|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
Gratulacje Mnie też udało się już wszystko pozaliczać więc od ubiegłego poniedziałku cieszę się wakacjami Mam bardzo podobnie, mimo iż nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wcześniej się tyle uczyła co w tym roku, to daje mi to tak dużą satysfakcję, że w ogólne nie czuje zmęczenia. Momentami nawet żałowałam, że to już koniec roku, bo bardzo szybko mi zleciał zwłaszcza ten drugi semestr
|
|
|
|
|
|
#1652 |
|
Zakorzenienie
|
To ja dołączę
)Również studentka prawa na 2 roku na URz Ale trochę jestem niezadowolona, czy u was jest też tak że wymagają żeby każdy miał własną książkę (czyt. kodeks, komentarz,akty) oczywiście o kserówkach nie ma mowy |
|
|
|
|
#1653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
No to kodeksy swoją drogą, ale podręczniki nie mogą być skserowane z biblioteki, tragedia :/ Swoją drogą - gdzie kupujecie książki? Macie jakieś sprawdzone księgarnie? Bo ja już krucho z pieniędzmi i za bardzo nie wiem gdzie szukać, bo reklam pełno w internecie, ale zawsze lepiej popytać u źródła.
|
|
|
|
|
#1655 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale zaraz - to musicie mieć podręczniki i komentarze na zajęciach? |
|
|
|
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z książek obowiązkowych to była książka do angielskiego (skserowana, bo ciężko było zamówić gdziekolwiek) i łaciny. Będąc na 1 roku kupiłam książki i tak naprawdę teraz leżą i się kurzą. Jedynie co, to później ze 3 książki skserowałam i 1 kupiłam nową.
|
|
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
No jeden przedmiot był taki co Profesor wymagał wszystkiego - każdą literaturę jaką omawialiśmy trzeba było mieć i to każdy swoją. Jak ktoś nie miał to wyrzucał z zajęć. A z biblioteką taki problem, że kto pierwszy ten lepszy niestety i nie ma aż tyle książek żeby starczyło dla każdego.
![]() Ja kupuje w tej księgarni internetowej: https://aplikanci.profinfo.pl/ bo w lokalnych księgarniach takie książki kosztują fortunę. A może po studiach odsprzedam to wtedy chociaż część się zwróci mam nadzieję. |
|
|
|
|
#1658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby ktoś potrzebował książki z Historii Prawa, Historia prawa Polski Ludowej oraz Historia ustroju i prawa sądowego Polski to piszcie na priv
|
|
|
#1659 |
|
Konto usunięte
|
A kto studiuje prawo?
Zawsze można odkupić książki od starszych roczników - jasne, często coś tam się zmienia, ale generalnie kosmetycznie, rzadko są jakieś ogromne reformy, np kpc nie zmieniło się od 4 lat, kc, ksh i kpa to chyba w ogóle wieki temu miały większe zmiany, ostatnio tylko przy karnym majstrują bez przerwy. Co mnie osobiście wkurza niemiłosiernie, bo mam egzamin w poniedziałek i nawet nie ma żadnej książki ani komentarza do nowego stanu
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-06-30 o 15:48 |
|
|
|
|
#1660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1661 |
|
Konto usunięte
|
No to teraz doszedł jeszcze trzeci stan prawny
|
|
|
|
|
#1662 |
|
Zakorzenienie
|
To co się dzieje to po prostu komedia.
W tym roku miał być oddzielny egzamin na aplikację sędziowską i prokuratorską, jednak będzie tylko na ogólną.
|
|
#1663 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
To juz od dawna wiadomo bylo
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
Informacja, że jednak ogólna w tym roku aplikacja pojawiła się marzec/kwiecień.
|
|
#1665 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
No czyli od dawna😝. Byl taki czas ze nic nie bylo wiadomo a tylko nowe plotki powstawaly. Jest tez wiecej miejsc na ao.
|
|
#1666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w tym roku rezygnuje z podejscia. Chce znalezc prace i zapisac sie na kurs organizowany przez moja uczelnie.
|
|
|
#1667 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też dużo osób zrezygnowało z aplikacji i będzie robić coś innego. Koleżanka będzie celować w administracje... Trochę szkoda moim zdaniem bo uczyć się tyle naprawdę trudnych rzeczy i wylądować w administracji gdzie ludzie na tym kierunku imprezują całe studia i nic nie robią...
|
|
|
|
|
#1668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1669 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie na niektórych zajęciach prowadzący wymagali posiadania konkretnych podręczników, dając do zrozumienia, że egzamin będzie układany na ich podstawie. Nikt jednak nie wymagał, aby na każde zajęcia przychodzić z książka - w przeciwnym wypadku kręgosłup by mi chyba wysiadł po pierwszym semestrze ![]() Cytat:
Mnie praca w administracji kojarzy się przede wszystkim z kiepskimi warunkami zarówno pod względem możliwości rozwoju, jak i finansów, ale być może się mylę
|
||
|
|
|
|
#1670 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy któraś z was pracowała na studiach w studenckiej poradni prawnej i mogłaby podzielić się swoimi doświadczeniami?
|
|
|
|
|
#1671 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To ja się włączę Pracowałam na studiach w poradni, choć było to jakieś kilkanaście lat temu. Muszę przyznać, że najwięcej się tam nauczyłam- jak pisać pisma procesowe, gdzie składać, jak liczyć terminy, gdzie składać odwołania i w jakiej formie. Moi koledzy kończyli studia i nie mieli pojęcia o praktyce, ja po poradni, jeszcze na studiach podjęłam pracę w zawodzie
|
|
|
#1672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama jestem zdania, że każda praktyka jest lepsza niż jej brak, ale byłam ciekawa, czy warto zaangażować się właśnie w pracę w poradni czy lepiej zdobywać pierwsze doświadczenia już poza uczelnią
|
|
|
|
|
|
#1673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jest tu może ktoś kto przepisywał się z listy adwokatów na listę radców prawnych??
|
|
#1675 |
|
Raczkowanie
|
A ja już bym chciała napisać, że jestem na drugim roku... ale nie... nadal brak wyników z poprawki z ustroju ...
eh... chyba mnie to wykończy!
|
|
|
#1676 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie, ale mam bliską osobę, która się przepisała w Warszawie, więc może będę umiała pomóc? ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Ja mam karne na wrzesień, bo mi się nie poszczęściło tym razem, a potem jeszcze jeden egzamin w listopadzie - dramat |
||
|
|
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
nouvelle90
orientujesz się może jak długo trwa ta procedura. Na stronie kirp piszą że to ok 2.5 miesiąca. Nie mam aż tyle czasu niestety ;/
|
|
#1678 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, ale zapytam jutro mojego szefa, bo on to przerabiał
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-07-18 o 19:04 |
|
|
|
|
#1679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mam karne na wrzesień, niestety
|
|
|
#1680 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytałam i 4 lata temu trwało to około 2 miesięcy. ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Siostro, spotkamy sie może na wspólną naukę |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.

Ten rok był bardzo produktywny pod względem nauki; mimo że czasami zastanawiałam się co mnie podkusiło z tym kierunkiem to jednak to jest chyba to, co chcę dalej robić
Liczę na stypendium ale zobaczymy jak to bedzie bo u mnie ta granica osób zakwalifikowanych jest ruchoma :/ a jak u Ciebie ?
Mnie też udało się już wszystko pozaliczać więc od ubiegłego poniedziałku cieszę się wakacjami

06.12.2020
23.07.2022

Sama jestem zdania, że każda praktyka jest lepsza niż jej brak, ale byłam ciekawa, czy warto zaangażować się właśnie w pracę w poradni czy lepiej zdobywać pierwsze doświadczenia już poza uczelnią