką się wyjasnią)

Prosze o jakąś radę ..

No, jesli juz chcesz brac tabsy w tym wieku, to polecam raczej prywatnego lekarza. Ale i tak mozesz miec problemy. Ja gdy poszlam po swoje pierwsze tabletki, to dawno mialam skonczone 18 lat, i bylam u lekarza prywatnego a i tak sie pytal czy jestem pelnoletnia
invicto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-19, 20:35   #2040
invicto
Przyczajenie

ups, sorry, cos mi sie zepsulo cytowanie
invicto jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości