Polecamy - odradzamy :) - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-03, 20:03   #391
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia
Dot.: Polecamy - odradzamy :)

Bazylia, rożek poza rożkiem i kołderką może mieć jeszcze wiele innych zastosowań. U nas jeden rożek (miałam dwa), ten gorszy wylądował w psim koszyku i teraz śpi na nim nasz czworonóg

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 20:40   #392
bazylia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Bazylia, rożek poza rożkiem i kołderką może mieć jeszcze wiele innych zastosowań. U nas jeden rożek (miałam dwa), ten gorszy wylądował w psim koszyku i teraz śpi na nim nasz czworonóg
Xantia pies mojego kolegi spi juz na mojej starej kołdrze, ale... zwariowałam jak sobie wyobraziłam tą bestę (kaukaz!!!) na słodkim rożku z króliczkiem, który kupiłam dla córci
Stary 2008-01-03, 22:15   #393
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

O!! Kaukaz na rożku w króliczki tiaaaa... , ale wiesz, coś w tym jest. Mój ojciec od lat ma w domu kaukazy, zawsze 3 lub 4 i kiedyś miał taką suczkę, która mu zawsze wlatywała do sypialni, porywała jego poduszkę, wywlekała ją do ogrodu i tarmosiła

Stary 2008-01-03, 23:06   #394
bazylia
Zadomowienie

Dobreeeeeeee
Stary 2008-01-10, 14:13   #395
pueria
Przyczajenie

a ja dla odmiany polecam stronkę www.NIVEA.pl/mamymajaglos i wypełnienie tam ankietki. są do wygrania kosmetyki nivea . jest tez fajne forum .

pueria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-13, 15:31   #396
dominikowa
Wtajemniczenie

pueria - ta stronka nie wchodzi, wyskakuje jakis błąd

tu melduje się młoda przyszła mama, super że jest taki wątek - bardzo pomocny,
mam pytanie odnosnie stanu po porodzie , podobno nie mozna uzywać majtek ( to w takim razie na czym maja trzymac sie podkłady poporodowe)
znalazłam takie majtki poporodowe na allegro, co o nich sadzicie, może któras z was ich używała.
http://www.allegro.pl/item295830130_...oporodowe.html
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-13, 15:48   #397
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
mam pytanie odnosnie stanu po porodzie , podobno nie mozna uzywać majtek ( to w takim razie na czym maja trzymac sie podkłady poporodowe)
znalazłam takie majtki poporodowe na allegro, co o nich sadzicie, może któras z was ich używała.
http://www.allegro.pl/item295830130_...oporodowe.html
Te majtki sa świetne - po porodzie chodzi lam w nich ja i praktycznie wszystkie dzoewczyny na porodówce

CO do tego, że nie można - ma takie siatkowe lekarze nic nie mówili (u mnie w szpitalu) w przeciwieństwie do tych jednorazowych fizelinowych, które nie przepuszczaja powietrza
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-13, 16:42   #398
~refleksyjna
BAN stały

GG do ~refleksyjna

jak ja rodzilam (8 miesięcy temu) to tez polozne nie pozwalaly zakladac tych jednorazowych majtek, a nakupiłam ich sporo, na szczęście zabrałam też ze sobą kilka par duzych - krojem takich jak szorty- i wysokich majtek bawełnianych, (zapasy jeszcze z podstawowki ) zrobione przez moja mame, i okazaly sie idealne, jak lekarze i polożne mnie oglądali to nic nie mówili, czyli normalne majtki bawełniane ( z tych większych -majtasowatych) też są ok.
A dziewczyny z mojej sali chodziły wogle bez majtek, nie wiem jak one utrzymywały te wkładki poporodowe między nogami, do tego miały dość krótkie koszule wiec normalnie świeciły tyłkami, dlatego z góry też polecam kupować dłuższe koszule nocne.
~refleksyjna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-13, 21:26   #399
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Ja kupowałam w aptece majtki jednorazowe. U nas w szpitalu je polecali i ja byłam z nich zadowolona.

Polecam też przed porodem wybrać się na "swoją" porodówkę i wypytać o wszystko, co potrzeba bo wszędzie jest inaczej no może nie całkiem inaczej ale są różne zwyczaje.

Stary 2008-01-13, 22:07   #400
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez primavera Pokaż wiadomość
Te majtki sa świetne - po porodzie chodzi lam w nich ja i praktycznie wszystkie dzoewczyny na porodówce

CO do tego, że nie można - ma takie siatkowe lekarze nic nie mówili (u mnie w szpitalu) w przeciwieństwie do tych jednorazowych fizelinowych, które nie przepuszczaja powietrza
ja chodziłam w szpitalu bez czasem tylko zakładałam ( do toalety)
miałam długa koszule i podtrzymywałam ten podkład. a i tak większość czasu spedzałam na łóżku bo jestem po cc i majtki nie były mi potrzebne.
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-14, 07:15   #401
Kancia
Zakorzenienie

dominikowa co do majtek to miałam identyczne jak pokazałas i bardzo sobie chwalę uzywałam ich praktycznie w szpitalu cały czas. Pomimo tego, ze byłam po cc to były one bardzo wygodne i nawet jak sie zabrudziły to po wypraniu schły błyskawicznie bo własnie sa z siateczki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-14, 07:26   #402
poissonivy
Zakorzenienie

Dominikowa u mnie było cc i generalnie nie pozwalali używać majtek poporodowych (wiadomo dostęp powietrza). Ja jednak założyłam te siateczkowe Hartamanna i położne powiedziały, że te mogą być, że nie muszę zdejmować, bo jest zapewniony dostęp powietrza do rany.

A pierwszego dnia wcale nie używałam, podtrzymywałam między nogami wkład poporodowy i też było ok.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-14, 07:45   #403
dominikowa
Wtajemniczenie

dzięki za odpowiedz
, ja tez bede miała cc, i jakis czas przed porodem rzeczywiscie bede musiała odwiedzić swoja porodówke
Stary 2008-01-14, 08:38   #404
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

A wiecie u nas mozna normalnie nosic majtki i nikt nie kaze chodzic w za krotkiej koszuli. Ja w szpitalu mialam swoje koszule ale tylko w nich spalam a w dzien pomykalam w dresie.
A majtki uzywalam jednorazowe i to kilka paczek bo uzywalam poki krwawienie bylo obfite
co kraj to obyczaj

jeszcze dodam, ze wszystko mi sie pieknie goilo
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-14, 11:47   #405
szperrr
Zakorzenienie

Ja tez w normalnych majtkach bylam. Przed porodek kupilam paczke takich zwyklych majtek 100% bawelny, o rozmiar wieksze - wyszlo taniej niz jednorazowe, nie poplamilam ich nawet (tylko 1 pare, nie zal bylo ich nawet wyrzucic). Zagoilo sie wszystko bardzo szybko. Poniewaz kilogramy nadal sie trzymaja, to nadal te majtki nosze.

A co do rzeczy polecanych, to z pewnoscia polecam zaopatrzenie sie w wieksza ilosc recznikow. Wiem, ze niektore mamy kupuja np. tylko 2 reczniki, z jakims ozdobnym kapturkiem itp.

1. Wyszywanki na kapturkach moga byc szorstkie od spodu i draznic skore dziecka - ladnie to wyglada, ale praktyczniejsze sa zwykle miekkie reczniki.
2. Porzebnych jest moim zdaniem co najmniej 4-5. Bardzo czesto nam sie zdaza, ze Hanka osikuje recznik zaraz po kapieli - ten juz jest do prania, wiec kolejny idzie w ruch. Godzine pozniej moze sie zdazyc kupa - kazdemu dziecku zdaza sie ubrudzic przy tym az po pachy , wiec nie chusteczkami/wacikami, tylko pod prysznic - i znowu recznik.
Stary 2008-01-14, 11:59   #406
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Co do ręczników dla bobasów - ja mam dwa (oba z kapturkami) i mi wystarczają. Nie "udało" nam się zabrudzić obu jednocześnie, a jak nawet by się zdarzyło to mamy pralkę - latem ręczniki schną pięknie na dworze a zimą przy kaloryferze. Ręczników używam tylko do wycierania po wieczornej kąpieli. W razie "megakupy" w ciągu dnia wycieram umytą pod prysznicem pupę pieluchą tetrową.

Stary 2008-01-14, 12:05   #407
szperrr
Zakorzenienie

czyli kolejny przyklad jak bardzo subiektywne sa nasze opinie
Stary 2008-01-14, 22:31   #408
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Nie "udało" nam się zabrudzić obu jednocześnie, a jak nawet by się zdarzyło to mamy pralkę
my tez mamy pralke
6d4d53ed507eeb0815dd3e883934f7df1af843d7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-14, 22:42   #409
~refleksyjna
BAN stały

GG do ~refleksyjna

ha! my tez mamy pralke! i tez suszymy w zimie na kaloryferze A co do recznikow to chociaz przewrazliwiona bylam przed porodem strasznie to kupiłam tylko jeden z kapturkiem ktory po praniu zrobil sie sztywny przez aplikacje i wycieram ja teraz normalnymi naszymi recznikami, a co! stanie jej sie cos?
~refleksyjna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 06:49   #410
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Pewnie, że się nic nie stanie, ważne tylko żeby po kapaniu szybko okryć i wytrzeć główkę. Szczególnie malutkim bobo. U nas też już te ręczniki z kapturkami są przykrótkie, bo Alicja potrzebuje już ciuszki na 80-86.

Stary 2008-01-15, 07:17   #411
Kancia
Zakorzenienie

my mamy 2 duze ręczniki z kapturkiem z aplikacjami i sa świetne tez starczają nam 2 sztuki a aplikacje nie są szorstkie także to tez zalezy od gatunku i rodzaju recznika myslę, że jeszcze na dłuuugo nam starczą
Stary 2008-01-15, 21:31   #412
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

my mamy zwykle reczniki.. nie kupilismy mlodemu nowych(wyrodni rodzice) tylko dalismy mu nasze te co byly mieciutkie i ma swoje dwa i wystarcza.. nie zasikal mi jeszcze nigdy recznika bo zawsze sika do wanny

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-15, 21:48   #413
szperrr
Zakorzenienie

W takim razie to moze zalezec od dziecka albo rodzicow

Hanka pierwsze co robi po kapieli to osikiwanie recznika Koncze wycieranie drugim recznikiem. Ale ja tez klade recznik na przewijaku - zwlaszcza jak lezy z golym tylkiem (chyba wszystkie dzieciaki to uwielbiaja) i raczej na reczniku, a nie na samym plastiku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-15, 22:00   #414
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
Hanka pierwsze co robi po kapieli to osikiwanie recznika Koncze wycieranie drugim recznikiem. Ale ja tez klade recznik na przewijaku - zwlaszcza jak lezy z golym tylkiem (chyba wszystkie dzieciaki to uwielbiaja) i raczej na reczniku, a nie na samym plastiku.
Ja na przwijak kładę podkłady babydream z Rossmana - mój Hubert uwielbia się osikać i okupać podczas przewijania

Ogólnie u mnie te podkłady (kupowałam też innej firmy, na allegro) są baaardzo przydatne - czy do fikania na golaska, czy u lekarza, czy do przewijania, zwłaszcza jak idziemy w gości i przewijam u kogoś - w razie pobrudzenia wywalam i z głowy
Stary 2008-01-16, 10:34   #415
dominikowa
Wtajemniczenie

dziewczyny jak to było u was? mamy pokoik przygotowany dla maluszka, zaraz przy naszej sypialni, ale nie weim czy takie maleństwo może spac same w pokoju (będą oczywiście otwarte drzwi) czy lepiej na poczatku postawić łózeczko obok naszego łózka?
Spać z dzieckiem bym sie bała że mu zrobie krzywde.
Stary 2008-01-16, 13:08   #416
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
dziewczyny jak to było u was? mamy pokoik przygotowany dla maluszka, zaraz przy naszej sypialni, ale nie weim czy takie maleństwo może spac same w pokoju (będą oczywiście otwarte drzwi) czy lepiej na poczatku postawić łózeczko obok naszego łózka?
Spać z dzieckiem bym sie bała że mu zrobie krzywde.
Ja mam łóżeczko w sypialni - chociaż stoi pusty pokój dla synka.
Dla mnie cieżko wyobrazić sobie, że Maleństwo jest w drugim pokoju, zwłaszcza w nocy - teraz słyszę, ze jak jest głodny to zaczyna się wiercić i od razu go karmię- z drugiego pokoju pewnie usłyszałabym dopiero płacz.
Poza tym jak jestem baaardzo padnięta w nocy - to na karmienie biorę go do łózka i karmię na leżąco (po karmieniu odkąłdam do łóżeczka). Ale wiem, że niektórzy dają od razu dzieci do drugiego pokoju- może est tu taka mama i się wypowie?
Stary 2008-01-16, 13:52   #417
dorka19801
Wtajemniczenie

ja mam dwa ręczniki z kapturkiem w spadku po dzieciach mojej sieostry i wystarczają.

a mam tez w spadku taki przenosny przewijak . świetnie się sprawdza w domu boa mała kładę na tetrówce i na tym przewijaku i jak ide gdzieś w gosci to też swietnie sie sprawdz i nie zajmuje dużo miejsca no i łatwo mozna go umyć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01576.JPG (90,0 KB, 118 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01577.JPG (77,1 KB, 92 załadowań)
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-16, 15:05   #418
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

Adrian na poczatku spal z nami w lozku ale jak mial miesiac to powedrwal do drugiego pokoju drzwi otwarte.. slychac jak mu cos trzeba a jakby spal z nami to by nas budzil kazym swoim zamarudzeniem.. a wiadomo czasem sobie cos tam zaskwierczy ale to wcale nie znaczy ze zaraz trezba do niego wstac.. sam sie przekreci i znow spi..

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 18:07   #419
celka2000
Zakorzenienie

Przez pierwszy miesiac nie wyobrazam sobie, zeby dziecko bylo w innym pokoju (w nocy usypianie czesto polegalo na wstawaniu co 5 minut i podawaniu smoczka)...Teraz z checia bym mu dala osobny, ale nie ma gdzie Rzeczywiscie nie ma sensu wstawac przy kazdym jeknieciu dziecka, a tak sie budze jak tylko jeknie

To co sie u mnie nie sprawdzilo:
-baldachim (ani razu nie zawiesilam, bo uznalam ze zaslania dziecko)
- zakup od razu kilku opakowan pieluch (zarowno jedynek, jak i dwojek mialam za duzo! - dziecko wyroslo z dwojek praktycznie po 2ch miesiacach, a ja je ciagle daje w dzien, zeby zuzyc - jeszcze sie niby miesci, ale trojki sa na niego zdecydowanie lepsze)
- body (powszechnie zachwalane) - zdecydowanie lepiej sie sprawdzaja pajacyki. Bo jak sie nalozy body i potem spiochy to podwojny system zapinania sie klania. Juz lepiej kaftanik i spiochy. NIe wspomne juz o body z krotkim rekawkiem, ktore moze z dwa razy pod jakies inne ubranko ubralam, a tak to lezy bezuzytecznie.

To co sie sprawdzilo:
- duuza ilosc pieluch tetrowych (mam 40 szt) - bo niby jak tu nastawic pranie jak sie ma ich kilka/kilkanascie sztuk, a zawsze i tak sa potrzebne czyste. No chyba ze sie pierze razem z ciuszkami. Ale ja je uzywam doslownie do wszytskiego!
- laktator i butelki Tommee Tippee (od razu w szpitalu ) i ten sterylizator do mikrofali, ktory jest dolaczony do laktatora. Duzo wygodniejszy niz gotowanie butelek.
- smoczek TT - super moim zdaniem i mniej wypada z paszczy malego
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-16, 20:14   #420
bazylia
Zadomowienie

chociaż Małgosia ma dopiero 9 dni, juz mam swoje typy

Sprawdziły się:
- laktator AVENT ISIS - uratował mi życie juz w szpitalu
- wkładki laktacyjne Avent - grube i bardzo chłonne - w sam raz przy nawale pokarmu;
- biustonosz do karmienia Triumph - dość drogi, ale solidny, dobrze podtrzymuje piersi,
- ręczniki z kapturkiem firmy Feretti - grube i chłonne, bez żadnych aplikacji;
- Bepanthen maść - na pupę, na zadrapania, na poranione sutki - rewelacyjny produkt. najbardziej opłaca się kupić dużą tubę, bo niestety tania nie jest.

Nie polecam:
- biustonosz do karmienia cannpol - zupełnie nie trzyma biustu, rozciaga się, jest niedokładnie wykonany (popękał po 1 użyciu);
-wkładki laktacyjne penatten;

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości