Lutówki 2017 ❤ - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-09, 12:09   #2191
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Lutówki 2017 ❤

Cytat:
Napisane przez alla83 Pokaż wiadomość
Milionów monet nie....ale 120 funtorów za usg w uk :/

Ale dam ...bo muszę wiedzieć przed wyjazdem do pl ..a potem w pl też zrobię...znowu i różne inne badania też zrobie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

120 funtów to nie jest dużo biorąc pod uwagę zarobki w uk i ceny w uk.. U nas 150zl.. To tyle co zakupy w lidlu na 10 dni... Za 120 funtów z mężem wystarczyłoby nam w uk na ok2 tygodnie z lidlu...
Wiadomo na złotówki przeliczyć to dużo ale na funty to nie jakoś specjalnie.. A dodam że ja byłam tam 5miesiecy i przestałam przeliczac na PLN więc Tobie to już w ogóle nie powinno to stwarzać problemu...)

Cytat:
Jeszcze dodam że dłuży mi się..bo test wyszedł pozytywny w 22dc.... co niektórzy muszą czekać jeszcze 7 dni na ogłoszenie wyniku

Pyranie czemu test wyszedł tak wcześnie
1....albo bo krótkie cykle 28dniowe
2..... albo kolejna ciąża bliźniacza wśród lutówek... a mąż ma braci którz są blizniakami..także daleko sikac nie trzeba....
Takže może się okazac ze jak sie nam zachciało trzeciego beibi na starość to czwarte dostaniemy gratis

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Miało być napisane cykle 24dniowe

Nie potrzebowałam odpowiedzi na te pytania..Sama mam 24 cykle i wcześnie o ciąży wiedziałam :P

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

[QUOTE=alla83;62794006]
Cytat:
Napisane przez gapulinka Pokaż wiadomość
Kromkę
?! Proszę cię ja zjadłam 4 z jajkiem I teraz umieram

Mój tz jest bliźniakiem i tez mam pewne obawy [COLOR="Silver"]

..

Mój nie jest bliźniakiem ale jego bracia to bliźniacy

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość

sQuaara, jesteś w TV? TVN jest w tym Twoim Dziwnowie

Cytat:
Napisane przez gapulinka Pokaż wiadomość
Kromkę
?! Proszę cię ja zjadłam 4 z jajkiem I teraz umieram

Mój tz jest bliźniakiem i tez mam pewne obawy

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Uciekam spać do synka. Dobranoc
Nie byłam tam tzn byłam po 16 i już nic się nie dzialo
Co do bliźniaków to w drugim pokoleniu najczęściej się pojawiają.. )

Spalam dziś do 11 czyli 14 godzin....
W ogóle poza Opryszczka to mi pół podniebienia się zepsuło.. Jakbym uszkodziła czymś ostrym.. Masakra jeść nie mogę... A nie ma żadnych urazów..Tylko czerwone..A ja czuję językiem jakby tam skóry nie było... No dramat.. -_-'
Stary 2016-07-09, 12:11   #2192
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
120 funtów to nie jest dużo biorąc pod uwagę zarobki w uk i ceny w uk.. U nas 150zl.. To tyle co zakupy w lidlu na 10 dni... Za 120 funtów z mężem wystarczyłoby nam w uk na ok2 tygodnie z lidlu...
Wiadomo na złotówki przeliczyć to dużo ale na funty to nie jakoś specjalnie.. A dodam że ja byłam tam 5miesiecy i przestałam przeliczac na PLN więc Tobie to już w ogóle nie powinno to stwarzać problemu...)

Nie potrzebowałam odpowiedzi na te pytania..Sama mam 24 cykle i wcześnie o ciąży wiedziałam :P
Wiem że masz trochę racji... ja nie przeliczam też już.... tak jak piszesz 120 na jedzenie ....to nakupisz że hej....tylko mamy teraz trochę wydatków i wyjazd do Polski.... I dlatego tak mi te 120 nie leży trochę

Ale rok temu to inaczej bym patrzyła

Starsza córka jedzie na wycieczkę do nowego Jorku a wycieczka ponad 1000 funtów....

Takže tak ...
Ale spoko...jak trzeba dam te 120 ...co poradzę

alla83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 12:14   #2193
sQuaara
Zakorzenienie

Wiadomo jak masz zaraz wizytę e pl to lepiej zrobić w pl ale jak nie to nie ma co narzekać że dużo bo 120 funtow.. Dla nas to 600zl... Dla Ciebie nie
Stary 2016-07-09, 12:14   #2194
alla83
Wtajemniczenie

[QUOTE=sQuaara;62803116]120 funtów to nie jest dużo biorąc pod uwagę zarobki w uk i ceny w uk.. U nas 150zl.. To tyle co zakupy w lidlu na 10 dni... Za 120 funtów z mężem wystarczyłoby nam w uk na ok2 tygodnie z lidlu...

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:

Nie byłam tam tzn byłam po 16 i już nic się nie dzialo
Co do bliźniaków to w drugim pokoleniu najczęściej się pojawiają.. )

Spalam dziś do 11 czyli 14 godzin....
W ogóle poza Opryszczka to mi pół podniebienia się zepsuło.. Jakbym uszkodziła czymś ostrym.. Masakra jeść nie mogę... A nie ma żadnych urazów..Tylko czerwone..A ja czuję językiem jakby tam skóry nie było... No dramat.. -_-'
Squarra...ale to já siebie sama pytam ....źle zrozumiałas

Stary 2016-07-09, 12:24   #2195
sQuaara
Zakorzenienie

Pogoda się popsuła i dziś tylko spacery...
Stary 2016-07-09, 12:27   #2196
mariea
Zakorzenienie

Jeju dziewczyny ta ciąża mnie odczłowiecza.. juz sama siebie nie poznaję. dziś wstałam, czułam, że to będzie jeden z tych gorszych dni siostra mi tłumaczyla, że mogę się czuć gorzej nie ciągiem tylko co jakiś czas, bo hormony mogą rosnąć skokowo.
oczywiście od rana ssanie w żołądku, a jak pomyślałam o jedzeniu to pawian pojechałam na bazar po zakupy, przechodzę obok budek z mięsem i pawian ludziom pod nogi już nie wiem czy to śmieszne czy straszne. mam nadzieje, że mi nikt fotki nie zrobił w sklepie z ekologiczną żywnością dzięki mojej ciąży mają podkręcone obroty, bo żywię się niemal tylko malinami, borówkami i ich chrupkami kukurydziano-orzechowymi.
ehh niech już choć wrzesień będzie, mam nadzieję, że odzyskam do tej pory moje życie
Stary 2016-07-09, 13:33   #2197
MartaMagda
Zakorzenienie

Mariea, ja też czekam, w czwartek wymiotowalam, wczoraj nie poszłam do pracy, bo się słabo czułam, a dzisiaj mam mega katar i stan podgorączkowy.
Miałam jechać do taty na kawe, ale odwołałam. Wkurza mnie, że nic zaplanować nie mogę i jestem trochę zakładnikiem własnego ciała
No nie dogodzisz kobiecie w ciąży

Stary 2016-07-09, 14:41   #2198
GAgnieszka89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
Jeju dziewczyny ta ciąża mnie odczłowiecza.. juz sama siebie nie poznaję. dziś wstałam, czułam, że to będzie jeden z tych gorszych dni siostra mi tłumaczyla, że mogę się czuć gorzej nie ciągiem tylko co jakiś czas, bo hormony mogą rosnąć skokowo.
oczywiście od rana ssanie w żołądku, a jak pomyślałam o jedzeniu to pawian pojechałam na bazar po zakupy, przechodzę obok budek z mięsem i pawian ludziom pod nogi już nie wiem czy to śmieszne czy straszne. mam nadzieje, że mi nikt fotki nie zrobił w sklepie z ekologiczną żywnością dzięki mojej ciąży mają podkręcone obroty, bo żywię się niemal tylko malinami, borówkami i ich chrupkami kukurydziano-orzechowymi.
ehh niech już choć wrzesień będzie, mam nadzieję, że odzyskam do tej pory moje życie
Ja mam to samo.. tzn nie wymiotyje ale mam takie mdłości.. wstaje rano ssie w żołądku. Pomyślę o jedzeniu to mam ochotę się zzurac a jak tylko pomyślę o miesie i do tego jakimś grillowanym to po prostu się zginam 😖😖😖 nie wiem dlaczego... Ogólnie jestem miesozerna a teraz na miecho patrzeć nie mogę. Wczoraj byliśmy u sąsiadów na grilu.. cały wieczór tosty z serem i pieczarkami jadlam

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

A w ogóle to dziś się trochę wystraszylam. Aż do giną dzwonilam... Po stosunku z mezem rano jakiś plamien dostalam. Ale uspokoił mnie.. ze jesli bylo brązowe a nie typowo krwiste to nie ma czego się obawiac..

GAgnieszka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 15:24   #2199
Escorpio
Zakorzenienie

Dzisiaj miałam pierwszy dzien, kiedy zjadłam całe śniadanie bez odruchu wymiotowania taki mały postęp no i obowiązkowo szyneczka musiala byc
Alla też bym pojechała na wycieczkę do Nowego Jorku na długo córka jedzie? Takie wycieczki organizuje szkoła, czy to cos w stylu kolonii?
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 16:34   #2200
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj miałam pierwszy dzien, kiedy zjadłam całe śniadanie bez odruchu wymiotowania taki mały postęp no i obowiązkowo szyneczka musiala byc
Alla też bym pojechała na wycieczkę do Nowego Jorku na długo córka jedzie? Takie wycieczki organizuje szkoła, czy to cos w stylu kolonii?
Stary 2016-07-09, 16:53   #2201
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Szkoła organizuje ...na tydzień jadą....no mega wycieczka.
To jadą dzieci ktore maja szczególne osiagniecia w Art. Lila nawet ładnie rysuje i jeden z przedmiotów dodatkowych wybrała właśnie Art....
Oprócz przedmiotów obowiązkowych (angielski,matematyka, chemia z fizyka....) dzieci w 10 klasie High School wybierają 3 przedmioty w których chcą się specjalizowac. I tak Lila wybrała Art Geografie i wf (też jest dobra....należy do klubu atletycznego i biega)

Na wycieczkę jadą w lutym ale do września muszę zapłacić 80 procent kosztów. Dlatego nas trochę ciśnie teraz.
Ten rok jakiś taki kruchy w kasę. Mąż pracuje w ocieplenia chyba...má firmě ale zleceń málo znajdujemy.

Trzeba będzie wizę do usa jeszcze młodej zrobić no bo z polskim paszportem jakby nie było wiza potrzebna.

Pewnie ze fajnie ma...ja po trochę liczyłam ze mąż powie...niech nie jedzie za daleko... bo powiem szczerze serce mi pęknie że strachu....samolot ...ona tak daleko od nas ....

Nic niech jedzie dziewczyna.... z drugiej strony cieszw się że możemy jej to zafundować i będzie miała takie wspaniałe wspomnienia.

To nic że ja będę prawie na wylocie jeżeli chodzi o ciążę.... I do tego zestrachana jej podróżą...to nic...niech ma

Dobrze się uczy dziewczyna...dała sobie tu radę...wyrwane z Polski od polskich koleżanek... dala rade...choć ciężko było na początku

Stary 2016-07-09, 17:00   #2202
MartaMagda
Zakorzenienie

Myślę, że dla Twojej córki to nie będzie tylko przygoda, ale też nagroda za osiągnięcia. Pewnie jesteś z niej bardzo dumna

Stary 2016-07-09, 17:16   #2203
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Myślę, że dla Twojej córki to nie będzie tylko przygoda, ale też nagroda za osiągnięcia. Pewnie jesteś z niej bardzo dumna

Baaardzo

Bo naprawdę było jej ciężko. Przyjechała z pl...miała 9 lat zero angielskiego ... skończyła 2 klasę w Polsce...tu inny system...od razu trafiła do klasy 5.

Taki skok...jakby była z września to by poszła wtedy do 4 a że była z lipca to od razu do 5tej. Czyli była do tego prawie najmłodsza w klasie. Tu w jednej klasie są dzieci z dwóch roczników. Najstarsze dziecko w jej klasie to urodzone we wrześniu 2001 .... ona jest z lipca 2002..a najmłodsze dziecko z tej samej klasy to 31.08.2002....dzieci urodzone 1.09.2002...idą do niższej klasy.

Czyli tak bez języka...najmłodsza w klasie... I przeskok o 3 klasy do przodu...oj ciężko było

Pierwszy rok to praktycznie nauka angielskiego ...drugi rok musieliśmy zmienić miejsce zamieszkania i znowu zmiana szkoły w uk.... znowu nowe koleżanki.... a język w powijakach

Skoczyła 6 klasę i poszła do High School.... no i tam zaczęła zdobywać dyplomy i być najlepsza w klasie. W 7 klasie została wyróżniona za postęp w chemii i fizyce... w 8 klasie została wyróżniona za całokształt za całą 8 klasę...był dyplom wręczany i nagrody.

Wyobrażacie sobie...dziecko, które przyjechało bez języka...po trzech latach ma takie osiągnięcia

A ta druga moja miss...to tylko tańczyć lubi póki co ....tańczy i tańczy i tańczy...rozciąga się całymi dniami co 10 sekund mostek..
Gwiazda ...stanie na rękach....ona nie może normalnie chodzić.....jak gdzieś się pojawia to gwiazda jedna druga trzecia....

Takie mam dwie superstars w domu...każda inna ale każda star w innym wymiarze

Stary 2016-07-09, 17:17   #2204
Escorpio
Zakorzenienie

Alla super Też bym się pewnie bała, ale to co córka zobaczy, będzie jej Jak zdolna, to niech jedzie i zwiedza świat Zwłaszcza, że większość z nas Nowy Jork na zdjęciach zobaczy
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 17:31   #2205
MartaMagda
Zakorzenienie

Wow, Alla ale masz utalentowane córki To fantastycznie, że tak sobie dobrze radzą

Stary 2016-07-09, 17:34   #2206
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Alla super Też bym się pewnie bała, ale to co córka zobaczy, będzie jej Jak zdolna, to niech jedzie i zwiedza świat Zwłaszcza, że większość z nas Nowy Jork na zdjęciach zobaczy
Ja też tak myślę że moja noga tam raczej nie postanie ...to niech ona ma coś od życia.

Młodsza to nie pojedzie pewnie też bo ona tak rysuje jak kura pazurem...chyba że pod ten Art ten jej taniec podejdzie

Stary 2016-07-09, 18:20   #2207
Opiumalfa
Zakorzenienie

Dziewczyny tez wam ciezko spać jak zwykle? Ja śpię " na bociana" a teraz mnie wszystko gniecie i uwiera. Zastanawiam sie czy sobie takiej długiej poduszki nie sprawić.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Mariea- ty chyba najbardziej z nas cierpisz. Strasznie ci współczuje bo mimo ze ja wymiotowałam 2 razy tylko to mdłości mnie wykańczają. Mogłabym tylko leżeć. Koszmar.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 18:44   #2208
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Dziewczyny tez wam ciezko spać jak zwykle? Ja śpię " na bociana" a teraz mnie wszystko gniecie i uwiera. Zastanawiam sie czy sobie takiej długiej poduszki nie sprawić.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Mariea- ty chyba najbardziej z nas cierpisz. Strasznie ci współczuje bo mimo ze ja wymiotowałam 2 razy tylko to mdłości mnie wykańczają. Mogłabym tylko leżeć. Koszmar.
Jak to jest na bociana... Ja śpię na brzuchu, opatulona kołdra (mamy osobne) i co noc zastanawiam się "jak ja będę spała z brzuchem?!"
Nie umiem inaczej zasnąć... Eh..póki co jest ok..)
Stary 2016-07-09, 18:49   #2209
mariea
Zakorzenienie

Cytat:

ja od kilku nocy nie mogę sobie znaleźć miejsca w łóżku
jeszcze się naczytałam żeby nie spać na prawym boku, nie wiem czy to prawda czy jakaś głupota...
mi dziś bardzo kiepsko, mam kolejny kryzys ale wymiotowałam 2x tylko rano. niestety potem leżałam z mdłościami prawie cały dzień. czuje cały przewód pokarmowy. podobno ciąża jest "mocna" jak się wymiotuje i męczą mdłości. nie mam pojęcia czy to prawda, ale przynajmniej znalazłam sobie jakieś pocieszenie, które pomaga mi znieść tę mękę.
jeszcze się wkurzyłam, bo ugotowałam zupę, doprawiłam ją obficie kurkumą, a potem przeczytałam, że kurkuma działa silnie poronnie no i zupy oczywiście nie tknęłam także jestem zła jak osa.
gotuje sobie fasolkę szparagową. mam nadzieję, że uda mi się ja zjeść
Stary 2016-07-09, 18:49   #2210
Opiumalfa
Zakorzenienie

Lutówki 2017 ❤

Na bociana to tak ba boku ale z noga dowiedziona pod brodę. Czyli tak trochę na boku/ na brzuchu.

Chciałam wkleić link ale sie nie da tutaj.

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2016-07-09 o 18:51
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 19:01   #2211
MalgosiakMk
Zadomowienie

Cytat:
Na bociana to tak ba boku ale z noga dowiedziona pod brodę. Czyli tak trochę na boku/ na brzuchu.

Och, to ja podobnie śpię i też się zastanawiam ile mi takiego snu zostało. Jutro zaczynam 10 tydzień.
MalgosiakMk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 19:09   #2212
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak to jest na bociana... Ja śpię na brzuchu, opatulona kołdra (mamy osobne) i co noc zastanawiam się "jak ja będę spała z brzuchem?!"
Nie umiem inaczej zasnąć... Eh..póki co jest ok..)
Potem to najlepiej na boku...z tego co pamiętam na plecach nie jest wskazane

Stary 2016-07-09, 19:23   #2213
MartaMagda
Zakorzenienie

Mariea, łącze się z tobą w bólu u mnie jak nie mdlości to wymioty. Już miałam półtora tygodnia spokoju i znowu się zaczęło. Najgorsze, że tego nie można przewidzieć i tak się męczę. Martwię się że minie pierwszy trymestr, a ja dalej będę się źle czuła. I też śpią na bociana, bo inaczej boli mnie żołądek.

Stary 2016-07-09, 20:45   #2214
mariea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Mariea, łącze się z tobą w bólu u mnie jak nie mdlości to wymioty. Już miałam półtora tygodnia spokoju i znowu się zaczęło. Najgorsze, że tego nie można przewidzieć i tak się męczę. Martwię się że minie pierwszy trymestr, a ja dalej będę się źle czuła. I też śpią na bociana, bo inaczej boli mnie żołądek.

ehhh mnie mama słabo pocieszyła, bo wymiotowała aż do 5 miesiąca... powiedziała, że tak jak nagle się zaczęło tak nagle przeszło. ale ostro ją wymęczyło. zastanawiam się czy to rodzinne
ja też mam lepsze i gorsze dni, dziś niestety ten gorszy.
właśnie szamie malinki mniam
Stary 2016-07-09, 22:01   #2215
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariea Pokaż wiadomość
ja od kilku nocy nie mogę sobie znaleźć miejsca w łóżku
jeszcze się naczytałam żeby nie spać na prawym boku, nie wiem czy to prawda czy jakaś głupota...
mi dziś bardzo kiepsko, mam kolejny kryzys ale wymiotowałam 2x tylko rano. niestety potem leżałam z mdłościami prawie cały dzień. czuje cały przewód pokarmowy. podobno ciąża jest "mocna" jak się wymiotuje i męczą mdłości. nie mam pojęcia czy to prawda, ale przynajmniej znalazłam sobie jakieś pocieszenie, które pomaga mi znieść tę mękę.
jeszcze się wkurzyłam, bo ugotowałam zupę, doprawiłam ją obficie kurkumą, a potem przeczytałam, że kurkuma działa silnie poronnie no i zupy oczywiście nie tknęłam także jestem zła jak osa.
gotuje sobie fasolkę szparagową. mam nadzieję, że uda mi się ja zjeść
Na.lewym nie można żeby na serce nie cisnąć...Ale to nawet bez.ciazy... Z tego co ja wiem... Tzn nie że nie można co zdrowiej na prawym...
nie dogodzisz...

Cytat:

aaa to ja tez często tak i ta nogę mam na kolorze albo na długiej poduszce

Cytat:
Potem to najlepiej na boku...z tego co pamiętam na plecach nie jest wskazane

Na plecach bym nie dała rady... Mam przyjaciółkę co jak.lalka barbie śpi..ma plecach,przykryta i proste ręce na kołdrę
Stary 2016-07-09, 22:06   #2216
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Na.lewym nie można żeby na serce nie cisnąć...Ale to nawet bez.ciazy... Z tego co ja wiem... Tzn nie że nie można co zdrowiej na prawym...
nie dogodzisz...

Na plecach bym nie dała rady... Mam przyjaciółkę co jak.lalka barbie śpi..ma plecach,przykryta i proste ręce na kołdrę
Ja czasami na plecach zasypiam ale ...nogi szeroko i ręce do góry szeroko...naprawdę.....wi em że to śmiesznie wygląda ale .... czasami tak lubię..... taka gwiazda jakby ..... jakkolwiek to brzmi "nogi szeroko"

Stary 2016-07-09, 22:17   #2217
sQuaara
Zakorzenienie

Ja z moim 180cm bym się tam nie zamieściła
Stary 2016-07-09, 22:19   #2218
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja z moim 180cm bym się tam nie zamieściła
No tak já 164 mám..... takže stykowo ale mieszcze się

Stary 2016-07-09, 22:37   #2219
GAgnieszka89
Raczkowanie

Ja zasypiam zawsze na boku zwinieta w kulkę.. dziwnie Ale inaczej nie zasne 😊 w nocy czasami budzę się jak leżę na plecach Ale wtedy ręce do gory a nogi w pozycji jak do siadania po turecku więc też dziwnie...

Każdy widać ma jakieś swoje pozycje 😄

GAgnieszka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-09, 22:49   #2220
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
nie dogodzisz...

Na lewym to zdrowo na żołądek zwłaszcza dla ludzi z refluksem. Generalnie widzę, że chyba żadna pozycja nie jest idealna.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości