|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy II
kasiu przeciez to jeszcze delikatne skórki są i siła rzeczy nie bedą sie odciągać jak u tatusiów
![]() u nas ja wcześniej sprawdzałam i fakt nie widziałam "dziurki" ale Adrian ma taki strumień, że szok ![]() ![]() ![]() a co do wielkości (kropka ![]() ![]() ![]() minia nie taki diabeł straszny ... a dziewczynki tez nie mają wesoło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Zakorzenienie
|
MAKSYMILIAN I MARTYNKA KONCZA DZIS 5 MIESIECY A Z TEJ OKAZJI CIOCIA KROPKA ZYCZY WAM WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE, SPELNIENIA MARZEN, BEZBOLESNEGO ZABKOWANIA I PRZEDE WSZYSTKIM GRZECZNYCH RODZICOW
![]() ![]() Kanciu ![]() ![]() ![]() Miniu mi sie wydaje ze z dziewczynkami jednak jest trudniej.. ja bym sie bala ze jak dziewczynka zrobi kupe to cos jej tam nalezie gdzie nie trzeba i infekcja gotowa.. wiec ja podziwiam mamy dziewczynek ![]()
#1983 |
Zakorzenienie
|
MAKSIO I MARTYNKA sto lat sto lat ! pranie ide powiesić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Zadomowienie
|
Dla Maksa i Martynki
![]() Krzyś ma dziurkę na swoim miejscu od urodzenie, więc chyba nie mam się czym martwić. Też oglądałam wczoraj te przyrodzenia i muszę przyznać, że niektóre były fatalne, i jak się tu kompleksów nie nabawić? (współczuję tym facetom.
#1985 |
Zakorzenienie
|
![]() Maks i Martynka sto lat w zdrówku i radości
![]()
![]() |
#1986 |
Wtajemniczenie
|
życzę wszystkiego najlepszego dzisiejszym jubilatom
![]() jako mama dzieci obu płci, muszę Wam powiedzieć, że wg mnie jednak łatwiej pielęgnować dziewczynkę - trzeba co prawda uważać przy przewijaniu i myciu pupy, ale nie ma takich jazd jak ze stulejkami, napletkami itp ![]()
#1987 |
Zadomowienie
|
OGROMNE BUZIACZKI I NAJLEPSZOśCI DLA MAKSIA I MARTYNKI
![]() ![]() ![]() Za nami ciężka noc. Kurcze, nie wiem co się dzieje, w dzień Mati był grzeczny i wieczorkiem, a w nocy budził się z przeraźliwym płaczem... Wykluczam brzuszek, bo zrobił wczoraj dwie eleganckie kupki (po dyni z ziemniakami na obiadek i dużym jabłku na deser) , a poza tym wieczorem nic mu nie dokuczało... Wyniki moczu i morfologii wyszły bardzo dobrze, nie wiem już co to może być że on w nocy jest taki niespokojny... Acha, wiem, że już kiedyś o tym pisałyśmy, ale chciałam zasięgnąć waszej opinii i porównać, jak wyglądają posiłki u waszych dzieciaczków (na butli)?? U nas jest tak: ok 10 - mleko 180 ml herbatka ok 60 ml ok 13 - zupka 160 ml herbatka ok 60 ml ok 16 jabłuszko herbatka ok 18 mleko ok 21 mleko o 24 mleko Myślicie że tak jest ok?? Nie wiem czy deserek powinien być pełnym posiłkiem, czy tylko przekąską z krótszą przerwą?? Napiszcie proszę, jak to u was jest??
#1988 |
Zakorzenienie
|
Ajanna the best!!!!! co doswiadczona mama to doswiadczona
![]() juleczko u nas jest tak: 8:30- 140ml mleko 11:30- deserek okolo 100g 13:00 -140ml mleko 15:30- 140ml mleko 17:30- obiadek tak okolo 200g 20:00 180ml kaszka 23:30-140ml mleko 4:30- 100ml mleko
#1989 |
Zakorzenienie
|
duzo mleka dajecie
![]() u nas jest: 10.00 - 180 - 200 ml mleka 13.00 - słoiczek 16.00 - 170 - 200 ml mleka z jakims owockiem 20.00 - 180ml mleka z kaszką 6.00 - 140 ml mleczka czasem w nocy herbatka i w dzien ale nie zawsze ma ochotę ![]() ale to tez pewnie zalezy od mleka u nas na bebilonie 2 jest napisane, ze 4 x 160 ml na dobę. Do tego jeden posiłek "stały" plus deser ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1990 |
Zakorzenienie
|
Dla solenizantów wszystkiego naj naj
![]() ![]() Idę z Hanią dziś na kontrolę, zważyć, zmierzyć, popytać o gluten itd... I mój mąż też idzie do lekarza - nie poszedł dziś do pracy. Rano wstał i mi zemdlał, cały blady w momencie spocony, kręciło mu się w głowie i mówi, ze jest taki ciężki. Zadzwonił do pracy i ma dziś wolne. Na 15:20 idziemy do lekarza to się okaże co i jak. Mówi też, że go brzych boli. Może to jakieś zatrucie ![]() ![]() U nas posiłki wyglądają tak: ok 8:00 - 9:00- 200-240ml mleczka ok 12:00 - 13:00 - zupka lub obiadek ok 16:00 - 180-200ml mleczka ok 18:00 - deserek lub kleik z deserkiem i ok 60ml soczku ok 21:30 - 240ml mleczka Czasem Hania budzi się o 6:00 i jak smok nie pomaga to też dostaje mleczka - ok 200ml i idzie spać dalej, więc kolejne mleczko jest o 10:00 i automatycznie nam się troszkę ten plan przesuwa. Ale od dziś chcę jej troszkę zmienić, a mianowicie koło południa dawać deseek z biszkopcikami na przykład i soczek, obiadek w porze obiadowej czyli ok 13:00-14:00, potem butla ok 16:00 i ok 18:00 kaszka i przed snem mleczko. Zobaczymy. Dziś dałam jej właśnie przed chwilą deserek - bananki z pokruszonymi biszkopcikami ![]()
#1991 |
Zadomowienie
|
juleczko najważniejsze, żeby Matiemu pasowało, wg mnie jest OK, a deserek to raczej dodatkowo między posiłkami, a nie jako oddzielne danie.
U nas jest tak: przed 7 - 160 ml mleka po 10 - ryż z jabłkiem 190 g przed 14 - obiadek ok 200 g po 17 - deserek 100 ml po 18 - kaszka ryżowa z dodatkiem deserku w sumie ok 170 ml przed 24 - mleko 200 ml W między czasie 100 ml soczku i 100 ml herbatki Od kiedy nie wciskam jedzenia Krzysiowi przed samym snem to ładnie sam zasypia między 20 a 21 tylko, że u nas w łóżku. Śpi tam do nocnego karmienia i jak ja się kładę to on albo już się sam przebudza, gdy usłyszy szmer w pokoju lub jak go biorę na ręce i wtedy ładnie wypija butlę. Ostatnio zaczął nam się czasami przebudzać w nocy z płaczem i muszę go utulić lu wziąć do nas. Nie wiem może to zęby, albo za bardzo przyzwyczaił się do naszego łóżka?
#1992 |
Raczkowanie
|
Witajcie
Wszystkiego Najleszego dla Dzisiejszych Solenizantów ![]() Oj nie wiem co jest chyba jakiś wirus, dziś całą noc bolał mnie brzuch. Minisiu To napewno jakieś zatrucie, trzymam kciuki żeby nic powaznego nie było. Miałam juz dawno napisac się zapytac, was dziewczyny czy to normalne, ale moja Oliwka nie chce jeść żadnych dodatkowych dań. Zupkę je raz dziennie i herbatkę pije po łyczku, ale naprawdę mało tej herbatki, martwię się, że jakiś niejadek z niej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1993 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Właśnie tak się zastanawiałam, czy deserek powinien być przed południem czy popołudniu? No bo obiad to wiadomo w porze obiadowej ![]() A powiedzcie mi jeszcze, czy kaszki i kleiki podajecie łyżeczką tak jak zupki i inne rzeczy? Ja właściwie nie daję teraz Matiemu w ogóle kaszki ani kleików, nie wiem czy to dobrze...
#1994 |
Zadomowienie
|
juleczko mój dorosły Krzysztof cały dzień szufluje łychą, tylko te dwa razy pije czyste mleko z butli, ale wtedy jest w amoku, bo śpiący
![]() ![]() ajanna pisałaś o środkach do zmywarki, jakie polecasz? Calgonit jest drogi, ale może warto? A może coś dobrego tańszego wypróbowałaś?
#1995 |
Zakorzenienie
|
juleczko ja kleik podawałam do nocnej butli - 2 łyżeczki albo do kleiku dodawałam deserek, żeby był bardziej sycący
![]() Co do kaszek to zacznę podawać od jutro mleczno-ryżowe skoro Hania już po sztucznym mleku nie wymiotuje, bo dziś jej dałam biszkopciki to nie chcę jej dawać na raz wszystkiego ![]()
![]() |
#1996 |
Zadomowienie
|
minisiu a te biszkopciki to bezglutenowe? Nam pediatra powiedział, że gluten będziemy wprowadzać po 10 miesiącu jak już przejdziemy na inne mleczko.
#1997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1998 |
Konto usunięte
|
Bardzo dziękujemy wszystkim za życzenia.
![]() ![]() ![]() Moje dziecko już takie duże- 5 miesięcy, jak to dorośle brzmi. ![]() ![]() zapraszam wszystkich. juleczko, myślę, że takie posiłki są ok, ważne, żeby Mati był zadowolony i najedzony. U nas jest tak: 8:00 mleko 200ml, 11:00 deserek lub zupka, 14:00 mleko 120-200ml, 18:00 mleko 120-200ml, 21:30 mleko z kaszka lub kleikiem 240ml. Do tego soczki- około 100ml na dobę, i herbatka, jeśli nie protestuje. Kaszki podaje łyżeczką, jesli w ciągu dnia, a przez smoczek trójprzepływowy jesli przed snem. Nasze noce też coś się chrzanią od czasu jak Maks był chory. ![]() ![]() dyta, nie martw się, widocznie nie potrzebuje tyle jeść, wszystko w swoim czasie. ![]() minisiu, tak z ciekawości spytam: ile płacisz za NAN2?? bo u nas kosztuje już 14, 70zł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1999 |
Zakorzenienie
|
lea wczoraj płaciłam w Biedronce 11,99 za NAN2, ale w Auchanie jest jeszcze tańsz, bo 10,99, ale już mi się nie chciało jechać, bo byłam pod Bierdonką
![]()
#2000 |
Konto usunięte
|
Czyli tylko na tej zasr.... wsi takie wysokie ceny!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2001 |
Zakorzenienie
|
Jesteśmy po debiucie zupkowo-obiadkowym w moim wykonaniu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2002 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
MAKSYMILIAN ![]() MARTYNKA ![]() pEDIATRA STWIERDZIŁA,ŻE Z wERKA OK, przybiera prawidłowo, A KASZELKEK , bo mamy prawdopodobnie za ciepło w mieszkaniu /fakt 24 st/. Rany, ale niektóre z Waszych dzieciątek rzadko jedzą, moja to co 2 godz., a waży tylko 6900 ![]() W związku z moim powrotem do pracy ustaliłysmy harmonogram dziennego zywienia: 5-6 -cyc 7-8-kaszka 10-11 deserek 12-13 zupka 15-16- kaszkaowocowa, ale zamiast mleka wodą ![]() 17cyc i potem tylko cyc ![]() W nocy mam wstawac i dawac cyca na każde żądanie lub tylko wstawac i przytulac. Mój powrót do pracy będzie dla Małej stresem ![]() ![]() Pytałam o tę xantiową owsiankę, ale p.doktor powiedziała,że ona może i syci dziecko,tylko zołądek potem całą noc pracuje i szkrab może nie spac spokojnie /stekania, marudzenia, kręcenie po całym łóżku- lecz sie nie wybudza fakt/. Oczywiście każde dziecko reaguje inaczej . Mi powiedziała,żeby nawet kaszki na noc nie dawac,bo za ciężka dla żołądeczka. ![]() Ta pediatra jest za tym, aby jak najmniej dawac sztucznego mleka-stąd ta kaszka na wodzie. W międzyczasie soczki, które jej zdaniem są lepsze od herbatek. O! Teraz co tydzień wprowadzam nowy posiłek. Ciekawe jak Werka te zupki zniesie???
Trzeba rzucić wyzwanie umiejętnościom dziecka, jednak nie oczekiwać od niego doskonałości. Erika Landau . Edytowane przez iwka2002 Czas edycji: 2008-01-16 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Zakorzenienie
|
iwka ale masz kruszynkę
![]() ![]() ![]() ![]() spróbuję ![]() edit: a pytałyście ostatnio o zestawy obiadowe ( wiem wiem mam zaskok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2008-01-16 o 14:38 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2004 |
Rozeznanie
|
Wszystkiego naj dla Maksa i Martynki
![]() ![]() Iwka, to ciekawe z tą kaszką na noc, Oliwcia też dostaję ale nie powiązałam tego z jej wygibasami w łóżeczku ![]() ![]() U nas menu następujące: 5-6 rano mleczko ok 150 ml 9-10 mleczko z małą porcją kaszki ok 200 ml 13-14 zupka lub "drugie" (zagęszczona zupka) ok 16 mleko ok 180 ml ok 18 deserek 20-21 mleko z kaszką gęściejsze 180-200 ml W przerwach soczek, herbatka owocowa i od niedawna chrupek ![]()
#2005 |
Zakorzenienie
|
Minisiu ja dodaje jeszcze brokuly buraczki i raz dalam odrobine kalafiora.. a nigdy nie dawalam groszku.. hmmm.. nie pomyslalam o tym
ja robie tak.. np kurczaczkowy obiadek: biore pol piersi z kurczaka kroje na male kawalki i gotuje dlugo. zdejmuje szumy oczywiscie.. jak mieso jest ugotowane to wtedy miele wszystko blenderem.. miesko jest rozdrobnione to wtedy znow stawiam garnek na gazie wrzucam drobnoposiekane warzywa i gotuje do miekkosci.. dodaje kilka lyzeczek NAN2 do smaku i troche oliwy z oliwek, blenderuje.. zagotowuje.. pol takiej zupki zamrazam (2 porcje) a dwie mam w lodowce
#2006 |
Zakorzenienie
|
Z Hanusią też wszystko OK. Waży 7420g i ma 71cm, obwód główki 43cm.
![]() 3 posiłki mleczne muszą być, a z innych rzeczy to jemy bez problemu jak dotychczas. Ze względu, że pije teraz NAN i ciemiączka ładnie zarasta mam zmniejszyć Vigantol z 2 kropli na 1 krople, a CebionMulti mogę dawać do 5 kropli ![]() I ma Hania na czubku główki ciemieniuszkę także chyba znów w ruch pójdzie Olejuszka ![]() kropka dzięki za przepis. A powiedz mi ile tak mniej więcej dajesz warzyw ilościowo, że na tyle dni Ci starczy??? Bo ja też wolałabym zrobić raz na kilka dni niż gotowac codziennie ![]()
#2007 |
Raczkowanie
|
Ja robie zupkę tak jak kropka. Tylko nie zamrażam bo nie mam jak
![]() Co do gorszku to robiłam zupke z niego i chyba coś źle zrobiłam bo pływały te łuski groszku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2008 |
Zakorzenienie
|
minisiu daje 2 srednie lub mniejsze ziemniaki, pietruszke srednia, duza marchewke, a jak robie z buraczkiem lub brokulem to wtedy mala marchewka
#2009 |
Konto usunięte
|
No proszę... jak moja synowa ładnie rośnie.
![]() Nasz lekarz-pediatra jeszcze nie oglądał Maksowi ciemiączka, tylko raz na tej pierwszej wizycie patronażowej. ![]() kropka, jestem ciekawa, co Wam ortopeda powie, przede wszystkim zastanawiam się czy też zalecą Adiemu frejkę. Bo według mnie ta frejka do tych jąderek kostnienia ma się jak pięść do oka... Jak będziesz na wizycie, i nie zaleci Wam poduszki, to spytaj, proszę, jak to na serio jest, przedstaw sytuacje Maksia, bo chciałabym jeszcze jednej opinii specjalisty na ten temat- czy frejka przy braku jąderek jest konieczna i pomocna? A może to jakaś ściema a lekarz przepisuje "receptę" na frejki bo ma z tego jakieś korzyści?? Czasem to już sama gubię się w tym wszystkim. ![]() Maksymilian śpi, a ja zgrywam wszystkie ważne rzeczy z kompa, bo będziemy modernizować sprzęt. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2010 |
Zakorzenienie
|
za wolny to jest wizaż czasem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.