Studentki 2016/2017 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-07, 15:51   #271
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Dot.: Studentki 2016/2017

Cytat:
Napisane przez RedSuit Pokaż wiadomość
A co w ogóle zamierzacie robić po tych filologiach szwedzkich/fińskich/norweskich/węgierskich/japońskich?
W czasach kiedy jeszcze coś chciałam, marzyły mi się tłumaczenia techniczne albo specjalistyczne. Ale potem doszłam do wniosku, że takie tłumaczenia wykonują w zasadzie specjaliści z tych dziedzin. Z tego co zdążyłam się dowiedzieć od wykładowców i z internetów wynika, że tłumaczy się głównie symultanicznie, na dodatek bardzo często z polskiego na japoński, zamiast odwrotnie Potem myślałam, że może chociaż wkręcę się do jakiejś korpo do obsługi klienta czy coś, ale ostatecznie zrezygnowałam i uciekam na FiR.
Nigdy natomiast nie interesowała mnie kariera naukowa ani tłumaczenia literatury, zresztą mówi się, że to drugie to raczej praca dorywcza.
Za to zamierzam, jeśli czas pozwoli, kontynuować naukę języka z pomocą przyjaciół z japonistyki. Może uda mi się to gdzieś kiedyś wykorzystać.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 15:55   #272
201709061003
Konto usunięte

Pracy dla ludzi z językami nordyckimi jest mnóstwo (co chwilę widzę jakieś ogłoszenia), z węgierskim też słyszałem, że całkiem nieźle. Odnośnie japońskiego - perspektywy podobno wyraźnie gorsze niż po koreańskim czy chińskim, niestety.
201709061003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 16:00   #273
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Yeowe Pokaż wiadomość
Pracy dla ludzi z językami nordyckimi jest mnóstwo (co chwilę widzę jakieś ogłoszenia), z węgierskim też słyszałem, że całkiem nieźle. Odnośnie japońskiego - perspektywy podobno wyraźnie gorsze niż po koreańskim czy chińskim, niestety.
Z drugiej strony nie jestem pewna koreańskiego. Bardzo dużo się nasłuchałam, że w japońskich czy koreańskich firmach, "swoich" pracowników traktują dużo dużo lepiej niż Polaków.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 16:09   #274
heavydirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
A co w ogóle zamierzacie robić po tych filologiach szwedzkich/fińskich/norweskich/węgierskich/japońskich?
Tbh, jeszcze nie wiem. To pewnie zabrzmi nierozważnie, ale wybierając kierunek kieruję się w pierwszej kolejności swoimi zainteresowaniami i preferencjami (ciekawi mnie kultura, język, dobrze idzie mi nauka takich rzeczy itp.), nie myślę jeszcze o pracy. Tzn. nie wybrałabym czegoś gdzie w ogóle pracy nie ma, ale jeszcze nie myślę o jakiejś jednej konkretnej. Z jednej strony fajnie byłoby uczyć. Ogólnie to rozważałam wiele kierunków, które z tym się wiążą - pedagogikę, polonistykę, anglistykę. Nie jestem pewna, czy się do tego nadaję, ale tak w głowie już od dawna mi to siedzi, żeby uczyć ludzi, a w języku jest to dobre, że niekoniecznie muszą być to dzieci. Z drugiej strony - podoba mi się praca tłumacza. Z tym, że najbardziej tłumaczenie literatury, a nie praca tłumacza przysięgłego, która byłaby lepiej opłacalna, ale wydaje mi się nieciekawa... Marzą mi się też wyjazdy do Skandynawii, do Szwecji, a studiując filologię szwedzką i znając język miałabym ulatwione zadanie. Rozważam też w dalszej przyszłości wyjazd na stałe do Skandynawii, ale to na pewno nie z samym wyksztalceniem filologicznym. Bo właśnie, planuję raczej coś poza tym skończyć, jeszcze nie wiem co. Dodatkowo słyszałam, że różne firmy potrzebują osób ze znajomością skandynawskich języków, sponsorowane też są wyjazdy do tych krajów osobom z ich znajomością itd... Jeśli chodzi o te firmy itp. to nie znam się na tym jeszcze, ale jakby udało mi się dostać na taką filologię to szukałabym różnych ofert, zaczęłabym ogarniać jakoś dokładniej gdzie szukają osób z moim wykształceniem i pod tym kątem bym się dokształcała, wybrała drugi kierunek albo coś.
No ale coraz bardziej nie wierzę, że się dostanę... A po zobaczeniu wyników tak się ucieszyłam, że jest dobrze xD No nic.
heavydirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 16:46   #275
201609201246
Konto usunięte

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;62733041]W czasach kiedy jeszcze coś chciałam, marzyły mi się tłumaczenia techniczne albo specjalistyczne. Ale potem doszłam do wniosku, że takie tłumaczenia wykonują w zasadzie specjaliści z tych dziedzin. Z tego co zdążyłam się dowiedzieć od wykładowców i z internetów wynika, że tłumaczy się głównie symultanicznie, na dodatek bardzo często z polskiego na japoński, zamiast odwrotnie Potem myślałam, że może chociaż wkręcę się do jakiejś korpo do obsługi klienta czy coś, ale ostatecznie zrezygnowałam i uciekam na FiR.
Nigdy natomiast nie interesowała mnie kariera naukowa ani tłumaczenia literatury, zresztą mówi się, że to drugie to raczej praca dorywcza.
Za to zamierzam, jeśli czas pozwoli, kontynuować naukę języka z pomocą przyjaciół z japonistyki. Może uda mi się to gdzieś kiedyś wykorzystać. [/QUOTE]

Ja się zastanawiałem nad filologią angielską (nadal jest szansa żeby się na taki kierunek dostać, ale jest to mój ostatni - awaryjny - wybór). Uwielbiam ten język, znam go bardzo dobrze, chcę w przyszłości osiedlić się za oceanem. No ale wydaje mi się, że niestety taki kierunek na studiach nie daje mi wiele ciekawych perspektyw, oprócz samej nauki angielskiego, którą będę kontynuował w taki czy inny sposób.

A języków uczyć się zawsze warto! Jak opanuję angielski w 100%, to wezmę się za francuski.

Cytat:

Skoro pracy jest tak wiele jak piszesz, to już jasne dlaczego te kierunki tak oblegane.

Cytat:
Napisane przez heavydirtysoul Pokaż wiadomość
Tbh, jeszcze nie wiem. To pewnie zabrzmi nierozważnie, ale wybierając kierunek kieruję się w pierwszej kolejności swoimi zainteresowaniami i preferencjami (ciekawi mnie kultura, język, dobrze idzie mi nauka takich rzeczy itp.), nie myślę jeszcze o pracy. Tzn. nie wybrałabym czegoś gdzie w ogóle pracy nie ma, ale jeszcze nie myślę o jakiejś jednej konkretnej. Z jednej strony fajnie byłoby uczyć. Ogólnie to rozważałam wiele kierunków, które z tym się wiążą - pedagogikę, polonistykę, anglistykę. Nie jestem pewna, czy się do tego nadaję, ale tak w głowie już od dawna mi to siedzi, żeby uczyć ludzi, a w języku jest to dobre, że niekoniecznie muszą być to dzieci. Z drugiej strony - podoba mi się praca tłumacza. Z tym, że najbardziej tłumaczenie literatury, a nie praca tłumacza przysięgłego, która byłaby lepiej opłacalna, ale wydaje mi się nieciekawa... Marzą mi się też wyjazdy do Skandynawii, do Szwecji, a studiując filologię szwedzką i znając język miałabym ulatwione zadanie. Rozważam też w dalszej przyszłości wyjazd na stałe do Skandynawii, ale to na pewno nie z samym wyksztalceniem filologicznym. Bo właśnie, planuję raczej coś poza tym skończyć, jeszcze nie wiem co. Dodatkowo słyszałam, że różne firmy potrzebują osób ze znajomością skandynawskich języków, sponsorowane też są wyjazdy do tych krajów osobom z ich znajomością itd... Jeśli chodzi o te firmy itp. to nie znam się na tym jeszcze, ale jakby udało mi się dostać na taką filologię to szukałabym różnych ofert, zaczęłabym ogarniać jakoś dokładniej gdzie szukają osób z moim wykształceniem i pod tym kątem bym się dokształcała, wybrała drugi kierunek albo coś.
No ale coraz bardziej nie wierzę, że się dostanę... A po zobaczeniu wyników tak się ucieszyłam, że jest dobrze xD No nic.

Spokojnie, nic nowego. W wieku 19 lat jeszcze do końca nie wiemy co chcemy robić, nawet jeśli myślimy, że wiemy. Ja składam na prawo, żeby gdzieś ten rok przestudiować. Nie wiem czy mi spodoba, WOSu nigdy nie lubiłem, samo prawo to raczej też nie moja rzecz, no ale lepsze to niż siedzenie rok w domu czy pracy i czekanie na przyszłoroczne rekrutacje. Na razie nie chcę być prawnikiem, wydaje mi się, że wiem co chcę robić w życiu - ale przecież nigdy nic nie wiadomo.

A jeśli naprawdę chciałabyś uczyć ludzi czy zostać tłumaczem literatury to chyba filologia jest świetnym wyborem.
201609201246 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 17:37   #276
Kucias
Zadomowienie

Cytat:
Zamierzam zostać tłumaczem, dodatkowo interesuję się historią Chin, szczególnie starożytną. Może kiedyś uda mi się coś osiągnąć w tej dziedzinie, bądź połączyć obie. Z pewnością marzą mi się dwie specjalizacje.
Stary 2016-07-07, 17:45   #277
201707171111
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201707171111
Czas edycji: 2017-07-02 o 02:26
201707171111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 22:12   #278
Sayven
Disaster

Cytat:
Napisane przez OotS Pokaż wiadomość
Ja bym się nie odważyła Pod koniec liceum trudno mi było się zmusić do nauki, mam nadzieję, że chociaż na jednym kierunku uda mi się utrzymać. Hah, trudno się będzie przestawić z poziomu nauki w liceum, gdzie większość przedmiotów była prowadzona "na odwal się", na tryb uczelniany w jednym z najlepszych uniwersytetów w kraju...
Ja też się cykam, ale wiem, że żałowałabym, gdybym nie spróbowała. Najwyżej odstawię ambicje na bok i zrezygnuję z czegoś w razie biedy - chcę mieć też trochę życia jednak

Cytat:
A awaryjnie jeszcze myślę o psychologii.
A psychologia gdzie?
Stary 2016-07-07, 22:32   #279
201709061003
Konto usunięte

Cytat:
Cholera, odrzuciłam już filologię norweską, ale dane i na szwedzkiej są przerażające: " liczba kandydatów z przypisaną opłatą: 179, kandydatów/miejsce: 14.92", nie wiem czy się nie poddać jeśli będzie jeszcze gorzej
NIE! 92/100 pkt to świetny wynik, próbuj, jestem na 99% pewny, że się dostaniesz (chociaż raczej nie w pierwszej turze). Pamiętaj, przy kombinacji szwedzka + norweska na UAMie _zawsze_ na szwedzką są trochę niższe progi.

Cytat:
i nie przypisać wpłaconej opłaty psychologii jednak albo lingwistyce ang + niem...
Na UAMie? Poznańska lingwistyka to przede wszystkim germanistyka, zajęć z angielskiego jest mniej i kładziony jest na nie znacznie mniejszy nacisk.
201709061003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-07, 23:20   #280
heavydirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
NIE! 92/100 pkt to świetny wynik, próbuj, jestem na 99% pewny, że się dostaniesz (chociaż raczej nie w pierwszej turze). Pamiętaj, przy kombinacji szwedzka + norweska na UAMie _zawsze_ na szwedzką są trochę niższe progi.
To był chwilowy kryzys, ale dziękuję za tę interwencję xD Ostatecznie przypisałam tę opłatę szwedzkiej i wypisalam się z norweskiej. Obecnie wzrosło do 18.25 kandydatów na miejsce, ale dobra tam, chyba po prostu przestanę na to patrzeć, nie ma co się na zapas martwić. Będzie, co będzie.
W sumie wolę być pozytywnie zaskoczona, a nie rozczarowana po ogłoszeniu kto się dostał D:

Edytowane przez heavydirtysoul
Czas edycji: 2016-07-07 o 23:21
heavydirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-08, 15:28   #281
Rabone
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sayven Pokaż wiadomość
Pisałaś już gdzieś tutaj na jaką uczelnię? Bo nie pamiętam w tej chwili, a jestem ciekawa
UAM.

Rabone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-08, 19:27   #282
nekofood
フワフワの猫

Cytat:
A jak tam inni przyszli studenci, już wpłaciliście, powybieraliście? Macie jeden kierunek na który chcecie, a reszta to tylko zabezpieczenie albo w ogóle składacie tylko na jedną rzecz, czy nadal się wahacie co chcecie studiować?
Wszystko powybierane i zapłacone. Nieźle się rozszalałam, złożyłam na 8 kierunków, tak z ciekawości, żeby zobaczyć na którym miejscu pod kreską będę. Ale płacę jak za 3, bo są w obrębie 3 instytutów. I w sumie tylko na 3 kierunkach mi bardziej zależy, tylko się denerwuję tym fińskim, przeraża mnie to, że mam tylko 80 punktów. Bez kitu, w zeszłym roku niczym się nie przejmowałam, w tym roku siedzę jak na szpilkach. Byle do tego ~20 lipca, bo pewnie jakoś wtedy będzie II lista.

Cytat:
Aleee UW nie jest jedyną uczelnią oferującą ten język, więc pozostaje mi mieć nadzieję, że pozostali kandydaci obiorą sobie inny cel Jeszcze tydzień niepewności, to chyba jest gorsze od czekania na wyniki matury
5? Też złożyłaś na szwedzki?
Dobrze, że próg na węgierski jest żenująco niski, przynajmniej mam prawie-pewność, że gdzieś się dostanę Swoją drogą też ciekawie brzmi ten język, choć nie umywa się do fińskiego
Najgorzej się dostać na dwa wymarzone kierunki - z którego zrezygnować? Ale chyba nie będę miała tego dylematu
Hmm, fundusz na opłaty rekrutacyjne już wydałam, choć mogłabym się przepisać z innego kierunku... ale chyba zostanę już przy aktualnym wyborze
Ale jest jedyną uczelnią oferującą LS ze szwedzkim. I ILS to prestiż.
Ano złożyłam, chociaż żebym ja się wybrała na szwedzki to chyba by mi musieli przeszczepić mózg, żadna siła mnie tam nie zaciągnie. Tak z ciekawości dołożyłam, jak już wyżej napisałam.
No w sumie mnie też to cieszy. Ja sama nie wiem czy jeśli chodzi o brzmienie wolę fiński czy węgierski, obydwa są przepiękne. Chociaż nie tak piękne jak norweski.

Cytat:
Jeszcze rok temu myślałam że pójdę w tłumaczenia symultaniczne z angielskiego, do niedawna że ewentualnie w tłumaczenia medyczne, a teraz kompletnie nie wiem. W tłumaczeniach literatury jakoś siebie nie widzę, w nauczaniu też raczej nie (ewentualnie mogłabym uczyć dzieci). Myślałam poważnie o studiowaniu inżynierii biomedycznej i połączeniu tego jakoś, ale to średnio widzę... Ale biorąc pod uwagę że mam zamiar wyjść z uczelni z biegłą znajomością 5 języków, w tym 2 niszowych, i do tego jeszcze 2 na słabszym poziomie - może jakoś poradzę sobie w życiu.

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;62733366]Z drugiej strony nie jestem pewna koreańskiego. Bardzo dużo się nasłuchałam, że w japońskich czy koreańskich firmach, "swoich" pracowników traktują dużo dużo lepiej niż Polaków. [/QUOTE]
A to takie dziwne? Wiadomo jak jest w Japonii i japońskich firmach jeżeli chodzi o gaijinów. W Korei chyba jest podobnie.

Cytat:
Ja się zastanawiałem nad filologią angielską (nadal jest szansa żeby się na taki kierunek dostać, ale jest to mój ostatni - awaryjny - wybór). Uwielbiam ten język, znam go bardzo dobrze, chcę w przyszłości osiedlić się za oceanem. No ale wydaje mi się, że niestety taki kierunek na studiach nie daje mi wiele ciekawych perspektyw, oprócz samej nauki angielskiego, którą będę kontynuował w taki czy inny sposób.
Czy ja wiem? Powiedziałabym jednak że znajomość angielskiego a znajomość angielskiego po anglistyce to dwie różne rzeczy.

Cytat:
To ja jestem w podobnej sytuacji Z tą różnicą, że mimo iż uwielbiam dzielić się z innymi wiedzą, spostrzeżeniami co do języka, to przeważnie trudno mi przekazać innym w przystępny sposób swój sposób rozumowania w danym języku. Bo jednak sposób nauczania języków w szkołach jest bardzo kiepski, przez zakuwanie reguł i słówek raczej nie zachęci się tych, których języki nie kręcą :/
Na studiach wygląda to podobnie.

Cytat:
To był chwilowy kryzys, ale dziękuję za tę interwencję xD Ostatecznie przypisałam tę opłatę szwedzkiej i wypisalam się z norweskiej. Obecnie wzrosło do 18.25 kandydatów na miejsce, ale dobra tam, chyba po prostu przestanę na to patrzeć, nie ma co się na zapas martwić. Będzie, co będzie.
W sumie wolę być pozytywnie zaskoczona, a nie rozczarowana po ogłoszeniu kto się dostał D:
Nie patrz już na to i nie martw się, dużo osób pewnie przecenia swoje siły.

A ja przy okazji się pochwalę, a co. W środę odebrałam aneks do matury, 70% z włoskiego r. Jak na niecałe 8 miesięcy nauki - jestem całkiem zadowolona. Ale i tak machnę poprawę w przyszłym roku. Swoją drogą to mam dokładnie tyle procent ile obstawiałam, muszę zacząć grać w totka.
nekofood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-08, 19:28   #283
TelephoneDesire
Evil olivE

Hej! Mogę dołączyć?
Wybiera się któraś z was na UM w Łodzi?
Stary 2016-07-08, 20:01   #284
cikiciki4
Przyczajenie

Hejo! Wybiera się ktoś z was na UŁ?
cikiciki4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-08, 21:37   #285
lepetitmondedenixie
Przyczajenie

hej! ja planuje na UM w Łodzi na położnictwo ew na UŁ na mikrobiologie lub biotechnologie
lepetitmondedenixie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-09, 00:06   #286
201609201246
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nekofood Pokaż wiadomość
Czy ja wiem? Powiedziałabym jednak że znajomość angielskiego a znajomość angielskiego po anglistyce to dwie różne rzeczy.

Znajomość angielskiego to znajomość angielskiego. Myślę, że czytanie książek po angielsku i chodzenie na jakieś zajęcia w szkołach językowych da mi tyle samo co anglistyka na studiach.
201609201246 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-09, 00:08   #287
201707171111
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201707171111
Czas edycji: 2017-07-02 o 02:25
201707171111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-09, 11:36   #288
TelephoneDesire
Evil olivE

Cytat:
Napisane przez lepetitmondedenixie Pokaż wiadomość
hej! ja planuje na UM w Łodzi na położnictwo ew na UŁ na mikrobiologie lub biotechnologie

O! Ja idę na lekarski.
Stary 2016-07-09, 11:48   #289
cubee
Raczkowanie

Historia na UW czy Iberystyka na SWPS jak sądzicie?
cubee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-09, 13:45   #290
nekofood
フワフワの猫

Cytat:
Znajomość angielskiego to znajomość angielskiego. Myślę, że czytanie książek po angielsku i chodzenie na jakieś zajęcia w szkołach językowych da mi tyle samo co anglistyka na studiach.
Nie zgadzam się zdecydowanie. Ale jak tam chcesz. :P

Cytat:
Psychologia w razie gdyby mi studia językowe nie spasowały, czyli jeszcze nie w tym roku. Ale oczywiście zapisałabym się na UW i UJ

Ach, no to resztki mojej nadziei na lingwistykę legły w gruzach
Przyczynisz się do zwiększenia stresu osób z listy rezerwowej
Właśnie, to są piękne języki, nie rozumiem ogólnego zachwytu nad brzmieniem francuskiego (ale może dlatego, że za dużo się go nasłuchałam przed maturą)

Na studia idą już raczej pasjonaci (chyba...)

Gratuluję Ciekawe, mnie jakieś 2 dni przed wynikami matury przyśnił się wynik na rekrutację na fiński, nie dokładny, ale bardzo zbliżony...
Jakbyś tam poszła to już współczuję, ten wydział jest obrzydliwy i jak tylko tam wchodziłam to od razu mi się humor psuł.

Może nie będzie aż tak źle. Weź jeszcze pod uwagę że na LS trzeba zdać 2 języki r, a że ma powstać LS ze szwedzkim ogłosili na tyle późno, że o ile ktoś nie zamierzał i tak zdawać 2 języków, to raczej się nie przygotował do tego.
Przepraszam. Właśnie dlatego nie ma co się przejmować ilością osób na jedno miejsce i wynikami z I listy.
Ja też jakoś nie rozumiem tego zachwytu francuskim, jest ok, ale bez szału jak dla mnie.

Zdziwiłabyś się...

Dzięki. U mnie to było co do procenta tyle ile myślałam że będzie. Widzisz, jak nam się nie powiedzie na studiach to możemy zastąpić wróżbitę Macieja.

Cytat:
Napisane przez cubee Pokaż wiadomość
Historia na UW czy Iberystyka na SWPS jak sądzicie?
To zależy czy wolisz się uczyć historii czy hiszpańskiego/portugalskiego + wszystkiego z tym związanego.
nekofood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-09, 13:55   #291
lepetitmondedenixie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez TelephoneDesire Pokaż wiadomość
O! Ja idę na lekarski.
no to widze, że biologia musiała pójść świetnie powodzenia w rekrutacji!
lepetitmondedenixie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-09, 14:52   #292
TelephoneDesire
Evil olivE

Cytat:
Napisane przez lepetitmondedenixie Pokaż wiadomość
no to widze, że biologia musiała pójść świetnie powodzenia w rekrutacji!

Tak sie składa ze juz jestem po rekrutacji, ale dziękuje.
Stary 2016-07-09, 21:57   #293
niemampojeciacorobie
Przyczajenie

Z tego, co czytam, to macie piękne wyniki z matur, gratuluję!
Mi też poszło całkiem nieźle. Ostatecznie złożyłam papiery na EPI i fil. słowiańską na UJ i, awaryjnie, na neofilologię i fil. ang. z chińskim na UŚ (Sosnowiec...).

Liczę na to, że dostanę się wszędzie, teraz więc pozostaje tylko zdecydować, co mnie bardziej interesuje - epi czy czeski... Nie wiem, po którym z tych kierunków praca jest "pewniejsza" (ani czy w ogóle jest pewna. jakakolwiek.). I pozostaje kwestia mojego komputerowego (nie)rozgarnięcia - włączenie przeglądarki albo rysowanie z nudów na paincie to szczyt moich możliwości
niemampojeciacorobie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-10, 07:28   #294
Kornellis
Raczkowanie

Jeszcze dwa dni i będą wyniki rekrutacji

A jest tu ktoś kto wybiera się na jakąś inż.? albo jakiś inny kierunek niż językowy, medyczny?

Dwukierunkowa studentka po przejściach
Kornellis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-10, 12:18   #295
TaeyongWang
Przyczajenie

Czy ktoś z Was też dostał informację przy rekrutacji, że waszych wyników nie ma w Krajowym Rejestrze Matur?
TaeyongWang jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-10, 13:04   #296
wolfvvess
Raczkowanie

Złożyłam na gospodarkę przestrzenną (UP) i Finanse i rachunkowość (UE)...

Jak myślicie, jeśli w tamtym roku próg wynosił 140pkt, a ja mam 166 (na FiR) to dostałabym się chociaż w II turze?
Stary 2016-07-10, 15:23   #297
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TaeyongWang Pokaż wiadomość
Czy ktoś z Was też dostał informację przy rekrutacji, że waszych wyników nie ma w Krajowym Rejestrze Matur?
: o Brzmi co najmniej niepokojąco. Na 1000% dobrze wpisałaś numer świadectwa maturalnego?

Tzn jest jeszcze coś takiego:
Cytat:
Napisane przez krem.uw.edu.pl
Ważne jest również, że w systemie znajdą się wyniki tylko tych maturzystów, którzy wyrazili zgodę (w oświadczeniu o wyborze przedmiotów) na ich przekazanie uczelniom.
ale w deklaracjach maturalnych wyraża się zgodę na przetwarzanie tych danych w procesie rekrutacji, więc domyślam się, że to by załatwiało sprawę.

Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Czas edycji: 2016-07-10 o 15:35
Stary 2016-07-10, 15:34   #298
Rabone
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wolfvvess Pokaż wiadomość
Jak myślicie, jeśli w tamtym roku próg wynosił 140pkt, a ja mam 166 (na FiR) to dostałabym się chociaż w II turze?
Czym ty się w ogóle martwisz? ;_;

Rabone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-11, 09:36   #299
TaeyongWang
Przyczajenie

SoFanny, na szczęście już wszystko załatwiłam. Przez pomyłkę musiałam nie zaznaczyć przy deklaracji maturalnej że wyrażam zgodę i przez to takie zamieszanie. Na szczęście musiałam tylko wysłać skan świadectwa na uczelnię
TaeyongWang jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-11, 17:04   #300
Koczek_2014
Przyczajenie

Hej! Mam poważny problem z rekrutacją, niestety to mój błąd.
podczas wpisywania danych pominęłam rubrykę "wykształcenie" zapomniałam wpisać nr świadectwa dojrzałości . Zrobiłam to 10 lipca, a do 8 lipca można było wprowadzać zmiany. Mam pytanie czy będę jeszcze w ogóle brana pod uwagę w rekrutacji?
Koczek_2014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości